Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung QN95B 'Neo QLED' - FlatpanelsDK

Test: Samsung QN95B 'Neo QLED'

|


QN95B er årets nye nye 4K LCD TV flagskib fra Samsung. Modellen markedsføres som "Neo QLED" og er efterfølgeren til sidste års QN95A. Skærmen har et nyt design og en komplet redesignet Smart TV-brugerflade – nu i fuld skærm. QN95B byder desuden på den eksterne One Connect-boks til tilslutning af HDMI og andre kabler.

Vi tester 55-tommer modellen.

 Læs også: Oversigt: Samsung 2022 TV


Pris og forhandler:

55"
65"
75"
85"

Første indtryk

Samsung QN95B er et meget tungt, om end elegant TV, der leveres med en fod i kassen. Den slanke vægmonteringsløsning skal købes særskilt. Skærmens helt flade bagside, som har et pænt tekstureret udseende, gør det muligt at montere rammen helt tæt på væggen. MiniLED-bagbelysningen og LCD-panelet er sænket ned i kabinettet med meget snævre tolerancer og omgivet af en metalramme med nydelige affasede kanter. Rammen er sølv i Europa og sort i andre regioner. HDMI og andre kabler skal tilsluttes den eksterne One Connect-boks, som i år kan hvile på bagsiden af foden eller placeres særskilt i et møbel under eller i nærheden af TV'et, hvilket giver en vis fleksibilitet. Kun Samsungs QN95B og 8K-modellerne understøtter og leveres med One Connect-boksen. Alle andre modeller har porte placeret på bagsiden af skærmen. Det giver købere fleksibilitet. Foden giver et massivt og stabilt fundament under den tunge skærm. Den er fastlåst, dvs. ingen mulighed for at dreje eller vippe.

Samsung QN95B test

Samsung QN95B test

One Connect-boksen er lidt mindre end sidste års version, men stadig alt for stor til vores smag. En af årsagerne hertil er, at den rummer strømforsyningen til at fodre det energikrævende miniLED-baglys. Den forbindes til TV'et med ét enkelt kabel, som bærer både video, data og strøm. Kablet er ligeledes blevet markant tykkere i forhold til de tidlige udgaver af One Connect, hvilket vi tilskriver det stigende strømforbrug. Vi håber, at Samsung vil bestræbe sig på at skrumpe boksen i fremtiden – må vi foreslå en udgave uden gamle porte såsom optisk lydudgang og uden tunere.

Brugeroplevelse & features

Samsung har givet sit Tizen-styresystem en overhaling, hvorfor brugerfladen i årets modeller ser helt anderledes ud en tidligere. Bundmenuen er erstattet af en brugerflade i fuld skærm, som bliver opdelt i tre sektioner:
  • Media Hub
  • Ambient Hub
  • Gaming Hub Kun to af disse er tilgængelige ved lancering, idet Gaming Hub først lanceres "senere i år" og kun i udvalgte regioner, hvilket desværre ikke omfatter Danmark. Det vides ikke, om den kommer til Danmark senere hen. Som altid er den nyeste generation af Tizen forbeholdt årets TV-modeller, hvilket betyder, at Samsung TV fra 2021 og tidligere ikke får den nye Tizen-brugerflade. Med andre ord er ethvert Samsung TV fastlåst på den generation af Tizen, som det blev leveret med.
    Opsætning af TV'et er ligetil med enten fjernbetjening eller Samsungs smartphone-app. Under opsætningen vil TV'et vil man blive bede om at acceptere Samsungs privatlivspolitik, oprette en Samsung-konto (nu påkrævet for at downloade apps), opdatere til den nyeste firmware og aktivere adaptive lyd- og billedindstillinger (lad vær med det). Efter opsætning hopper TV'et direkte ind i Samsungs TV Plus-tjeneste, som er en samling gratis tv-kanaler med reklamer. Dette opsummerer for så vidt den retning, som Samsungs Tizen Smart TV bevæger sig i. Den nye brugerflade i fuld skærm er en radikal ændring ift. den enkle bundmenu, der har præget Samsung Smart TV i årevis. Ambient-hubben er en fin samling af Samsungs pauseskærme og digitale kunstværker, der kan fremvises på skærmen, når TV'et ikke er i brug. Desværre føles Ambient Hub mest af alt en butiksfacade for NFT-kunst (Non-Fungible Tokens), som kan købes direkte fra TV'ets brugerflade via Nifty Gateway. NFT-kunstbutikken fremhæves øverst.

    Samsung QN95B test

    Ligeledes har Media Hub præinstallerede apps fra Samsungs partnere, og flere af disse partnere har fået egen række (se de 3 billeder ovenfor) i brugerfladen, hvor nyt indhold fremhæves. Samsungs egen TV Plus-tjeneste er den mest fremtrædende. På den måde minder Samsungs nye brugerflade om Googles tilgang med Android TV og Google TV, bare uden anbefalingerne og det store udvalg af apps. De mange præinstallerede apps, Samsung TV Plus, fremhævet indhold og reklamer ville være lettere at sluge, hvis brugerfladen kunne tilpasses. Desværre er dine tilpasningsmuligheder som bruger ekstremt begrænsede (til primært at flytte app-ikoner rundt i app-rækken). Søgefunktionen er tænkt som universel, dvs. mulighed for at finde indhold på tværs af streamingtjenester. Det meste af tiden får du dog udelukkende YouTube-søgeresultater, selv når du søger efter populære og generiske søgetermer såsom 'Marvel'. Hvad er så formålet?

    Samsung QN95B test

    Vi ved allerede, hvordan Gaming Hub kommer til at se ud, og ikke overraskende vil det mest fremtrædende element være en stor sponsoreret boks. Men som sagt kommer denne ikke til Danmark i første omgang. Med Gaming Hub lanceres streaming-apps til Google Stadia og GeForce Now på Samsung TV. Samsung i Norden har endnu ikke kunnet bekræfte, om disse apps bliver tilgængelige udenom Gaming Hub i Danmark. Vi spekulerer desuden på, om 'Xbox Everywhere' bliver en del af Samsung Gaming Hub-initiativ. Et åbent spørgsmål er, hvilke spilcontrollere, der understøttes, og hvor godt det hele fungerer.

    Samsung Gaming Hub

    Samsungs kommende Gaming Hub til 2022 Smart TV kommer ikke til Danmark. Foto: Samsung

    Der er flere ting, som vi godt kan lide ved den opfriskede brugerflade, såsom Ambient-sektionen (bortset fra NFT-annoncerne) og Samsungs relativt brede udvalg af relevante streaming-apps. TV'et er også hurtigt om starte op fra standby. Vær opmærksom på, at DRTV appen ikke er tilgængelig på 2022 Smart TV ved lancering. Samsung Danmark har ikke et tidshorisont for lanceringen. Overordnet set mener vi dog, at den nye brugerflade repræsenterer et tilbageskridt, og Tizen føles stadig ikke som en indbydende og spirende TV-platform ligesom Googles Android TV og Apples tvOS. I stedet opleves den nye brugerflade som et tiltag, der skal styrke Samsungs kontrol over egne Smart TV og hvilke partnere, der har adgang til platformen og brugerne, med henblik på at øge egen indtjening vha. målrettede reklamer og fremhævet indhold. Og det er en skam.

    Betjening

    Samsungs 4K-topmodel fra 2022, Q95T, blev leveret med en udsøgt fjernbetjening i metal, men sidste års QN95A og dette års QN95B (samt billigere Samsung-modeller), leveres med en sort fjernbetjening i børstet stål-look. Det er dog rent faktisk sort plastik. Der er solceller på bagsiden, så brugeren kan genoplade fjernbetjeningen ved hjælp af indendørs eller udendørs lys, foruden en USB-C opladningsport. 2022-versionen kan desuden høste en lille mængde energi fra radiobølger i dit hjem (WiFi-router eller lignende), men den skal ligge meget, meget tæt på kilden. Som nævnt sidste år, så virker det dog mest af alt som et røgslør. Hvis Samsung virkelig bekymrer sig om miljøet, bør selskabet først og fremmest tage et godt og grundigt kig på egne miniLED-baserede LCD TV, idet disse er meget ineffektive til at omdanne energi til lys og farver. Vores 55-tommer QN95B havde et gennemsnitligt energiforbrug på omkring 170 Watt i HDR, baseret på vores målinger, og HDR er i stigende grad det, folk ser og streamer fra Netflix, Disney+, Apple osv.

    Samsung QN95B test

    Fjernbetjeningen har nu fire sponsorerede knapper, én ekstra ift. 2021. Disse er Amazon Prime Video, Netflix, Disney+ og Samsung TV Plus. Samsungs fjernbetjening er stadig en af ​​vores foretrukne TV-fjernbetjeninger, men det er en skam med de sponsorerede og ikke-konfigurerbare knapper samt nedgraderingen til plastik. Hvis der var en knap til at vælge kilde og de fire sponsorerede knapper blev udskiftet med logofrie konfigurerbare knapper, ville funktionaliteten være tæt på perfekt.

    TV-lyd

    QN95B er udstyret med et 4.2.2-kanals 70W højttalersystem. Samsungs Object Tracking Sound-teknologi er designet til at levere bredere lyd med dimensionalitet, hvor det lyder som om, at stemmer rent faktisk kommer fra personen på skærmen. Det formår systemet til tider at levere og stemmerne fremstår oftest tydelige. Omvendt hørte vi ikke rigtig nogen effekter over lyttepositionen, hvilket 4.2.2 kanalerne ellers er skabt til. Det er på trods af, at vores testlokale er et perfekt firkantet rum med fladt loft. For første gang understøtter 2022 Samsung TV lydformatet Dolby Atmos. Der har tidligere været meget forvirring omkring Dolby Atmos i Samsung TV, så her er en opsummering:
  • Tidligere Samsung TV understøtter kun passthrough af Dolby Atmos via HDMI og passthrough fra nogle få apps såsom Netflix (nogle gange, ikke altid). En bitstream ville blive trukket ned fra streamingserveren og sendt videre til en Atmos-kompatibel receiver/soundbar til afkodning på den eksterne enhed.
  • 2022 Samsung TV kan nu afkode Dolby Atmos, hvilket betyder, at de kan pakke signalet ud og behandle lyden til intern afspilning via TV'ets højttalere. Derudover kan Samsungs nye TV trådløst overføre Dolby Atmos til kompatible Samsung soundbarer fra 2022 (vi fik ikke mulighed for at teste dette). Når Atmos nu er officielt er certificeret (hvilket betyder, at Samsung betaler licens til Dolby) betyder det, at mange flere streaming-apps, heriblandt Apple TV appen, lader brugerne trække Atmos-soundtracket ned på et Samsung TV til intern afspilning eller output til en soundbar eller receiver. Før blev signalet blokeret fra disse tjenester. Der er bashøjttalere indbygget i QN95B, men i film og spil mangler TV'et stadig noget slagkraft, hvilket er forventeligt fra TV-højttalere. Når der afspilles dybe toner ved moderat høj lydstyrke, har TV-kabinettet en tendens til at vibrere, hvilket kan være generende. Samlet set mener vi, at QN95B leverer bedre lyd end de fleste TV, men højttalersystemet har stadig åbenlyse begrænsninger i film og spil, og især til musik anbefaler vi et eksternt system.

    Kalibrering

    Samsungs 2022 "Neo QLED" LCD-TV har 5 billedprofiler (Dynamic, Standard, Movie, Filmmaker og Game). 'Game' profilen kan aktiveres fra Connection -> Game Mode Settings. Som det fremgår af vores målinger til højre, er 'Dynamic' ekstrem mens 'Standard' også er ret eksotisk. 'Movie og 'Filmmaker Mode' er rimelig ens, om end sidstnævnte er indstillet til lavere lysstyrke. Samsung har lagt en indsats i at nedbringe antallet af billedprofiler, men vi synes stadig, at 5 profiler er for meget. 'Filmmaker Mode' bør erstatte 'Movie', mens 'Dynamic' ikke hører hjemme på noget TV fra nogen producent, der hævder at levere god billedkvalitet. Som argumenteret sidste år i vores test af QN95A, så er Samsungs 'Game' profil en øvelse ud i dårlig billedkvalitet. Den sender næsten 1200 nits afsted i SDR-tilstand med vildt overmættede farver, en alt for høj farvetemperatur (10000+ Kelvin), der får hele billedet til at se alt for koldt og blåligt ud, samt et for bredt farverum. Vi forstår det stadig ikke. Spiludviklere lægger mange timer og arbejde i at sikre, at deres spil fremstår på en given måde, så hvorfor forsøger en TV-producent aktivt at få alt til at se forkert ud? QN95B's 'Game' profil er kun lidt mindre ekstrem end sidste års QN95A, som jeg kaldte "den dårligste 'Game' mode, som vi erindrer at have set i en TV-skærm". Hvis du vil have fantastisk billedkvalitet med lav signalforsinkelse, så er der ingen vej udenom at ændre billedindstillingerne i 'Game' profilen. Vi prøvede en alternativ tilgang, hvor vi deaktiverede alle dynamiske billedsystemer i 'Movie' profilen, men vi kunne stadig ikke få inputforsinkelsen under 70 ms, så det er ikke en optimal løsning. Hvad angår HDR, så har vi skiftet fra et standard 10% vindue til et 9% vindue til måling, hvilket blot betyder, at vores testmønstre nu fylder 9% af skærmen i modsætning til 10% – intet andet ændrer sig. Som for nylig fremhævet af Vincent Teoh fra HDTVTest genkender Samsung TV'et et vindue på 10% (som anmeldere og kalibratorer typisk bruger), hvorefter den justerer sit billedoutput for at få målinger til at fremstå mere nøjagtige end billedet i praksis rent faktisk er. Det kan ikke betegnes som andet end et orkestreret tiltag for at vildlede anmeldere – bevidst snyd. Se herunder, hvad vi mener: Begge målinger nedenfor blev taget i HDR 'Movie' profil med nøjagtigt de samme billedindstillinger. Kun størrelsen på målevinduet blev ændret fra 10% af skærmen til 9% af skærmen, hvilket ikke bør ændre noget i forhold til målinger og endelige resultater. Men som du kan se på de to grafer længst mod højre (den gule linje er referencen, den grå er målingen), bekræfter testen med 9% vindue, at QN95B i virkeligheden gør HDR-billedet meget lysere, end det burde være (se også vores sammenligninger med Sony A95K i sektionen om billedkvalitet).
    Og det er her, det bliver interessant for QN95B foregiver ikke kun at være mere nøjagtig, når den blev målt med et 10% vindue. Den øger også lysstyrken med op til 80% fra omkring 1300 nits peak til omkring 2300 nits på toppen. Dette er muligt fordi strømforsyningen kan sende et kortvarigt boost af energi ind i miniLED-bagbelysningen. Så i stedet for 2000+ nits maksimal lysstyrke, får du højst sandsynligt i virkeligheden omkring 1300 nits (en påstand vi efterprøver i sektionen for billedkvalitet), eller sandsynligvis endnu mindre fordi QN95B begrænser sit output markant på et 1%-vindue sammenlignet med 2%-vindue for at undgå lysglorier i billedet. Med rigtigt indhold er de lyseste objekter, som når 1000 nits eller højere, typisk markant mindre end 1% af skærmens areal, fordi det typisk er stjerner, små lamper, refleksioner mm. Vi har kontaktet Samsung Korea for en officiel kommentar. Ift. HDR så har vi vedhæftet målinger af de forskellige HDR-billedprofiler (med målinger i 9% vindue) nedenfor og i tabellen til højre lidt længere op. Vi justerede vores HDR-workflow på flere måder (hvilket er grunden til, at graferne ser lidt anderledes ud end normalt) for at sikre, at Samsung TV'et ikke tilpassede sig vores testmønstre baseret på andre parametre. Det lader dog til kun at reagere på størrelsen på vinduet. Som du kan se, er ingen af ​​de indbyggede HDR-profiler nøjagtige. Vi målte dækning af hhv. DCI-P3 og Rec.2020 farverummene til 92% og 70%, hvilket er nogenlunde det samme som sidste års QN95A og en forbedring i forhold til 2020's Q95T/Q90T. Samsung bør arbejde på at udvide farvemætningen på sine LCD TV for at kunne konkurrere med OLED TV.

    Målinger

    Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen. Bemærk: I 2021 implementerede vi en ny metode for måling af gennemsnitligt strømforbrug i SDR og HDR, hvilket gør at tidligere års målinger ikke er 1:1 sammenlignelige. Denne metode vil blive anvendt fremadrettet. Bemærk: Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.
    Samsung QN95B test

    Billedkvalitet

    Samsung lancerede sidste år sine første LCD TV med miniLED-bagbelysning og zone-styring. QN95B erstatter QN95A som 4K-flagskibet indenfor LCD TV, og på trods af dets mere strømlinede og elegante design forbliver miniLED- og LCD-teknologien indeni stort set uændret, hvilket blev bekræftet over for Flatpanels af Samsungs billedingeniører på CES-messen. Som altid er nogle af de vigtigste faktorer for bestemmelse af LCD-billedkvalitet typen af ​​LCD-panel (VA eller IPS) og systemet til zonestyring, så lad os starte med at undersøge disse elementer. Vi talte 36x16 zoner, hvilket giver 576 zoner i alt på 55-tommer modellen, hvilket er det samme som på sidste års QN95A. Samsung siger, at der er taget et nye 'Shape Adaptive Light Control'-system i brug i et forsøg på at reducere lysglorier om lysende objekter i billedet, men vi fandt ingen betydelige ændringer. Baglyset er stadig begrænset primært af det relativt lave antal zoner. Således lider QN95B stadig af meget synlige lysglorier i mange situationer, når man ser tv om aftenen eller i mørke lokaler, især i scener med høj kontrast eller når skærmen betragtes fra en vinkel. I visse mørke scener får billedet et slags diset udseende, hvilket er en bivirkning af lysglorierne Vi diskuterede disse ting nærmere i testen af Samsung QN95A. Vi har ikke længere QN95A stående, men hvis vi skal sammenligne de to fra erindring, så er vores opfattelse, at lysglorierne er blevet en tak værre på QN95B i år.
    Underligt nok fandt vi ikke en eneste scene fra vores egen pulje af testvideoer, YouTube HDR-demoer, HDR-spil eller HDR-testskiver, hvor QN95B diskede op med over 1300 nits i højlyset, ifølge vores målinger. Selvom vi ikke kan udelukke, at der er eksempler, forekommer det os meget mere sandsynligt, at dette niveau repræsenterer skærmens faktiske ydeevne, hvilket ikke er højere end de nyeste OLED TV – og QN95B lider stadig af meget synlige lysglorier ved disse niveauer. Hvor QN95B stadig har en styrke i forhold til OLED TV er ved lysstyrken i fuld skærm eller store dele af billedet. Her kan den nå højere lysstyrke. Det er dog normalt ikke her man ser høj lysstyrke i film og spilscener. QN95B kan til tider levere kontrastfyldte og slagkraftige billeder i HDR, men ikke med samme gnist og finesse i højlyset og intensitet i sort som OLED. Derudover minder QN95B på billedfronten meget om sidste års QN95A. Zonesystemet har stadig en tendens til at blive forvirret over, hvordan det skal sætte og kontrollere lysniveauet i komplekse filmscener eller i scener, hvor lyse objekter flimrer eller bevæger sig rundt. Med HDR-scener, der er overordnet oplyst, leverer QN95B til tider fremragende billeder med høj kontrast, der kan se endnu bedre ud en på OLED TV, men i de fleste andre HDR-scener er QN95B ikke i nærheden af OLED TV – og ikke tilnærmelses præcis i farver og lys. Det bliver i stedet en fortælling om bundniveau og variation. De meget synlige lysglorier ødelægger ofte nydelsen af en ellers god billedoplevelse. QN95B's styrker ligger i lysstyrke i fuld skærm i kraftigt oplyste lokaler. Nogle brugere vil måske værdsætte disse dyder i forbindelse med sport og lignende genrer, men vi foretrækker, alt taget i betragtning, stadig OLED TV i moderne, oplyste stuemiljøer. Samsungs 2022-modeller understøtter stadig ikke Dolby Vision.
    Samsung har en kraftig "AI" videoprocessor, men de fleste muskler kanaliseres ud i de dynamiske videosystemer, som vi foretrækker at deaktivere for at sikre nøjagtig billedkvalitet. I SDR-tilstand leverer QN95B meget mere præcise og afbalancerede billeder end i HDR, dels fordi QN95B respekterer SDR-standarderne, dels fordi zonesystemet ikke skal arbejde lige så aggressivt for at holde sig inden for SDR-indholdets grænser. Samsungs anti-refleksfilter er det mest effektive pt. og det meste af tiden formår det effektivt at undertrykke refleksioner i moderat oplyste omgivelser, men nogle gange ses regnbueeffekter, primært hvis du har et vindue eller en lampe direkte modsat TV'et. Disse regnbueeffekter kan være ret distraherende. Intet TV i dag er fri for refleksioner. Sidste år noterede vi os hvordan Samsungs lyssensor var vedvarende, selvom vi deaktiverede den fra menuen, hvilket nogle gange forårsagede ubehagelige blink af lys i skærmen. Heldigvis observerede vi ikke denne fejl på QN95B. Risikoen for burn-in på LCD er meget lav, hvilket giver ro i sindet, når man bruger Samsungs fotoramme-funktioner. Nogle vælger også LCD TV til PC- og konsolspil pga. bekymringer om burn-in. Der er dog andre faktorer, der bør tages i betragtning, når man spiller på zonestyrede LCD TV såsom QN95B, hvoraf flere stadig ikke har udbredt forståelse blandt købere. Selvom QN95B lader brugeren aktivere zonesystemet i Game profilen, så bliver zonestyringen reduceret til en meget rå form, hvor det har lavere maksimal lysstyrke og dårligere styring, idet det ikke er hurtigt nok til at følge med de hurtige bevægelser i realtidsindhold (i modsætning til pakketeret indhold såsom film, hvor signalet kan forsinkes for at analysere billedet på skærmen, så zonesystemet kan nå at reagere synkront). Dette forværres ydeligere i VRR-tilstand, fordi TV'et nu deaktiverer nærmest al behandling for at lade inputsignalet flyde synkront med spillekonsollen eller PC'ens output. Det neddroslede zonesystem, som medfører reduceret kontrast og maksimal lysstyrke i HDR, kombineret med Samsungs elendige 'Game' profil, som er så overmættet og overbelyst at det ændrer udseendet og atmosfæren i mange spil, betyder i sidste ende, at QN95B ikke er et særlig godt TV til konsolspil i HDR, på trods af dets lave inputforsinkelse (ca. 13ms i 60Hz). Vi gav eksempler herpå i vores QN95A anmeldelse sidste år og opfordrede Samsung til at respektere spilskabernes hårde arbejde for at få spil til at fremstå efter hensigten, men desværre har Samsung kun tonet det marginalt ned i QN95B. Vi har taget et ekstra billede af spillet Little Orpheus, hvor de lysegrønne sekvenser inde i hvalens mave næsten bliver neon på QN95B i en sådan grad, at det ser ud som om, at der er noget galt med TV'et. Det ser skrækkeligt ud.

    Samsung QN95B test

    Samsungs Game Bar er omvendt et smart værktøj, som giver brugeren mulighed for hurtigt at ændre indstillinger relateret til spil og se data om inputsignalet (Hz, HDR, VRR, billedformat osv.). Visse 2022 Samsung high-end TV har fået et 144Hz kredsløb og panel. På nuværende tidspunkt fungerer det kun med en PC idet spilkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X maksimalt arbejder med 120Hz output. 4K 144Hz HDR10 understøttes over HDMI i QN95B.

    Samsung QN95B test

    Vi havde mulighed for at undersøge Samsung QN95B side-om-side med Sonys første miniLED LCD TV, X95K, og selvom vi ikke har til hensigt ikke at afsløre for meget her (en fuld test af Sony X95K kommer senere), vil vi vise dette foto. Vi tog et lignende billede sidste år af Samsung QN95A og Sony X90J side-om-side. Samsung QN95B og Sony X95K var begge indstillet til deres mest nøjagtige HDR-profil med alle dynamiske systemer og sensorer deaktiveret. Som du kan se, fremstår billedet på Samsungs QN95B meget lysere end på Sonys X95K, selvom billedet burde have samme generelle lysstyrke og se nogenlunde ens ud på begge TV, ifølge målinger. QN95B ændrer scenen så den næsten fremstå som taget i dagtimerne. Sidste år tilskrev vi dette Samsungs dynamiske tone-mapping, hvilket teknisk set er korrekt, men den mere præcise forklaring er, at det er et resultat af, at Samsungs "AI"-processor detekterer vores og andres 10% testmønstre brugt til målinger og kalibrering med henblik på at ændre og vildlede om TV'ets faktiske billede, som diskuteret tidligere. Pyha...

    QN95B vs. X95K

    Samsung QN95B (left), Sony X95K (right)

    Som nævnt sidste år bruger miniLED-baglyset i Samsungs LCD TV PWM (Pulse Width Modulation – hurtigt flimmer) til at styre baglysets lysstyrkeniveau, hvilket kombineret med vedvarende 'scanning backlights' (sort bjælke der ruller ned over billedet ved en høj frekvens), som ikke kan deaktiveres, giver et billede, der kan være lidt anstrengende at kigge på i længere tid – i hvert fald for mig. Sidste år begyndte jeg at undersøge det efter at have undret mig over, hvorfor mine øjne blev så trætte efter en dag foran TV'et, og det samme er tilfældet med QN95B.

    Samsung QN95B test

    Vores eksemplar af QN95B havde anstændig panelhomogenitet, men kanterne har en tendens til at se lidt mørkere ud end resten af billedet, som vist nedenfor.

    Samsung QN95B test

    Samsung QN95B anvender selskabets teknologi til at forbedre betragtningsvinklerne (Ultra Wide Viewing Angle), som er et aktivt system designet til at forbedre betragtningsvinklerne ved at modulere intensiteten af subpixels afhængigt af farverne i billedet. Det virker, men kommer på bekostning af den effektive opløsning, som diskuteret i tidligere anmeldelser. Som følge heraf kan QN95B ikke fremvise fuld 4K-opløsning i alle scener. Mens betragtningsvinklerne er imponerende brede for et VA LCD-panel, forværres lysglorierne markant, når man ikke sidder direkte foran skærmen.

    Konklusion

    Samsung QN95B er efterfølgeren til sidste års QN95A og udover det slanke og elegante design og den nye Tizen-brugerflade i fuld skærm‚ er der ikke mange ændringer. QN95B har samme antal lyszoner og leverer mere eller mindre samme billedkvalitet med relativ høj kontrast, god SDR-fremvisning og anstændig responstid. Vi vil også takke Samsung for endnu en gang i 2022 at afholde sig fra at nedgradere sine 4K TV for at få 8K TV til at fremstå mere attraktive.
    Annonce:
    Ligesom sidste års QN95A har QN95B i alle HDR-billedprofiler et billede der er markant overbelyst, et faktum som Samsungs "AI"-videoprocessor forsøger at skjule ved at genkende det testmønster, der bruges af anmeldere/kalibratorer med henblik på at ændre billedet midlertidigt under målinger og dernæst tilbage til andre værdier, når målingerne er udført – det er bedrag og snyd. Derudover lider Samsung QN95B af kraftige lysglorier med HDR-indhold og skærmen har en elendig 'Game' profil (både i SDR og HDR), der ofte fuldstændig ændrer spillets fremtoning og stemning. Samsungs redesign af Tizen fra en bundmenu til en brugerflade i fuld skærm er efter vores mening ikke en forbedring, og ud over lejlighedsvise frysninger og problemer (mest sandsynligt softwareproblemer), opleves den nye brugerflade som noget, der er designet for Samsung snarere end slutbrugeren, idet det giver Samsung bedre mulighed for at vise flere annoncer og fremhæve indhold fra egne tjenester og partnere. Omvendt tilbyder Samsung de mest populære streaming-apps (undtagen DRTV som ikke er godkendt til 2022-modellerne endnu). Gaming Hub kommer senere, men desværre ikke til Danmark i starten, hvorfor det er uklart om danske ejere får Google Stadia og Nvidia GeForce Now apps. Samsungs fjernbetjening er stadig en af vores favoritter, men de sponsorerede knapper bør droppes. TV'ets højttalere er anstændige og der er endelig understøttelse af Dolby Atmos. Samsung QN95B er et af de bedste LCD TV på markedet, men det siger efterhånden mindre og mindre i en tid, hvor OLED TV overtager premium-segmentet af TV-markedet. Efter vores mening burde QN95B være billigere end diverse 120Hz OLED TV for at være konkurrencedygtig, og det er desværre ikke tilfældet.
    !
    Ændret testparameter: I 2018 ændrede vi en testparameter, der relaterer sig til karakteren for features, som resultat af flere års dårlig praksis i branchen. Såfremt producenten af et givent "Smart TV" ikke kan forsikre Flatpanels om, at tv-platformen i opdateres til næste fulde software-version, fratrækkes 10 point på feature-scoren. Det skal betragtes som et opråb, der forhåbentlig kan skabe debat og ændre på praksis.

    Samsung kan ikke give os denne garanti, hvad angår Tizen-platformen.

    Pris og forhandler:

    God SDR-billedkvalitet
    TV-lyd & Dolby Atmos support
    HDMI 2.1 funktioner
    Elegant design


    For synlige lysglorier i billedet
    Redesignet Tizen med reklamer, promoveret indhold
    Tizen får ikke opdateringer
    Dårlig 'Game' profil
    Tab af detaljegrad pga. brede betragtningsvinkler



  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |