Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony X9 (2014) - FlatpanelsDK

Test: Sony X9 (2014)

|


Sony sendte deres første version af X9-serien på markedet sidste år og nu har de fulgt op med en ny revision af serien, der byder på samme karakteristiske front med deres magnetic fluid højttalere, men med et nyt kileformet design.

Forvirrende nok har Sony valgt at beholde modelnavnet og kun ladet det sidste bogstav indikere, at der er tale om en ny model. Så hvor den gamle hed X9005A, så hedder dette års model X9005B. Vi har modtaget 65" modellen.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter, YouTube eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Specifikationer

55"
Ultra HD (3840x2160)
VA LCD med kant-LED
Aktiv 3D
Fod (fast)
Væg (VESA 400x300)
(HxBxD)87,8 x 171,5 x 9,9 cm (uden fod)
45,9 kg
HDMI (1x 2.0 - 3x 1.4)
USB (3x 2.0)
Optisk
HDMI-ARC (1x)
Hovedtelefoner
Stereo (magnetic fluid-teknologi)
Trådløs subwoofer kan tilsluttes
DVB T/T2/C/S2
MPEG4
HEVC
Sony Entertainment Network
Fjernbetjening (bluetooth touchpad)
Fjernbetjening (infrarød)
Smartphone-app (TV SideView)
Manual
2x fjernbetjeninger
Ekstern connecter-boks

Pris og forhandler
55"
65"

De første indtryk

Det første indtryk man får ved udpakningen af X9005 i 65" er hvor tungt det er. 50 kg TV kræver mere end ét par hænder. Det næste indtryk er størrelsen. Da TV’et er forsynet med et velvoksent højttalersystem, som Sony har smidt på siderne af TV’et, så fylder det 172 cm i bredden.

Sony X9005B test
Billedet herover er taget med mobilkamera - det var lige hvad der var ved hånden da ungen sad stille. Vi beklager kvaliteten...


TV’et har en blank plastfront, der dækker hele frontpladen og bukkes rundt om toppen. I denne plade er der lavet huller til højttalerenhederne, som tæller 2 bas-enheder og en
diskant pr. side, samt til et lille webkamera. Højttalersystemet er det samme magnetic fluid-speaker som vi så på første generation X9.

Sony X9005B test


Siden på X9005B er beklædt med en metalplade og fødderne kan enten placeres i hjørnerne eller længere inde på skærmen hvis ens TV-møbel ikke er bredt nok. På fronten finder vi desuden en lille lampe under Sony-logoet, som kan skifte farve afhængigt af hvad der foretages på TV’et - eks. lilla hvis der optages. Der findes lidt forskellige indstillinger for opførslen af dette lys - det kan også slukkes.

Sony X9005B test Sony X9005B test


For at få plads til de store højttalerenheder, så har man lavet TV’et i Sonys nye kile-design, som bliver bredere forneden. Denne kile medfører, at tyngdepunktet ligger lavere og at skærmen dermed står ret solidt på sin forholdsvis lille fod.

På bagsiden, som er beklædt i ren plast med et utal af kølehuller, finder vi i den højre side strømforbindelsen og i den venstre finder vi alle forbindelserne. Alle stik er gemt bag et plastic-dæksel, hvor det også er muligt at gemme eks. en USB-harddisk til optagelse. Det kan undre, at man har valgt at placere et strømkabel på 1.5 m i det fjerneste hjørne af hvor alle øvrige kabler skal tilføjes. Hvis man vil have én kabelbakke trukket ned fra væggen, så er man nu nødt til at påregne yderligere 2 m HDMI-, antenne- og lyd- kabel ekstra fordi de skal føres over til strømkablets side først.

Sony X9005B test Sony X9005B test


Med til X9005B følger dog også en ekstern connector-boks, som kan fungere som port-replikator. Denne består af tilslutninger for antenne, tre HDMI og én USB-port, som dog alle sammen skal have hver sit stik trukket op til stikpanelet på bagsiden - og selve hovedkablet til connector-boksen er igen lidt for kort til, at kunne føres sammen med strømkablet - du har vel godt en meter tilbage når først kablet er trukket langs skærmen. Dertil skal replikatoren have strøm via et separat strømkabel og dertilhørende transformer. Hvor idéen er udmærket - og ligner en light-version af Samsungs Connect-boks - så er udførelsen knapt så god. I forhold til X9005A er selve stikpanelet i skærmen til tilslutningerne dog en klar forbedring og havde man fået alle strømforbindelser mv. over i portreplikatoren, så der vitterligt kun skulle ét kabel op i skærmen, så var det også en fin løsning.

Sony X9005B test


Som det efterhånden er blevet kotume, så leveres X9005B med to forskellige fjernbetjeninger. De har det til fælles, at de begge er lavet af tarvelig plastic, som ikke hører til i kassen til et TV, der koster på den anden side af 30.000 DKK. Det er ganske enkelt for ringe, at man kan slippe afsted med at pakke den samme low-end fjernbetjening i pakken, som bruges til alle øvrige modeller fra Sonys line-up.

Sony X9005B test


Sony har vedlagt en touch-fjernbetjening, der kører via RF frem for IR, men essentielt er der blot tale om den samme type interface vi har set utallige gange på en smartphone - swipe op/ned/til siden osv. Vi fandt den ikke specielt brugbar i det daglige.

Forud for testen

TV-signalet er gennem testen digitalt Yousee-TV (DVB-C), hvor vi tester med fuldpakken.

Der testes med blandt andet DVE disken og en lang række generiske testmønstre, samt naturligvis vores egen monitor test. Som Blu-Ray-afspiller benyttes en Sony S7200, som venligst er udlånt af Sony Danmark til vore test her i sommerperioden.

Som noget nyt har vi erhvervet os en Leo Bodnar input lag-måler, som giver et mere præcist tal for input lag. Vi vil gerne takke Nathan Kemp for udlån af eksemplar til denne test indtil vores eget eksemplar ankommer med posten.

Funktionalitet

Når X9005B tændes er der relativt hurtigt billede på skærmen, men desværre så reagerer TV’et ikke på tryk fra fjernbetjeningen før efter 10 sekunder, hvilket kan være nok så frustrerende afhængigt af hvad der blev vist på skærmen da man slukkede sidst - og ikke mindst afhængigt af hvilket lydniveau man benyttede!

Sony X9005B test


Dykker vi lidt ned i menusystemet, så finder vi en EPG, som har dejlig mange kanaler i sin oversigt ift. nogle af de øvrige spillere på markedet. Sony skubbede tidligere en opdatering til X9005B ud, som gav dual-tuner og dermed optagelse af ét program imens et andet blev vist på skærmen. TV’et lader dig også starte med at se en optagelse før den er afsluttet. Scroll i EPG’en og skift af kanaler gik forholdsvist tjept og ud over manglen på et mini-preview, så er denne funktion godkendt. Om man så kan lide det simple layout må være en smagssag - vi er fans af minimalisme.

Sony X9005B test


Ud over navigering i kanaler via EPG’en, så har Sony også en af markedets bedst fungerende apps til din tablet i form af deres Sideview. Vi har tidligere beskrevet funktionaliteten af denne, men må igen konstatere, at stort set ingen har formået at få integreret noget så centralt for TV-navigeringen i deres modeller, så vi vil godt igen slå et slag for at andre skeler lidt mere til hvad Sony har gang i på dén front.

Sony X9005B test


Sony har en "discover"-feature på deres fjernbetjening, som kalder en menu op i bunden hvorfra man kan scrolle gennem eks. TV-kanaler, radio-kanaler, og indhold fra udvalgte apps såsom Youtube og 500px. Mens idéen er god, så virker Discover mere begrænset i sin funktion end den virker smart. Hvorfor må jeg ikke få Netflix derned i stedet? Eller en hvilken som helst anden selvvalgt app?

Sony X9005B test


Vi har tidligere set på Sonys Smart-TV, men lad os blot nøjes med, at fremhæve at X9005B naturligvis giver mulighed for at se Netflix i 4K. I home-menuen kan du endvidere tilføje dine yndlings-apps, så de hurtigt kan nås.

Sony X9005B test Sony X9005B test


Fra home-menuen støder vi dog også på endnu en af de små fejlskud fra Sony, hvor man får en fornemmelse for, at det er forskellige afdelinger, der arbejder på de individuelle dele af TV’et, for fra home-menuen kan du tilgå indstillingerne for TV’et på samme måde som du kan fra TV-visningen. Det er bare ikke de samme features du kan se og interfacet er magen til det du kender fra Playstation 3 og Sonys Blu-Ray afspillere, hvorimod det på TV-hovedmenuen er placeret i siderne af skærmen. Meget inkonsistent.

Sony X9005B test


Da Sony har indbygget HEVC er det også muligt at afspille mediefiler i 4K, hvilket dog pt. ikke giver de store fordele, men selvom fremtidens distributionsformat til fysiske medier ikke er endeligt fastlagt, så er det altid godt at have et sted at kunne proppe sine 4K-mediefiler hen.

Kalibrering af Sony X9

Hidtil har vi vist målinger af alle TV i deres standardindstilling, men denne gang har vi valgt at udelade dette. I har fattet det - standardindstillingerne på alle TV er latterligt dårlige. De skal ikke benyttes. Punktum. I får måingen af standardindsillingen at se når den rent faktisk er værd at se på.

Kalibreringen af Sony X9005B består først og fremmest i at skifte billedtema til Biograf og dernæst vælge profilen Cinema 2. Der er også en Cinema 1, men i vores målinger kom Cinema 2 tættest på målet til at begynde med.

Med relativt få tweaks er det muligt at få en temmelig god farvegengivelse med deltaE værdier under 2 over hele skalaen. Vi har i denne profil sigtet efter en mere dæmpet lysstyrke egnet til aften-visning, men lysstyrken vil også være afhængig af om du aktiverer Motion Flow og i hvilken indstilling.

Sony X9005B test


Ser vi på gammakurven, så rammer vi også ganske pænt vores mål på 2.2 og farvenuanceringen i både den lyse og den mørke ende var spot on. Farvetemperaturen rammer også de 6500 K som er målet for en naturlig hvid.

Sony X9005B test  Sony X9005B test


Nedenfor ses vores kalibrerede indstillinger. Vær OBS på, at vi har valgt at aktivere Motion Flow på "Tydelig" da det drastisk forbedrer opløsningen under bevægelse uden at introducere alt for meget støj i billedet. Vil du helt undgå støjen, så kan du bruge "Impuls" i stedet, som udelukkende er scanning backlight. Ulempen ved sidstnævnte er, at billedet bliver noget mørkere, så det kan være nødvendigt at skrue meget op for backlight, og at billedet bliver mere uroligt.

Målinger Out of the box Kalibreret
Sortniveau-0.027 cd/m2
Lysstyrke-131 cd/m2
Kontrast-4367:1
Input lag120 ms60 ms

StrømforbrugOut of the box Kalibreret
On260 W140 W
3D260 W140 W
Standby0.1 W-

KalibreringIndstillingVærdi
BasisBilledprofilBiograf 2
Baggrundslys2
KontrastMax
Lys50
Farvemætning50
HvidbalanceVarm2
Skarphed50
AvanceretStøjFra
Punkt/mpeg støjFra
Reality CreationManuel
Mastered in 4KAuto
MotionflowTydelig
StøjfilterMin
Jævn graderingerFra
LyssensorTil/Fra


Bemærk: Visse billedprofiler skal aktiveres via System-menuen og ikke billedmenuen. Eco-funktionen er angivet som Til/Fra i tabellen, fordi det afhænger af dit behov. Eco er den automatiske lysstyrke-justering, der justerer lyset på skærmen i forhold til lyset i omgivelserne. Det er en praktisk indstilling, hvis du ser Tv i både dagstimerne og aftentimerne, og her anbefales det at have den aktiveret. Ser du udelukkende Tv i et lysmæssigt afdæmpet rum, kan du nemt slå den fra.

Billedkvalitet

Den mørke front på Sony X9 er meget reflekterende - også på et niveau som man nemt lægger mærke til i det daglige. På billedet herunder kan du se samme scene med og uden en meget svagt oplyst lampe (30 W pære lysdæmpet til godt 20%) tændt i baggrunden. I de lyse områder af skærmen er der dog lys nok i X9005B til at overdøve de fleste reflektioner, men det er noget du skal være OBS på når du placerer TV’et - ikke mindst fordi områderne med højttalerne også har samme overflade og dermed også vil fungere som spejl.

Sony X9005B test Sony X9005B test


Farvegengivelsen på X9005B er god, som vi også kunne se af graferne ovenfor. De fleste nuancer vises og kun på det allersidste trin af den sorte skala kan man få problemer med at skelne nuancerne. Vi kunne se forskel på 2% og 0% hvid (dvs. det næstsidste trin før helt sort).

Sony X9005B test


I praktiske tests var oplevelsen af farvegengivelsen rigtig god med en naturlig gengivelse af hudtoner og pga. Sonys meget stærke opskalering var detaljegraden i billedet helt i top på materiale under 4K - som nærmest er alt lige nu. 1080p-materiale blev vist med meget høj detaljegrad og det var en fryd at trawle vores store arsenal af film igennem på den store skærm. Som nævnt tidligere, så er Sony også virkelig effektiv i at udnytte tuneren i TV’et, så også forholdsvist dårlige TV-signaler kan vises fornuftigt på så stor en skærm.

Det gør, at TV-kvaliteten på X9005B er god. Sony har ganske godt fat i det med de-interlacing og selv SD-kanaler gjorde sig godt på trods af, at de blev smurt ud over et 65" panel. Det er klart, at man ikke kan få udsendelser fra 1970 til at se ud som HD, men Sony er helt klart med helt oppe forrest i feltet når det kommer til TV-tunere. Et glimrende resultat for både HD og SD.

Sony X9005B test Sony X9005B test


På X9005B får du også adgang til Netflix i 4K, hvilket i dag er den største samling af 4K materiale som du kan få fingre i. Ud over diverse demo-klip, som primært består af timelapse videoer, så finder du naturligvis House of Cards og Breaking Bad, som de to reelle serier der pt. kan ses.

Sony X9005B test


På Sonys 65" TV bliver det dog hurtigt klart hvor mange kræfter, der skal lægges i eks. sminke og efterbehandling i 4K-opløsning, for ikke at få billederne til at fremstå som det de reelt er: En scene med en samling sminkede skuespillere. Dette er dog ikke en downside ved X9005B, men mere en reminder til filmskaberen. TV’et klarer 4K aldeles fremragende og den store skærm lader virkelig formatet komme til sin ret, hvis man sætter sig en 3-4 meter fra skærmen.

Sony X9005B test


Lad os bare blive på billederne fra House of Cards for her fik vi skudt et par fotos af vores primære anke ved X9005B, nemlig dets sidebelyste LED-panel. Fordi alle dioderne på X9005B befinder sig i hhv. højre og venstre side, så var baggrundsbelysningen ikke perfekt. På de fleste baggrunde kunne dette ses som en helt fin lysende kant i begge sider, men på mange scener strakte der sig også gradienter ind fra siden, som faktisk var ret synlige i daglig brug. Herunder er et par sekvenser fra samme House of Cards afsnit, hvor man tydeligt kan se de lyse gradienter på begge sider (de ses endvidere på første billede af Kevin ovenfor).

Sony X9005B test Sony X9005B test


Hvor synlige disse lys-gradienter er, afhænger af hvad der vises på skærmen og hvilket område der forsøges oplyst. De værste situationer er naturligvis mørke kanter med noget lyst i midten. Vi oplevede også en hvis grad af dirty screen effect (DSE) og et par lodrette streger midt på skærmen, hvilket til tider kunne spottes på panoreringer, såsom fodboldkampe. Det var dog på intet tidspunkt noget der for alvor var synligt og hvis ikke vi sad og ledte efter det (for sådan noget gør vi jo), så ville man ikke lægge mærke til det. DSE fanges bedst på baggrunde, der ikke er helt sorte, så herunder er vist en mørkegrå langtidseksponeret i 4 sekunder ved lav ISO og stor dybdeskarphed.

Sony X9005B test


Det er ikke muligt helt at slukke for den dynamiske kontrast helt i skærmen, så billeder af en helt sort baggrund virker ikke. Vi har derfor skudt et billede af en 2% sort og langtidseksponeret den i 15 sekunder ved ISO100 og stor dybdeskarphed.

Sony X9005B test


Som det ses kan man igen ane de lysende kanter i siderne, men det svarer blot til de billeder vi allerede har vist af de praktiske problemer man kan opleve.

Input lag er en vigtig faktor i forhold til spilkonsoller. For højt input lag giver mærkbar forsinkelse, når man sidder med spilcontrolleren i hånden. Vi målte et input lag på godt 140 ms i den kalibrerede profil og 41 ms i spilprofilen vha. Leo Bodnar Input Lag testeren (som vi har anskaffet os til denne test), hvilket er ganske anstændigt for et TV, der trods alt oftest skal klare en del opskalering af billedet da de fleste kilder er 1080p for tiden. Det er ikke på niveau med Sonys egne fuld HD TV, som pt. sætter overlæggeren for hvor lavt et input lag man kan opnå.

Sortniveauet på skærmen er generelt rigtig godt og målt på et ANSI-mønster, så præsterer X9005B faktisk at ramme et sortniveau på imponerende 0,027 cd/m2 imens den opretholder en lysstyrke i de hvide felter på 130 cd/m2. Det giver et kontrastforhold på godt 4500:1. Dette niveau hører til blandt de absolut bedste sortniveauer for et kantbelyst LED-panel vi har set endnu.

Vi har droppet "out of the box" målingen, da den stadig kun tjener til formål, at vise hvad du får i den indstilling du IKKE skal bruge…

Sony X9005B test
Når vi nu alligevel er inde på emnet med sortniveau, så skal det noteres, at vi har slukket for alle de dynamiske kontrast-kredsløb. Sonys implementering af deres dimming-system er lidt for aggressivt selv i dets laveste niveau og du vil opleve pludselige boost i lysstyrken når undertekster kommer og går.

Det er i praksis meget irriterende at se på og selvom vi ved, at andre har rost Sony for deres implementering af netop dette, så er vi bestemt ikke fans. B&O’s gradvise fade ind/ud af lyset er langt bedre udført. Prøv det selv, men vi anbefaler du slår det fra.

Lad os afslutte afsnittet om billedkvalitet med en advarsel: Sony har sat en "Football"-knap på deres fjernbetjening, der kan fremkalde en speciel menu, som lader dig skifte til en særlig fodbold-billedprofil, som nogen hos Sony har følt var den helt rigtige sammensætning af hæslige billed- og lydfeatures.

Aktiveres denne funktion kan du se frem til en komplet udslettelse af detaljer i billedet, en oversaturering af farverne (især grøn) og en gevaldig mængde artefakter fra motionsystemet. Kort sagt, så har man ladet en eller anden klaphat sætte en knap direkte på fjernbetjeningen, som direkte ødelægger billedet på dette ellers formidable TV. Lad være med at trykke på den.

3D BILLEDKVALITET PÅ SONY X9

Der findes overordnet to 3D-teknologier. Læs mere om aktiv 3D og passiv 3D i denne artikel


I forhold til sidste års X9-serie, så har Sony sadlet om og leverer nu X9005B med et aktivt 3D system frem for det passive på A-modellen. Det er i vores øjne et tilbageskridt, da 3D er mindre tilgængeligt når man skal bruge aktive briller, da disse er dyrere og generelt mere omstændelige at holde i gang. Derudover må man så også døje med den flimrende oplevelse disse briller fører med sig.

Sony X9005B test


Selve 3D-oplevelsen er dog fin nok og crosstalk var ikke et udpræget problem, men det er også tydeligt, at 3D ikke længere er en salgsparameter for producenterne for det er ligesom gledet lidt i baggrunden både udviklingsmæssigt og promotion-mæssigt. Vi må nok snart genoverveje om vi gider bruge et helt afsnit på at beskrive en teknologi, de fleste alligevel ser som lidt af et gimmick.

PC & Mediecenter

Det er generelt en smule tricky at tilslutte tv’et til en PC da de fleste ældre PC’er ikke understøtter optimal 4K-opløsning og heller ikke har HDMI 2.0.

Betragtningsvinkler

Betragtningsvinklerne på X9005B lider stadig under, at panelet er af VA-typen og farverne bliver synligt udvaskede når man bevæger sig ud til siderne. Dette er meget typisk for denne paneltype, men pga. størrelsen på TV’et kan det være svært at få placeret TV’et på et vægbeslag der eks. kan drejes ud fra væggen.

Sony X9005B test


Sony X9005B test


Lyden

Sonys potente magnetic fluid højttalersystem er et kærkomment afbræk fra hvad vi ellers oplever på mange af de modeller vi tester (med undtagelse af dem fra B&O naturligvis), og man mærker omgående hvor meget det betyder for helheden at lyden rent faktisk kan følge med uden at man sætter sit anlæg eller soundbar til. Der er god bund i højttalerne og tale gengives fint, men vi oplevede af og til, at lyden kunne føles lidt indelukket - ligesom den kunne på den gamle A-model. Skulle man have smag for endnu mere bund, så kan X9 suppleres med en trådløs subwoofer, som vi desværre ikke havde adgang til i denne omgang. Men Sony sælger en, som specifikt er skabt til at tilslutte trådløst til deres tv.

Vi har intet problem med at anbefale X9005B uden brug af soundbar, men til surround vil et ægte 7.1 højttaler-system og dedikeret forstærker stadig være at foretrække. Ikke mindst vil du vil have det fulde ud af den biografoplevelse du kan få med så stor en skærm.

Konklusion

Dette års X9-serie minder i høj grad om den gamle. Både af navn og udseende. Det behøver dog ikke være en dårlig ting, for X9 har hele tiden sat barren meget højt.

I TV’et får du et UHD-TV med den essentielle Netflix i 4K, så du rent faktisk kan få glæde af de mange pixels, men du får også et TV, der leverer en billedkvalitet i absolut topklasse. Både på de lavopløste SD-signaler, de "mellem"-opløste HD-signaler og ikke mindst på 4K-signalerne. Både farver, sortniveau og detaljegrad er på højeste niveau med dette TV.

TV’et er endvidere gearet til fremtiden med både HDMI 2.0 og HEVC, hvilket er en forbedring i forhold til sidste års model. Lydsystemet er derudover potent nok til ikke at kræve en umiddelbar investering i eksterne soundbars eller deslige, men det kommer så med den pris, at TV’et fylder ganske meget i landskabet.

Ulemperne ved X9005B er få, men tæller lidt issues med baggrundsbelysningen og de sædvanlige problemer med betragtningsvinklerne, nogle forfærdelige fjernbetjeninger og et lidt inkonsistent menusystem.

Hvor vi stadig sidder med hænderne i skødet og venter på det store ryk-ind af 4K materiale, så kan man ikke fornægte at Sony har fået temmelig meget godt ud af deres X9-serie og på trods af manglende indhold, så har vi her med et high-end TV at gøre. I skrivende stund kan dette 65" TV erhverves til 30.000 DKK inklusiv en Playstation 4, hvilket virker som en rigtig stærk pris. Vi springer ikke award’en over i denne omgang, så der kvitteres med en top-anbefaling award herfra baseret på den overbevisende billedkvalitet i stort skærmformat til en pris, der er svær at komme udenom.

Pris og forhandler
55"
65"


Flot 4K, HD og SD billede
Godt sortgengivelse
Netflix i 4K + HDMI2.0 & HEVC
God, kraftfuld lyd
TV SideView app


Ujævn lydfordeling
Tarvelige fjernbetjeninger
Standard-indstillinger
Betragtningsvinkler
Inkonsistent menusystemNærmeste konkurrenterFlere anmeldelser

Test: Sony A90J OLED

16 Apr 2021 |

Test: Chromecast med Google TV

09 Apr 2021 |

Test: PlayStation 5

08 Dec 2020 |

Test: Xbox Series X

01 Dec 2020 |