Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Chromecast med Google TV - FlatpanelsDK

Test: Chromecast med Google TV

|


Henimod slutningen af 2020 lancerede Google en ny Chromecast-enhed sammen med Google TV; en ny brugerflade ovenpå Android. For første gang har Chromecast fuld TV-brugerflade med apps, spil og ikke mindst styring via fjernbetjening. Den nye Chromecast er endnu ikke officielt lanceret i Danmark, men den virker. Google TV-brugerfladen kommer desuden til TV-skærme (Sony, TCL) i år.

Her er vores dybdegående test af Chromecast med Google TV.

Note: Chromecast med Google TV lanceres officielt i Danmark den 21. juni, hvorefter danske tjenester vil blive integreret dybere i brugerflade og anbefalinger. Resten af testen er stadig gyldig og er derfor fremhævet på forsiden igen i forbindelse med den danske lancering.

Pris og forhandler:

Chromecast med Google TV - specifikationer

4K-opløsning, op til 60fps
HDR10, HDR10+, Dolby Vision
(HxBxD)12.5x61x162 mm
55 g
1x HDMI 2.0
USB Type-C strøm
Ethernet (kræver adapter)
Amlogic S905D3G SoC
4x ARM A55 1.9GHz kerner
ARM Mali-31 GPU
2GB RAM
8GB lagerplads (4.4GB fri)
Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby Digital
WiFi 5 (802.11ac standard)
Bluetooth
MPEG2
MPEG4
HEVC
VP9-2
Google TV (Android 10)
Fjernbetjening
Chromecast-enhed
Fjernbetjening
USB-strømforsyning
HDMI-kabel
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Første indtryk

Den nye Chromecast er en lille dongle-enhed, som i størrelse ikke adskiller sig meget fra tidligere Chromecast-enheder. Den forbindes til TV'ets HDMI-indgang, men selvom HDMI (og USB) teknisk er i stand til at levere strøm til strømeffektive enheder, så er Chromecast designet til at trække strøm fra en stikkontakt vha. den medfølgende USB-stikdåse. Det er meningen, at enheden gemmes af vejen, og den er lille og let nok til at hænge fra HDMI-porten bag TV'et.

Chromecast med Google TV

Den store ændring er naturligvis, at Chromecast ikke længere blot er en passiv modtager. Den har nu en fuld TV-brugerflade (Google TV) og leveres med en fjernbetjening – en ændring, som vi hilser velkommen. Den vækkes til live af en 4-kernet 1.9GHz ARM-baseret processor, Mali-G31 GPU, 2GB RAM samt 8GB indbygget lagerplads. Konkret en Amlogic S905D3G SoC. Googles fjernbetjening har op/ned/højre/venstre knapper med en OK-knap i midten samt en håndfuld andre knapper såsom 2 sponsorerede knapper til hhv- YouTube og Netflix. Det er en uheldig udvikling, særligt hvis man ikke bruger disse tjenester. Det er muligt at omprogrammere sponsorknapperne (vha. en tredjeparts-app), men det kræver lidt indsats. På siden af fjernbetjeningen sidder to knapper til styring af lydstyrke på TV'et. Det kommer vi tilbage til om lidt.

Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen.

Chromecast med Google TV – Strømforbrug

Average
Standby0.9W
Menuer1.5 – 2W
 HD-streaming2 – 2.5W
 4K HDR-streaming2.5 – 3.2W
 Spil2 – 3.2W

Brugerflade & features

Opsætning af Chromecast kræver tid og indsats (ca. 20 minutter for os). Man kan installere 'Google Home' app på en smartphone og scanne QR-koden på TV-skærmen, hvilket gør processen lettere, men det er stadig påkrævet, at man indtaster tekst med det træge tastatur på TV-skærmen. Under opsætning spørger Google til hjemmeadresse, lokation, adgang til Bluetooth mm. hvilket ikke er særligt betryggende. Man kan slet ikke bruge enheden uden at acceptere Googles politik for datadeling. Efter den indledningsvise opsætning installerer Chromecast seneste systemopdatering, hvorimens enheden er låst – optimalt kunne det jo ske senere. Først herefter kan man komme i gang med at indtaste brugernavne og koder i apps. Det er en trættende proces og det virker som en opgave for Google (eller Apple); hvordan man på sikker vis deler brugernavne mellem apps på en håndholdt enhed og TV-enhed, når begge kører samme styresystem. Ikke desto mindre er dette den aktuelle status på streamingenheder. Ligesom Apple TV-boksen konfigurerer Chromecast automatisk sin fjernbetjening til at slukke/tænde din TV-skærme samt justere TV-lydstyrke. TV'ets fjernbetjening opsættes samtidig til at kunne styre Chromecasts brugerflade. Noget af dette kræver HDMI CEC, hvilket er supporteret i næsten alle TV-skærme fra alle mærker solgt igennem de seneste 10 år. Det er en fuldautomatisk opsætning, som er meget elegant.

Chromecast med Google TV

Fjernbetjeningen er en lille, billig plastik-klikker. En tand for lille, rund og billig til vores smag, men funktionaliteten er god. Google burde dog have rykket de to knapper på siden op på fronten sammen med de andre, idet de kan være svære at nå. Chromecast med Google TV blev leveret præinstalleret med Android 10 i slutningen af 2020. I april 2021 kører den stadig Android 10, selvom Google er nået til Android 12 preview. Den kører også stadig sikkerhedsopdateringer fra december 2020. På sin vis definerer det Android TV (nu Google TV), om end Chromecast kører nyere software end mange andre Android TV-enheder.
Efter opsætning har man kun 4,4GB ledig lagerplads (ud af 8GB total) tilgængelig til installation af apps, hvilket siger noget om Googles ambitioner for sin TV-platform. Chromecast har altid været en prisbillig løsning til at få forbrugere i gang med videostreaming. Det er enten godt eller skidt, afhængigt af ens perspektiv. Det gør produktet tilgængeligt og der er ingen tvivl om, at Chromecast har solgt godt siden den kom på markedet i 2013. Senere udgaver begyndte dog at virke for begrænsede til et TV-marked, som havde brug for udvikling. Chromecast blev en stopklods for TV-apps fordi streamingtjenester ofte designede oplevelse efter laveste fællesnævner. TV-oplevelse kan være meget mere end videostreaming. Se blot hvad der skete med smartphones efter Android og iOS tog fart. Tiden var moden til at tage næste skridt og Google gav endelig Chromecast en fuld brugerflade med Google TV. Du kan nu installere apps og sågar simple eller klassiske spil. Du har adgang til samme apps, som findes til Android TV gennem Google Play-butikken, om end nogle har kompatibilitetsproblemer – det er muligvis relateret til Android 10 fremfor Google TV. F.eks. virkede TV 2 Play ikke i starten, men det er blevet rettet. HBO Nordic hakker ved videoafspilning, men en midlertidig løsning for brugeren er at spole lidt frem eller tilbage. En permanentet løsning får vi nok først, når HBO Nordic bliver til HBO Max i Danmark senere på året. Google TV fungerer i praksis som en software-lag ovenpå Android TV, som er TV-delen af Android. Det er forvirrende navngivning, men tænk på Google TV som en opfrisket brugerflade. Din Chromecast kører stadig på styresystemet Android, med alt hvad det indebærer.
Google TV-brugerfladen (ovenfor) er ikke drastisk anderledes end Android TV. Idéen er, at indhold nu skal bringes i fokus. Indhold skal være nemmere at finde, så man bruger tiden på hovedskærmen i stedet for at skifte imellem apps. Man får anbefalinger (som til tider mere har karakter af reklamer), en samlet 'Se senere'-liste, universal-søgning (tekst eller stemme), indholdsrækker for hver streamingtjeneste (såfremt tjenesten understøtter det) samt lidt frihed til at tilpasse brugerfladen (men ikke meget). Google begyndte allerede for nogle år siden at gå ned ad denne vej i Android TV, og Google TV tager det skridtet videre. Der er dog vigtige forbehold. Kun i officielt supporterede regioner (USA, UK, Italien, Spanien, Tyskland, Frankrig, Canada, Australien) får man alle disse funktioner. I andre lande, herunder Danmark, hvor Chromecast endnu ikke er officielt lanceret/supporteret, mangler man 'For You'-fanen samt de kuraterede anbefalinger og rækker. Man kan heller ikke tilføje titler til Watchlist (Se senere). I stedet har man færre faner øverst med indholdsrækker fra Netflix, YouTube osv. nedenunder. Man kan sagtens importere og bruge Chromecast med Google TV i Danmark (og når Google går officielt ud, så får man flere muligheder via software-opdatering), men man skal være opmærksom på, at brugeroplevelsen er anderledes. Det ser sådan her ud i ikke-supporterede lande:

Chromecast med Google TV

hvordan Google TV-brugerfladen ser ud i ikke-supporterede lande, heriblandt Danmark

Hvis man vil have den fulde Google TV-oplevelse herhjemme, så skal man opsætte en VPN-løsning. Vi forsøgte med vores DNS-trick, som kan omgå geoblokering, men det var ikke tilstrækkeligt. En lignende brugerfladeændring er på vej til eksisterende Android TV-enheder såsom TV-skærme fra Sony, Philips, TCL og Sharp samt streamingbokse baseret på Android TV. Herunder kan du se, hvordan Android TV vil se ud i fremtiden:
Gammelt Android TV (venstre) og nyt Android TV (højre)
Det er den udfordring, som Google står overfor. For at sætte indhold i centrum, skal Google overbevise streamingtjensterne om at samarbejde. At lade deres indhold leve udenfor egen app. At overlade styringen til Google. Det eksemplificeres ved Netflix. Ved lancering tilbød Google TV dyb integration med Netflix, men ikke lang tid efter blev stikket trukket. Nogle af funktionerne er vendt tilbage, men Netflix Originals kan f.eks. stadig ikke tilføjes Chromecasts 'Se Senere'-liste. For Netflix's vedkommende er der begrænsninger, men andre apps har slet ingen integration med Google TV overhovedet, herunder mange danske apps. Brugeren vil skulle åbne disse apps særskilt for at tilgå indhold. Indholdet vises slet ikke ude på hovedskærmen i nogen form. Det er tydeligt, at Netflix og andre forsøger at fastholde styringen. Google er ikke alene om at forsøge sig med at trække indholdet ud af de særskilte apps – at tage en aggregator-rolle. Apple forsøger noget tilsvarende med Apple TV app'en og Amazon har med sin FireTV-platform forsøgt denne samme i senere år. Ingen er nået i mål. Det kommer til at tage tid og der vil være bump på vejen.
Vi er begejstrede for det overordnede Google TV-koncept og den retning, som Google bevæger sig i. At gøre indhold nemmere at finde og tilgå bør være målet. Vi er dog bekymrede hvad angår privatlivsbeskyttelse og reklamer i Google TV-brugerfladen. F.eks. vises film/serier fra HBO Max løbende som 'anbefalinger' i brugerfladen (når Google TV til USA), selvom vi ikke har abonnement på tjenesten. Det er reklamer maskeret som anbefalinger. Det er for tidligt at konkludere, men det er værd at pointere, at Google allerede på Android TV løbende har sneget flere reklamer ind i brugerfladen via server/software-opdatering, så vi ville blive overrasket, hvis Google TV udvikler sig anderledes. At vinde brugernes tillid bliver en maraton. Der er også visse irritationsmomenter. Google kræver stadig ikke, at apps bruger standard-tasturet i Android, hvorfor mange apps vælger at bruge eget tastatur. Det betyder konkret, at man ikke kan bruge 'Android TV' app på smartphone til at indtaste tekst. Disney+ er eksempelvis ikke kompatibel. Hvad angår 'Android TV' app'en, så lader den også til at være opgivet. Man er heldig, hvis den ikke skriver dobbelt eller hvis man kan få backspace-knappen til at fungere hver gang. Det meste af tiden er man således tvunget til at benytte det træge skærmtastatur på TV-skærmen. Google Assistant er ikke særlig behjælpelig. Den understøttes stadig ikke på dansk på TV-enheder. Sættes den til engelsk, så er den super, når den virker. Beder man "The Witcher", så får man en søgeskærm frem, som viser, hvor indholdet kan ses (Netflix naturligvis). På søgeområdet har ingen aktører større erfaring end Google. Ofte forstår Assistant dog ikke, hvad man siger, særligt hvad angår filmtitler og TV-relaterede termer. Først på fjerde forsøg forstod den "Tenet". "4K60" blev til "OK FIR". Der er lang vej endnu...

Chromecast med Google TV

Beder man "The Witcher", så får man en søgeskærm frem, som viser, hvor den kan ses

Vi er heller ikke begejstrede for Chromecasts svage hardware. Vi synes, at Googles beslutning om at give Chromecast en fuld brugerflade (man kan stadig bruge den som en passiv Chromecast-modtager) er den rigtige retning, men dongle-designet sætter naturlige begrænsninger for hardwaren. Det er noget, som Google bør overveje fremadrettet. Brugerfladen har en tendens til nærmest gå i stå til tider, og den hakker konsekvent ved hurtig scrolling. At der kun er 4,4GB lagerplads ledigt er heller ikke tilstrækkeligt. Det er en stopklods ift. spildelen. Man kan naturligvis argumentere, at spilstreaming, såsom Google Stadia, løser udfordringen, men Stadia – lanceret i 2019 – er stadig ikke tilgængelig på Android TV og Google TV. Det er et skørt mismatch mellem Googles afdelinger. Man kan indlæse Stadia app'en vha. side-load, men den mangler polering på TV-skærmen. For at understøtte spilstreaming-tjenester som Stadia, GeForce Now, PlayStation Now og Microsoft xCloud skal Google først implementere bred support for spil-controllere. I vores forsøg kunne Chromecast finde og genkende Xbox One og Xbox Series controllere, PS4's DualShock samt PS5's DualSense som bluetooth-enheder. Ingen af dem ville dog parre til Chromecast. Vi fik blot en fejlmeddelelse.

Chromecast med Google TV

Vores Chromecast nægtede at forbinde til Xbox- og PlayStation-controllere

For god ordens skyld kørte vi benchmark på Chromecast med henblik på at dokumentere hardwares spil-ydelse. I GFXBenchs Manhattan 3.1 test, leverede Chromecast 88% lavere ydelse end Nvidia Shield, som heller ikke er en kraftkarl. I Car Chase-testen leverede den 91% lavere ydelse end Shield. Og i 3DMarks Sling Shot Extreme-test fik Chromecast en samlet score på 373 (foto) sammenlignet med 4238 for Nvidia Shield. Det er en hønnen-eller-ægget-situation for Android TV-platformen. Hvad kommer først: Spil eller kraftigere Android TV-hardware?
Chromecast test

Chromecast som medieafspiller

Danske streamingtjenester var længe om at komme i gang, men efterhånden findes de fleste danske og udenlandske tjenester på Android TV / Google TV, inklusiv velkendte tjenester som DRTV, TV 2 Play, Disney+ og Netflix. Der findes også andre typer apps, herunder til lokal videostreaming over netværket. Det er apps som Kodi, Plex og VLC. Man kan installere nye apps ved at søge efter dem fra hovedskærmen eller fra Google Play-butikken, om end vejen derind er maskeret. Den nemmeste vej ind i butikken er at spørge Google Assistant om at åbne "Play Store". Læs også: Oversigt: Apps til de forskellige TV-paltforme Apps på Google TV ser ud og fungerer præcis som de gør på Android TV, som vi har beskrevet og undersøgt dybdegående i vores anmeldelser af TV-skærme samt vores test af Nvidia Shield 2019. Så lad os springe direkte til billedkvalitet og nogle tekniske aspekter. Den nye Chromecast understøtter 4K (i op til 60 billeder per sekund) med HDR10 eller Dolby Vision. Den understøtter også Dolby Atmos dekodning, hvilket betyder, at det er en officielt supporteret Dolby Vision+Atmos enhed ulig en del andre Android TV-enheder, som formår at tække Atmos ned og videregive det som bitstream til dekodning på en anden enhed (f.eks. en soundbar). Bitstream fungerer med nogle apps, men andre apps kræver, at enheden kan dekode før de vil servere Atmos-streamet. For at være sikker på, at man i alle tilfælde får Dolby Atmos-lyd leveret, bør man vælge en officielt supporteret enhed såsom den nye Chromecast.

Chromecast med Google TV

Chromecasts 'Match content dynamic range' er som udgangspunkt slået fra. Du bør slå den til

Chromecast har indbygget 'match dynamic range'-funktion, hvilket sikrer, at indholdet præsenteres i SDR, når det er i SDR. At det præsenteres i HDR10, når det er i HDR10. Og at det præsenteres i Dolby Vision, når det er i Dolby Vision. Match-funktionen virker efter hensigten, men vi er dog lidt overraskede over at konstatere, at Disney+ leveres højest i HDR10 på Chromecast, når Disney+ leverer i Dolby Vision på andre enheder. Man skal også være opmærksom på, at match-funktionen er valgfri. Den er som udgangspunkt slået fra, hvilket betyder, at Chromecast presser alt indhold ud som HDR10 eller Dolby Vision (afhængigt af support i dit TV), hvilket er langt fra optimalt på særligt LCD TV.

Apps på Chromecast med Google TV

Disney+Apple TV appNetflixYouTube
4K-support
HDR-support
HDR10

Dolby Vision

Dolby Vision

HDR10
Match billedfrekvens
forceret 60Hz

forceret 60Hz

forceret 60Hz

forceret 60Hz
Match SDR/HDR
Dolby Atmos
Flatpanels
Chromecast har imidlertid ikke en 'match frame rate'-funktion, hvorfor indhold konverteres til 50Hz eller 60Hz før output, afhængigt af videoindstillingerne, hvilket ofte resulterer i hakkende video. Man kan manuelt skifte til 24hz, når man ser film eller serier, men det kræver, at man ved, hvilke titler, der er skabt/distribueret i hvilket format – ikke en løsning for 99,9% af brugerne. Chromecasts 24Hz output-tilstand er 23.976Hz, hvilket er normen, men vi er dog begyndt at se flere film og serier udgivet (primært af Netflix) i heltals 24.000Hz, herunder The Witcher. Selv hvis man skifter manuelt til 24Hz output, så vil man stadig opleve en tabt frame (altså et lille hak) hvert 41. sekund. Læs også: Streamingtjenester: Billed/lydkvalitet Der er mange variationer og nuancer ift. billedfrekvens, og den eneste gode løsning er, at enheden har et automatisk system til at skifte. Det er 2021 og Google bør tilbyde match-funktion; hvis ikke i sin egen enhed så bredt i Android. Der findes API-værktøjer i Android, som streamingudbydere kan tage i brug, men de er valgfrie. Match af billedfrekvens er noget som bør implementeres og håndhæves på systemniveau, såfremt det skal komme hele brugerskaren til gavn. På dette område kan Chromecast ikke følge med Apple TV 4K boksen. På grund af denne begrænsning vil vi heller ikke anbefale Chromecast til entusiaster.

Chromecast med Google TV

Chromecast har bred support af 4K-streaming. Ved lancering kunne vi ikke få 4K60 til at virke med YouTube, men problemet blev løst i en senere systemopdatering (denne). På Chromecast streamer YouTube nu korrekt i op til 4K ved 60 billeder per sekund med HDR10. Chromecast understøtter dog ikke AV1-videoformatet, hvorfor den falder tilbage på VP9-2. Det er en spøjs mangel eftersom Google fra sine partnere er begyndt at kræve AV1-support i.

Chromecast med Google TV

Hvad angår app-oplevelsen på Chromecast, så er mange Android TV-apps designet til at være kompatible på tværs af de mange Android TV-enheder på markedet. Når en app designes og optimeres til en enhedspulje i stedet for specifikke enheder, så ender det ofte som design efter laveste fællesnævner. Mange apps på Android TV / Google TV er bygget på et såkaldt webview; en hjemmeside pakket pænt ind. Det skinner igennem. F.eks. Apple TV app'en kræver, at man klikker en ekstra gang på filmsiderne for at aktivere viewport. Sammenlignet med app'en, som findes til Apple TV-boksen, så er det en dårligere brugeroplevelse. Der er mange eksempler på dette, også blandt danske apps som DRTV. Der er ligeledes mange eksempler på hakkende app-brugerflader, dårlig tastatur-implementering, ustabilitet, langsomme apps, mærkelige brugerfladeelementer osv. Nu hvor der er bred tilgængelighed af apps til Android TV / Google TV, er det på tide, at udviklerne begynder at fokusere på brugeroplevelsen – helst som native apps. Andre velkendte funktioner fra Android TV findes også til Google TV, herunder Googles gode screensaver-funktion med flotte fotografier fra verdenshjørnerne. Man har stadig fleksibiliteten til at pille ved indstillinger og indlæse apps udefra (side-load). Google TV ændrer ikke på de fundamentale ting i Android TV. Foruden streaming-apps, så er det værd at fremhæve, at Google TV er en fleksibel og fin løsning til lokal afspilning/streaming. To af de bedste apps til formålet er Kodi og Plex.

Kodi

Kodi (tidligere XBMC) er over årene blevet en af favoritterne indenfor medieafspiller-apps til TV fordi den understøtter mange videoformater og avancerede funktioner. Man får rig mulighed for at afspille 4K HDR (i supporterede formater). Udseendet af Kodi kan ændres med 'skins' og på Android TV får man desuden adgang til plugins, som kan udvide funktionaliteten af Kodi på forskellig vis. App'en understøtter automatisk skift af billedfrekvens, herunder til 24fps indhold. Brugerfladen er ikke lige så brugervenlig og poleret som i andre medieafspiller-apps, men Kodi har også gennem hele sin levetid henvendt sig mere til de nørdede brugere.

Kodi på Nvidia Shield

Kodi på Nvidia Shield

Plex

Plex findes på tværs af platforme og var traditionelt en løsning i stil med Kodi, med et mere strømlinet udseende mens samtidig mindre frihed til at konfigurere og pille. For at afspille filer lagret lokal skal man opsætte en Plex server på f.eks. sin PC/Mac eller en netværksharddisk. Sidenhen har Plex tilføjet en række muligheder, herunder integration med cloud-tjenester, musikstreaming og en pulje film, som kan streames gratis med reklamepauser undervejs. Plex i dag er noget anderledes end Plex for 5-10 år siden, men det er stadig en medieafspiller, som mange bruger med stor tilfredshed.

Plex på Nvidia Shield

Plex på Nvidia Shield

Hvis afspilning af lokaltlagrede videofiler er en prioritet for dig, så vil vi dog anbefale, at du overvejer den mere kraftfulde Nvidia Shield, som også har bedre understøttelse af avancerede lydformater. Omvendt formår Chromecast, på trods af sine beskedne 2GB RAM, at holde flere apps i hukommelsen end Nvidia Shield (rør-udgaven). Vores Chromecast formåede uden problemer at fastholde 4-5 apps, som vi hurtigt kunne skifte imellem, hvilket har en stor betydning for den daglige brug af enheden sammenlignet med Nvidia Shield. Chromecast begynder at fjerne apps fra hukommelsen efter noget tid eller i takt med, at man åbner flere, men det er forventeligt. At koldstarte en app tager typisk 5-20 sekunder: DRTV (9s), TV 2 Play (18s), HBO (7s), YouTube (6s), Disney+ (6s), Apple TV app (11s) etc.

Konklusion

Hvad er Chromecast med Google TV? Det er et opgør med fortiden. Chromecast er ikke længere bare en passiv modtager. Med Google TV-brugerflade og en fjernbetjening omfavner den nu mere end bare videostreaming. Brugeren kan tilgå et bredt katalog af apps inklusiv DRTV, TV 2 Play, Netflix, Disney+, Kodi, Plex og sågar visse simple spil. Det gør Chromecast mere sammenlignelig med enheder som Nvidia Shield og Apple TV 4K.
Annonce:
Den har bred understøttelse af 4K (i op til 4K60), HDR (inkl. Dolby Vision) og Dolby Atmos-lyd. Den har 'match dynamic range'-funktion (skal aktiveres manuelt), men desværre ikke match af billedfrekvens, som betyder, at man manuelt skal skifte billedfrekvens – hvilket ikke er praktisk – eller ofte acceptere hakkende video. Hardwaren i Chromecast er svag. Dongle-formatet sætter naturlige begrænsninger og vi opfordrer Google til at sigte højere ved at skabe reference-hardware, der kan løfte Android TV / Google TV. Vis vejen. Med Chromecast oplever man f.eks. sporadisk hak i menuer. Spil på Android TV er ikke kommet i gang. Det er en hønnen-eller-ægget-situation. Hvad kommer først: Spil eller kraftigere Android TV-hardware? Google Stadia har potentialet til at åbne for AAA-spil på Chromecast via streaming, men Stadia app'en er stadig ikke tilgængelig. Hvad angår Google TV, så sætter den nye brugerflade indholdet i fokus. Idéen er, at det skal være lettere at finde indhold direkte på hovedskærmen. Dog mangler mange partnere dyb integration, hvorfor de stadig skal bruges som apps. Danmark er ikke officielt supporteret, så vi har endnu ikke den mere kuraterede brugerflade med anbefalinger, Watchlist osv. Det åbnes, når Google lancerer officielt i Danmark. Google har masser af erfaring med at indeksere og sortere indhold, så på den måde virker Google TV lovende, men selskabet har samtidig stor med at placere reklamer imellem alle ikonerne. Fjernbetjeningen har god funktionalitet (den styrer også dit TV!), men er derudover en billig plastik-sag. Bør man købe Chromecast med Google TV? Den virker fint i Danmark, men vi har ikke den fulde Google TV-oplevelse. Det er en god enhed til blandet streaming-brug, men den matcher ikke Apple TV 4K og Nvidia Shield på hardware og ydelse, og entusiaster vil nok blive skuffede. Google TV-brugerfladen kommer til andre enheder, herunder TV-skærme, senere på året, men de bliver naturligvis dyrere. Man får meget for pengene med streaming i 4K, HDR og Dolby Atmos – og måske er det nok.
Note: Chromecast med Google TV lanceres officielt i Danmark den 21. juni, hvorefter danske tjenester vil blive integreret dybere i brugerflade og anbefalinger. Resten af testen er stadig gyldig og er derfor fremhævet på forsiden igen i forbindelse med den danske lancering.

Pris og forhandler:


God evolution af Chromecast
Fuld brugerflade & remote
4K Dolby Vision & Atmos support
Fornuftig pris
App-kataloget
Lavt strømforbrug


Svag hardware, ydelse
Ingen match af billedfrekvens
Mangler Google Stadia, gaming-apps
Reklamer i brugerfladen



Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |