Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Philips OLED805 (OLED855, OLED865) - FlatpanelsDK

Test: Philips OLED805 (OLED855, OLED865)

|


Philips er på banen igen med en opgraderet serie af 4K OLED TV. OLED805, OLED855 og OLED865 er teknisk samme TV, som placerer sig under flagskibet OLED935 med mere potente højttalere. 8-serien byder bl.a. på selskabets seneste udgave af Ambilight, multi-HDR support samt 'AI' P5 videoprocessor. Skærmen drives af Googles Android TV-platform og der er desuden blevet plads til en ny fjernbetjening.

Her er vores test af 2020 Philips OLED805, som findes i 55 og 65 tommer. Vi har 65-tommer udgaven.

 Læs også: Oversigt: Philips 2020 TV


Pris og forhandler:

55"
65"

Første indtryk

OLED805 ser ud som flere Philips OLED TV, der kom forinden. OLED-panelet er imponerende tyndt, men skærmen er som helhed tykkere pga. elektronikboksen med styreelektronik, strømforsyning, bas-enhed mv. Ligesom andre OLED TV har skærmen en tynd ramme og et overordnet elegant udseende. OLED805, OLED855 og OLED865 er teknisk identiske, men der er forskelle i design. OLED805 holdes oppe af to metalfødder, en på hver side (med et Philips-logo på den ene), mens OLED855 har en centreret drejefod i både 55 og 65 tommer. OLED865 har en drejefod i 55 tommer. Eftersom OLED805 har metalfødder, vil du kunne se refleksioner fra skærmens billede i overfladen. Fødderne kan desuden hæves, hvis du ønsker at placere en soundbar under TV'et. Alle porte vender enten nedad eller til siden, så stik ikke kommer i vejen ved vægmontering. Vær dog opmærksom på, at Ambilight-lyset kræver noget afstand bag TV'et for at fungere optimalt. OLED805 er udstyret med 3-sidet Ambilight, hvilket betyder, at der er stemningslys på begge sider og ovenover skærmen. Apropos Ambilight, så er der efterhånden mange indstillingsmuligheder, så systemet kan optimeres eller opsættes efter behag, herunder mulighed for at angive farven på bagvæggen så Ambilight kan tilpasse sig. Der er også mulighed for at sætte lyset til fast 'bias-lys' (hvidt). Det kan opkobles til Philips Hue i stuen, sættes i Lounge mode (når TV'et er slukket), game mode (lavere forsinkelse på Ambilight), AmbiSleep (der luller dig i søvn), AmbiWakeup samt Ambilight Music, der pumper i takt til musikkens beat. De mange funktioner er tilføjet gradvist henover årene, så Ambilight i dag repræsenterer mere end den klassiske funktion til at synkronisere lys ift. skærmens billede.

Brugeroplevelse & features

Philips OLED805 leveres med Android 9.0 præinstalleret og har under motorhjelmen en MediaTek MT5887 SoC med 2,5GB RAM og Mali-G51 grafik. Det er en opgradering ift. 2019, men ydelsen er stadig i samme klasse. Det samme gælder softwaren idet Android 9.0 primært byder på fejlrettelser.

Styresystem & smart TV

I vores test af Sony XH90 inkluderede vi for første gang benchmark af CPU/GPU. Sonys seneste Android TV er udstyret med en ny, hurtigere systemchip, så vi ønskede at undersøge, hvordan den yder ift. andre Android TV-enheder. Allerede i testen af Sony havde vi inkluderet benchmark-resultaterne for Philips OLED805 som "Andet Android TV" – vi ville gemme lidt til denne test. Som du kan se så har Sonys TV trukket fra Philips på CPU/GPU-power, men det matcher stadig ikke den bedste Android TV-enhed, Nvidia Shield. Af de tre kan kun Nvidia Shield karakteriseres som en gaming-platform på nuværende tidspunkt. Det vil kræve større indsats fra TV-producenter,ne hvis status quo skal ændres. Ud over begrænsningerne i CPU/GPU, så er bl.a. RAM og lagringskapacitet flaskehalse. Nvidias GeForce Now-tjeneste er tilgængelig til Android TV via Google Play-butikken. Med app'en kan du streame spil over internettet til TV'et, men vi må vente på Android version 11 for at få bredere understøttelse af spil-controllere. Vi venter også stadig på, at Google Stadia officielt lander på Android TV. Med spil-streaming kan man omgå grafikkortet i TV'et, så på den korte bane bør man nok sætte sit lid til streaming, såfremt man ønsker gode spil på Android TV uden en ekstern spilkonsol. Vi må vente tålmodigt.

Philips OLED805 - CPU/GPU benchmark

GeekBench 43D Mark - Slingshot ExtremeGFXBench - Manhattan 3.1 (offscreen)GFXBench - Aztec Ruins (offscreen)
Philips OLED805Single: 612
Multi: 1716
450fejler142 frames
Sony X900H (XH90)Single: 1195
Multi: 2882
1148958 frames605 frames
Nvidia Shield TVSingle: 1400
Multi: 4100
42502765 frames2250 frames
Apple A10XSingle: 4000
Multi: 9500
-4500 frames3300 frames
Apple A12XSingle: 5000
Multi: 18000
-9570 frames6850 frames
Flatpanels
Vi dykker ikke længere ned i Android TV-oplevelsen her og vil i stedet henvise til vores tidligere anmeldelser af Philips Android TV for yderligere betragtninger om brugeroplevelsen, funktioner mv. OLED805 understøtter ikke de nye AV1 video-codec, som er udviklet af bl.a. Apple, Google, Netflix og Microsoft. Lad os i stedet fokusere på de ting, som har ændret sig.

Philips OLED805 test

Betjening

Philips' TV-fjernbetjeninger har henover årene transformeret sig fra nogle af de bedste i branchen (i de gode, gamle billedrørs-dage) til billige plastik-stænger. Nu ser vi endelig en udvikling i den rigtige retning igen. OLED805 og visse andre 2020-modeller leveres med Philips' nye fjernbetjening, der er pakket ind i læder på begge sider og underside. Den har bagbelyste knapper, som automatisk tænder i mørket, når man samler den op, om end de kun forbliver tændte i meget kort tid. Den nye fjernbetjening er en forbedring. Det hårde læder føles mere lækkert end plastik og Philips har fjernet bagsidens fulde tastatur, som aldrig rigtig kom til at virke. Der er stadig et virvar af knapper, herunder Netflix- og Rakuten-knapper, og taktiliteten af knapperne kunne være bedre. Det er et 'sikkert' design, som ikke skaber for meget røre. Helt overordnet så mener vi, at tiden er inde til at TV-producenterne genopfinder fjernbetjeningen med udgangspunkt i den moderne tv-realitet, hvor seere streamer og navigerer TV-platforme i stedet for at navigere kanallister. Det vil sige at fjerne al fyldet og fokusere udelukkende på brugeroplevelsen.

Philips OLED805 test

TV & lyd

OLED805 er udstyret med et 2.1-kanals højttalersystem, hvor .1 henviser til den indbyggede 30W basenhed på bagsiden af TV'et. De 2x10W enheder, der dækker mellem- til højfrekvenser klarer resten. Systemet matcher ikke B&W-højttalerne i Philips' high-end TV, men leverer bedre end gennemsnitlig lyd. Sammenlignet med Sony XH90 og Panasonic HZ2000, der stod ved siden af under testen, leverede OLED805 bedre, mere kraftfuld lyd end Sony'en og i nogle sekvenser også bedre lyd end Panasonic'en. Det var en positiv overraskelse, at et så tyndt TV faktisk kan producere lidt bas, om end med naturlige begrænsninger. De skjulte, indbyggede højttalerenhed har også begrænsninger og stemmer kan til tider lyde lidt mumlende. Der er en funktion til at gøre stemmer klarere foruden "AI" lydindstilling, men vi fandt ingen af de to særligt anvendelige ift. at løse et problem, som i bund og grund bare kræver bedre højttalerenhed, gerne rettet fremad. Dolby Atmos understøttes teknisk set i det indbyggede højttalersystem, men der er ikke meget at hente. Tænk i stedet Atmos-support som en måde, hvorpå man kan trække Atmos ned fra streamingtjenester og sende det til en receiver eller soundbar. I vores test fungerede Atmos via HDMI ARC fint sammen med en Sonos Arc soundbar. Vær dog opmærksom på, at OLED805 ikke understøtter HDMI eARC til Atmos i højere, tabsfri kvalitet. Manglen af eARC bekymrer os desuden i relation til konsolspil, da det kan forhindre, at man får Atmos i spil. Normal HDMI ARC vil medføre konvertering/forsinkelse af den Atmos PCM-metode, som pt. tages i brug på spilkonsoller for at holde signalforsinkelsen i bund. Kun eARC understøtter Atmos PCM (Dolby MAT). Læs også: Guide: Dolby Atmos i hjemmet Af andre lydfunktioner kan man fremhæve automatisk volumenregulering, DTS-HD support samt nat-tilstand (der nedtoner høje lyde). Og så er der naturligvis nyheden DTS Play-Fi, hvor kompatible højttalere kan forbinde trådløst til TV'et for op til 5.1 surround, foruden muligheden for at lade TV spille musik sammen med andre DTS Play-Fi multiroom-højttalere. Vi havde under testen ikke adgang til DTS Play-Fi udstyr, så I må nøjes med disse skærmbilledet fra TV'ets menuer. Selskabet planlægger at lancere en ny serie af soundbarer med DTS Play-Fi senere på året.

Kalibrering

Normale købere skal ikke kaste sig ud i selv at kalibrere; at købe et TV med forholdvis præcis farvegengivelse er en rimelig forventning at have. Vil man have de sidste procenter, så kan man betale sig fra arbejdet. For nylig er vi begyndt, som del af vores TV-anmeldelser, at måle de mest relevante billedprofiler i TV'et igennem, og inkludere resultaterne i dette afsnit. Se tabellen til højre samt de fremhævede resultater i den store tabel nedenfor. Det er en simplificering, men du skal kigge efter så lave vertikale barer som muligt (helst under 3 for DeltaE), mens linje RGB-grafen bør flyde fra venstre mod højre så tæt på 0 som muligt. Farveprikkerne skal falde i de hvide firkanter i grafen for farverum. 2020 high-end TV er de første med Philips' 'AI' video-processor, der konkret dækker over en ny 'AI' billedprofil i tillæg til de mere traditionelle billedprofiler såsom Film, Spil etc. Som du kan se i vores målinger af 'AI' profilen, så minder den meget om Philips' eksisterende Vivid/Dynamisk profil, dog nu med en tilgang der varieres ift. indholdet. Vi kommer nærmere ind på dette i afsnittet om billedkvalitet. Hvad angår SDR, altså alt som ikke er i HDR, fandt vi, at ISF Nat er den mest præcise billedprofil på farver, om end en tak for mørk. Den er tiltænkt mørkelagte lokaler, så til dagsbrug eller mere blandet brug bør du hæve 'OLED kontrast' i menuen, så billedet oplyses mere. Med nogle små justeringer formåede vi at forbedre farvepræcisionen, som det kan ses i fanen 'Efter kalibrering' nedenfor. I SDR Movie og begge ISF-profiler respekterer TV'et indholdets originale farverum, mens de andre billedprofiler, inklusiv Spil-profilen, trækker farverne ud i et større farverum, så det hele fremstår mere farverigt. I HDR vil vi omvendt fraråde brug af ISF Nat fordi dens maksimale lysstyrke er begrænset til 350 nits. ISF Dag samt Movie HDR-profilerne leverer højere maksimal lysstyrke (når indholdet kræver det), samtidig med, at de stadig følger lyskurven (PQ) ret stringent. Lyskurven rulles af mod toppen, så man stadig får nogle af detaljerne i de lyseste områder med, selvom skærmen ikke kan nå op i de højeste lysniveauer til HDR. I flere profiler målte vi op til 800 nits lysstyrke. Med et par justeringer kunne vi faktisk få OLED805 over 900 nits, hvilket er ganske imponerende sammenlignet med Panasonic GZ2000, vores Reference TV fra 2019, som var første OLED TV til at ramme 1000 nits. Forskellen på 600 nits på f.eks. et Sony OLED TV og så 1000 nits er betydelig. Forskellen mellem 900 og 1000 nits er næsten ubetydelig. Ligesom andre OLED TV leverer Philips OLED805 ca. 96% af DCI-P3 farverummet og 70% af Rec.2020 farverummet.

Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen. Note: Vi inkluderer kun kalibreringsforslag for SDR, ikke HDR. Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.
Philips OLED805 test

Billedkvalitet

Lad os starte med en af de mest profilerede funktioner i Philips OLED805, navnlig den nye 'AI' P5 videoprocessor. AI, eller kunstig intelligens, er et buzzword i branchen i disse år. Det er ikke AI i ordets forstand, men nærmere en tilgang hvor man med maskinlæring og et neuralt netværk har analyseret masser af billeder til en database. Processoren i et TV som OLED805 kan så variere sin tilgang til billedredigering på farver, lys, skarphed mv. baseret på typen af indhold eller filmscenen.
Som nævnt i afsnittet for kalibrering, så er TV'ets 'AI' billedprofil i sin grundform meget lig 'Vivid', eller på dansk 'Dynamisk', altså den skrappeste billedprofil i TV. Nu er profilen dog mere adaptiv, hvilket vores målinger ikke fanger da de er et øjebliksbillede. Der er faktisk et analyseværktøj indbygget i TV'et (se billederne til højre), som giver en bedre forståelse af, hvordan tilgangen dynamisk ændres ift. indholdet. Hvis du kan lide Vivid/Dynamisk, så vil du formentlig også kunne lide AI-profilen. Den ændrer markant på billedet og i den forstand repræsenterer den modpolen til andre nye udviklinger såsom Filmmaker Mode, der sigter mod at fremvise film som tiltænkt (eller i tekniske termer; som de digitale bits i signalet specificerer). Filmmaker Mode findes ikke i OLED805, men vil være at finde i fremtidige Philips TV. Du kan i store træk genskabe Filmmaker Mode i OLED805 ved at vælge ISF eller Movie i stedet. At have begge tilgange i et TV giver brugerne valget, men standardvalget i TV generelt bekymrer os en smule. Det gælder alle TV-producenter. At gøre billedprofiler som AI, Vivid eller Standard til den billedprofil, der er valgt, når man tænder TV'et første gang, gør samtidig et redigeret billede til standardvalget. Vi vil argumentere for, at det originale, uændrede billede burde være standardvalget, med diverse systemer til billedredigering som tilvalg.

Philips OLED805 test

Hvis vi lægger ud med SDR, altså alt indhold som ikke er i HDR, så leverer OLED805 behagelige og flotte billeder med vores kalibrerede indstillinger. En stor del af dette kan tilskrives OLED-panelets fantastisk kontrast, farvenøjagtighed og ikke mindst ensartethed. Ikke meget har ændret sig på området i de seneste år, da OLED-panelet fra LG Display kun er blevet fintunet, men ikke desto mindre formår billedet stadig at betage dem, som besøger os for at se de seneste TV. Sammenlignet med f.eks. Sony XH90, der stod på testbænken samtidig, så er billederne på OLED805 mere levende, farveægte og med mere 'dybde'. Man kan aktivere Philips' motion-system, hvis man vil have udglattede billeder i bevægelse, dog med de sædvanlige forbehold såsom støj om bevægende objekter i billedet samt 'soap opera' udseendet (primært ved højere indstillinger for motion-systemet). Der er også en ny 'Pure Cinema' profil under motion-systemet, som laver 5:5 pulldown på 24fps indhold, altså film. Det kan nedbringe den hakkende effekt uden at billedet kommer til at se kunstigt ud.
Vender vi blikket mod HDR, så bliver det interessant. OLED TV leverer typisk en maksimal lysstyrke på ca. 600-750 nits. Det er faktisk højere end mange LCD TV fordi OLED TV er selv-emitterende; lyset styres i hver pixel så man kan få disse meget funklende stjerner, lamper og refleksioner fremfor blot et overordnet lysere billede med lysglorier og andre lysfejl, som det ses på LCD-skærme. Og fordi sort er sort opfatter øjnene de lyseste elementer som lysere, i relative termer. Men 600-750 nits er ikke ideelt og langt fra de niveauer, som er teoretisk mulige under nuværende HDR-standarder (4000, sågar op til 10000 nits) så vi var begejstrede sidste år da Panasonic GZ2000 blev det første OLED TV, der ramte 1000 nits. Vores eksemplar af OLED805 oversteg uden ændringer 800 nits og med lidt justeringer over 900 nits. Det er meget tæt på Panasonic GZ2000 og 2020-versionen, HZ2000, som begge er markant dyrere TV. Og HDR-billedet på OLED805 ser da også betagende ud. Ægte sort, relativt præcise farver og masser af dybde i billederne. Det kan man også forvente fra andre OLED TV, men med TV som Philips OLED805 og Panasonic GZ2000/HZ2000 bidrager de ekstra nits til at løfte HDR. Det er værd at notere, at Philips TV nu understøtter alle fire relevante HDR-formater: HDR10, HLG, HDR10+ og Dolby Vision. Så uanset hvilken type HDR en given tv-tjeneste serverer, vil TV'et kunne tage imod.
Et TV's formåen indenfor konsolspil har næppe historisk været et større emne end netop nu, hvor vi nærmer os lanceringen af næste konsolgeneration, hvor de nye gaming-muligheder i HDMI 2.1 tages i anvendelse. Derfor er vi også ærgerlige over at konstatere, at Philips OLED805 ikke har HDMI 2.1 porte. Kun en enkelt HDMI 2.1 funktion, som kan implementeres på HDMI 2.0 chipset, er med, navnlig ALLM (Auto Low Latency Mode) som automatisk skifter til Spil-profil. Det betyder konkret, at konsolspil højest kan gå op i 4K60 (4K-opløsning ved 60 billeder per sekund) fremfor de 4K120, som understøttes via HDMI 2.1 på PlayStation 5 og Xbox Series X. Der er stadig en del skepsis forbundet med, om konsollerne rent faktisk vil kunne levere 4K120 i store spil, men muligheden er der og sammen med VRR (variabel skærmfrekvens), så kan spændet fra 60 til 120fps/Hz også udnyttes. 120Hz BFI (Black Frame Insertion) blev introduceret i andre OLED TV i år, men der findes ingen understøttelse af BFI i Philips OLED805. Hvis du søger et TV, der kan levere spiloplevelserne fra de kommende spilkonsoller til fulde, så er Philips OLED805 ikke det oplagte valg.
Når det er sagt, så er det dog stadig et super TV til mere sporadisk og generel gaming. Sammenlignet med et mellemklasse LCD TV med HDMI 2.1, så ville vores anbefaling være at prioritere OLED805's flotte HDR-billedkvalitet over 4K120 support. I Spil-profil målte vi 4K HDR input lag til 33 ms, hvilket er langsommere end bedste TV fra konkurrenterne. Udenfor Spil-profil målte vi 73 ms. I denne sammenhæng bør det fremhæves, at Philips' Spil-profil er begrænset til 500 nits maksimal lysstyrke i HDR. Du kan dog nå ned på nogenlunde samme niveau af input lag (33 ms) ved at skifte til Film-profil og deaktivere alle systemer til billedredigering, samtidig med, at du så får højere maksimal lysstyrke. Vi observerede ingen problemer med burn-in eller retention i testperioden. Vi foretager ikke langtidstest for burn-in på nuværende tidspunkt. OLED-panelet i vores eksemplar var homogent. Der var en lille antydning til, at kanterne lyste mere op, hvilket kunne konstateres i et helt mørkt rum med mørkegrå på skærmen, men vi bemærkede det aldrig mens vi kiggede tv. Panelet havde heller ikke farvebånd eller farvepletter. Og ligesom alle andre OLED TV, så er betragtningsvinklerne fremragende. Man kan nyde selv HDR på skærmen fra alle siddepositioner.

Konklusion

Philips OLED805 findes i 55 og 65 tommer og erstatter sidste års 8-serie OLED804. OLED855 og OLED865 er design-varianter med bl.a. drejefod. Android 9.0 er præ-installeret, men der er ikke meget nyt at sige. Android har efterhånden et fint udvalg af apps, indbygget Chromecast og andre Google-funktioner, men brugeroplevelsen føles stadig lidt grov. Systemchippen fra MediaTek matcher ikke Nvidia Shield og gaming på Android TV er stadig mere drøm end realitet pga. flere faktorer.
Annonce:
I sin prisklasse – og over – leverer OLED805 den imponerende billedkvalitet, som vi forventer fra OLED TV. Ægte sort, præcise farver, meget hurtig responstid og mindst lige så vigtigt; alle egenskaberne er iboende, så boost og dynamiske systemer ikke er nødvendige. OLED805 leverer samtidig noget af det bedste HDR på markedet. Med op til 800-900 nits maksimal lysstyrke kommer den sågar tæt på vores Reference TV, Panasonic GZ2000, som er noget dyrere. OLED805 har omvendt mangler på spilfronten. Den mangler HDMI 2.1 porte, VRR og andre funktioner, hvilket betyder, at den ikke kan levere den fulde spiloplevelse med næste generation af konsoller, PlayStation 5 og Xbox Series X. Input-forsinkelsen måles til 33ms, hvilket er højere end de hurtigste TV. Når det er sagt, så er det stadig en fuldgod løsning til nuværende spilkonsoller. Der er en ny læderindbundet fjernbetjening og naturligvis Philips' signatur Ambilight (3 sidet), som er udvidet til at dække over Hue-integration, fast lys, musik mv. Det indbyggede højttalersystem har overraskende power ift. hvor tyndt TV'et er, om end det ikke er på niveau med B&W-systemerne i dyrere Philips TV. OLED805 kan måske bedst beskrives som et raffineret Philips TV. Akilleshælen er spil-delen, men hvis du kan acceptere det, så er OLED805 (og OLED855/865) et af de bedste TV i klassen. Det fortjener vores Top-Anbefalings Award.

Pris og forhandler:

Fremragende SDR/HDR-billeder
Perfekt sort
Højttalere over gennemsnittet
Højere HDR-lysstyrker
Ny fjernbetjening
Android opdateres


Ingen HDMI 2.1 porte, funktioner
Kun 55 & 65"
Android mangler finpudsning




Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |