Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDansk tv-branche tror på live 4K-kanaler i 2018 - FlatpanelsDK

Dansk tv-branche tror på live 4K-kanaler i 2018

|

TV2 arbejdede faktisk på at få en tv-kanal i UHD – eller 4K – opløsning i gang ved denne VM-slutrunde, men det var for dyrt. Den danske tv-branche tror på, at man vil sende live i UHD fra 2018, men at gennembruddet kommer i 2022.

UHD-kanaler i 2018

Det er altid svært at spå, men BFE har alligevel spurgt forskellige danske firmaer om udsigterne til at få tv-kanaler i UHD, hvor der kan sendes direkte fra eksempelvis sportens verden. TV2 oplyser, at de undersøgte muligheden forud for dette fodbold-VM.

- ”TV 2 har arbejdet på at lave en UHD-kanal, men der er desværre ingen af distributørerne, som har ønsket at være med. Jeg vil dog også sige, at det ikke er gratis – og modtagerne er få”, siger redaktionschef John Jäger fra TV2 Sporten til DIGImail.

Kigger man historisk på udviklingen indenfor live-transmission, så skete det første gang under OL i Rom i 1960. Første gang man sendte i farver var ved vinter-OL i Frankrig 1968 og HD-kvalitet blev introduceret under fodbold-VM i Tyskland 2006.

Det helt store UHD-gennembrud kan komme i 2022 ved fodbold-VM i Qatar


HD er stadig ikke kørt fuldt ind

YouSee fortæller, at de var i dialog med TV2 omkring UHD-kanalen ved dette fodbold-VM, men at antallet af potentielle kunder var alt for lavt og at det derfor blev for dyrt. Overgangen til HD er ikke engang fuldendt endnu.

- ”Pt. arbejder vi stadig på at få fyldt grundpakken i YouSee med HD-kanaler, og så længe tv-stationerne end ikke er i stand til at levere HD på alle kanaler, er det nok lidt tidligt at begynde at planlægge efter UHD”, vurderer Ib Konrad Jensen fra TDC overfor DIGImail.

Udviklingen accelererer, men der vil stadig gå nogle år før tv-branchen er klar til skiftet. Selvom der har været eksperimenteret med UHD-sendinger ved både OL i London 2012 og ved dette VM i Brasilien, så tror den danske branche på, at vi skal frem til OL 2018 før der vil blive sendt live-tv i UHD.

Det vurderes ydermere, at det helt store gennembrug kommer ved fodbold-VM 2022 i Qatar, hvor hele slutrunden kan dækkes i den nye, høje opløsning.

YouTube kan streame visse klip i 4K, men kun på en PC. Netflix streamer også nogle få tv-serier i 4K, men kun til nye UHD Smart TV. At sende direkte tv er dog en større udfordring.

- Kilde: DIGImailFlere anmeldelser

Test: LG G1 OLED 'Evo'

27 Aug 2021 |

Test: Sony X90J

28 Jun 2021 |

Test: Apple TV 4K 2021

18 Jun 2021 |

Test: Samsung QN95A 'Neo QLED'

14 Jun 2021 |