Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic AS600 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic AS600

|


AS600 og AS640 er de eneste af Panasonics 2014-modeller, som bruger såkaldte VA LCD-paneler, der i modsætning til Panasonics andre mellem og high-end-modeller har IPS-paneler med svag kontrast og sortgengivelse. AS600 er en serie af skærme placeret midt på prisskalaen. Den har de mest basale tv-funktioner. I 2014 betyder det også et par tv-apps såsom Netflix og Viaplay, men ikke de samme Smart TV-funktioner som i de dyrere Smart TV.

Efter Panasonics exit fra plasma-tv er der et hul i markedet for, som de vil forsøge at udfylde med LCD-modeller. Men har Panasonic med AS600 et tv som kan følge op på de populære ST plasma-tv og give masser af value-for-money? Det vil vi undersøge i denne test.
Pris og forhandler
39"
42"
50"

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter, YouTube eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Specifikationer

50"
Full HD (1920x1080)
VA LCD med kant-LED
Ingen 3D
Fod (fast)
Væg (VESA 400x200)
(HxBxD)65,2 x 112,6 x 5.3 cm (uden fod)
15 kg
HDMI (3x)
USB (2x)
Optisk
HDMI-ARC (1x)
Hovedtelefoner
Stereo
DVB T/T2/C
WiFi (n-standard)
MPEG4
Smart Viera
Fjernbetjening (infrarød)
Smartphone-app (TV Remote 2)
Manual
Fjernbetjening

Første indtryk

På trods af at vi her har at gøre med et relativt billigt tv, har AS600 stadig en slank ramme og et tyndt kabinet. For et par år siden skulle man op i topmodellerne for at nyde minimalistiske design som dette, men i elektronikverdenen har elementer fra high-end-produkter det jo med at sive ned i billigere produkter over tid.

Panasonic AS600 test


Tv’et er derimod ikke skabt i eksklusive materialer, men i stedet blot i en simpelt sort plastikramme med en sølv plastikkant, der imiterer børstet aluminium. Foden efterligner også aluminium, men den er også skabt i plastikkappe med en metalbar indeni for ekstra stabilitet.

Panasonic AS600 test


Tv’et kan monteres på væggen, men desværre peger en ret stor andel af stikkene ud mod bagvæggen, herunder også antenne-stik, optisk lydstik og Ethernet-stik til internet. Tv’et har desuden 3 HDMI-indgang, som også peger ud mod bagvæggen. Kun to USB-indgange er monteret på siden af skærmen. Det er ikke ualmindeligt at tv-producenterne sparer på billigere tv, men det er altid en smule skuffende, når der ikke er tænkt på noget så simpelt som stikkene.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Fjernbetjeningen ser velkendt ud og det er skam også den samme fjernbetjening, som Panasonic har brugt i årevis. Den sorte, matte plastik-fjernbetjening føles let og billig i hånden. Panasonics nye "Smart"-fjernbetjening følger kun med til de dyrere Panasonic-tv.

Panasonic introducerer en ny Smart TV platform kaldet Life+ i år, men den er ikke tilgængelig på AS600. I stedet har Panasonic blot bibeholdt nogle af de mere basale elementer, såsom apps til Netflix, Viaplay og YouTube.

Panasonic AS600 test


Den nye Netflix-brugerflade, som er at finde på AS600, er en klar forbedring i forhold til den gamle, men det mærkes tydeligt, at AS600 ikke har samme muskler som f.eks. PlayStation 4, hvorfor navigationen heller ikke foregår lige så flydende. AS600 understøtter Netflix’s Super HD (1080p) lag, men dog ikke DIAL (Chromecast) funktionalitet.

Panasonic AS600 test


Fra Smart TV-delen er der også adgang til myStream: en vandret strøm af videoer fra forskellige kilder. Kun YouTube-videoer kom frem under vores test, men med tiden vil Panasonic tilføje indhold fra flere kilder.

Panasonic AS600 test

Panasonic AS600 test
Den grundlæggende tanke er at anbefale indhold baseret på dine præferencer og tv-vaner, men da vi kun havde tv’et i en kort periode kan vi ikke kommentere på om det fungerer optimalt.

Det kræver at tv’et analyserer mønstret over en længere periode, men indtil der tilføjes flere tjenester til myStream er funktionaliteten naturligvis også begrænset. I dag får ingen Smart TV platforme lov til at hive f.eks. information om Netflix’s indhold ud af Netflix app’en.

SF Anytime og Viaplay er også tilgængelige som apps i Danmark, men Viaplay skal installeres fra app-butikken. For at får adgang kræver det, at man opretter en Panasonic Home Cloud konto, hvilket tager lidt tålmodighed på tv-skærmen, men det skal kun klares én gang.

Fra app-butikken kan man desuden hente andre små apps, men de fleste er ganske ligegyldige. Det er desuden muligt at afspille mediefiler fra USB-harddiske og USB-nøgler. Vi prøvede med vores sædvanlige filer og AS600 spiser de fleste, men måtte dog give op, når vi fodrede den med formater såsom ISO og flere mkv-varianter.

En anden ny funktion er My Home Cloud, som lader dig uploade private billeder og video til Panasonic’s cloud-tjeneste. Du kan også dele indhold og sende beskeder til venner og familie - hvis de vel og mærke også har et Panasonic Smart TV.

Vi har set lignende koncepter demonstreret før, men oplever generelt, at samme behov løses langt bedre af en smartphone eller tablet.

Endelig er det muligt at optage tv-programmer ved at tilslutte en USB-harddisk. AS600 har dog kun én tv-tuner, hvilket i praksis betyder, at du ikke kan se en anden tv-kanal imens du optager.

Udover ovennævnte er AS600 et forholdsvis basalt tv, som langt fra er spækket med samme funktionalitet som dyrere tv. Panasonics menuer stadig ligner noget fra 80'erne.

Til tider kan det være en smule forvirrende at navigere i menusystemet, simpelthen fordi designet ikke er konsistent.

Det bygger på en dual-core-processor, men navigationen rundt i menuerne lider. Det tager f.eks. ganske lang tid at starte nye apps op.

DR’s HbbT-streaming understøttes korrekt på AS600. Da vi teste havde vi dog ikke adgang til DR’s nye streamingtjeneste via HbbTV, som blev lanceret her den 2. juni, men herunder ses den gamle brugerflade.

Panasonic AS600 test

Strømforbrug

Sammenlign strømforbrug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


Standby0.1 W0.1 W
SD+HD62 W56 W


Strømforbruget er ganske beskedent for et 50-tommer tv. Det er ikke det laveste tal, som vi har registreret til dato, men bestemt i den lave ende.

Kalibrering

Nedenfor har vi målt farvegengivelselsen i skærmens "Normal" profil.

Panasonic AS600 test


Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver delta-værdien. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  • Farvegengivelsen fra start er ikke særlig imponerende, men Panasonic tager det dog heller ikke til samme ekstremer som visse andre tv-producenter. Farverne er generelt overmættede, men farvetemperaturen er ikke langt fra vores målværdi. Vi målte lysstyrken til 261 cd/m2 i Normal-profilen. Dette er også det højeste lysniveau, som skærmen kan nå.

    AS600 tilbyder ingen THX-profil som på dyrere Panasonic tv, så vi skiftede i stedet til True Cinema profilen og tog en ny måling.

    Panasonic AS600 test


    True Cinema profilen er meget bedre, men stadig ikke imponerende. Der er stadig visse farveafvigelser, som grafen også illustrerer, men vi er nået tættere på vores målværdier. Farvetemperaturen er for lav, så dette vil vi forsøge at rette under kalibrering.

    True Cinema profilen er således et langt bedre udgangspunkt, men dog ikke så præcis som andre film, THX eller ISF-profiler på dyrere tv. Panasonic sigter efter gamma på 2,4, men hvis man i stedet ønsker at ramme gamma 2,2 - som vi gør - så kan det ret nemt justeres i menuen.

    Nedenfor er vores kalibrerede resultat.

    Panasonic AS600 test


    Efter kalibrering lykkedes det os at forbedre farvenøjagtigheden. Slutresultatet er udmærket taget i betragtning af, at vi kigger på et relativt billigt tv.

    AS600 byder også på en 10-punkt farvekalibrering, hvilket er ukarakteristisk for et tv i denne prisklasse. Det er således muligt at forbedre billedgengivelsen yderligere gennem disse indstilling, men vi tog dem ikke i brug i vores test, da vi ønsker at dele indstillingerne med vores læsere. 10-punkt kalibreringer kan ikke overføres fra et tv til et andet.

    Nedenfor er vores kalibrerede indstillinger, som du kan bruge på dit AS600 tv.

    Målinger Out of the box Kalibreret
    Sortniveau0.05 cd/m20.03 cd/m2
    Lysstyrke261 cd/m2131 cd/m2
    Kontrast5220:14367:1
    Input lag-35 ms

    StrømforbrugOut of the box Kalibreret
    On62 W56 W
    Standby0.1 W-

    KalibreringIndstillingVærdi
    BasisBilledprofilFilm
    Baglys52
    Kontrast90
    Lysstyrke0
    Farve50
    Skarphed0
    LyssensorTil/Fra
    AvanceretFarvetempVarm2
    Vivid colorFra
    Adaptive backlight Fra
    StøjreduktionFra
    MPEG støjreduktionFra
    Kontrast kontrolFra
    Gamma2.2
    16:9 OverscanFra
    R gain-2
    G gain-6
    B gain+5
    R cutoff0
    G cutoff-1
    R cutoff-1


    Bemærk: Lyssensoren er sat til Til/Fra i tabellen, fordi det afhænger af dine præferencer. Den styrer lyset på skærmen automatisk i forhold til omgivelserne. "16:9 overscan" findes under skærmindstillinger.

    Billedkvalitet

    AS600 har en halvblank belægning på panelet, men det er ikke lige så reflekterende som f.eks. på Samsungs velkendte LED-modeller. I et oplyst rum kan man ikke rigtig undgå reflektioner fra vinduer, men det er mest tydeligt i mørkere scener. Tv’et kan levere lys nok til at fungere i en oplyst stue.

    Dette er første generation af Panasonic-tv efter, at de har besluttet sig for at opgive plasma-tv. Panasonic siger, at de har flyttet know-how og teknologi til deres LED-modeller, men vi ser dog ikke væsentlige forbedringer på gengivelsen af lavtopløseligt indhold såsom ikke-HD tv-kanaler og DVD. På dette punkt excellerede Panasonic’s plasma-tv, men AS600 når ikke helt derop. Ikke forstået at den ikke gengiver SD-indhold pænt, men den er ikke i samme liga som f.eks. det det nu udgåede ST60 plasma-tv.

    SD-billedkvaliteten er mere eller mindre på niveau med andre LED-modeller i mellemprissegmentet.

    Panasonic AS600 test


    HD-video ser naturligvis langt bedre ud og vi bemærkede staks, at AS600 kan gengive ret flot sort, hvilket giver intensitet og kontrast til billederne. HD-billedkvaliteten er faktisk bedre end vi havde forventet ud fra prisniveauet, og på visse områder - f.eks. kontrast - er det tydeligt, at AS600 langt dyrere LED-modeller modeller.

    Vi mener ikke, at AS600 decideret konkurrerer med high-end LED-modeller, men AS600 er en positiv overraskelse. Vi bifalder Panasonics valg af et VA-panel i tv’et, fremfor et IPS-panel. Netop den beslutning er en af grundene til, at AS600 kan levere så dyb sort.

    Panasonic AS600 test


    Vi undersøgte dernæst gengivelsen af bevægelse. Hvis du er til sport eller generelt bare tempo-fyldte actionfilm, er gengivelsen af hurtig bevægelse en vigtig parameter.

    Desværre har AS600 en smule mere sløring på bevægelser end vi havde håbet på, og vi spottede også en smule overdrive slør (hvide glorier omkring objekter i bevægelse).

    Panasonic AS600 test


    Gengivelsen af bevægelse er ikke dårlig, men heller ikke imponerende. Det er et af de områder, hvor dyrere LED-modeller trækker fra AS600. Tv’et er bestemt ikke uegnet til sport og film. Vi er sikre på, at de fleste vil opleve skærmen som tilfredsstillende, men vil blot påpege, at dette er en område, hvor man kan for flere penge, får mere.

    I forbindelse med konsolspil er input lag vigtigt. På AS600 målte vi input lag til 30-40 ms, hvilket er gennemsnitligt. Det bør være lavt nok til at give de fleste en fin oplevelse foran spilkonsollen, men målet er naturligvis 0 ms. Sony leverer i øjeblikket de laveste niveauer af input lag blandt tv-producenterne, og vi testede for nylig Sony W8 - som er i samme prisklasse som Panasonic AS600 - til blot 24-28 ms.

    Panasonic AS600 har ingen 3D-funktion.

    Sortniveau0.05 cd/m20.03 cd/m2
    Lysstyrke261 cd/m2131 cd/m2
    Kontrastforhold5220:14367:1
    Kontrastforhold +/- 50


    Efter kalibrering målte vi sortniveauet til 0,03 cd/m2, hvilket er vildt imponerende fra et tv i denne prisklasse. Det er bedre end på f.eks. Samsungs buede high-end LED-modeller, som også er baseret på VA-paneler. Det er vel også et af de bedste sortniveauet vi har set fra et kant-LED baseret LCD-tv.

    Det faktum, at AS600 slår tv som er mange gange dyrere er bemærkelsesværdigt, men det siger vel mere om tilstanden på high-end LED-modeller end det siger om en billigmodel såsom AS600.

    Panasonic AS600 test


    Shadow detail er også pæn. Efter kalibrering var vi i stand til at skelne de fleste mørke gråtoner fra hinanden og AS600 klarer generelt gengivelsen af f.eks. mørke film og spilscener flot pga. det dybe sortniveau og evnen til at skelne mørke detaljer i billedet.

    Endelig undersøgte vi AS600 i et mørkelagt rum.

    Panasonic AS600 test


    Vores eksemplar havde en smule ujævnt lys i hjørnerne af panelet, men vi bemærkede det aldrig i praktisk brug, såsom i film med sorte bjælker i top og bund. Lyshomogeniteten er bedre end på de fleste andre kant-LED-modeller.

    PC og mediecenter

    Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920x1080 opløsning fra dit mediecenter/PC og vælge "16:9"-skærmformatet.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er ikke brede. Farver fremstår relativt hurtigt som udvaskede, når man bevæger sig ud il siderne. Specielt rød og grøn fremstår mere pastelagtige. Dette er meget typisk for VA-paneler og AS600 kan således sammenlignes med en typisk Samsung LED-model. Farverne begynder at ændre sig fra omkring 30-35 grader.

    Panasonic AS600 test


    Panasonic AS600 test


    Kontrasten falder også og den sort farve får en lilla nuance fra siderne.

    Panasonic AS600 test


    Lyden

    Højttalerne er ikke særlig kraftfulde. Specielt bassen er svag, men stemmer fremstår dog klare. Forvent ikke meget fra AS600 på dette område. Vi anbefaler derfor også separate højttalere, hvis du vil have en bedre oplevelse.

    Konklusion

    Panasonic AS600 tilbyder ikke den fulde Smart TV oplevelse - kaldet Life+ - som de dyrere 2014-tv, men den har dog mange af de funktioner, som man alligevel forventer fra et moderne tv, herunder USB-afspilning og USB-optagelse. Oveni findes der nogle få tv-apps såsom Netflix, Viaplay og YouTube. Ganske pænt for et tv i denne prisklasse, men uanset hvad er du nok bedre tjent med en lille streamingboks såsom Apple TV.

    Billedkvaliteten er på den anden side en behagelig overraskelse. AS600 er en af de få Panasonic 2014-modeller som har et såkaldt VA LCD-panel, der typisk er karakteriseret ved god kontrast og relativ dyb sort. Og AS600 leverer netop dette. I praksis fremstår billedet intenst og levende, og AS600 udkonkurrerer selv dyre high-end modeller fra Samsung og Sony på dette punkt. Det er ikke i samme klasse som de dyrere modeller på en række andre parametre; farvegengivelsen kunne f.eks. have været bedre, men vi er imponerede over, hvor meget tv man får for pengene med AS600.

    Da Panasonic valgte at opgive plasma-tv, efterlod de også et hulrum i markedet. Deres tidligere ST plasma-tv var blandt de tv som gav mest valuta for pengene. AS600 er desværre ikke i samme klasse som de fremragende ST plasma-tv, men vi tror dog, at tv’et kan vise sig at blive en af de LED-modeller, som giver mest billedkvalitet for pengene i 2014. På mange måder minder det også om Sony’s roste W8. Set i dette lys tildeler vi hermed AS600 vores Award.


    Meget billedkvalitet for pengene
    Flot sortgengivelse for LCD
    Lav pris


    Gengivelse af sbevægelse
    Input lag
    Standard-indstilling
    Betragtningsvinkler



    Nærmeste konkurrenter





    Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |