Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony HT-A7000 soundbar (+ baghøjttalere & sub) - FlatpanelsDK

Test: Sony HT-A7000 soundbar (+ baghøjttalere & sub)

|


Det er ved at være 4 år siden, at Sony sendte deres anmelderroste HT-ST5000-model på markedet, som dengang høstede megen ros. Nu er arvtageren med det lige så mundrette navn HT-A7000 klar i handlen og vi har kigget på denne topmodel med 7.1.2 kanalers Dolby Atmos-lyd i samspil med Sonys SA-SW5 subwoofer og SA-RS3S baghøjttalerne.

HT-A7000 kan købes for sig selv eller i bundles med enten subwoofer, med baghøjttalere eller med både subwoofer og baghøjttalere. Vær opmærksom på, at Sony sælger to forskellige subwoofere og at vi har testet med den mest potente af de to.


Pris og forhandler:

Sony HT-A7000 – specifikationer

Soundbar

7.1.2 kanaler

Dolby og DTSHDMI ind/ud

Indgange 1x USB, 2x HDMI, 1x optisk,1x analog
Udgange 1x HDMI
WiFi (WiFi 5)
Ja

I kassenStrømkabel, HDMI-kabel, fjernbetjening, lydkabel (mini-til-mini)
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Første indtryk

Der er nok flere derude, som har siddet undrende under præsentationen af CES-nyhederne og tænkt over hvornår den populære ST5000-soundbar mon ville blive opgraderet med baghøjttalere, da dette har været en af de helt store mangler i forhold til konkurrenterne. Tidligere på året var det derfor glædeligt, at vi kunne bringe nyheden om, at Sony havde flere spændende Dolby Atmos-produkter i den øvre del af prissegmentet, hvor A7000 var den åbenlyse arvtager for ST5000. A7000 lanceres som en 7.1.2 højttaler, dvs. den har 7 dedikerede surround-kanaler (for, bag, center + sider), en subwoofer-kanal, samt 2 loftskanaler. I sin simpleste form leveres disse kanaler af én soundbar, men ved tilkøb kan subwoofer-kanalen og bagkanalerne håndteres af dedikerede højttalere og ikke blot soundbaren. Prislappen for hele herligheden fordobles dog også næsten i dét setup, så denne anmeldelse kommer vi også ind på hvad man får for sine penge og om opgraderingen giver mening.

Sony A7000 Atmos soundbar

Tager vi et kig på hardwaren, så er A7000 en klassisk sort Atmos-soundbar i firkantet design beklædt med en gitterfront og stof over loft-kanalerne placeret øverst på soundbaren og rundt på kanterne. Toppen er blank med nogle diskrete touch-knapper til styring af de basale funktioner. Der er relativt langt mellem de kønne soundbars, og hvor A7000 ikke er helt så dominerende som Sennheiser Ambeo, så er den heller ikke lige så diskret som Sonos Arc. Der er tale om en relativ bred højttaler med sine 130 cm, som med en vægt på 9 kg er langt fra Sennheiser Ambeos 18 kg, men lidt tungere end Sonos’ modeller. Den føles robust og godt bygget. Under front-grillen gemmer der sig et simpelt display, som viser information om inputkilde, volumen og om lydformat når disse skifter, men ellers kan slukkes eller dæmpes, så det ikke er for dominerende.

Sony A7000 Atmos soundbar

Af ind- og udgange finder man en HDMI-switch med plads til 2 HDMI-enheder (indgange), samt én HDMI eARC udgang. HT-A7000 er også en af de første soundbarer på markedet med HDMI 2.1 passthrough til 8K HDR og 4K120, så man kan føre f.eks. de nye spilkonsoller såsom PlayStation 5 gennem HDMI-switchen. Sony oplyser, at understøttelse af HDMI 2.1 ALLM og HGiG tilføjes vha. en softwareopdatering i foråret 2022. Der er ydermere en optisk og analog lydindgang samt en USB-port. I kassen finder man ydermere et HDMI-kabel, et lydkabel, vægbeslag og en fjernbetjening, som dels kan styre lyden i det daglige (hvis man ikke vil tænde TV’et) og dels bruges til at navigere i interfacet, som kan kaldes frem på HDMI eARC-porten på TV’et. Fjernbetjeningen er i klassisk sort Sony-stil og ikke speciel eksklusiv. Der er en del knapper til styring af lydscene, volumen af sub og bagkanaler, samt navigering i menusystem. Menusystemet fra soundbaren skal bruges til opsætning og parring af subwoofer og baghøjttalere, samt initiering af rumkalibrering, som vi kommer ind på senere.

Sony A7000 Atmos soundbar

Er man mere til brugen af apps, så kan Sony Music Center også bruges til at kontrollere funktionerne i A7000 og er underligt nok en forudsætning for at kunne styre volumen af bagkanaler og subwoofer, når disse er parret med soundbaren på trods af, at fjernbetjeningen har knapper, som burde kunne gøre det samme – disse virker dog kun på soundbaren alene. Er man indehaver af udvalgte Sony TV fra 2021-serien, så vil menuindstillinger også være tilgængelige via TV’ets hurtigmenu, som kan kaldes frem på TV’et, men mit eget Sony AF9 er for gammelt til at være understøttet, så denne funktionalitet kunne ikke testes. Til vores test var vi også forsynet med trådløse satellithøjttalere til bagkanalerne, samt den store variant af Sonys subwoofer, som begge forbinder trådløst til soundbaren. Begge sæt har samme høje byggekvalitet som soundbaren, men man skal måske sluge et par kameler rent indretningsmæssigt for at få plads til subwooferen, da den er ret voluminøs og ikke just blender harmonisk ind i ethvert hjem.

Sony A7000 Atmos soundbar

Sony A7000 Atmos soundbar

Opsætning

Opsætningen er relativ enkel og hurtig overstået, og først hvis man ønsker at udføre en rumkalibrering kræves der andet end tilkobling til TV’et. Hvis man ønsker adgang til stemmestyring via enten Amazon Alexa eller Google Assistant kræves der opkobling med Google Home, hvilket også åbner for muligheden for at bruge A7000 til streaming via enten Chromecast Built-in, Spotify Connect eller AirPlay 2. Med adgang til WiFi kan man også via soundbarens interface oprette forbindelse til streaming fra enheder på lokalnettet. Skulle man hverken være på Apple- eller Google-vognen, så kan der også streames lyd via Bluetooth-forbindelse. Med den tilkobling af vejen er man egentlig klar til at fortælle TV’et, at lyden skal komme fra et tilkoblet anlæg, men når nu muligheden for rumkalibrering er til stede er det næsten ærgerligt ikke at gøre brug af det. Der medfølger ikke en målemikrofon, som til Sennheiser Ambeo, og A7000 benytter hverken fjernbetjening eller telefon til opsnapning af lyd, som eksempelvis Sonos eller Sonys egne TV gør. Det betyder, at rumkorrektion ikke helt matches din siddeposition, men derimod foregår mere som en aflæsning af hele rummet og en korrektion af dette set fra højttalerens position. Der er ikke nogen equalizer at kunne justere på efterfølgende, så ud over at kunne skrue på den generelle volumen, så kan der justeres for bas og bagkanalernes volumen via fjernbetjeningen (eller app’en), men yderligere fintuning skal ske ved at vælge mellem de lyd-profiler, der findes. Parringen med subwoofer og baghøjttalere er enkel og foregår fra menuen på TV’ets HDMI ARC-port, og når enhederne har strøm promptes man for at trykke på en lille synkroniseringsknap på højttalerne og herefter er resten automatisk. Man bør udføre kalibreringen igen efter alle højttalere er tilsluttet for at få det meste ud af opsætningen. Efter tilføjelse af sub og bagkanaler ophørte fjernbetjeningen, som nævnt tidligere, med at kunne justere volumen for bas og bagkanaler, hvilket kan synes mærkeligt. Her skulle man i stedet benytte app’en til at justere subwoofer-niveau.

Sony A7000 Atmos soundbar

Mit rum er ikke helt perfekt til at sikre god placering af højttalerne ift. siddepositionen og jeg har ikke nok plads bag sofaen til at skabe tilpas afstand, så lytning foregår i en lidt akavet position på kanten af sofaen. Ligeledes har vi været så ubetænksomme (i testøjemed) at forsyne huset med akustikloft, så noget af Atmos-effekten kvæles før den når frem til sofaen. Suboptimalt, men da jeg har en Sonos Arc (test her) stående på samme position som A7000, kan der til gengæld sammenlignes direkte.
Der er et par lydprofiler, man kan vælge mellem på A7000, hvoraf den ene blot er “Auto", men skulle du ønske at tilpasse lyden, så er det “Music" og “Cinema", du bør skifte mellem. Dertil kan topkanalerne slås til og fra med “Immersive AE" knappen (eller via app’en) hvilket kan være handy hvis du ikke ønsker ekstra fylde tilføjet dine musiknumre. Selvom der medfølger fjernbetjening, så er den ikke nødvendig for styring af volumen i det daglige, ligesom med alle andre soundbars forbundet med HDMI ARC, og til de mere specielle funktioner kan man også blot hive fat i app’en, så man slipper for at have den tarvelige fjernbetjening liggende fremme. Du finder 2 HDMI-indgange i A7000, som kan bruges til dine perifere enheder, hvilket muliggør, at der kun skal føres ét kabel op i TV’ets ARC-port. En ting man skal have for øje er dog, at brug af en HDMI-switch vil forøge tiden for den sorte skærm, man får ved skift i frekvens eller dynamikområde på TV’et. Da der kun er to porte kommer man også hurtigt i bekneb, hvis der både er spilkonsol, medieboks og måske TV-boks fra tv-udbyder. På format-siden, så understøtter A7000 både Dolby Atmos og DTS:X, hvis du skulle have adgang til en dedikeret UHD Blu-Ray-afspiller. Under testen har vi haft en Apple TV 4K og en PlayStation 5 tilsluttet TV’et, og soundbaren har været forbundet via HDMI eARC til et Sony AF9 og et Panasonic JZ1500. Der var ingen problemer med identificeringen af A7000 som Dolby Atmos-kompatibel over for disse produkter, men begge TV tabte fra tid til anden soundbaren og faldt tilbage til TV-lyd, hvorefter man igen måtte ind i TV’ets menu og fortælle, at der var et lydsystem tilkoblet. Det er et problem jeg også oplever af og til på andre soundbarer, og en af de glæder man nogen gange har ved brug af HDMI-udstyr af denne slags. Om problemet ligger i TV eller soundbar skal jeg lade være usagt for nu. Det er en yderst sporadisk fejl, som er svær at fremprovokere.

Sony A7000 Atmos soundbar

Lyttetest: Musik

Vi har været ret begejstrede for Sonys HT-ST5000, som dog savnede baghøjttalere. Jeg har testet både film og musik med og uden sub og baghøjttalere og sammenlignet med den Sonos Arc, som jeg har stående på samme position. En ting man meget hurtigt bliver bevidst om er, at til både film og musik, så mangler A7000 bas. Målt ift. Sonos Arc er den noget i underskud, og måler man imod konkurrenter som Beosound Stage, så er den langt bagud. Jeg er ikke normalvis tilhænger af buldrende bas, men A7000 er så meget i underskud på egen hånd, at jeg vil gå så langt som at sige, at den SKAL have en subwoofer tilkoblet. Der to at vælge mellem, men der har kun været adgang til den store model i denne test (efter ønske fra os, altså) og denne kunne i mine ører nøjes med en justering lidt over middelstyrke for at levere den bund, som A7000 mangler. En anden ting man også hurtigt opdager i den direkte sammenligning med Sonos er, at diskanten er markant klarere på A7000, hvilket giver en klarere, men også noget skarpere vokal. I visse tilfælde for skarp, grænsende til en lidt dåseagtig lyd, hvilket kom lidt bag på mig. Her kunne en equalizer måske have reddet nogle af trådene ud. Lyden mod lytteren er i alle profiler markant mere direkte end hvad man får hos Sonos, og man er konstant bevidst om hvor højttaleren står, hvor lyden er lidt mere diffus hos Sonos. Det betyder, at bredden på lydbilledet mangler lidt og især i musik-indstillingen savner man stereoperspektiv. Jeg trawlede min sædvanlige playliste igennem og lavede A/B-sammenligninger med Sonos Arc undervejs og det kan være svært at vælge en decideret vinder, da de to lyder noget forskelligt, hvilket kan gå hen og blive et spørgsmål om smag, nu hvor ingen af de to er specielt velegnede som primært musiksystem. Musik med megen aktivitet i de høje frekvenser, såsom lyd fra high-hat kan godt blive lidt anstrengende, men den klare vokal er til gengæld et plus. Jeg endte ofte med, at aktivere “Immersive AE" for at få bredt musikken lidt mere ud, men det blev aldrig rigtig helt perfekt, så dommen ift. musiklytning er, at det kan gå an til at fylde rummet med musik i dagligdagen, men man bør ikke decideret sætte sig og lytte til musik uden på forhånd at skrue forventningerne lidt ned. Til dette formål er Beosound Stage og Sennheiser Ambeo klart bedre kandidater blandt de soundbarer, som vi ellers har lyttet til. Jeg oplevede lidt knas med Apple AirPlay 2-funktionalitet, hvor der kunne høres periodiske fejl i lyden (små “plop"), hvilket blev endnu mere tydeligt, når der blev foretaget A/B-sammenligning, da samme fejl ikke kunne høres på Sonos Arc. Det var ikke et problem, når lydkilden var HDMI. Kigger vi mod Dolby Atmos-sporene, så er det faktisk en lidt spændende tid vi befinder os i, da Atmos lige nu har ret meget rygvind, hvor der konstant dukker nye tjenester og titler frem med adgang til multikanals-lyd. Og ikke kun på filmsiden – Apple lancerede for ganske nylig rumlig lyd på deres Apple Music musik-tjeneste, hvor man kan finde både musik og video med Atmos-lydspor. Det giver lige en ekstra dimension i musikken om end nogle numre er bedre egnet til Atmos end andre. Jeg savner måske de gode koncert-numre med fuld Atmos-effekt, men kagedåsen er åbnet og flere numre tilføjes konstant, og det er helt klart mere end blot et gimmick. Du kunne med fordel give soundtracket til Dune et lyt. Blandt ungernes favoritter er STAY fra Kid Laroy og Justin Bieber, som også leger lidt med kanalerne, men på den her “Beatles"-agtige måde, hvor det godt kan blive lidt “stereo for stereo-effektens skyld". The Weeknd og Ed Sheeran har også adskillige spor, som kunne være gode demo-numre. Med musik i Atmos-format, så giver lytning til musik på A7000 mere mening og især koblet med koncerter, så kan man godt placere sig i sofaen og lytte til musikken. HT-A7000 understøtter også '360 Reality Audio', som er Sonys format til rumlig lyd indenfor musik. Det er eller bliver supporteret på Amazon Music HD, Deezer, nugs.net og Tidal.
Sony A7000 Atmos soundbar

Lyttetest: Film

På filmsiden, så er både Netflix, Disney+, Apple TV+ og senest også HBO Max hoppet med på Dolby Atmos-vognen, hvorfor der er rig mulighed for at få Atmos-lydspor fra streaming. De fysiske skivers tid ligger bag os, så det er positivt, at flere og flere af udbyderne har fået øjnene op for Atmos, men desværre nedprioriteres båndbredden af lydsporet ofte (se mere i vores oversigt om båndbredde hos udbyderne). Man kan dog diskutere i hvor høj grad en soundbar er i stand til at afsløre manglerne ved den manglende båndbredde ligesom en lille skærm kan skjule, at båndbredden til billedet måske ikke er helt høj nok til god kvalitet i 4K HDR. Alle mine testfilm kommer fra iTunes-kataloget, hvor de faste kandidater tæller Blade Runner (scenen hvor casinoet angribes), Venom (generelt scener hvor Venom taler inde i hovedet på Brock), helikopterscenen til slut i Mission Impossible 6, alle actionscenerne i Fantastiske Skabninger (1 og 2), og efter Disney er kommet på banen er kataloget blevet noget mere omfangsrigt, da man eksempelvis ikke behøver gå ud og købe alle Marvel- og Star Wars filmene for at få Sci-Fi-Atmos sulten stillet. Læs også: Guide: Dolby Atmos i hjemmet Som standalone-soundbar kommer A7000 igen til kort når film-lydsporet brages af, da manglen på bund gør det til en lidt flad oplevelse. Lydbilledet fylder heller ikke så meget i højden, som man kunne håbe på, så topkanalerne kommer aldrig rigtig til sin ret, selv i film, som ellers gør god brug af fly-overs. Uden de dedikerede bagkanaler, så sidder man som lytter og er ret bevidst om, at lyden kommer fra en lydkilde placeret foran TV’et. Det går lidt bedre med sidekanalerne, som faktisk formår at brede lyden godt ud i det horisontale plan ud mod lytteren. Jeg sad ofte og tog mig selv i at kigge mod siden for at se hvad det var der larmede i den tilstødende stue, indtil det gik op for mig, at det jo var en del af filmen. At lyden ikke formår at krybe bag siddepositionen kommer ikke som en overraskelse, da stort set ingen har formået at klare dette fra soundbar alene. Talegengivelsen er helt klart et af de steder, hvor A7000 excellerer og dialog fremstår tydeligt, men også meget direkte, så man igen ikke er et sekund i tvivl om, at lydkilden er placeret lige under TV’et. Manglen på bund i bassen stjæler så meget af glæden, at man igen bekræftes i, at den dedikerede subwoofer er et must til A7000. Om man så vil leve uden baghøjttalerne må være op til den enkelte – hvis der skal prioriteres, så tag subwooferen først. Jeg fandt, at baghøjttalerne skulle skrues op omkring maks for at få dem til at lyde af noget, hvorimod subwooferen passede bedst et sted omkring midten. Hvis vi lige afslutningsvist skal tage et kig på hvordan value-for-money ser ud, så ligger A7000 alene på godt 11.000 DKK, hvilket er sammenligneligt med Beosound Stage. Af de to er sidstnævnte bedst till musiklytning og opsætninger, der ikke er tænkt til Dolby Atmos, men blot “normal" TV-lyd. Tilføjer man SA-SW5 subwooferen, så kan der lægges 6.000 DKK oven i prisen og denne tilføjelse er et must. Man kunne muligvis slippe afsted med at købe den mindre SA-SW3, men da den ikke har været en del af testen, kan jeg ikke vurdere om den leverer nok – prisen er dog 1.200 DKK lavere. Vil du have den fulde surroundoplevelse, så kan baghøjttalere SA-RS3S (ja, navnene er fede og nemme at huske) tilkøbes for yderligere 3.800 DKK, så totalprisen ender på godt 20.000 DKK. Et komplet sæt Sonos Arc med subwoofer og baghøjttalere ligger til sammenligning godt 3.000 DKK lavere, men dér kan subwooferen muligvis undværes, hvilket gør forskellen for stor til, at A7000 kan konkluderes til at give mere værdi for pengene – ikke mindst fordi jeg ikke synes, at den lyder bedre.

Konklusion

Vi har de sidste par år undret os lidt over, at Sony ikke enten opgraderede forgængeren ST5000 med baghøjttalere eller annoncerede en ny soundbar med samme potens, som tilføjede bagkanaler til opsætningen. Med HT-A7000 har Sony endelig svaret igen. Sonys HT-A7000 opgraderer på den allerede velanmeldte lyd fra ST5000 med flere enheder, flere funktioner og mulighed for trådløse baghøjttalere. Denne gang må man dog punge særskilt ud for subwooferen og den opgraderede soundbar kommer dermed med en noget højere prislap end hvad vi så på ST5000.
Annonce:
Der er understøttelse af Dolby Atmos og DTS:X, samt passthrough af 4K Dolby Vision og HDMI 2.1 til 8K og 4K120. Designmæssigt skiller A7000 sig ikke markant ud, men føles bundsolid i sin konstruktion. Lyden i A7000 skuffer lidt i standalone-udgaven, da der mangler bund i bassen, så uden tilføjelsen af subwoofer yder A7000 noget under forventningen. Dér hvor den skiller sig positivt ud er på gengivelsen af stemmer, som er klar og tydelig – langt mere end eksempelvis Sonos Arc. Satser man på den “fulde" Atmos-oplevelse, med tilkøb af baghøjttalere og subwoofer, ryger prisen op på godt 20.000 DKK, hvilket er højt selv målt i forhold til Sennheiser Ambeo. Lydmæssigt virker Sonos Arc og Beosound Stage, som bedre value-for-money, og tilføjer man subwoofer til A7000, så skal der pludselig konkurreres med Sennheiser Ambeo, som leverer en noget bedre musikperformance, og det er svært at pege på en klasse, hvor A7000 kommer ud som vinder. Det er en glimrende pakke, men på det nuværende marked er der ganske enkelt mange andre soundbarer, som leverer mere for mindre.

Pris og forhandler:


Forbedret lydbillede ift. ST5000
Klar talegengivelse
Dolby Atmos-support via eARC, samt DTS:X
Baghøjttalere & subwoofer kan tilkobles trådløst
HDMI 2.1 switch


Begrænset Atmos-effekt
Mangler bund
Dyr ift. konkurrenterne


Nærmeste konkurrenter


Flere anmeldelser

Test: Sony X95K miniLED LCD

23 Jun 2022 |

Test: Sony A95K QD-OLED

15 Jun 2022 |

Test: LG C2 OLED 'Evo'

10 Jun 2022 |

Test: Samsung QN95B 'Neo QLED'

02 Jun 2022 |