Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony X90J - FlatpanelsDK

Test: Sony X90J

|


X90J er seneste udgave af den lange række af populære 4K LCD TV fra Sony, og afløseren for sidste års XH90. Sammenlignet med sidste års model så byder X90J på Google TV (den nye brugerflade ovenpå Android TV), selskabets nye 'Cognitive Processor XR' og Bravia Core streaming. Den har stadig 4K-opløsning, HDR-support og HDMI 2.1 (med forbehold).

Her er Flatpanels dybdegående test af Sony X90J, der også kendes som X92J, X93J og X94J.

 Læs også: Oversigt: Sony 2021 TV

 

Pris og forhandler:

50"
55"
65"
75"

Første indtryk

X90J ser ud som de fleste Sony LCD TV med en sort ramme, to-delt fod og en bagside i modul-udseende. Det japanske selskabs konservative designsprog sikrer, at X90J falder ind i de fleste typiske stuemiljøer. Det er dog ikke et bedårende TV-design – en masse blankt og mat plastik. Fødderne kan placeres enten i bred eller smal position idet der er to monteringshuller i hver side. Fødderne optager en del plads bag TV'et, så tjek også om jeres møbel i stuen er dybt nok til at bære TV'et. Det er nemt at justere placeringen af fødderne, hvis man senere hen vil rykke TV'et til et andet rum. Sony sælger desuden TV'et med en midterplaceret fod (X92J) og kantfod (X93J, X94J). Indgang- og udgangsstik findes på bagsiden og alle stik peger enten til siden eller op (CI-porten). X90J har to HDMI 2.1 porte som understøtter 4K120 (hvoraf den ene også er eARC/ARC porten) samt to normale HDMI 2.0 porte. Der er på bagsiden fire skruehuller, som følger VESA-standarden for vægbeslag.

Brugeroplevelse & features

Eftersom Sony X90J har den samme MediaTek systemchip (MT5895) og kører samme udgave af Android (med Google TV ovenpå) som Sony A90J, så henviser vi til vores Sony A90J test for en gennemgang og diskussion om brugeroplevelse, funktioner og seneste udviklinger. Et par tilføjelser: Som vi tidligere har berettet, så kan Google TV opsættes som 'Basic TV', altså hvis man ønsker at anvende en ekstern boks til streaming mv. Hvis man i stedet opsætter det som Google TV, vil man blive bedt om at acceptere både Sony og Googles privatlivspolitiker. Det er ikke muligt at bruge internet-funktionaliteten i TV'et med mindre man accepterer Googles kontrakt, men man kan dog fravælge Sonys kontrakt, der dækker over den udskældte Samba-sporing, som stadig indbygges i alle Sony TV.

Sony X90J test

En håndfuld apps kommer præinstalleret på TV'et. På vores eksemplar af X90J var der tale om C More, Viaplay, Amazon, Apple TV, Netflix og selvfølgelig alt fra Google. Herudover ligger Rakuten Viki på TV'et, selvom den rigtige Rakuten app til filmkøb/leje mangler. DRTV og TV 2 Play er derimod ikke installeret på forhånd. Der er heller ikke nødvendigvis den nyeste version af appen, som er præinstalleret, så man vil skulle bruge tid på at opdatere apps efter opsætning af TV'et. Herudover finder man Sonys nye Bravia Core streamingtjeneste, som vi undersøgte nærmere i vores test af Sony A90J. Bravia Core tilbyder over 300 film i "tæt på tabsfri UHD BD-billedkvalitet ved streaming op til 80 Mbps". Ligesom i A90J, så er X90J's Ethernet-port begrænset til teoretisk 100 Mb/s så for at nyde Bravia Core i fuld flor, kræver det, at man anvender TV'ets WiFi pga. den overhead, som kræves af Bravia Core (115 Mb/s internetforbindelse påkrævet).
Ligesom andre Sony-modeller fra 2021, så understøtter X90J videodekodning af det nye AV1-format. Det virker på YouTube samt andre input såsom USB. Ulig A90J, så levereres X90J med Sonys normale fjernbetjening uden bagbelyste knapper og uden det mere eksklusive materialevalg og udseende. Fjernbetjeningens knapper føles bløde og slatne. Fjernbetjeningen har fire sponsor-knapper (YouTube, Netflix, Disney+ og Amazon Prime Video) samt et utal af andre overflødige knapper. Desværre opleves Sonys fjernbetjening billig.

Sony X90J test

TV-lyd

Under opsætning bedes brugeren om at holde fjernbetjeningen i hånden og sidde foran TV'et for at kalibrere de indbyggede højttalere til at matche TV'ets placering og omgivelserne. Det er næste skridt efter den mere traditionelle opsætning i TV-skærme, hvor brugeren bliver spurgt om at vælge, om TV'et er placeret på et møbel eller hænger på væggen – en måde, hvorpå bas med videre kan optimeres.
Sonys mikrofon-baserede tiltag virker fint, men TV'et er stadig begrænset først og fremmest af hardwaren. Højttalerne mangler detaljegrad i almindelighed og klarhed i stemmer, og det kommer ofte til at lyde indelukket. X90J har bedre bas end det gennemsnitlige TV, men det er ikke en overbevisende lydoplevelse. Ligesom andre 2021-modeller har X90J en 'XR Sound'-funktion, der kan opkonvertere stereo til virtuel 5.1.2, men effekten er ikke specielt god. X90J understøtter Dolby Atmos dekodning og output. I sidste ende er det dog højttaler-hardwaren, der sætter begrænsningerne, og vi anbefaler derfor en ekstern højttalerløsning til film og spil. Herudover har X90J en 'Advanced auto volume'-funktion – ligesom de "AI" funktioner der promoveres af andre TV-mærker – som har til formål at holde lydstyrken på nogenlunde samme niveau selvom man skifter imellem kanaler og HDMI-indgang. Det virker ganske fint.

Kalibrering

For et par år siden rystede Sony posen. Selskabet tilbyder stadig en 'Cinema' billedprofil, men det er ikke længere den mest præcise billedprofil i et Sony TV. I stedet skal man vælge 'Custom' (på dansk 'Personlig') for at få det mest korrekte billede i X90J, hvilket også fremgår af vores målinger. Ulig mange andre TV-mærker, så har Sony en forholdvis præcis 'Game' profil. Selskabet har modstået fristelsen til at booste farver og kontrast for at få spil til at se mere gennemslagskraftige ud ved første øjekast (men værre når man opdager de billige tricks, som anvendes). Det er herligt at se PlayStation-selskabet behandle spiludviklere med den respekt, de fortjener. Det er ikke TV-producentens opgave at afgøre, hvordan et spil fremvises på en TV-skærm. At teste Sony X90J side-om-side med Samsung QN95A illustrerer den store forskel på, hvad det betyder for spiloplevelsen, at spillet præsenteres som tiltænkt. Sony har stadig for mange billedprofiler, hvilket kan virke forvirrende for mange brugere. 'Standard' og 'Vivid' er forskellige, men lige dårlige, og begge bør efter vores opfattelse fjernes sammen med 'Photo'. 'Custom' og 'Cinema' kunne med fordel sammensmeltes. Ydermere – som du kan se – så er 'IMAX' profilen mere eller mindre en eksakt kopi af 'Cinema' og der er absolut ingen grund til at have den i en TV-skærm. Vi betragter det som en reklameplads. Med 'Custom' som vores udgangspunkt krævede X90J kun mindre justeringer i kalibreringen for at levere spot-on farver. X90J er desuden Calman Ready, hvilket gør det muligt at kalibrere skærmen hurtigt og nemt, hvis man ejer udstyret og softwaren. Hvad angår HDR, så ser vi lignende resultater, hvilket ikke er overraskende. Som altid i et Sony TV, så vil billedjusteringer foretaget i SDR-tilstand blive overført og tilpasset HDR-profilen af samme navn. X90J når en maksimal lysstyrke på 550-800 nits, afhængigt af en række faktorer, som vi kommer nærmere ind på i afsnittet for billedkvalitet. Den dækker 89% af DCI-P3 farverummet og 64% af Rec.2020 farverummet – nogenlunde det samme som sidste års XH90. Sonys high-end LCD TV lader noget tilbage at ønske på farverummet – det er simpelthen ikke godt nok.

Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen. Bemærk: Vi har fra testen af LG C1 i år implementeret en ny metode for måling af gennemsnitligt strømforbrug i SDR og HDR, hvilket gør at tidligere års målinger ikke er 1:1 sammenlignelige. Denne metode vil blive anvendt fremadrettet. Bemærk: Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.
Sony X90J test

Billedkvalitet

Sony X90J erstatter 2020's XH90, som erstattede 2018's XF90, der erstattede 2017's XE90. Det har været nogle af Sonys mest populære TV i senere år; ikke fordi de har sat nye standarder for billedkvalitet, men pga. det gode forhold mellem billedkvalitet og pris krydret med Sonys andre teknologier. Sony sælger også den dyrere 95-serie, men nogle købere har igennem årene styret udenom pga. teknologien der øger betragtningsvinklerne på bekostning af kontrast/sortniveau. X90J har ikke Sonys 'X-Wide Angle' så betragtningsvinklerne er smalle – det er et kompromis. I senere år har Sonys 90-serie været en fortælling om en TV-model fanget i samme gear. Historien fortsætter i 2021 fordi ærlig talt, hvis vi ikke havde vidst det baseret på designjusteringer og Google TV-brugerfladen, så kunne vi have forvekslet den med sidste års model. Sonys nye 'Cognitive XR' videoprocessors tricks relaterer sig primært til billedbehandling og hvis du ynder at opleve filmen eller spillet, som skaberne havde tiltænkt det, vil du alligevel slå de fleste af disse ting fra. Det betyder i sidste ende, at den rå videoprocessor ikke er meget anderledes end Sonys i forvejen gode videoprocessor. Den leverer god SD-opskalering, de-interlacing, motion mv. Kombineret med TV'ets 'Personlig' profil så har man et rigtig godt udgangspunkt. SDR-indhold, altså alt som ikke er i HDR, lægger typisk ikke stort pres på X90J's zone-styrede LED-skærme – med mindre du virkelig gerne vil bruge TV'ets 'Standard' eller 'Vivid' profil, hvilket vi ikke kan anbefale. Med SDR-indhold får man generelt et godt, balanceret billede med god præcision i farver. X90J forbliver således et godt allround TV til sport, film, spil osv. X90J kæmper heller ikke på samme måde med hakkende overgange i farvegradienter, som vi så på sidste års model.
Vi har 65-tommer modellen og ligesom sidste år, så er X90J's LED-baglys opdelt i 8x4 lyszoner, hvilket giver en total på 32 zoner. Det betyder med andre ord, at hver zoner udgør mere end 3% af billedarealet. Det er ikke mange zoner og man kan debattere, om det overhovedet kvalificerer sig som 'full array local dimming' (FALD), som er den betegnelse, branchen ynder at bruge. Det er ikke desto mindre en forbedring ift. det typiske mellemklasse LCD-TV, primært ift. HDR-indhold. En stigende andel spil, film, serier og sågar fotografier findes i HDR-format, som er et nyt fundament under videostandarder efter årtier, hvor videobranchen har været opbygget på gamle principper defineret helt tilbage i den analoge tidsalder med billedrørs-TV. Som vist i kalibreringsafsnittet, så når X90J en maksimal lysstyrke på 550-800 nits. Små objekter i billedet skinner med 600 nits eller mindre pga. begrænsningerne i zone-styringen samt Sonys mere konservative tilstand til zone-styring; systemet er designet til at minimere lysglorier på bekostning af maksimal lysstyrke. I større segmenter af billedet (typisk 5-25% af billedarealet) får man til tider op til 750-800 nits lysstyrke, men det afhænger også af scenen i filmen/spillet (kompositionen, kompleksiteten i billedet, hvor de lyse objekter er ift. LED-zonerne X90J osv.). I fuld skærm er X90J i stand til at skyde 600 nits lysstyrke afsted, men så kraftigt lys i en så stor portion af billedet er typisk ikke noget man finder i film eller spil. Zone-systemet har også en synlig reaktionstid og nedkølingstid, så hvis der sker lidt for meget i scenen i for lang tid, så kan det skalere midlertidigt ned eller justere lysstyrken med forsinkelse. På trods af X90Js moderate maksimale lysstyrke så ser vi dog stadig en del lysglorier om lyset objekter (undertekster, stjerner osv.) i billedet. Det er ikke slemt i oplyste stuelokaler, men i aftentimerne eller et kælderrum kan det være ret distraherende for billedoplevelsen.

Sony X90J test

Sony X90J test

Når X90J begynder at flexe sine lyszoner har billedet også en tendens til at blive diset, primært i mere krævende HDR-scener – som hvis der var en lys sky foran alting. Vi målte LCD-panelets iboende kontrast til 3600:1, hvilket hjælper til at forklare det. Det forværres, når man ikke sidder ligefor TV'et pga. de smalle betragtningsvinkler i VA LCD-panelet. En anden faktor, der kan fremhæves er, at X90J som udgangspunkt står til 'Dolby Vision Bright' profil fremfor 'Dolby Vision Dark', når man afspiller Dolby Vision-indhold. Dark-profilen er den mere korrekte, så det er den du bør vælge. Til alt andet indhold (HDR10 og SDR) anbefaler vi 'Custom' (på dansk 'Personlig').
Ligesom sine forgængere, kæmper X90J med HDR. Vi havde Samsung QN95A stående ved siden af igennem hele testperioden. Samsungs TV har sine egne udfordringer (mere synlige lysglorier pga. højere maksimal lysstyrke og mere aggressiv styring, samt en skæv tilgang til dynamisk tone-mapping), men den leverer dog bedre HDR-egenskaber samlet set. Samsungs TV er dyrere, så det er ikke overraskende, men det er lidt skuffende, at Sony X90J stadig kun har 32 lyszoner. Som diskuteret i vores Samsung QN95A test, så har Sony X90J "færre lyszoner men respekterer indholdskilden. Selv i 'Movie' profil med forskellige dynamiske billedsystemer afkoblet, tager Samsungs TV en form for dynamisk tone-mapping i brug til at få HDR-billederne til at fremstå lysere end kildemateriale. Det kan ses tydeligt nedenfor (begge TV i HDR 'Movie' profil). På Samsung TV'et fremstår scenen næsten som dag. Scenen skal fremvises som skumring". Her er to gode eksempler på, hvad vi så.

Samsung QN95A review

Venstre: Sony X90J. Højre: Samsung QN95A

Samsung QN95A review

Venstre: Sony X90J. Højre: Samsung QN95A

Omvendt har Sony X90J et mindre effektivt antirefleks-filter end Samsungs high-end LCD-modeller. Det er ikke vigtigt i aftentimerne og i lysdæmpede lokaler, men det kan være en fordel i stuemiljøer i dagstimerne. Hvilken af de to TV-modeller ville vi vælge til HDR? Ingen af dem. God HDR-billedkvalitet afgøres ikke af den maksimale lysstyrke, dækning af farverummet eller lysstyrken i fuld skærm. Det er en kombination af faktorer, hvor de vigtigste er kontrast og lysstyring. Hvis man søger smuk og slagkraftig HDR, så anbefaler vi et OLED TV pga. teknologiens styring af lys og farver på pixel-niveau. Sonys egne OLED TV leverer langt bedre HDR-billedkvalitet end X90J – de er ikke i samme liga. Vender vi blikket mod konsolspil, så lancerede Sony sidste års sine første HDMI 2.1-kompatible 4K TV med XH90. X90J er afløseren og den er stadig udstyret med to HDMI 2.1 porte, der kan modtage signaler i op til 4K120 (4K ved 120 billeder per sekund) fra en HDMI 2.1-kompatibel spilkonsol såsom PlayStation 5 eller Xbox Series X. Desværre er den ene af de to HDMI 2.1 porte også ARC/eARC porten til udsending af lyd fra TV'et til en receiver eller soundbar, hvorfor nogle ejere kun i praksis vil have én HDMI 2.1 indgang på Sony X90J. X90J har ikke længere det HDMI 2.1 problem med 4K120 ved 4:4:4 chroma, som forårsagede uskarphed på sidste års XH90. I vores test fungerede 4K120 som tiltænkt. Desværre vil X90J igen i år kræve firmwareopdatering til VRR (variabel billedfrekvens). Det er også værd at notere sig, at X90J understøtter 4K120 med HDR10, men ikke med Dolby Vision (begrænset til 4K60). Der er ikke mange konsolspil i 4K120 på nuværende tidspunkt. Vi målte input-forsinkelsen til 19,3 ms (med 60Hz 4K HDR input), hvilket er sammenligneligt med sidste års model og ikke på niveau med de hurtigste TV på markedet. Vi målte >140ms udenfor 'Game' profil. 140ms er en mærkbar forsinkelse, når man sidder med en spilcontroller i hånden, så husk at få billedindstillingerne på plads, når X90J benyttes med en spilkonsol.

Sony X90J test

Understøttelse af 4K120 (og senere VRR) er herligt, men vi ser stadig god HDR som den mest betydningsfulde 'next-gen' teknologi ift. den visuelle spiloplevelse. Det kommer vi nærmere ind på i vores PlayStation 5 og Xbox Series X anmeldelser. Hvis du vil have syn for sagen, så prøv eksempelvis Ori and the Will of the Wisps i HDR på et OLED TV. I HDR 'Game'-profil nedskalerer Sony X90J sit zone-system for at holde forsinkelsen i bund. Det påvirker HDR-billedkvalitet og kontrast negativt. Risikoen for burn-in på LCD er meget lav, så man burde kunne spille konsolspil på Sony X90J i årevis uden problemer. Omvendt gør skærmen brug af PWM (Pulse-Width Modulation) flimmer til at regulere sin lysstyrke, hvilket kan belaste øjnene hos nogle brugere. X90J har også BFI (Black Frame Insertion) system som tilvalg under MotionFlow-menuen. BFI kan øge skarpheden i bevægende billeder på bekostning af lysstyrke og flimmer, som er synligt for mange seere – vi ser det og generes af det. Vores eksemplar af X90J havde småproblemer med mørke hjørner og kanter, men ikke noget som spillede en større rolle i praksis. Se billedet nedenfor.
VA LCD-panelet i Sony X90J har smalle betragtningsvinkler. Farver begynder at fremstå synligt matte fra 25-30 graders vinkler. Man ser også en reduktion i kontrast pga. et hævet sortniveau og herudover fremstår lysglorier markant mere synlige, når man ikke sidder ligefor TV'et.

Konklusion

X90J er seneste udgave af Sonys 90-serie af 4K LCD TV. Den har en hurtigere systemchip end de fleste Sony Android TV og en opfrisket brugerflade (Google TV), der sætter indhold, anbefalinger og reklamer i centrum. Der har også sneget sig reklamer ind på fjernbetjeningen i form af sponsorknapper. Hvis du udskifter dit TV ofte, så er du nok blevet masseret ind i realiteterne, men hvis dette er dit første nye TV i 5-7 år, så kan det virke overvældende.
Annonce:
Hvad angår billedkvalitet så ligger X90J meget tæt på sidste års Sony XH90. Det er ikke en opgradering, men man får stadig meget for pengene i et LCD TV med 4K-opløsning, fin kontrast, præcise farver og en rigtig god videoprocessor. Omvendt er betragtningsvinklerne smalle og zone-styringen meget beskeden (kun 32 zoner i 65-tommeren), hvilket sætter naturligvis begrænsninger på HDR-delen. Man får 550-800 nits højlys (men ikke hvor det er mest relevant) og meget synlige lysglorier. Nogle af HDMI 2.1 funktionerne er blevet klar, herunder 4K120 HFR, ALLM og eARC, men HDMI VRR support må ejere af Sony TV stadig vente på. Vores anbefaling er at vælge Sony X90J som et godt allround TV til SDR-indhold (film, serier, sport, gaming mv.) men at søge alternativer, hvis man vil have den store HDR-billedoplevelse. X90J er ikke tæt på at matche OLED TV fra Sony og andre producenter, men igen i 2021 forventer vi, at X90J kommer til at ligge lavere prismæssigt, hvilket er det, der gør den attraktiv.

Pris og forhandler:

SDR-billedkvalitet
Balanceret zone-styring
HDMI 2.1 porte, funktioner
eARC & Atmos support
App-udvalg på Google TV


Middelmådig HDR
Lysglorier, maks lysstyrke & farverum
For få lyszoner
VRR kræver opdatering
Small betragtningsvinkler




Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |