Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic CX6 (CX680) - FlatpanelsDK

Test: Panasonic CX6 (CX680)

|


Ultra HD breder sig og er hastigt ved at blive normen i skærme fra mellemprisklassen og op. Og det er netop hvad CX6 er; et prisvenligt Ultra HD-tv. Den har de meste grundlæggende elementer i standarden, herunder HDMI 2.0 og HEVC/VP9-dekodning, der kræves for at modtage indhold i den høje opløsning. CX6 er samtidig et skridt ned fra den CX7-model, som vi for nylig anmeldte, men den byder stadig på nyt tv-styresystemet i form af Firefox OS.

Men hvad skal man forvente når Ultra HD sælges i denne prisklasse? Kan CX6 blive en af året value-for-money skærme? Vi undersøger sagen.

Pris og forhandler
40"
50"
55"

Specifikationer

55"
Ultra HD (3840x2160)
VA LCD med bagbelyst LED
Ingen 3D
Fod (fast)
Væg (VESA 400)
(HxBxD)71.9 x 124.2 x 5.6 cm (uden fod)
19.5 kg
HDMI (3x 2.0)
USB (1x 3.0 - 2x 2.0)
Optisk
HDMI-ARC (2x)
Hovedtelefoner
Stereo
DVB T/T2/C
WiFi (n-standard)
MPEG4
HEVC
VP9
Firefox OS
Normal fjernbetjening (infrarød)
Smartphone-app (Viera TV Remote2)
Manual
Fjernbetjening

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Første indtryk

Panasonic CX6 er en nydelig, om end anonym, tv-skærm, der ligner de fleste andre skærme i prisklassen. Kabinettet er kun nogle få centimeter tykt og rammen omkring LCD-panelet er sort med en sølvlinje omkring.

Panasonic CX6 test


I modsætning til mange andre skærme i prisklassen, så er foden dog skabt af metal, hvilket løfter helhedsoplevelsen. Vi havde CX7 stående ved siden

I modsætning til mange skærme i prisklassen, er foden faktisk lavet af metal, hvilket giver et postivt løft til helhedsoplevelsen af design. CX7 der stod ved siden af CX6 under dele af testen den største forskel visuelt er udtrykket på foden. Førstnævnte bruger et simpelt to-benet stativ, mens CX6 har en rektangulær fod midt på skærmen. Begge to giver et solidt fundament for tv’et.

Bagsiden er derimod mere rodet og den sorte plastik giver anledning til at tv’et enten står meget tæt på væggen eller vægmonteres. Tv’et kan vægmonteres vha. VESA-huller, så de fleste vægbeslag passer dertil.

Panasonic CX6 test


Mange af stikkene peger nedad eller ud mod siden, hvilket gør det nemt at vægmontere tv’et. Kun et par få analoge stik peger bagud, men det er en mindre detalje for du bør alligevel ikke bruge dem. Det var overflødige på HD-skærme og er for alvor overflødige på Ultra HD-skærme.

Alt i alt et ganske pænt tv, der dog ligner mængden.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 4 benyttes som Blu-Ray-afspiller.

Firefox OS og mediefunktioner

I kassen til CX6 finder man kun én fjernbetjening i modsætning til CX720 (og op), der også har den nye "Smart"-fjernbetjening med berøringsfelt. Det nye Firefox OS er der dog stadig og det tilbyder præcis samme muligheder. Der er også stadig en Netflix-knap på fjernbetjeningen.

Panasonic CX6 test


Vi filmede og vurdere Firefox OS i testen af Panasonic CX7 her, og da det virker på præcis samme måde på CX6, er der ingen grund til at gentage os selv.

Bemærk dog, at der ikke er optagefunktion i CX680.Kalibrering af Panasonic CX6

Nedenfor har vi taget en måling i "Standard"-profilen. Den eneste ændring er, at vi har slået lyssensoren fra.


Det er den samme historie som altid. De indstillinger, som skærmen står i fra start, er langt fra imponerende. Hvis du vil have den bedst mulige billedkvalitet fra skærmen, så er du nødsaget til at ændre et par ting. Som du kan se ovenfor, er langt de fleste farver overmættede, så lad os skynde os videre.

Vi skiftede til "Biograf"-profilen i menuen og tog en ny måling. Biograf-profilen er langt bedre, men stadig ikke på højde med de THX-profiler, som dyrere Panasonic-skærme tilbyder. Der er stadig lidt småproblemer med for høj gamma, hvilket gør, at mange mørke nuancer falder sammen med sort. Lysstyrken er relativt høj ved 203 cd/m2, men bemærk dog, at vi har slået den automatisk lyssensor fra. Farverne kommer generelt under delta6, men vi vil gerne lidt lavere.

Endelig kalibrerede vi tv'et. Vi formåede at forbedre resultatet med relativt simple midler, der sagtens kunne have været korrigeret fra fabrikken før tv’et blev sendt ud. Det lykkedes os at forbedre såvel gamma-kurven og forbedre farvenøjagtigheden, hvilket løftede billedoplevelsen. Som du kan se er resultatet egentlig ganske hæderligt, specielt taget i betragtning af, at det er en skærm i mellemklassen.

Hvis du selv har udstyr til rådighed, så bør det måske indskydes, at der er mere avancerede indstillinger til rådighed i menuen, end dem vi har brugt undervejs i kalibreringen. Disse indstillinger skal dog justeres særskilt for hver enkelt model, så vi undlader at bruge dem, da de ikke kan videregives alligevel.

Målinger Out of the box Kalibreret
Sortniveau0.05 cd/m20.03 cd/m2
Lysstyrke207 cd/m2 134 cd/m2
Kontrast 4140:14467:1
Input lag80 ms
55 ms (Game)
55 ms

StrømforbrugOut of the box Kalibreret
On97 W86 W
Standby0.0 W-

KalibreringIndstillingVærdi
BasisBilledprofilCinema
Baglys24
Kontrast80
Lysstyrke0
Farve50
Skarphed0
LyssensorTil/Fra
AvanceretFarvetempVarm1
Vivid colorFra
Adaptive backlight Fra
StøjreduktionFra
MPEG støjreduktionFra
Kontrast kontrolFra
Gamma2.1
16:9 OverscanFra
R gain+4
G gain-4
B gain0
R cutoff+2
G cutoff-2
R cutoff0


Bemærk: Ambient Sensor er sat til Til/Fra i tabellen, fordi det afhænger af dine præferencer. Den styrer lyset på skærmen automatisk i forhold til omgivelserne. "16:9 overscan" findes under skærmindstillinger.

Billedkvalitet

Panasonic CX6 bruger ikke et frontglas, men har en blank belægning på skærmen, som de fleste andre skærme i dag. Den reflekterer en del lys fra vinduer og lamper i rummet omkring dig, men det er stadig tåleligt. Skærmen kan generere nok lys til at vise levende farver og et klart billede i selv en moderne, oplyst stue. Det er primært i de mørke filmscener, at reflektionerne kan virke generende.

Tv-kanaler står pænt. Panasonic har historisk haft en god og grundig billedproces til at håndtere tv-kanaler og det kommer CX6 til gode. Skaleringen af ikke-HD kanaler er bedre end på mange andre tv i samme prisklasse, som vi har kigget på igennem tiden. HD-kanaler er detaljerede og vi bemærkede allerede fra start, at CX6 har god kontrast og forholdsvis dyb gengivelse af sort. Det bidrager med dybde og intensitet i billedet. Tv’et registrerer i øvrigt 1080p24 formatet fra Blu-ray korrekt.

Panasonic CX6 test


Men som bekendt, er de fleste tv-udsendelser i SD eller 720p HD-kvalitet, endnu ikke fuld 1080p. Hvis du vil have gavn af den høje opløsning på skærmen, så skal du have fat i indhold i 4K-opløsning og pt. er Netflix en af de få muligheder. Netflix tilbyder nogle tv-serier, film og dokumentarer i 4K, men udvalget er spinkelt. Du vil også kunne opleve YouTube i 4K på tv’et, såfremt videoen på YouTube findes i 4K. Ingen af de to apps er dog aktive endnu og Panasonic regner først med at de bliver klar i slutningen af maj.

Streaming i 4K er muligt fordi skærmen understøtter både HEVC og VP9; to konkurrerende formater, der begge er skabt for at overtage efter MPEG4. Sidste år manglende VP9 på alle Ultra HD-tv, og mange andre manglende desuden HEVC, så det er positivt, at man får begge med i pakken på et relativt billigt tv i år.

Panasonic CX6 test


CX680 lanceres i flere forskellige formater og vi har 55 tommeren. Det er bestemt muligt at sætte pris på den højere 4K-opløsning på en skærm af dette format, men det kræver typisk, at man rykker lidt tættere på. Vi opsatte en omfattende testopstilling for to år siden i forbindelse med vores test af Sony X9, der underbyggede dette, men det er klart, at jo større skærmen er, desto mere vil 4K-opløsning komme til sin ret. Med andre ord; hvis jeg selv stod og skulle et 55" tv lige nu ville jeg nok gerne smide en smule ekstra for at få 4K med. Hvis jeg skulle købe et 65-tommer, ville jeg betale ekstra fo 4K uden at blinke.

Vi havde samtidig mulighed for at sammenligne CX7 og CX6 side-om-side, og vi bemærkede et par mindre forskelle. Ved første øjekast kan CX6 ligne en CX7 uden 3D, men sidstnævnte udmærker sig på farvegengivelsen. Vi så en smule tendens til linjer på CX6 i vores gradient-tests, hvilket foreslår, at ikke farver skelnes 100%. Begge skærme havde lidt problemer med at gengive de mørkeste farvetoner.

Panasonic CX6 test


CX7 havde også et marginalt hurtigere panel. Forskellen er ikke stor, men side-om-side kan man se, at CX6 har en smule ekstra slør samt overdrive slør (hvide glorier omkring objekter i bevægelse). Vi bemærkede det ikke i praksis, men vi kan ikke udelukke, at det vil vise sig i forbindelse med visse konsolspil. Det er på ingen måde kritiske fejl, men CX7 markerede sig bare en tand bedre.

I forbindelse med spil er input lag også en faktor. Målingen herunder viser, at de to skærme er identiske på dette punkt. 55 ms input lag er lavt nok til de fleste brugere, men kræsne spilentusiaster vil nok foretrække hurtigere skærme. Husk også, at både PlayStation 4 og Xbox One højest kan afvikle spil i 1080p, så der er slet ingen grund til at købe Ultra HD-tv lige nu, hvis du først og fremmest søger en skærm til spilkonsollen.

Panasonic CX6 har ingen 3D funktion.

Panasonic CX6 testLigesom storebroderen er CX6 baseret på et LCD-panel af typen VA, og som det fremgår af målingerne, betyder det relative god kontrast. Efter kalibrering målte vi sort til 0.03 cd/m2, hvilket er imponerende for et LCD-tv i denne prisklasse. I et mørkt rum, og delvist i stueomgivelser i aftentimerne, kan man godt se, at sort ikke er 100%, men det er lavt nok til at give de mørke filmscener liv og intensitet.

Panasonic CX6 test


Skærmen skelner desuden de fleste mørke gråtoner, så detaljerne i de mørke filmscener ikke flyder ud, men igen oplevede vi, at CX7, der stod ved siden af, lige klarede sig en tand bedre. Det må skyldes den lidt mere avancerede farvebehandling. Begge skærme har dog svært ved at skelne de allermørkeste toner, tættest på sort.

Panasonic CX6 test


Der er desuden ingen problemer med "bleeding" eller "clouding" på skærmen. Lyset fordeles meget jævnt, hvilket skyldes, at skærmen i modsætning til mange andre i dette prissegment har bagbelyst LED i stedet for kant-belyst LED. Det er efterhånden et sjældent syn på LCD-skærme. Bemærk dog, at du kun er tilfældet på 55”+ modellerne. De mindre bruger kant-LED og vil ikke have helt så jævn belysning.

PC og mediecenter

Slå "16:9"-skærmformatet til ved brug sammen med en PC og vælg "PC" label på HDMI-indgangen. Desværre har vi endnu ikke en PC, der kan sende 4K i 60 Hz (4:4:4 RGB) ud, så vi kan ikke bekræfte om tv’et understøtter det.

Betragtningsvinkler

Skærmen har de typiske karakteristika for de såkaldte VA LCD-paneler, der i praksis viser sig ved, at farverne bliver en smule pastelagtige og udvaskede fra omkring 30-40 grader. Kontrasten falder også en del, hvorfor specielt den sorte farve bliver mere grålig.

Hvis betragtningsvinkler er vigtige for dig, så klarer LCD-skærme med IPS-paneler – i f.eks. LGs skærme – sig stadig bedre. OLED-skærme har nærmest perfekte betragtningsvinkler, men er stadig dyre.

Panasonic CX6 test


Panasonic CX6 test


Lyden

De indbyggede højttalere er ikke særlig gode, men det kommer efterhånden ikke som en overraskelse længere. De tynde skærme gør det svært at indbygge kraftfulde højttalere, og da CX680 er et relativt billigt tv er der heller ikke kræset særlig meget for lyden. Til daglig blandet brug kan højttalerne gå an, men ikke til meget mere end det.

Konklusion

Panasonic CX680 har, ligesom de dyrere Ultra HD-tv, det nye Firefox-styresystem. Som vi viste i testen af CX7 er det en klar forbedring, ikke mindst pga. brugervenligheden. Vi har dog stadig vores tvivl om hvorvidt Firefox OS kan stå distancen mod de andre platforme, og det er rimelig skuffende, at det ikke er integreret med hele kanal-delen, der stadig ligner noget fra firserne. Det er en god start for Firefox OS, men bare ikke et pletskud.

På billedfronten er der flere ligheder med CX700 & CXC725 end der er forskelle. CX6 er et gennemført tv, hvor vi ikke har noget kritisk at sætte fingeren på. Tv’et har fin farvegengivelse, relativ dyb sort og fin HD-billedkvalitet. Hvis du vil have gavn af Ultra HD-opløsningen, skal du dog have indhold i den høje opløsning. Der er ingen anden vej. Omvendt udmærker tv’et sig heller ikke som noget ekstraordinært, men prisen taget i betragtning er det naturligvis kun fair. På den negative liste er betragtningsvinklerne og nogle mindre forskelle ift. CX7.

Fra et større perspektiv ligner CX680 mest af alt en variant af de andre CX7-modeller og indtrykket er overordnet rigtig positivt. Det har potentialet til at blive et populært produkt i 2015, men i skrivende stund sælges storebrødrene enten billigere eller til samme pris, så valget synes åbenlyst. Måske ændrer det sig senere på året.

Pris og forhandler
40"
50"
55"


God billedkvalitet
Godt sortniveau for LCD
Firefox OS er brugervenligt
Meget jævn lysfordeling


Lyd kunne være bedre
Billedprofiler ikke optimale
Få apps/tjenester til Firefox OSNærmeste konkurrenterFlere anmeldelser

Test: Sony A90J OLED

16 Apr 2021 |

Test: Chromecast med Google TV

09 Apr 2021 |

Test: PlayStation 5

08 Dec 2020 |

Test: Xbox Series X

01 Dec 2020 |