Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Loewe bild 5 (OLED) - FlatpanelsDK

Test: Loewe bild 5 (OLED)

|


Loewe har været igennem en periode med dybe økonomiske problemer og har udvalgt OLED, som en nøgleteknologi, der skal få dem tilbage på sporet. Det traditionsrige tyske selskab har nu en bred portefølje af OLED-tv, der spænder fra bild 3 til flagskibet bild 9 – alle med 4K-opløsning og Dolby Vision. Vi har Loewe bild 5 med soundbar og indbygget 1TB harddisk.

Loewe benytter – ligesom alle andre producenter på markedet – LG.Displays OLED-paneler. Prisen for et Loewe TV er højere, så det store spørgsmål er naturligvis, hvad man får for denne merpris på bild 5.


Pris og forhandler:

55"
65"



Første indtryk


Fra det øjeblik, man begynder at udpakke Loewe bild 5, står det klart, at der er tale om et premium-produkt. Foden er langt tungere og mere solid end hvad vi er vant til, og så snart man samler fjernbetjening op, forstår man, at Loewe prioriterer kvalitetsmaterialer.

Selskabet er kendt for at tilbyde fleksibilitet, hvilket med bild 5 betyder, at skærmen kan leveres blandt andet med to forskellige gulvstande (træ eller aluminium). Vores eksemplar blev leveret med en standard bordstand, som kan drejes ved håndkraft. Bordstanden er opbygget om en tung metalbase nederst, dækket af et lag børstet aluminium udenpå. Soundbaren under skærmen har en blank plastikramme omkring, hvilket trækker lidt ned i kvalitetsoplevelsen, men stofbeklædningen er til gengæld nydelig. Det cirkulære designelement, som er nedsænket i rammens midterparti har en lille info-diode integreret, og er blevet et slags design-statement fra Loewe. En anden detalje er logo, som er rykket op på højre side af skærmen, som en lille flap

Desværre har bild 5 samme store og klodsede elektronikboks på bagsiden. Den er nødvendig for at få plads til tv-tunere, stikforbindelser, strømforsyning, harddisk mm. Loewe har offentligt fremvist en prototype, hvor alle disse elektronikdele er separeret fra skærmen og rykket ned i en ekstern boks – en modulær løsning – men den er endnu ikke på markedet. At tilbyde en separat boks til tilslutning af kabler virker som den rette tilgang idet OLED-skærme af natur er så ekstremt tynde, men det giver naturligvis nogle andre udfordringer, som producenterne arbejder på at løse.




Ved at fjerne en lille låge på bagsiden, får man adgang til stikpanelet. Visse stik er dog rykket til siden af tv’et (gemt bag endnu en låge). Loewe har sørget for, at alle stik peger enten ned eller til siden. Det er sådan en tv-skærm bør være designet, da det sikrer, at den kan hænge fladt op ad en væg. Loewe sælger adskillige vægbeslagsløsning, men skærmen følger også VESA 300 specifikationen.

OLED-panelet har en blank overflade, hvilket er normen i dag. De fleste tv-skærme bruger denne form for overfladebehandling for at sikre, at kontrast og farver bibeholder intensitet i oplyste stuemiljøer. Det betyder dog samtidig, at vinduer eller lamper i rummet til en vis grænse reflekteres i skærmen, som det kan ses nedenfor.


Loewe bild 5 test




Brugeroplevelse & features


Vi har været særligt nysgerrige for at undersøge dette punkt nærmere. I stedet for at have rakt en hånd ud til Google, Amazon eller Roku, ligesom flere konkurrenter har gjort det, har Loewe valgt at udvikle sin egen platform under navnet ‘Loewe OS’.

Flatpanels er i år begyndt at slå hårdere ned på tv-platforme, som ikke opdateres efter køb. Loewe har forsikret os om, at når næste udgave af ‘Loewe OS’ udkommer, vil bild 5 blive opdateret. Vi gør naturligvis status senere.

- ”Man arbejder i Loewe-regi kun med én Loewe OS og den opdaterer man også bagudrettet. Dvs. da man lavede en større ændring for 6-8 måneder siden, så kom den også til SL3 chassiser, som ellers var slutsolgt året før,” skriver selskabet i et skriftligt svar.

Før vi springer ud i det, vil vi kort kommentere på Loewes tv-modeller. Samtlige nyere tv-skærme fra selskabet er opbygget om Loewe OS, hvilket betyder, at de fleste betragtninger herunder, vil gælde Loewe bild 3 og opefter. Bild 3, 4 og 5 benytter alle samme OLED-panel og videoprocessor, bekræfter selskabet. Den tekniske forskel imellem bild 3 til 4 er det integrerede surroundmodul i sidstnævnte. Med bild 5 får man yderligere en 1TB harddisk oveni.

Loewe forklarer videre, at bild 7 og bild 9 benytter et ”speciallavet” OLED-panel fra LG.Display, men selskabet går ikke i nærmere detaljer om, hvad det indebærer. Vi forventer, at de leverer nogenlunde samme billedkvalitet baseret på vores oplevelser med OLED-tv over de seneste mange år. Loewes high-end modeller fra 7-serien og opefter har desuden mere kraftfulde højttalere og unikke designdetaljer.


Styresystem & smart-TV

Loewe OS
Brugerfladen på skærmen – og funktionaliteten – er opbygget om en hjemmeskærm, hvorfra man kan lave genveje til inputkilder, apps, kanaler og andre ting. Idéen med at have adgang til alle ens favorit-kilder fra samme skærm vinder i stigende grad indpas blandt producenter efter man tidligere tog den tilgang, at tv-kanaler og apps skulle opdeles i to separate sektioner. Det er en fuldskærmsmenu, men afhængigt af, hvad man forsøger at opnå, findes der også genvejsmenuer, som trækker enten mod højre eller venstre side af skærmen således, at man billedet ikke afskærmes.

Menustrukturen er opbygget i konservative grå nuancer, som er relativt nemme at navigere, men dog ikke synderlig raffinerede. Umiddelbart efter opsætning oplevede vi, at ikonerne til input-kilder såsom HDMI forsvandt, hvilket forhindrede os i at skifte kilde. Det krævede en nulstilling at løse. Kort efter opsætning løb vi ind i et andet problem, hvor ”app” ikonerne forsvandt i en periode og senere dukkede op igen. Ikke lang tid efter fik et af vores vanlige testklip den indbyggede medieafspiller til at gå fuldstændig i baglås, således at tv’et måtte slukkes. Ikke en særlig lovende start...

Når man begynder at grave lidt dybere ned i Loewes platform, så står det hurtigt klart, at selskabet fokuserer langt mere på den klassiske tunerfunktionalitet (som vi vender tilbage til om lidt) end internetfunktionaliteten. Der er nogle få ”apps” såsom Netflix, YouTube og Tidal tilgængelige, men det er i mange tilfælde bogstaveligt talt blot links til hjemmesider. Netflix ”app’en” kræver sågar, at man bruger piletasterne på fjernbetjeningen til at rykke en lille musemarkør rundt ovre på tv-skærmen. Det er en ganske rædsom brugeroplevelse på en tv-skærm.

Efter vores startvanskeligheder ville vi have elsket at kunne sige, at vi var uheldige eller at de problemer og udfordringer, som vi løb ind i, var undtagelser eller forsaget af et håndgribeligt problem. Men jo mere vi benyttede ‘Loewe OS’ desto mere stod det klart for os, at platformen bare er meget sjusket opbygget. Vi kunne fortsætte og fortælle om den mappe-strukturerede brugerflade til internet og DVB-radio eller pointere, at hverken YouTube eller Netflix understøtter 4K+HDR (opdatering: YouTube 4K understøttes), men vi tror, at budskabet er kommet igennem. Vi kan sagtens forstå, at Loewe er tilbageholden med at melde sig på hold Android – som også har sine udfordringer – men at forsøge at sælge Netflix’s hjemmeside som en app er skuffende. Det samme er manglen på tjenester, de sporadiske og hyppige nedbrud, brugerfladens skarpe kanter og ikke mindst det faktum, at brugerfladen ofte ikke reagerede ved tryk på fjernbetjeningen.




Vi ville ikke karakterisere ’Loewe OS’ som et styresystem, ligesom selskabet gør det. For os at se ligner det en relativ simpel web-baseret brugerflade.

Flere af disse funktioner trækker faktisk ned i oplevelsen af at bruge tv’et fra Loewe fordi udover ”apps” og de interaktive funktioner, fungerer selskabets menusystem – ud over de sporadiske nedbrug og den lidt konservative struktur – egentlig ganske fornuftigt med logisk betjening. Få tv-producenter er villige til at fjerne funktionalitet, men i Loewes tilfælde, mener vi, at disse halvfærdige funktioner med fordel kunne fjernes for at løfte oplevelsen af at bruge skærmen. Less is more.

Hvis du ønsker at streame video af nogen som helst art, så er der simpelthen ingen måde, hvorpå du vil kunne stille dig tilfreds med de indbyggede muligheder. Glem det og forbind en enhed såsom Apple TV eller Chromecast.

Betjening

Loewes fjernbetjening er skabt i plastik med en aluminiumslegering på øvre halvdel. Det syner og føles eksklusiv, og ligger behageligt i hånden. I samme periode havde vi skærme fra Sony og Panasonic på testbænken og fjernbetjeningerne fra de to japanske producenter ligner ærligt talt billigt legetøj til sammenligning. Det er naturligvis et af de elementer, som man betaler ekstra for hos Loewe.


Loewe bild 5 test



Fjernbetjeningen har en virvar af knapper og Loewes traditioner skinner tydeligt igennem her. Tv-kanaler er stadig den klart foretrukne måde at se tv på i Tyskland, så Loewe har proppet skærmene med avanceret DVB-tunerfunktionalitet. Designet af fjernbetjeningen – og i stort omfang brugerfladen på skærmen – bærer præg af dette. Hvis du ønsker en simpel fjernbetjening designet med udgangspunkt i streaming-tv, så er Loewe ikke det oplagte valg. Ikke desto mindre, og på trods af virvaret af knapper, mener vi, at Loewe har formået at lave en lækker og relativ brugervenlig fjernbetjening, måske med undtagelse af ”back” (tilbage) knappens placering.

Knapperne har en lækker taktil effekt, når de betjenes og man har lyst til samle fjernbetjeningen op. Der er dog samtidig en del irritationsmomenter, hvoraf flere kan tilskrives tv-skærmen. Fjernbetjening er baseret på infrarød og selvom den ikke er udpræget retningsbestemt, så undrer vi os til stadighed over, at de fleste tv-skærme i dag er opbygget om betjening via envejs infrarød fremfor tovejs bluetooth. Ved flere lejligheder reagerede tv’et ikke på fjernbetjeningens kommandoer. Det lod til, at skærmen også flere gange gik i stå, når man forsøgte at skifte kilde. Den naturlige reaktion i sådanne tilfælde er at trykke igen, hvorefter tv’et, efter lidt tænketid, eksekverede kommandoerne på stribe.

Fjernbetjeningen kan opsættes til at styre eksterne enheder, forklarer Loewe. Vi undersøgte dog ikke mulighederne nærmere.

Loewe tilbyder en app til iOS og Android-enheder. Vi kunne til at starte med ikke finde tv’et på netværket ved opsætning af app’en, men Loewe informerede os om, at brugere manuelt skal ind og aktivere ‘mobile recording’ fra tv’ets menu før skærmen annoncerer sig selv på netværket. Det virkede.

App’en kan benyttes til at skifte kanal på tv’et, til at tilgå tv-guiden eller til at planlægge optagelser. Herudover er det muligt at streame tv-kanaler fra skærmens indbyggede tunere til en smartphone eller tablet over hjemmenetværket.

Integrationen af tv-kanaler i Loewes Remote-app virker på overbevisende facon og det er en funktion, som kan være nyttig i hverdagen. Omvendt har de fleste tv-distributører dog efterhånden egen app, som tilbyder samme – og flere – muligheder. Hvis vi skulle sætte en finger på ét aspekt, som bør forbedres, så er det betjening af tv-skærmen fra Remote-app’en. Ligesom alle andre tv-producenter har Loewe valgt den dovne løsning med blot at spejle knapperne fra fjernbetjeningen over på berøringsskærmen, så man kan trykke f.eks. ‘Menu’, ‘Back’, ‘Left’, ‘Right’ osv. fremfor at redesigne betjeningen eller lade brugeren opsætte genveje til forskellige dele af tv’et. Der er potentiale her.

‘Loewe App’ – som den kaldes – fik for nylig en strømlinet brugerflade, som del af en større opsætning, og vores oplevelse er, at den er både brugervenlig og brugbar. Det er helt afgjort en af de bedste remote-apps til tv-skærme, som vi har stiftet bekendtskab med og idet den er gratis, anbefaler vi, at Loewe-ejere henter den.


Loewe bild 5 test



Tv-kanaler, optagelse & lyd

Loewe har en lang historie bag sig og holder med et fast greb fat i nogle af de traditioner, som har været med til at skabe selskabet. Skærmene er åbenlyst designet med tv-kanaler og tunerfunktionalitet som omdrejningspunkt. De lidt mere prisvenlige Loewe-modeller tilbyder mange af de samme funktioner, men den indbyggede harddisk i bild 5 giver yderligere muligheder.

At have denne form for avanceret tunerfunktionalitet indbygget i en tv-skærm kræver naturligvis, at du tilslutter antennekablet direkte til tv’et, da du mister de fleste funktioner, hvis du bruger en tv-boks fra YouSee, Stofa eller andre udbydere. At opsætte tv-kanaler tog længere tid end forventet fordi Loewes skærm er mere følsom overfor dårlig signalforbindelse end de andre tv-skærme i vores testmiljø. Da vi rykkede antennen udenfor, fandt skærmen alle tv-kanalerne.

Loewes TV har en elegant og strømlinet tv-guide, som benytter hele skærmens areal til at præsentere kanalinformation. Det er muligt at planlægge optagelser fra tv-guiden, som gengiver omfattende programinfo om hvert tv-program. Loewe henter metadata fra Gracenote, hvilket dog samtidig betyder, at du skal acceptere, at dine tv-vaner spores og deles med tredjepart.




At skifte tv-kanal tager lidt over 1 sekund. Selskabet fremhæver ”Instant Channel Zapping” som en funktion, der anvender de indbyggede twin-tunere for at gøre kanalskift hurtigere. Skærmen understøtter også DRs HbbTV, som gør det muligt – når du ser en DR-kanal – at trykke på den røde knap på fjernbetjeningen for at få adgang til DRs arkivfunktion.

I ’hjem’ menuen kan du oprette genveje til specifikke kanaler ved at trykke på * (stjerne) knappen. Det er særligt nyttigt, da der også kan laves genveje til HDMI-kilder og apps (ikke at man gider at have en genvej til Netflix app’en, men stadig...)

Loewe har med ”multiroom” implementeret en funktion, som gør det muligt at se samme indhold på to Loewe TV i hjemmet. Funktionen virker også med optagelser, som kan deles imellem skærmene. Vi er sikre på, at et af dine spørgsmål i den forbindelse vil være om deling af optagelser virker med andre tv-skærme. Vi kan derfor med glæde rapportere, at det virkede sammen med det Panasonic FX700, som vi havde stående på samme tidspunkt. Da FX700 blev forbundet til samme netværk, fandt den automatisk Loewe tv’et, hvorefter man kunne se optagelser lagret på den indbyggede harddisk i Loewe bild 5 (se billeder nedenfor). På Loewe tv’et kan man vælge, hvor længe harddisken skal holdes aktiv efter tv’et er slukket, men vær dog opmærksom på, at det hæver standby-forbruget betragteligt til over 70W.


Loewe and Panasonic


Den indbyggede harddisk kørte problemfrit i testperioden. Den gør det desuden muligt at sætte live-tv på pause eller at spole tilbage til det punkt, hvor man begyndte at se kanaler (eller hvor optagelsen begyndte, hvis tv’et begyndte at optage i slukket tilstand). Det virker og er fint integreret, men vi oplevede dog visse problemer i brugerfladen, som blandt andet betød, at optagelsesarkivet gik i stå. Det kunne kun løses ved at genstarte tv’et. Det lader til at være relateret til samme problem, som vi løb ind i flere gange, da vi kiggede på internetfunktionaliteten i skærmen, som også ved flere lejligheder forsvandt (og først kom igen efter genstart).

Picture-in-picture – eller billede-i-billede, om man vil – virker ikke, hvis den ene kilde er 4K og der er visse begrænsninger, hvis man er i gang med at optage et tv-program, men derudover virker det som forventet. Det lille videovindue kan placeres i alle fire hjørner af skærmen. PiP kan kombinere to forskellige tv-kanaler og fungerer desuden med HDMI.

Hele denne pakke af tunerfunktionalitet, og andre små detaljer som vi ikke er kommet ind på, fungerer meget overbevisende og er elegant integreret. Det mest slående er vel nok kontrasten til Loewes bestræbelser på internet/app området. Det står soleklart, hvor Loewe har lagt indsatsen og hvilken kundegruppe de forsøger at appellere til. Hvis du primært ser tv-kanaler, så vil du sætte pris på Loewes avancerede og brugervenlige pakke af tunerfunktionalitet, som afgjort er en af de bedste på markedet – hvis ikke den bedste.




Loewe fremhæver ofte deres indbyggede højttalere og den 80W soundbar leverer da også et nævneværdigt løft i forhold til andre tv-højttalere på markedet. Den sidder under skærmen og sender lyd direkte mod seeren, hvorfor stemmer samtidig fremstår klare. Højttalerne leverer rimelig ydelse i mellemtoner og dybere. Det er dog ikke et kraftcenter og ikke noget, der tilnærmelsesvis kan matche soundbaren i Bang & Olufsens BeoVision Eclipse. Der er nogle ret åbenlyse begrænsninger, når først filmen ruller. De fleste vil nok finde højttalerne tilstrækkelige til blandet brug, men vi ville nok stadig overveje ekstern lyd til den gode filmoplevelse.

Selskabet forklarer, at man kan afmontere soundbaren, hvis man allerede har højttalere eller blot ønsker et andet udseende. Bild 5 har desuden en indbygget surrounddekoder, som gør det muligt at forbinde højttalere fra Loewe eller andre producenter. I en større opsætning kan soundbaren agere centerkanal.

Afslutningsvis tilføjer Loewe, at trådløse højttalere i form af ‘klang 5’ produktet kan tilsluttes skærmen. De forbindes vha. en adapter. Vi havde ikke højttalerne til rådighed under testen, men selskabet forklarer, at lyden streames over 5,8 GHz båndet, som endnu ikke er en trafikeret frekvens. Det er muligt at opsætte trådløs surround, hvor tv’et igen agerer centerkanal. Det er muligt fra bild 4 og opefter.


Loewe bild 5 test



Kalibrering


Loewe bild 5 har fire billedprofiler: Home, Premium, Cinema og Personal. Home-profilen er valgt som standard, hvorimod Premium beskrives som en billedprofil til oplyste omgivelser og Cinema som en billedprofil til filmbrug. Hver gang man ændrer en indstilling, skifter tv’et automatisk til Personal-profilen, som er den der rent faktisk kan justeres.

Herudover har bild 5 et minimum af billedindstillinger i brugermenuen, der giver mulighed for at styre lysstyrken på OLED, farver på meget overordnet niveau samt nogle dynamisk kredsløb. Der er dog ikke CMS, 10-punkts styring eller noget i den stil (flere indstillinger findes i servicemenuen, men der bevæger vi os generelt ikke ind). Det behøver ikke nødvendigvis at være et problem, at en tv-skærm ikke tilbyder avancerede billedhåndtag, så længe fabrikskalibreringen efterlever billedstandarderne, men det bliver et problem, når fabrikskalibreringen er skæv.

Loewe har i sin kalibrering foretaget nogle spøjse valg, som vi ikke er stødt på før. Home-profilen har grønne nuancer som er alt for overmættede, mens blå og særligt rød er synligt undermættede. Cinema-profilen har ikke længere overmættet grøn, men er mht. rød og blå opsat på nogenlunde samme måde. Det underlige er, at OLED-panelet nemt kan nå de mere mættede blå og røde primærfarver, så det er et valg (eller en fejl?). Mere om dette i billedkvalitetsafsnittet.

Premium-profilen er opsat med fuld tryk på, så den gengiver alt indhold i OLED-panelets iboende farverum, som ellers kun er tiltænkt HDR-video. Derfor fremstår farver generelt alt for mættede og med blåligt skær, hvad enten du ser tv-kanaler, streaming, Blu-ray eller fjerde. Desværre er der ikke en eneste prækonfigureret billedprofil, som giver præcise farver.

Fordi Loewe bild 5 tilbyder meget begrænsede billedindstillinger, er der ikke meget vi kan stille op. Vi formåede at komme lidt tættere på målet, men som du kan se i grafen, der viser det ”kalibrerede” resultat, så er rød og blå stadig ikke mættede nok, hvorfor farvepræcisionen helt generelt også lider et slag. Vi havde håbet på et bedre resultat.

Hvad angår HDR, så har Loewe ligeledes foretaget nogle spøjse valg. Som du kan se, gengives HDR (HDR10) video generelt for lyst og rammer maksimalt 620 nits. Farver gengives generelt heller ikke præcist nok. Den maksimale lysstyrke er lavere end på LG C8, som vi havde stående ved siden af bild 5, primært fordi Loewe forsøger at få flere detaljer frem i lyseste områder af HDR-video ved at give panelet lidt hovedrum i toppen (hvorimod LG tager en anden tilgang med tone-mapping). Der er ligeledes meget begrænsede indstillingsmuligheder til rådighed i HDR-tilstand, så vi forsøgte ikke at kalibrere eller justere HDR.





Målinger


Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV'ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen.


Bemærk: Vi kalibrerer kun mod SDR, ikke HDR. Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.



Loewe bild 5 test


Billedkvalitet


Som nævnt i starten, sælger Loewe en række OLED-tv (fra bild 3 til bild 9) baseret på LG.Displays panel. Samtlige modeller har 4K-opløsning og understøttelse af flere HDR-formater, herunder Dolby Vision. De fleste af dem er bygget på samme ”chassis”, hvilket betyder, at mange elementer er ens på tværs.

Det fik os til at tænke over et aspekt ved OLED-tv, som er bemærkelsesværdigt. På trods af, at skærme bygget på LG.Displays OLED-panel sælges i prisklasser fra 10.000 kroner til langt, langt mere, så er billedydelsen helt ekstraordinær konsistent. Panelet er bestemt ikke perfekt, men på områder såsom sortniveau og betragtningsvinkler, er vi tæt på. Med ”konsistent” henviser vi til selve panelet fremfor alt det udenom, altså videoprocessor, fabrikskalibrering og andre producentspecifikke valg. Det store spørgsmål er naturligvis, hvad en producent såsom Loewe kan bidrage med, men det er alligevel bemærkelsesværdigt, at alle Loewes OLED-tv bør levere mere eller mindre samme ydelse på trods af de store prisforskellige. Det samme gælder LGs brede modelportefølje og Sonys lidt smallere. Det står i meget stærk kontrast til LCD-tv, hvor skridtet fra Sony ZD9 ned til XF85 eller fra Samsung Q9FN til Q7FN er markant. Dette ekstremt høje bundniveau på OLED-tv betyder samtidig, at man har en rimelig god idé om, hvor et givent OLED-tv ligger på skalaen, hvorimod LCD-tv varierer i meget betydelig grad. Det er særligt slående, hvis man betragter vores liste over testkarakterer, hvor OLED-tv over en bred kam udgør toppen indenfor billedkvalitet – ikke en eneste model falder igennem.

Dette gælder også på tværs af producenter og bild 5 leverer samme konsistente ydelse, som OLED-tv der kom forinden. Sort er kulsort, betragtningsvinklerne er meget brede og de komplekse farve og kontrast sammensætninger, som er konstant skiftende i videoscener, fremstår meget behagelige og overbevisende fordi lys kan styres ekstremt præcis på pixel-niveau. Ved siden af Loewe bild 5 stod under hele testen LG C7 og opsætningen mindede os løbende om, at LGs TV (som henover året bliver langt billigere end Loewes) leverer billedkvalitet i samme klasse (endnu bedre i visse discipliner). Det satte også en tyk streg under, at merprisen på Loewe TV ikke skal retfærdiggøres med bedre billedkvalitet. Man skal sætte pris på sekundære elementer.

Men der er også forskelle og det er disse forskelle vi vil fokusere på i denne test.




Den første forskel er, at LG C8 kan kalibreres til at levere ekstremt præcise farver i både SDR og HDR. Loewe bild 5 kan ikke med mindre du er klar til at rode i servicemenuen, hvilket vi generelt ikke gør, da det ikke repræsenterer, hvad køberne får. Som nævnt i kalibreringsafsnittet har Loewe foretaget et valg – eller en fejl? – ved at undermætte primærfarver i Cinema-profilen, hvilket sjældent ses. Fordi der er så begrænsede billedindstillinger til rådighed i menuen, kunne vi ikke rette op på dette. Det er ikke kritisk, men farver har en tendens til at være lidt skæve og til tider lidt for matte i Cinema-profilen. Home- og Premium-profilerne trækker alt indhold ud i et alt for stort farverum, så billedet fremstår synligt forkert.

Det er en skam fordi bild 5 klarer sig ellers flot på mange andre områder. Loewes videoprocessor er ikke den bedste på markedet, men den bestod de vanlige testprocedurer, med undtagelser af visse begrænsninger i bevægelse (som vi vender tilbage til). Alt dette sikrer, at man får pæn opskalering fra video i SD-opløsning, fin de-interlacing af video i interlaced format samt fin og neutral videoprocessering i SD, HD og 4K-video.


Loewe bild 5 test



Den anden markante forskel mellem LG C8 og Loewe bild 5 falder i Loewes favør. Da vi rykkede videre til vores evaluering af HDR-billedkvalitet, kunne vi konstatere, at bild 5 ikke lider af ”hævet sort” i Dolby Vision-video fra de Netflix-scener, som vi ofte bruger til at undersøge med. Vi har naturligvis ikke kunnet tjekke samtlige problematiske scener, som seere er stødt ind i, men vores test viser, at der er en klar forskel imellem de to skærme. Vi kom nærmere ind på dette allerede i LG C8 testen, så i stedet for at gentage det hele, har vi kopieret en tekstpassage samt to billeder til sammenligning.

”De sorte bjælker var kulsorte (på Loewe bild 5) og ved at sammenligne de to skærme, kunne vi konstatere, at det hævede sortniveau faktisk rækker helt op i de mørkeste dele af billedet i visse scener på LG C8. Vi har forsøgt at fange det på kamera i Godless (Venstre: LG C8 (2s eksponering) – Højre: Loewe bild 5 (2s eksponering)) på Netflix (via HDMI). Vær opmærksom på, at vi med vilje har overeksponeret billederne for at kunne fange fejlen på kamera, da scenerne af natur er meget dunkle. Venligst ignorer farver (farverne var ikke udvasket i praksis), detaljer og andre faktorer end det hævede sortniveau.”




I forbindelse med, at vi testede Dolby Vision-indhold, kunne vi konstatere, at samspillet mellem Apple TV 4K’s ”match content” funktion og Loewe bild 5 ikke er optimal idet det tager hele 6 sekunder for skærmen at skifte fra en opdateringsfrekvens til en anden. I denne periode fremstår skærmen helt sort. Det er markant længere tid end på de fleste andre skærme, hvilket er uheldigt, når de indbyggede apps i Loewes skærm skriger på, at man tilslutter en ekstern løsning. Først når HDMI 2.1 med QMS (Quick Media Switching) lander, kan vi for alvor lægge udfordringerne med at skifte billedfrekvens bag os. Som du måske noterede dig, da du kiggede i målingstabellen, så tager det 45 sekunder for tv’et at tænde. Der findes en hurtig start-funktion, men den hæver standby-forbruget til svimlende 73W.

For at opsummere, så er vi glade for at kunne konstatere, at Dolby Vision virker bedre på Loewes TV end på LGs OLED-tv, men vi skal samtidig pointere, at LG C8 gør det bedre på det fleste andre områder – og LG har lovet at rette problemet med Dolby Vision. Hvis du kan acceptere, at farveunøjagtighederne i både SDR og HDR, så får du dog med Loewe bild 5 de samme fremragende billedelementer, som karakteriserer andre OLED-tv, herunder den afgørende lys og farvestyring på pixelniveau, som får billederne til at fremstå intense og levende på en måde, som LCD-tv ikke kan matche, når man ser film i aftentimerne.




Hvad angår gengivelse af hurtige bevægelser, så formår Loewe ikke at opretholde samme bevægelsesopløsning, som LG C8 og Sony AF8, der er blevet forbedret netop på dette punkt i år. Loewe hare implementeret et ”motion interpolation” system, altså et system der udregner og indsætter kunstige billeder i videostrømmen, kaldet ’Film quality improvement’, men det medfører for mange artefakter i bevægelse og får billedet til at ligne en håndholdt videooptagelse (soap opera-effekt). Vi konstaterede ikke problemer med hakkende bevægelser.

Inputforsinkelsen tikkede ind på over 100 ms i skærmens standardindstillinger. Der er ikke en Spil-tilstand som sådan, men i en af de dybere menuer kan man vælge at aktivere en gaming-funktion, som nedbringer inputforsinkelsen til 42 ms, hvilket er pænt, men ikke på niveau med de bedste skærme på markedet.

Læs også: Bedste TV til spilkonsol

Der er referencer til 3D i menuerne på bild 5, men det skal understreges, at Loewe ikke længere sælger 3D-skærme. De skærme, som understøttede 3D, har alle skiftet til en nyt panel, men referencerne i menuerne er blot ikke fjernet endnu, informerer Loewe os om.

Vores eksemplar af bild 5.55 har god lyshomogenitet. Vi observerede hverken farvestik eller udprægede vertikale bånd. Se vores fotos med langtidseksponering herunder. Vi observerede heller ikke hverken midlertidig retention eller burn-in i testperioden.




Betragtningsvinklerne er meget brede og der er næsten ingen synlig variation i farver fra forskellige vinkler. Kontrasten opretholdes også til fulde selv fra de mest ekstreme vinkler. I dette henseende leverer bild 5, ikke overraskende, samme resultater som alle andre OLED-tv på markedet – og langt bredere betragtningsvinkler end noget LCD-tv på markedet.


Konklusion


Hvad definerer et premium TV i dag? Hvad definerer en premium bil? Undervejs i større teknologiske overgange bliver dette spørgsmål essentielt. Når en el baseret familiebil kan accelerere hurtigere end en Lamborghini, hvilke implikationer har det da for premium bilen? Når samme teknologi – 4K, OLED, Dolby Vision mm. – og dermed nogenlunde samme billedkvalitet kan findes i en tv-skærm til 9.999 kroner, hvilke implikationer har det da for premium tv’et?

Annonce:
Bild 5 er ikke Loewes mest eksklusive – eller dyreste – TV, men det står klart, at man skal sætte pris på det strømlinede design, kvalitetsmaterialerne og den fine fjernbetjening for at kunne retfærdiggøre den højere pris. Og måske endnu vigtigere, så skal man foretrække at se tv på tv-kanaler for at sætte pris på den omfattende funktionalitet, der er integreret i Loewes skærme. Tunerfunktionaliteten er vel nok den bedste vi hidtil har prøvet i en tv-skærm, underbygget af hurtig kanalskift, indbygget harddisk, gode optagelsesmuligheder, pause/spoling på tv-kanaler, deling af indhold imellem husets skærme mm. Tunerfunktionaliteten står dog samtidig i skærende kontrast til internet/apps funktionaliteten i ’Loewe OS’, som er en af de dårligste vi endnu har set i en internetopkoblet tv-skærm – så dårlig at den trækker ned i den generelle oplevelse af at bruge tv’et. Der er ingen vej udenom at tilslutte en Apple TV 4K, Chromecast eller lign. Højttalerne i skærmen er rimelige, men ikke fantastiske – der er også en indbygget surrounddekoder.

Billedkvaliteten ligger meget tæt på LG OLED. Loewe bild 5 har mindre præcise farver – i SDR og HDR – men kæmper ikke med ”hævet sort” i Dolby Vision. Derudover leverer skærmen de samme billedelementer, som kendetegner OLED, altså ægte sort, brede betragtningsvinkler, lys/farve-styring på pixelniveau, og bare en overordnet dejlig billedoplevelse.

Efter en periode i økonomisk modvind har Loewe taget det helt rigtige valg ved at fokusere tungt på OLED-teknologi. Loewe bild 5 har herudover et fint design med kvalitetsmaterialer, en flot fjernbetjening og rimelig lyd. Efter vores ydmyge mening skal et premium TV dog også udmærke sig på brugeroplevelsen, og dér er Loewe ikke helt endnu.


Pris og forhandler:

55"
65"

Billedkvalitet
Dolby Vision
Tunerfunktionalitet i topklasse
Kvalitetsmaterialer
Betragtningsvinkler


Upræcise billedprofiler (SDR & HDR)
Internet/apps funktionalitet (Loewe OS)
Langsom, fejlbehæftet brugerflade





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |