Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Denon Heos Bar (+ AVR, Sub, 1, 3 & 5) - FlatpanelsDK

Test: Denon Heos Bar (+ AVR, Sub, 1, 3 & 5)

|


Hverken surround sound eller multi-room-lyd er nyt for Denon, der har produceret Audio Video (AV) forstærkere siden 1988. Men meget vand er løbet under broen siden da og flere konkurrenter har lavet trådløs surround siden 2005. Denon introducerede det trådløse ”HEOS By Denon” surround-system i 2014.

Vi er nu i efteråret 2017 og anden generation af HEOS-højttalere er landet i butikkerne. Her får du bedre app, bedre lyd og flere produkter i HEOS-serien at vælge imellem. Den består nu af fire forskellige højttalere, en subwoofer, to soundbars, en surround-receiver, en stereoforstærker og en del tilbehør såsom vægbeslag og et batteri til den mindste HEOS 1 højttaler. Derudover kan man få multi-room delen af HEOS-systemet i Denons normale AV-receivere.

Det er et omfattende system, men hvordan står Denon i forhold til konkurrenter såsom Sonos, Sony og Samsung? FlatpanelsDK tester HEOS Bar, HEOS 1 HS2 og HEOS subwooferen, hvilket giver et 4.1 trådløst surround system. Vi har også haft HEOS AVR Surround Receiver, HEOS 3 HS2 og HEOS 5 HS2 til rådighed under testen. HS2 angiver, at det er den reviderede 2017-udgave.

Testen vil have fokus på det trådløse surround-system til tv-lyd, men også komme ind på de andre produkter i serien; hvordan man sætter dem sammen, som man ønsker det og eventuelt benytter dem med sine eksisterende løsning.


Heos soundbar
Heos 1
Heos 3
Heos 5

Heos Bar specifikationer

(HxBxD)77 x 110 x 14,8 cm
4,8 kg
4x HDMI (2.0a), 1x Ethernet, 1x USB, 3,5mm jack
1x HDMI out (ARC)
3.0 højttalere
8x Class D forstærkere
Dolby TrueHD, DTS-HD Master, Dolby Digital Plus, DTS
WiFi (ac standard)
Brugervejledning
Fjernbetjening
HDMI-kabel
3,5mm kabel
Ethernet-kabel
Fødder
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online





Første indtryk


Når man modtager Denon HEOS-produkter, er det i fin indpakning, nydelige kabinetter og funktionelle kabler. Der er alt, hvad man har brug for, for at komme i gang, uanset om man vil være på kablet eller trådløst netværk, og uanset om man vil bruge optisk eller HDMI-forbindelse til tv’et.

Alt er som man kan forvente for denne type produkt, men på samme tid er der ikke rigtig noget, der overrasker eller differencerer sig markant fra konkurrerende produkter. Denon forsøger at adskille sig på designet, som er moderne med markerede kanter på højttalernes front.

Højttalerne fås i sort eller hvid. Det er både frontstof og plastikken på kabinettet, der skifter nuance. De sorte produkter har sort frontstof, men plastikken har grå toner i sig. De hvide produkter har lysegråt frontstod, mens kabinettet hælder mod cremet hvid. I begge tilfælde er der tale om mat plastik, så på dette punkt følger Denon ikke tendensen med skinnende plastik.

Personligt kan jeg godt lide designet. Det er på samme tid neutralt og diskret på grund af det kompakte design og matte plastik. Med sorte højttalere til en hvid væg kan man samtidig få et mere skarpt knæk i udseendet.




Forbindelser


Bagsiden af højttalerne afslører flere tilslutningsmuligheder end man umiddelbart har brug for. Heos er aktive, trådløse højttalere, så de skal naturligvis have strøm. Der er også mulighed for at bruge Ethernet-kabel, så højttaleren er forbundet til netværk via kabel. Det er helt klart den mest stabile løsning, men så skal man trække netværkskabler, hvilket underminerer fordelen ved at have et trådløs system.

Der er desuden AUX-stik – eller 3,5mm mini-jack - til at tilslutte smartphones og computere. Det betyder, at man kan bruge dem udenfor hjemmet eller nemt flytte dem rundt imellem værelser, hvis man vil det. Til denne test er det ikke relevant, men da et fint lille plus.

USB-stikket kan bruges til at forbinde en smartphone eller lignende og samtidig lade enheden. Opladning går utrolig langsomt, så det skal nok snarere ses som endnu en forbindelsesmetode end som integreret smartphone-lader.

Forbindelse af soundbar til tv’et sker via HDMI Audio Return Channel (ARC). Soundbaren har 4 HMDI-porte, hvilket skulle dække de fleste behov. HDMI-portene understøtter UHD 4K, da de er af typen HDMI 2.0a, så der skulle være rig mulighed for at bruge nutidens medier uanset om det er UHD Blu-ray, tv-kanaler eller nyeste version af Apple TV.


Denon Heos test


Ønsker man alene at overføre lyd, kan det gøres med et digitalt optisk kabel. Der er med andre ord ikke sparet på noget. Hvad angår lydunderstøttelse er HEOS Bar dog ikke helt up-to-date. Den understøtter Dolby TrueHD, DTS-HD Master, Dolby Digital, Dolby Digital Plus og DTS, men mangler Dolby Atmos og DTS:X.

Det er en skam, hvis man ønsker at benytte den bedste lyd fra UHD Blu-ray, hvilket typisk vil være DTS:X eller Dolby Atmos, eller fra Netflix, som er begyndt at tilbyde Dolby Atmos. Det er dog ikke sådan, at man bliver ude af stand til at bruge Atmos og DTS:X, da de begge er bagudkompatible, men man mister potentielt nogle lydelementer. Atmos og DTS:X handler ikke blot om at tage flere højttalere i brug, men om at levere mere information og bedre 3D-perspektiv.

Man kan naturligvis argumentere for, at HEOS Bar ikke er i en klasse, hverken teknisk eller prismæssigt, hvor de nyeste lydformater reelt vil gøre en forskel. Men måske handler det i lige så høj grad om at begrænse licensbetalingen til Dolby og Digital Theater Systems.


Opsætning


Når enhederne har fået tilsluttet strøm, kan man bruge det medfølgende AUX-kabel til at at tilslutte højttaleren til sig smartphone og opsætte den gennem HEOS app’en. Når man har sat AUX-stikket i og sikret sig, at højttaleren lyser grønt, skal man vælge sit WiFi-netværk, indtaste adgangskode og så vente på, at højttaleren får etableret forbindelse.

Jeg var lidt uheldig med at modtage en defekt enhed, men på alle andre enheder forløb opsætningen gnidningsfrit og intuitivt. De små forskellige trin havde tilstrækkelig forklaring tilknyttet, med forståelige billeder og tekst. Med HEOS Bar og HEOS AVR er der dog nogle flere indstillinger.




For både Heos AVR og Heos Bar skal man i app’en forbinde baghøjttalerne med Bar eller AVR og har man købt en subwoofer, skal den også forbindes. Til sidst skal man forbinde de forskellige kilder såsom spillekonsol, Smart TV, tv-bokse og hvad man ellers har stående.

Opsætningen af kilder er meget uproblematisk, da det primært er for at sikre, at der hul igen samt at lydstyrken kan justeres op og ned, som den bør. Dermed er opsætningen slut. Den er lidt mere omstændig end hvad vi har oplevet med andre lydbare og AV-receivere, men den er hurtigt overstået og man er sikker på, at tingene nu virker, som de skal.

I app’en kan man desuden lave en lang række justeringer, både i forhold til hver enkelt højttaler og hvilke lydformater, der skal bruges, herunder også hvordan surround sound-effekterne virker. Man kan også – hvis man ønsker – tvinge et stereo input til at blive opkonverteret til surround sound eller omvendt at tvinge surround sound ned i stereo.





App og fjernbetjening


Som du nok allerede har regnet ud, er app’en helt central i forhold til opsætningen og kan også bruges til at løse forskellige opgaver i hverdagen. Det er helt normalt i forhold til moderne soundbarer og derfor bør app’en få yderligere kommentarer med på vejen. Først og fremmest, så er app’en grafisk moderne med elegante knapper og designelementer.

Farverne er måske lidt konservative med sort, hvid og grå, som de dominerende elemener. Røde toner bruges i ny og næ til at pifte udseendet en smule op. Denon bevæger sig i af et miks af købersegmenter og trådløs surround er populært for tiden, så derfor skal betjeningen være brugervenlig og fange den moderne købere, men samtidig appellere til kundesegmentet, der ejer mere traditionelle receivere og give mulighed for at tilføje f.eks. køkkenhøjttalere eller lignende til et eksisterende surround system. Altså stadig tilbyde de mere avancerede funktioner. Jeg synes, at app’en finder et passende mellemleje, hvor alle kan være med.




Det kan tilføjes, at app’en er utrolig stabil. Vi oplevede ingen udfald i netværksforbindelsen. Årsagen til, at jeg inkluderer dette, er at det desværre ikke er en selvfølge, selvom vi skriver 2017.

Når opsætningen er overstået, behøver man strengt taget ikke længere bruge appen. Til HEOS Bar og HEOS AVR medfølger en lille fjernbetjening. Den virker og har et overskueligt design med få knapper. Størrelsen og plastikkvaliteten er dog af så elendig kvalitet, at jeg hellere så, at Denon ikke havde inkluderet den. Den ligner – og er formentlig – nogen, som man kan købe i Kina for 25 kroner – inklusiv fragt. Jeg kan godt se det brugbare i en at have fjernbetjening, men hvis sådan en fjernbetjening medfølger til en soundbar, der sælges til en vejledende pris på 7.500 kroner, så gør man efter min mening grin med kunderne.


Denon Heos test


Det er ærgerligt for selve soundbaren er imidlertid elegant og kan snildt passe ind i moderne hjem med fokus på design. Men ville fjernbetjeningen ligge fremme på bordet ved siden af Vogue, Gastra, Euroman eller din avis’ weekendtillæg? Nej vel?

Det eneste man bliver mindet om, når man har denne tarvelige fjernbetjening i hånden, er at det hele er produceret i Kina til håndører, men koster ugelønninger i Europa. Heldigvis er HEOS-systemet kompatibelt med en række multifjernbetjeninger, så de kan programmeres til at styre HEOS Bar.


Denon Heos test


Lyttetest af HEOS Bar


Jeg startede testen med udelukkende at sætte HEOS Bar sat til tv’et. Lyden imponerede med det samme. Der var ikke behov for justeringer af hverken bas eller diskant for lyden fremstår neutral med stor fokus og fremhævelse af stemmer. Noget som vil falde i mange lytteres smag.

Samtidig var bassen korrekt afstemt, uden at blive mudret. Det er en evne, som de færreste soundbarer kan prale af. Bassen går ikke kælderdybt, men det kan man heller ikke forvente med de fysiske dimensioner på soundbaren in mente – heller ikke selvom prisen er i den høje ende.

Med fokus på vokaler virker soundbaren fortrinligt til hverdagsbrug, hvor man skifter imellem nyheder, tv-udsendelser og serier. Vokaler fremstår præcise og korrekte og med de forskellige personers nasale eller hæse signaturer intakt. Sætter man film på, er der dog en lille skævvridning, da vokaler er lidt for tydelige og lydeffekter nok burde have været et lille tand tydeligere, men det kan man justere i appen.

Det er bedre med lidt ekstra fokus på vokaler end at de fremstår for svage og dæmpede. Dels kan det være svært at gøre noget ved, hvis det modsatte er tilfældet, dels er det mere skadeligt for film, at man ikke kan høre dialog tydeligt kontra f.eks. at en basdyb eksplosion mangler det sidste lydniveau. Sidstnævnte ken nemt løses ved tilføje med en subwoofer og andre effekter kan tydeliggøres med baghøjttalere.

En soundbar skal ikke kun levere højre og venstre kanal, men også agere centerhøjttaler, hvor det meste dialog kommer fra. Derfor er en af soundbarens fineste opgave at portrættere vokaler.

Vores interesse er naturligvis primært på tv-kanaler, film og serier. HEOS Bar behersker dog både film og musik til nærmest perfektion – indenfor rimelighedens grænser naturligvis. Mine sædvanlige musiknumre, som bruges til test på tværs af produkter, fik den fulde tur og jeg kan blot konstatere, at soundbaren sender stemmer, trommer og guitarer klart igennem og med fin præcision.

De helt dybe basgange hænger lidt i det og mangler dybde, men det er positivt, at enheden kender sine begrænsninger og dermed ikke forsøger at afspille den dybeste bas. Det ender hos mange konkurrenter stort altid med mudret bas og det gavner simpelthen ikke det overordnede lydbillede. I stedet kan det skade den nederste del af mellemtonen.

Dermed adskiller HEOS Bar sig fra de fleste andre soundbarer på markedet. Mange af disse er bas-fokuserede og har knap så god og korrekt gengivelse af den øvre diskant. Det er netop hvad HEOS Bar leveer og dermed ligner dens lyd-stil mere noget fra Sony eller Libratone, som også tidligere har været testet på FlatpanelsDK.

Man kan overveje at tilføje subwoofer og lad app’en komme i spil. Heri kan man justere cross-over og mine præferencer lander på omkring de 100 Hz. Som almindelig soundbar får HEOS Bar en rigtig god anbefaling herfra.


Denon Heos test



Lyttetest af HEOS subwoofer


Subwooferen til HEOS systemet gør, at man får en klassisk 2.1 lydoplevelse. Subwooferens eneste opgave er at afhjælpe soundbaren med at spille de dybeste toner. Lyden er dog lidt mudret og det bliver hurtigt lidt en brummebas, som ikke kan leverer præcision eller hurtighed.

Til prisen kan man få kablede subwoofere, der går langt dybere og spiller med større præcision. Det er prisen man betaler, for at subwooferen kan flyttes rundt og i mange tilfælde skjules under sofaen, hvis det ønskes. Til 5.199 kroner betaler man dog dyrt for at få denne fleksibilitet og friheden til ikke at skulle trække et langt kabel halvejs igennem stuen. Uden at have lavet en 1-mod-1 test, så er mit umiddelbare bud, at man kan finde gammeldags kablede subwoofere omkring de 2.500 kroner, som vil kunne hamle op med Heos Subwoofer ydelsesmæssigt

Hvis man overvejer HEOS AVR receiveren, hvor man selv kan tilføje kablede højttalere, bliver subwooferen hurtigt det svageste led i HEOS-systemet. Overvejer man samtidig blot at stille subwooferen i nærheden af fronthøjttalerne og dermed ikke være nødsaget til at trække meterlange kabler, så er man nærmest økonomisk uansvarlig, hvis man køber HEOS Subwoofer. Køber man en almindelig kablet subwoofer for 5000 kroner kan man få en helt, helt anden basoplevelse. 5000 kroners klassen er nemlig her, hvor man for alvor får dyb bas, præcision og utrolig meget value-for-money.


Denon Heos test



Lyttetest af HEOS surround sound


HEOS-systemet er først rigtigt fuldendt, når der bliver tilføjet baghøjttalere og man går fra 2.1 stereo til 4.1 surround. Baghøjttalerne i denne test er HEOS 1 HS2, altså den nyeste 2017-generation. De har til opgave at lave lydeffekter og stemningsmusik og den opgave klarer de på rimelig vis.

De har dog lidt problemer med at nå de øverste diskant-toner og visse musikstykker mangler derfor lidt sjæl. Filmen Deadpool,fra 2016 er god til at fremhæve netop musik og lydeffekter i de forskellige højttalere. Her er det tydeligt at HEOS 1 ikke kan hamle op med lydkvaliteten fra HEOS Bar og pistolskud mangler sprødhed og eksplosive høje toner.

Det betyder, at der er detaljer, som går tabt samt at de ikke fremstår som lydteknikeren og filmholdet havde ønsket det. Det som måske er HEOS 1 højttalerens svaghed, er at konkurrencen fra Sonos Play og i endnu større grad Sony SRS-ZR5 står stærkt. Her falder HEOS 1 igennem som baghøjttaler.

Som samlet pakke med en HEOS Bar, subwoofer og to HEOS 1 baghøjttalere gør systemet det fint. Opsætningen tager lidt længere tid end hos konkurrenterne, men der er til gengæld flere indstillingsmuligheder. Soundbaren brillerer, mens subwoofer og HEOS 1 trækker ned, så det samlede lydbillede bliver et system, der gør det meste godt, men mangler detaljerne i både de dybeste og højeste toner.

Til en pris på omkring 16.000 kroner er det ikke nok til at få mig helt op at ringe og konkurrencen er hård! Både Sony og Sonos kan tilbyde et lignende system, hvor soundbaren ganske vist er et niveau under, men hvor subwooferen og baghøjttalerne er bedre end Denons – og det til kun omkring 12.000 kroner.

For at få bedre lyd fra baghøjttalerne kunne man overveje at købe to HEOS 3 enheder. Det er naturligvis endnu dyrere, men vil give en mere balanceret lyd og faktisk hæve niveauet af lydkvalitet for pengene, da HEOS 1 trækker ned. Subwooferen kan man desværre ikke gøre så meget ved. Der er kun én mulighed.

En anden løsning, som Denon tilbyder, er deres AVR receiver, hvor man kan tilføje trådløse højttalere. Dermed kan man f.eks. bruge fire HEOS 1 som front- og baghøjttalere og en HEOS Sub og få 4.1 lyd ud i stuen. Baseret på mine oplevelse med HEOS 1 og Sub er det dog ikke den bedste opsætning i forhold til lydmæsige kvaliteter eller værdi for pengene.

HEOS AVR kan måske virke som en underlig mellemting mellem en stereoforstærker og AV-receiver med trådløse egenskaber. Men har man to kablede højttalere, og gerne en aktiv subwoofer, så kan de købere, som ikke er helt parate til at gå all-in på trådløs lyd, få en rigtig god surround sound løsning.

I en sådan opsætning vil man nok bedre kunne acceptere to HEOS 1 som baghøjttalere, da man med stor sandsynlighed vil have fronthøjttalere, der er HEOS 1 langt overlegen. Dermed skal baghøjttalerne ikke bære systemet, men kun krydre med effekter, der kommer bagfra.

Med HEOS AVR kan man også selv tilføje en traditionel subwoofer og her kan man enten tage spare-vejen og nøjes med 2-3000 kroner i stedet for HEOS Subs prisskilt på 5.199 kroner. Eeller bruge 5.000 kroner og få markant forbedret basoplevelse. AVR giver dermed fleksibilitet og muligheder, og betjenes stadig af den fine HEOS-app.

AVR spiller med stor fokus på detaljer og fløjsblød disktanter. Præcis som man kender der fra Denons andre AV- og stereoforstærkere. Dermed er HEOS AVR et rigtig positivt bekendtskab og burde falde i mange køberes interesse, hvis man ønsker at bevare dele fra sit stereoanlæg i overgangnen til surround og multi-rum.





Musik med HEOS 1, 3 & 5


HEOS systemet kan dog andet end at lave surround. Det er også et multirum-system, så man kan spille musik – eller sågar tv-lyd – i andre rum. Derfor er det også interessant at se hvordan højttalerne HEOS 1, 3 og 5 performer i musik.

HEOS 1 er en OK højttaler som baghøjttaler til surround, men falder igennem, når den står alene og skal spille musik. Selvom højttaleren ikke er den mindste på markedet i sin kategori, er pladsen ikke udnyttet til ordentlig diskant eller basenhed.

Diskanten er svag og rammer aldrig de højeste toner, og dem den rammer, lyder forvrænget. Bassen er samtidig lidt for dominerende i de nederste dele af mellemtonen og det giver en skævvridning af lyden, som end ikke HEOS app’en kan rette op på. HEOS 1 lyder som om den stod på en våd papkasse. Det er til musikafspilning en stor skuffelse, hvor den ikke når konkurrenterne til sokkeholderne.

HEOS 3 deler heldigvis ikke lydegenskaber med lillebroren. Bassen er stadig lidt for dominerende, men på et mere normalt niveau. Trådløse højttalere spiller sjælendt neutralt og HEOS 3 er ingen undtagelse. Diskanten er noget bedre på HEOS 3 og kan derfor godkendes, hvis man vil have en højttaler i køkkenet, en tilstødende stue eller et helt tredje rum. Sammenligner man med konkurrenter i samme prisklasse har netop diskanten dog ikke god nok detaljereproduktion.

Der er for eksempel nuancer i sangstemmer, som ikke fremstår korrekte, hvor Chris Cornels karakteristiske stemme i Sound Garden klassikeren Black Hole Sun, ikke kommer til sin ret. HEOS 3’s lyd, som musikafspiller, er derfor kun lige akkurat godkendt.

HEOS 5 er endnu et trin op af stigen i HEOS-sortimentet, men også et trin op i lydkvalitet og størrelse. HEOS 5 deler lydkarakteristik med HEOS 3, men er naturligvis mere raffineret. Den leverer bedre diskant, mellemtone og bas. Heller ikke her kan HEOS højttaleren dog hamle op med konkurrenterne, når man holder prisniveauet for øje.

Måske kan man konkludere, at HEOS-serie af højttalere, som musikafspillere, enten ligger en prisklasse for højt – eller bare ikke gode nok. HEOS 1 kan slet ikke sammenlignes med for eksempel Sonos Play:1. HEOS 3 gør det lidt bedre og placerer sig i bunden af kategorien for aktive multirums-højttalere til omkring 2.500 kr. HEOS 5 kan måske snige som op til at nærme sig midterfeltet af aktive højttalere til ca. 3.000 kr., men mangler stadig præcision i forhold til Sony SRS-ZR7, der har en vejledende pris på 2.800 kr.




Konklusion


HEOS-systemet har været en blandet fornøjelse. HEOS Bar startede med at imponere med klar vokal og bredt lydspektrum. Men lige så snart subwooferen tages i brug, savner man dybere og mere præcis bund i forhold til prisskiltet. HEOS 1 baghøjttalerne er heller ikke imponerende og falder helt igennem, når der skal spilles musik, hvor lyden er helt skævvredet.

Annonce:
Denon har lavet en rigtig fin app, der binder systemet sammen. Den er ikke kun brugervenlig og overskuelig, men tilbyder også, at man kan dykke ned i småjusteringer og tilpasse systemet.

Denon HEOS-serien består af flere mindre højttalere (Heos 1, 3 og 5) og de spiller nogenlunde, men konkurrencen er hård, og der kan de ikke helt følge med. De ville ende i bunden eller i bedste fald midten, hvis man laver en direkte sammenligning med trådløse højttalere fra Sonos, Sony, Dali, Samsung og alle de andre på markedet.

HEOS-serien byder på et unikt produkt, navnlig AVR. Det er en slim-version af en AV-receiver – og måske lidt mere stilorienteret. AVRs es i ærmet er, at du foruden de trådløse HEOS-højttalere til multi-rum og tv-lyd, kan tilføje kablede højttalere. Så har du et almindelige passive højttalere, som du ikke nænner at skille dig af med, kan de genbruges i en moderne kontekst. Endnu bedre er det, hvis du har en aktiv kablet subwoofer for får du meget lyd for pengene. HEOS AVR spiller samtidig fortrinligt med blød og præcis diskant og et fint greb om bas og nedre mellemtone.

Heos AVR er således, sammen med Heos-soundbaren, højdepunktet i det trådløse lydsystem fra Denon.


Heos soundbar
Heos 1
Heos 3
Heos 5


HEOS appen
Samspillet mellem enhederne
Lyden i HEOS Bar
Lyd og fleksibilitet i HEOS AVR
Designet


HEOS 1 skuffer fælt
HEOS Sub er for dyr
HEOS 3 og 5 kan ikke måle sig med konkurenterne
Fjernbetjeningen til HEOS Bar og AVR


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |