Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung KS8005 - FlatpanelsDK

Test: Samsung KS8005

|


Vi er på anden generation af Samsungs Tizen baserede "S'UHD" skærme, hvor S'et ikke er fast defineret fra Samsungs side, men er set brugt som forkortelse for "Super" eller "Smart". KS-serien er arvtager for sidste års JS-modeller og byder i år på HDR-understøttelse fra starten af, understøttelse af næsten hele DCI-P3 farverummet, og en ny remote.

Vi har lånt KS8005-modellen, som også kendes som KS8000 i udlandet, hvor der dog er forskel på foden. KS8005 er en af modellerne med fladt design.

49"
55"
65"

Specifikationer

65"
VA LCD-panel (kantbelyst)
Ultra HD (3840x2160)
HDR (HDR10)
DCI-P3 farverum
UHD Premium certificeret
Fod (fast)
Væg (VESA 400x200)
(HxBxD)93.5 x 145 x 4.1 cm (uden fod)
26.6 kg (uden fod)
HDMI (4x 2.0 )
USB (3x)
Ethernet
1x CI+
Optisk
HDMI-ARC (1x)
4.1 stereo
DVB T/T2/C/S2
WiFi (ac standard)
MPEG4
HEVC
VP9 Profile 2
Tizen
Bluetooth fjernbetjening (med mikrofon)
Manual
Fjernbetjening
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online



Første indtryk

Samsung har i dette års line-up satset primært på kant-belyste LCD-modeller, hvor vi sidste år så flere bagbelyste modeller i både JU og JS serierne, hvilket vi især vil se manifesteret i tykkelsen på skærmen. KS8 er dermed en ret slank dame, og den let kileformede og buede bagside (men ikke forside!) giver en pæn profil, som vanen tro er afsluttet med en tynd metalramme. Monteret på sin fod hælder skærmen en smule bagover, dog ikke helt så meget som sidste års Panasonic CX-modeller.

Kigger vi om på bagsiden, så er den ryddet for de fleste tilslutninger, så vi nu kun finder CI-porten, en USB-port (til HDD til optagelse), en LAN-port, en service-port og One Connect-porten. Sidstnævnte sørger for tilslutningen til den eksterne One Connect Mini-boks, som igen i år er stedet man samler sine eksterne tilslutninger i form af 4 HDMI-porte og SPDIF-porten, to USB-porten, men heldigvis har man lyttet til kritikken og denne gang puttet antennetilslutningerne ned i denne boks også, hvor vi sidste år måtte finde disse bagpå TV'et.

Selve TV'et skal dermed blot have strøm tilført (uheldigvis i modsatte side som One Connect Mini'en tilsluttes) og så selve kablet fra One Connect (og evt. LAN-kabel, hvis du bruger kablet internet). Det er lidt ærgerligt, at man ikke har lavet en fuld One Connect-boks med alle tilslutningerne i boksen. Stikpanelet bagpå kan afdækkes med en plastic-klap, så den bliver endnu mere stilren.

Vi noterer os i øvrigt, at der ikke længere er nogen analoge tilslutninger, så Samsung slipper dermed for en prædiken om hvordan branchen snart må droppe disse fortidslevn og får i stedet en guldstjerne for at turde at gå forrest i dén kamp. Tak for dét!




Bagpå finder vi også 4 VESA huller, hvor de øverste af disse er lidt specielle i den forstand, at hullerne ikke er lige så dybe som normalt. Der skal derfor benyttes en adapter (medfølger) til montering af en standard VESA-beslag. Officielt understøtter skærmen wire-beslag, men Samsung anbefaler, at der bruges et beslag, der skrues i alle 4 huller for den bedste support af TV'ets vægt.

I kassen finder vi denne gang kun én remote, som bærer lighed med sidste års smart-remote - og så alligevel ikke helt. Mere om den senere.

Samsung KS8000 test


Skærmen har vanen tro en glossy overflade, som reflekterer ca. lige så meget som eksempelvis Sony's skærme og derfor kan give anledning til visse irritationsmomenter i en oplyst stue. Vær dog OBS på, at disse HDR LCD-paneler er meget lysstærke og derfor med lethed kan "overdøve" spejlende lyskilder i de områder, hvor der er lyse farver på skærmen, så det er intet problem at se Tour de France indenfor imens solen brager ind i stuen.


Samsung KS8000 Test


Brugeroplevelse & features

Vi er på anden generation af Samsungs egenproducerede Tizen-styresystem, som bærer stor lighed med LG's webOS, og som vi også var ret begejstrede for sidste år.


Styresystem og smart-TV

I forhold til sidste år er der sket en del ændringer i det rent visuelle. Samsung har virkelig været være ude med den store rive og ryddet op i interfacet. Vi klagede over en masse rodede menuer, der kunne kaldes frem hist og pist sidste år, så i år er de fleste ekstra menuer fjernet.

"Anden generation af Tizen"
Det meste er nu i stedet flyttet ned i bund-menuen, hvor de ekstra indstillinger, vi sidste år fandt i toppen, nu ligger som et separat punkt yderst til venstre i bundmenuen. Ligeledes vælges inputkilder nu fra ét menupunkt og fylder ikke blandt apps. Væk er også den lettere forvirrende "Seneste" knap, så ligesom LG har Samsung droppet oversigten over kørende apps.

Bundmenuen består stadig af små kort, hvor der nu er tilføjet et ekstra lag, som kan åbnes ovenover hvis tjenesten understøtter dette. I dette ekstra lag kan man da - ligesom på webOS - få adgang til eks. nyt indhold eller seneste serier afhængigt af hvilken tjeneste man benytter. For Netflix' vedkommende, så vises de film/serier man pt. har gang i, samt forslag til andet indhold der kunne være relevant for dig. Pt. er der ikke så mange af de danske tjenester, som formår at udnytte det ekstra lag i bundmenuen, men man kan håbe, at det tilføjes senere.

For "Live TV" menuens vedkommende finder vi genveje til dine yndlingskanaler (efter eget valg), TV-guiden, optagelser og så sidemenuen for TV-kanaler, hvor du også vil kunne sortere dine kanaler mv. Både Guiden og side-menuen kan dog også kaldes frem via hhv. hurtigt tryk og langt tryk på kanal-knappen på fjernbetjeningen.

Scroller man over til indstillings-menuen, så vil man eks. finde en genvej til billed- og lydprofiler, samt en praktisk genvej til PIP-funktionen, hvilket var en af de anker, som vi havde sidste år. Virkelig brugbart.

Navigationen i menuerne har fået et boost i forhold til sidste år og vi oplever mindre lag ved navigation. Det er dog stadig muligt at få systemet lidt i knæ ved at være for ivrig på tasterne. Dette ses i vores videodemonstration længere nede, og især når der skal loades indhold fra USB-enheder (thumbnails mv.) så kan det mærkes, at processoren er på overarbejde. Det er ikke kritisk, men forvent ikke silkeblød navigation, hvis du i forvejen har sat systemet til at arbejde på et eller andet.

Når først en app har været åben, ligger den og lurer i baggrunden og skift mellem apps er dermed ikke et problem. Selve opstartstiderne på de forskellige apps er dog heller ikke alarmerende langsomme, så selv hvis en app er blevet skubbet ud af hukommelsen, er der sjældent mere end 10 sekunders ventetid, når den startes op igen.

TV'et var meget ivrigt efter "konfigurere" de enheder, som sættes til via HDMI, så hver gang der blev tændt for en enhed (vi skifter hyppigt ud mellem HDMI-enheder under testen), hoppede TV'et over på pågældende HDMI-port og blev ved med at prompte os for at opsætte universal-fjernbetjening af udstyret.

Dette havde været OK, hvis den universelle betjening af eksternt udstyr, som KS8000 er i stand til via IR-koder, havde været i liga med B&O eller Logitech. Det er den bare ikke. Intet af det udstyr, som vi tilsluttede, var TV'et i stand til at styre og listen over de enheder (eksempelvis set-top bokse eller Blu-ray-afspillere) er ret kort. Der er lang vej før Samsung indhenter Bang & Olufsen på dét område. På positiv-siden var TV'et dog fikst nok til at lave et fancy ikon af en Chromecast 2 på den HDMI-port den sad på - helt af sig selv.

Søgefunktionen, som både findes i bundmenuen og kan kaldes frem via en knap på fjernbetjeningen, fik vi desværre ikke til at søge specielt bredt. Der kunne eksempelvis ikke søges i Netflix-udsendelser. Der mangler nok noget opbakning fra app-udviklerne før denne funktion for alvor bliver brugbar. På LG's E6 med webOS oplevede vi, at denne søgefunktion blev udvidet med Netflix-søgning imens vi testede TV'et, så det kommer nok også til Tizen med tiden.

Vi har bikset en lille video sammen af Tizen anno 2016 herunder, hvor vi løber systemet hurtigt igennem.




App-udvalget hos Samsung har altid været et af de mere omfangsrige - især når det kommer til danske apps. Vi finder dermed også flere af de populære filmtjenester, såsom Blockbuster, HBO Nordic, Viaplay, TV2 Play, SF Anytime, Min Bio, og C-More - ud over naturligvis de obligatoriske fra Netflix og Youtube.

Tizen som helhed har altså fået et tiltrængt løft og meget af den overflødige forvirring er blevet barberet væk og tilbage er et noget mere stilrent design.




Betjening

Samsung har "kun" inkluderet én fjernbetjening i kassen i år og dér hvor det for alvor bliver interessant er, at de har valgt den minimalistiske version. Dvs. der er ingen tal, ingen genveje til inputs, ingen tåbelig "Fodbold"-knap, og ingen Netflix-knap. Der er et navigationsfelt i midten, to "rockers" til lyd og programjustering, en "Hjem"-knap (til åbning af menuen i bunden), og 4 helt flade knapper omkring navigationshjulet til eksempelvis at hidkalde nogle af de "manglende" funktioner via et on-screen keypad. Derudover finder vi en genvej til søgefunktionen, samt en power-knap, som ligeledes er helt flad.

Vi har råbt op om det her i nogle år nu og hér har vi det så. Samsung er den første producent, der har turdet at strippe stort set alle knapper væk og IKKE inkludere en backup betjening i kassen. Endnu en guldstjerne til samlingen!

Selve fjernbetjeningen er Bluetooth-baseret og forlader sig ikke på infrarød (IR) til styring af TV'et om end der er IR i den, hvilket sikrer, at universalbetjeningen kan styre andre tilsluttede enheder. Dette er ligeledes en feature, som vi har advokeret for (og andre har også brugt BT, men sjældent eksklusivt). Du kan dermed vifte fjernbetjeningen, som du lyster, uden at skulle pege på TV'et. Det skal dog nævnes, at du godt kan bruge en IR-fjernbetjening, hvis du eksempelvis sværger til en universal-løsning fra eks. Logitech eller lignende - eller har en anden Samsung IR-betjening liggende.

Materialet af fjernbetjeningen er blevet hård plastic på både for og bagside og personligt finder jeg det et lille tilbageskridt ift. den model der fulgte med 2015-serierne. Der er stadig en vis tyngde i remoten, men plastic'en føles ikke helt lækker nok. Der måtte godt have været en lidt blødere bagside og gerne metal på forsiden. Og så lige et par gram ekstra på vægtskålen.

Knapperne er placeret rimelig fornuftigt og med udtagelse af feelet af plastic'en, så ligger den udmærket i håndet. De helt flade knapper på fjernbetjeningen er dog urimeligt hårde at trykke på, så det er heldigt, at det er "ekstra"-funktionerne, der ligger på disse (tilbageknappen undtaget…).

Sidste år implementerede Samsung en Wii-agtig pegefunktion i deres ekstra remote, som gav mulighed for peg-og-klik navigation. I år er dette væk og man navigerer udelukkende vha. klik på navigationknapperne, som er udformet som en lille ring med "OK" knappen i midten. Samsung har forklaret, at kunderne blev forvirrede over, at visse apps ikke tillod brugen af Wii-funktionaliteten, og at de derfor har satset på en ren "klik" funktionalitet i år i stedet.

Samsung KS8000 test


De 3 flade knapper omkring navigationsknapperne (123, Extra, og play/pause) hidkalder ekstramenuer, som dækker over hhv. et numerisk keypad til direkte valg af eks. kanalnummer, de fire farve-koder, hvoraf den røde eks. bruges til at åbne DR’s HbbTV med, og en menu til styring af afspilning såsom optagelse eller medier fra USB. Det fungerer OK i praksis, men fordi knapperne er hårde at trykke på, så bliver man lidt træt af dem. Play/Pause-knappen er sandsynligvis dén man hyppigst vil bruge, og her skal man først skal åbne menuen og så vælge den ønskede funktion med navigationstasterne bagefter - det koster lidt ekstra fiflen.

Visse steder i systemet har "OK" knappen en dobbeltfunktion, så den kan holdes inde for eksempelvis at skifte mellem PIP-vindue og stort vindue, eller for at tilgå optage-knappen når der skal programmeres optagelser fra EPG'en.

Tv-kanaler, optagelse & lyd

Interfacet til TV-delen har ligesom den øvrige GUI fået en finpudsning, så den fremstår mere stilren. Den ivrige zapper vil endvidere glæde sig over, at program +/- knap stadig er at finde på fjernbetjeningen og den direkte genvej ind i EPG'en findes ved at trykke ned på på programknappen. Holdes knappen inde åbnes i stedet sidemenuen med den simple programoversigt. Direkte programpakker kræver, at man åbner ekstramenuen via "123" knappen.

Kanalskift foregår i fornuftigt tempo, men har man sine favoritkanaler kan disse med fordel gemmes i bundmenuen under "Live TV" som en genvej.

Tilslutter du en passende hurtig HDD eller USB-stick til USB-porten bagpå TV'et får du adgang til timeshift og optagelse. KS8005 er udstyret med dual-tuner (til forskel fra lillebror KS7005), så der kan optages én kanal imens der ses en anden. Der kan også ses to kanaler samtidigt via PiP, hvilket som nævnt har fået en central genvej i indstillings-menuen. Vær dog OBS på, at TV'et kun har ét CI slot, så har du brug for dekoderkort, vil du muligvis få problemer med at udnytte dual-tuneren fuldt ud. Adgangen til optagelser er også centralt placeret i bundmenuen under "Live TV".




KS8005 fremhæves som havende en kraftigere højttaler end den lillebror KS7005 og lydbilledet er også hæderligt. Der mangler dog stadig en smule bund til at gøre TVet egnet til mere end blot TV-udsendelser, så entusiasten slipper ikke for at lede efter enten en ekstra subwoofer eller måske nærmere ekstern lyd af en art.


Kalibrering

Standardprofilen er vanen tro for kold i sin farvetone, så vi tager udgangspunkt i Film-profilen. I sin mest agressive indstilling vil den dynamiske baggrundsbelysning give lidt problemer med gammakurven, da der skrues for meget ned for de mørke toner og for højt op for de lyse, så kurven skævvrides lidt. Vi benytter os derfor af "Lav" indstillingen for Smart-LED, som ikke skruer på lyset i samme grad.

Film-profilen har som udgangspunkt lidt for høje afvigelser i især den lyse ende af skalaen, og der skal tweakes lidt på 2-punkts skalaen for at få dE ned under 1. Det er dog relativt lidt der skal til, hvilket nok kan ses af vores skema i næste afsnit.




Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV'ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen.

Målinger Out-of-boxKalibreret
Sortniveau0.034 cd/m2 0.034 cd/m2
Lysstyrke227 cd/m2137 cd/m2
Kontrast6697:14018:1
Max lysstyrke (HDR)766 cd/m2-
Input lag120 ms20 ms (Game Mode)

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
Tændt-120 W
HDR-180 W
Standby-0,16 W

Tidsmålinger Tid
Opstart (indtil responsiv)3 s
Opstart (indtil billede kommer frem)3 s
Netflix opstartstid7 s
Youtube opstartstid1 s
TV2 Play opstartstid6 s
Viaplay opstartstid6 s
HBO Nordic12 s

VideofilSpecs Status
Dubai 4K4K (3840x2160 pixels) – 23.976fps – 10 bit colors - BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 51.4 Mbps bitrate – HEVC - .ts fileVirker
Costa Rica HD HD (2560x1440 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 6.54 Mbps bitrate – VP9 - .mkv file Virker
Costa Rica 4K 4K (3840x2160 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 12.71 Mbps bitrate – VP9 - .mkv fileVirker
Terrifying Pyroclast 4K 4K (3840x2160 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – variable bitrate – VP9 - .mkv file Virker
Big Buck Bunny HD (.ts version) HD (1920x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 2.5 Mbps bitrate – 60fps - HEVC - .ts fileVirker
Big Buck Bunny HD HD (1920x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 60fps - 2.2 Mbps bitrate – HEVC - .mkv fileVirker
Jellyfish HD HD (192x1080 pixels) – 8 bit colors – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 98.3 Mbps bitrate – AVC - .mkv fileVirker
LG Arctique 4K 4K (3840x2160 pixels) – 8 bit colors – YUV color space – 4:2:0 subsampling – 50.0 Mbps bitrate – 29.970fps - AVC - .mp4 fileVirker
Eutelsat 4K demo 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – YUV color space – 4:2:0 subsampling – 23.1 Mbps bitrate – 50fps - HEVC - .ts fileVirker
HDR Camp HDR (high dynamic range) - 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – BT.2020 color space – 4:2:0 subsampling – 75.6 Mbps bitrate – 59.940fps – HEVC ([email protected]) - .mp4 fileVirker
HDR Smurfs 2 clip HDR (high dynamic range) - 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – BT.2020 color space – 4:2:0 subsampling – 56.4 Mbps bitrate – 23.976fps – HEVC (Main10@L5) - .mp4 fileVirker
HDR Chappie clip HDR (high dynamic range) - 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – BT.2020 color space – 4:2:0 subsampling – 60.3 Mbps bitrate – 23.976fps – HEVC (Main10@L5) - .mp4 fileVirker
Ghost Towns 8K8K (7680x4320 pixels) – variable frame rate – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 20.7 Mbps bitrate – AVC - .mp4 fileFejler

GruppeIndstillingVærdi
Billedprofil Film
EkspertBaggrundslys5
Lysstyrke46
Kontrast93
Skarphed0
Farve50
Tone (G/R)R50
Anvend billedinstillingerAlle kilder
 Digital ren visningFra
Auto Motion PlusFra
Smart-LEDLav
HDMI UHD ColorTil på din UHD BD kilde
HDMI Sort niveauAuto
 Dyn. KontrastFra
FarvetoneVarm2
Gamma0
Kun RGB tilstandFra
FarverumAuto
Hvidbalance2-punkt 
-Rød1
-Grøn-2
 -Blå-1
+Rød1
+Grøn-4
+Blå3
Bemærk: Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.


Samsung KS8000 test


Billedkvalitet

KS8000-serien bryster sig af at være UHD Premium certificeret og er normeret til at kunne udfylde tæt på hele DCI-P3 farverummet. Skærmen er endvidere udstyret med VP9 Profile 2, så den også kan klare HDR på eks. Youtube. Vores testmønstre var ikke i stand til at producere et vindue småt nok til at opnå +1000 cd/m2 lysstyrke, som UHD Premium påkræver, og vi rammer "kun" 766 cd/m2 på et 10% vindue (som fylder 10% af skærmarealet), men sortniveauet når dog under det påkrævede 0.05 cd/m2.

Samsung havde forsynet os med en god portion HDR-film til afspilning på UBD-KS8500 afspilleren, så der var lidt at tage fat på. Som noget positivt er Samsungs TV selv i stand til at detektere netop denne afspiller og selv justere farverummet ind, så du får den fulde udnyttelse af nano-krystallerne i S'UHD-skærmene uden at måtte ændre farverummet manuelt i menuen. Dette er vel og mærke kun en feature, hvis du køber Samsungs afspiller.




HDR-afviklingen på KS8005 hæmmes af, at baggrundsbelysningen ikke kan styres lokalt. Skærmen er baseret på kant-belysning, hvor dioderne sidder i top og bund, så det kan heller ikke styres i zoner på skærmen. Lyset kan i stedet justeres i lodrette bånd, hvilket bevirker, at lyse elementer, der ikke fylder hele skærmens højde, vil påvirke resten af billedet negativt og også oplyse elementer, som ikke var tiltænkt (se billedet nedenfor, hvor effekten er fremhævet for eksemplets skyld). Man kan diskutere, hvorvidt dét at styre lyset i hele kolonner er væsentlig anderledes end at have 2 rækker, som på eks. Sony XD93 eller Panasonic CX800 - det gør ikke den store forskel i vores mening. Du vil stadig opleve, at skærmen blinker, når der pludselig kommer meget lyse områder på skærmen, ligesom vi også har set det på de øvrige LCD-skærme, som vi har testet med HDR.

Samsung KS8000 test
Resultatet er - som det er tilfældet på de fleste andre LCD-skærme - at HDR-billedet af og til virker en smule udvasket fordi der sættes fuldt blus på baggrundslyset uden at skærmen er i stand til at lukke helt af for lyset i de sorte områder. Samsung har dog gjort det muligt, at skrue ned for baggrundslyset i HDR-mode, hvilket gør det muligt at nedtone udvaskningen uden at miste fordelen af det øgede farverum. Flere af de øvrige producenter låser baggrundslyset i max under HDR-afvikling, så det er bestemt positivt, at vi her kan skrue ned for det!

Med en kantbelyst skærm betyder det, at man har dårligere odds for at undgå bleeding, når der afvikles HDR , hvilket KS8005 heller ikke kan se sig helt fri for. Det er dog primært under HDR-afviklingen at dette er synligt, så igen er vi ret positive over, at lyset kan justeres.

Det er måske en lidt unfair sammenligning, men den sidste skærm, som jeg havde på bænken var LG's E6 OLED-skærm, der virkelig sætter barren for HDR-billedkvalitet, så naturligvis opnår KS8005 ikke samme imponerende resultat i denne disciplin. Dermed ikke sagt, at HDR ikke er imponerende, men det er primært det udvidede farverum og 4K-opløsningen, du vil få gavn af. Manglen på lokal kontrol over lyset bevirker, at højlys/skyggedetaljer, som ellers er HDR-varemærket, ikke kommer til sin ret. Vi måler da også, at KS8005 kan dække stort set hele DCI-farvespektret, hvilket er en synlig forbedring ift. sidste års S'UHD-modeller, hvilket især kommer til udtryk i de grønne og røde nuancer.




Samsungs billedbehandling har ikke ændret sig synligt ift. hvad vi har set de seneste år, men det er ikke negativt ment, da den er glimrende til at behandle HD og SD-signaler. Som vi så ofte før har prædikeret, er der dog ikke nogen fladskærme, der kan udrette mirakler med de dårlige TV-signaler, som stadig sendes i hårdt komprimeret SD-opløsning uden for primetime. Hvis dit primære kildemateriale stammer fra SD-kanaler hos din TV-udbyder, så er et 65" UHD-TV nok ikke umiddelbart dét, du har brug for.

Sidste år klagede vi over micro-stutter på JU- og JS-modellerne, hvilket er en lidt speciel form for hakken i billedet, som ikke kan tilskrives eks. frekvensen i kildematerialet, men kommer tilfældigt. På KS8005 kan vi desværre konstatere, at problemet også forekommer og fænomenet forstærkes når Auto Motion Plus aktiveres og desto lavere kvalitet kildematerialet har. Og netop brugen af Auto Motion Plus er relevant, når vi taler om bevægelse i almindelighed. KS8005 performer ikke væsentlig anderledes på bevægelsesfronten end sidste års JU7-serie, når Auto Motion Plus deaktiveres, men det er muligt at booste den til samme højde som eks. Sonys niveau (med Motion Flow aktiveret), hvis man slår Auto Motion Plus over på "Auto". Denne indstilling giver dog synlig soap opera-effekt.




Der findes dog et kompromis, hvor indstillingen justeres manuelt. Man er således nødt til at vælge mellem to onder: Micro-stutter eller lavere bevægelsesopløsning. Uden Auto Motion Plus, så oplever vi også en vis hakken i billedet på alle kilder, så vi er nok tilbøjelige til, at foretrække at aktivere scanning backlight og justere "Ryste" (judder) et par niveauer op, så bevægelse håndteres bedre. Før folk går helt i selvsving, så anbefaler vi oftest at slå motion-systemerne helt eller delvist fra, hvilket bevirker at ethvert TV vi tester vil have lignende bevægelsesopløsning.

De kantbelyste LCD-modeller har historisk set været mere disponerede for inhomogen belysning og bleeding fra kanterne, men især førstnævnte skavank er ikke et problem på vores eksemplar af KS8005, hvilket er imponerende størrelsen taget i betragtning. Vi skal ret langt op i kameraeksponeringstid på vore testmønstre før vi begynder at se baggrundsbelysnigens fordeling, hvilket er et overbevisende resultat. Vi ser nogle lysende kanter langs især toppen af skærmen, og det er synligt på visse typer baggrunde (sort ikke inkluderet), hvilket giver det karakteristika af de lysende sider vi sidste år kritiserede Sony X85C for.




På ensfarvede baggrunde spotter vi også en anelse rødlig farvestik i siderne og et gulligt farvestik i midten af skærmen. Begge fænomener var tydeligst på vores ensfarvede testmønstre med mellemtoner af grå og blev sjældent observeret på "ægte" indhold. Ting som "vertikal banding", som typisk generer under fodboldkampe er ej heller et issue på KS8005. Sortniveauet er nogenlunde identisk med sidste års modeller, hvilket i de fleste henseender er ganske fornuftigt, om end ikke kul-sort som på OLED.

Ingen af Samsungs 2016-modeller understøtter 3D. Producenten har i år fuldstændig droppet trenden, som de var med til at starte for få år tilbage.




Målingen af inputlag på KS8005 gav os lidt problemer. når Auto Motion Plus var aktiveret, men det lykkedes os at få en måling på godt 120 ms i Film-profilen, hvilket naturligvis er alt for højt til spilkonsol-brug. Aktiverer du derimod Spil-tilstanden, så ser det pludselig meget anderledes ud, da vi nu måler sølle 20 ms, hvilket er imponerende lavt og matcher det vi så sidste år Samsungs modeller. Samsung er helt i front på dette punkt og er oplagt til spilkonsollen. Se hvordan de øvrige skærme vi har testet klarer sig i sammenligning i vores dedikerede artikel om emnet.

KS8005 er, som vi naturligvis altid ser fra Samsung, baseret på et VA-panel, som er kendetegnet ved et godt sortniveau, men smalle betragtningsvinkler. Og selvom betragtningsvinklerne ikke er helt så snævre som på eksempelvis Panasonics modeller, er der langt op til den performance, som vi ser på OLED eller blot de IPS LCD-baserede rivaler.


Samsung KS8000 test


Konklusion

Samsung KS8005 repræsenterer det højere mellemsegment i Samsungs S'UHD serie, hvor vi får billedfeatures som HDR (high dynamic range) og tæt på fuld dækning af DCI-P3 farverummet. Skærmens slanke ydre gør endvidere, at den vil passe ind de fleste steder.

HDR performance er, som vi efterhånden kender det fra LCD-skærme uden et hav af lokale dimming zoner, middelmådig. Du får en høj peaklysstyrke, men billedet udvaskes, når lysstyrken sættes på maks (standard). Denne kan dog skrues ned manuelt, så man i stedet blot nyder godt af det udvidede farverum.

Vi ser samme overbevisende billedkvalitet, som vi også roste sidste års 4K-modeller for og rykket fra bagbelyst til kantbelyst display lader ikke til at have påvirket lyshomogeniteten i negativ retning. Vi ser dog desværre samme tendens til micro-stutter i bevægende billeder, som vi også klagede over på JS- og JU-modellerne.

På brugerfladen byder KS8005 på en mere finpudset version af Tizen og en ny fjernbetjening, som gør den daglige betjening af TV'et hurtig og smertefri. App-udbuddet er fornuftigt, men der måtte gerne komme bredere understøttelse af den ekstra-menu, som Tizen kan udnytte til at vise indhold fra tjenesterne direkte på hjemmeskærmen (på de danske tjenester i hvert fald). Af øvrige nævneværdige features ser vi en dual-tuner med en meget funktionel picture-in-picutre-funktion, samt en fornuftig lyd ift. adskillige af konkurrenterne i samme prisklasse.

Sidste år missede Samsung en award, da deres JU7505 havde en lækrere flad tvilling, men i år ser vi KS8005 som den skærm i Samsungs line-up, der pt. giver mest value for money - ikke mindst i de store størrelser. I skrivende stund er KS8005 i 65" sågar billigere end lillebror KS7005, og det er en no-brainer at uddele en top-anbefaling.

49"
55"
65"


God lyshomogenitet
HDR og DCI-P3 understøttelse
God billedbehandling på 4K og HD
Tizen er mere finpudset i år
Modige beslutninger på fjernbetjening og analoge input
One Connect Mini-boks
Lavt input lag


Få antal dimming-zoner til HDR
Snævre betragtningsvinkler
Micro-stutter
Fjernbetjening føles stadig lidt billig
Lys top/bund synligt på visse farver


Nærmeste konkurrenter






Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |