Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG OLED-TV (kurvet) - FlatpanelsDK

Test: LG OLED-TV (kurvet)

|


De af os som har fulgt skærmindustrien tæt har hørt tale om OLED-skærmteknologi i mange år efterhånden. Selv inden LCD og plasma-tv blev udbredte var der tale om denne fantastiske teknologi kaldet "organiske lysdioder." Det har imidlertid taget mange år at kommercialisere - nok flere end producenterne selv havde forventet - men nu er OLED-skærmene her endelig i stue-formater. På trods af de ret ekstreme prislapper der sidder på de første modeller er vi alligevel begejstrede for at kunne konstatere, at der nu endelig sker noget. Og vi er ligeså begejstrede for at have modtaget LGs 55-tommer OLED-TV til en test.

Dette er ikke det første OLED-TV som vi tester; det er faktisk det tredje (se vores 15" LG OLED TV test here, og vores Sony OLED-TV test her). Men mange ting ændrer sig naturligvis, når man springer fra 11 til 55 tommer. Gennem testen vil vi fokusere på billedkvaliteten såvel som fordele og ulemper ved OLED-teknologien. Er OLED fremtiden?

Skærmen har modelnummer 55EA980W.

Pris og forhandler:


Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Specifikationer

55"
Full HD (1920x1080)
Buet OLED
Passiv 3D
Fod (fastmonteret)
(HxBxD)79.9 x 122.7 x 19.0 cm (uden fod)
17,2 kg
HDMI (4x)
USB (1x 3.0 - 2x 2.0)
Optisk
Wireless SoundSync
HDMI-ARC (1x)
Hovedtelefoner
Stereo
DVB T/T2/C/S2
WiFi (n-standard)
MPEG4
NetCast
MagicRemote (bevægelsesstyret)
Smartphone-app (LG TV Remote)
Manual
MagicRemote

De første indtryk

Vi har LGs kurvede 55-tommer OLED-TV. LG har også et fladt OLED-TV, som sælges i en specialversion i Europa, men den kurvede version er LGs primære model. Vi tager et nærmere kig på, hvordan det kurvede skærmpanel påvirker billedoplevelsen lidt senere i testen, men indtil videre vil vi blot holde os til at sige, at tv’et ser intet mindre end utroligt ud.

LG OLED-TV test


Tv’et er latterligt tyndt; blot 4.5 mm, og LG har måtte montere OLED-panelet i en forstærket kulfiber-ramme for at tilføre det stabilitet. OLED-skærmen er næsten papirtynd og man bliver i sandhed nødt til at stå ved siden af tv’et for at værdsætte, hvor tyndt det rent faktisk er. Det ser ret vildt ud.

LG OLED-TV test


Personligt er jeg ikke så vild med den gennemsigtige plastikfod. Jeg synes den ser en smule billig ud, men det er naturligvis en smagssag. Der er indbyggede højttalere i foden, som billederne også foreslår. Det ser ret futuristisk ud, men når tv bliver så tynde som dette, så bliver det også vanskeligt for producenterne at integrere højttalere. Det ville være interessant, hvis tv-producenterne begyndte at separere højttalere fra tv’et og i stedet arbejde imod at tilbyde en række forskellige trådløse lydsystemer, der trådløst kan forbinde til tv’et uden lydforsinkelse.

LG OLED-TV test


Alle indgangs- og udgangsstik findes på bagsiden af tv’et og peger ud mod siden. Tv’et har 4 HDMI-porte såvel som visse gamle analoge stik, som burde have været aflivet for mange år siden. I de tidlige prototyper af LGs OLED-TV, som vi så, sad alle stik nede i foden, men LG har således valgt at integrere dem på bagsiden af tv’et i det endelige produkt.

LG OLED-TV test


Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Alle Smart TV funktionerne er identiske med LGs andre 2013-modeller, så vi henviser til vores test af LG LA860W for at læse mere om hvilke muligheder og begrænsinger der er. Tv’et kommer herudover med to fjernbetjeninger i plastik. Den første er den Wii-agtige bevægelsesfjernbetjening, mens den anden er en klassisk sort fjernbetjening med et virvar af knapper. Fjernbetjeningernes plastik-look lever desværre slet ikke op til tv’ets design, hvilket er en skam.

LG OLED-TV test


Den eneste forskel på Smart TV-delen er, at baggrunden er sort i stedet for hvid for at komplementere designet af OLED-TV’et.

Kalibrering af LG OLED-TV

Nedenfor ses en måling af farvegengivelsen på LGs OLED-TV uden ændringer. Den er pakket direkte ud af kassen og kører i billedprofilen kaldet Standard.

LG OLED-TV test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

 • Hvis du er en fast læser af vores tests og artikler, så ved du også, at nærmest alle tv-skærme i dag har overmættede farver i Standard-profilen. De indstillinger som skærmene står i fra start af, er lavet for at imponere og fungere som blikfang ude i butikkerne, men hjemme i stuerne vil vi naturligvis have præcise farver - som film og tv-producenterne havde forestillet sig.

  Som du kan se ovenfor, så er farveafvigelserne ret markante. Standard-profilen giver netop overmættede farver og farvetemperaturen er også alt for høj på 9519 Kelvin-grader, hvilket betyder, at billedet i praksis bliver meget blåligt/koldt. Lysstyrken blev målt til 182 cd/m2, hvilket er et ganske fornuftigt niveau til et tv, som står i et typisk stuemiljø.

  Vi skiftede hurtigt til den præ-kalibrerede THX Cinema-profil og målte igen.

  LG OLED-TV test


  THX har gennem de seneste år samarbejdet med LG, såvel som Panasonic, med et mål om at tilbyde god billedkvalitet på tv-skærme. Det har i de fleste tilfælde givet et rigtig godt resultat, hvor farver er præcise; og som standarderne foreskriver. LGs OLED-TV er ingen undtagelse og THX-profilen tilbyder meget fornem billedkvalitet, meget tæt på alle de værdier som vi sigter efter her på FlatpanelsDK.

  Som du kan se, så er farveafvigelserne meget lave, hvilket er fantastisk. Det sikres blandt andet af, at gammakurven også er tæt på spot-on. Farvetemperaturen er tilmed meget tæt på vores målværdi på 6500 Kelvin, men dog alligevel en anelse for lav. Lysstyrken blev mål til 119 cd/m2, hvilket er optimalt til et rum med svag belysning. Alt i alt, fortjener LG og THX stor ros for indsatsen og det er herligt at se, at man allerede på de tidlige OLED-skærme kan opnå et så fint resultat. Det tegner godt for fremtiden.

  Til sidst kalibrerede vi LGs OLED-TV for at presse de sidste dråber ud af panelet.

  LG OLED-TV test


  THX-profilen var svær at overgå, og den kan generelt anbefales som et godt udgangspunkt. Med denne som udgangspunkt var kalibreringen som sådan ganske enkel, og vi er glade for at kunne notere os, at man ikke behøver at forholde sig til særlig mange kompromisser, når et OLED-TV kalibreres, simpelthen fordi OLED-teknologien ikke har så mange grundlæggende teknologiske svagheder som f.eks. LCD-teknologien har. Vi formåede at presse en smule mere ud af panelet og derved forbedre farvegengivelsen en tand. Farverne er flotte, præcise og intense efter kalibrering - og bestemt meget bedre end i standardindstillingerne.

  Målinger Out of the box Kalibreret
  Sortniveau0.0 cd/m20.0 cd/m2
  Lysstyrke188 cd/m2136 cd/m2
  Kontrast--
  Input lag120 ms60 ms

  StrømforbrugOut of the box Kalibreret
  On113 W76 W
  3D115 W84 W
  Standby0.1 W-

  KalibreringIndstillingVærdi
  BasisBilledprofilISF Ekspert1
  OLED Lys55
  Kontrast80
  Lysstyrke50
  V/H Skarphed0
  Farve50
  Farvetone0
  AvanceretDynamisk kontrastFra
  Super opløsningFra
  FarveskalaStandard
  KantforbedringFra
  FarvefilterFra
  StøjreduktionFra
  MPEG støjreduktionFra
  Sort niveauLav
  TruMotionBruger
  (rystelser 0, de-blur 0)
  FarvetempVarm2
  Gamma2.2
  RGB metode2 punkt
  R høj-2
  G høj-6
  B høj+2
  R lav-2
  G lav-2
  B lav+3
  StrømsparerFra
  BilledformatKun scanning


  OLED-teknologien siges at være meget strømeffektiv, men ligesom med LCD og plasma-tv, så vil forbruget naturligvis variere afhængigt af typen af OLED-panelet og selvfølgelig størrelsen på skærmen. Når det kommer til strømforbrug, så har OLED faktisk flere ligheder med plasma end med LCD/LED. OLED trækker varierende effekt afhængigt af hvilke farver og billeder, som vises på skærmen. Meget lysstærke billeder trækker kræver højere effekt, mens det modsatte er tilfældet for f.eks. mørke filmscener. Det skyldes, at de mange små OLED-pixels selv genererer lys. Hver pixel kan lyse individuelt, og man anvender således ikke en bagbelysning, som det er tilfældet på LCD/LED skærme.

  Vi tager altid målinger før og efter (kalibrering), og som altid angiver vi en gennemsnitlig værdi for en periode, hvor en film kører på skærmen med både lyse, normale og mørke billeder. Men som nævnt, så skal man være opmærksom på, at strømforbruget varierer en del afhængigt af, hvad man ser på skærmen.

  Vi målte et maksimalt strømforbrug på 178 W på en 100 % hvid skærm, mens skærmen trak 50 W på en 100 % sort skærm. Gennemsnitsværdierne ses i tabellen ovenfor.

  Billedkvalitet på LG OLED TV

  I dette afsnit gennemgås billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

  LGs OLED-TV har en blanksort overflade, som den kendes fra moderne LED-modeller. Overfladen reflekterer lys fra omgivelserne, men er også designet til at forhindre udvaskning af farver i specielt dagstimerne. På trods af den blanke overflade, så er OLED-panelet faktisk betydeligt mindre reflektivt end moderne LED-modeller, hvilket er positivt, men det reflekterer stadig f.eks. vinduer eller lamper i stuen.

  En af de ting, som er vigtige at forstå omkring OLED-skærme, er, at de selv kan generere lys, ligesom plasma-tv. I realiteten har OLED-teknologi faktisk flere ligheder med plasma-teknologi end med LCD/LED-teknologi (som kræver en bagbelysning), men den kombinerer også det bedste fra begge verdener. Hver pixel i en OLED-skærm kan styres individuel og afgiver selv lys, så hver pixel kan også gå fra at være helt sort til helt hvid og gengive alle skridtene imellem. Vi er derfor også nysgerrige for at finde ud af, hvor godt LGs OLED-TV håndterer farvenuancering, så vi startede vores vanlige testscener og testmønstre.

  LG OLED-TV test


  Dette er et område, hvor LG faktisk efterlader lidt plads til forbedring. OLED-skærmen gengiver de fleste farveskridt imponerende, men vores testmønstre afslørede også linjer i mønstrene, hvilket kan oversættes til, at ikke alle farver skelnes korrekt. LG’s OLED-TV opererer stadig med 8-bit farver, men vi forventer, at man i de kommende år rykker videre til 10-bit eller måske endda 12-bit farver på OLED-skærme, hvilket også vil bidrage til at gøre farvenuanceringen bedre. Pointen er ikke, at tv’et har dårlig farvegengivelse, tværtimod så er farvegengivelsen rigtig god, men den er stadig ikke perfekt. Vi havde måske håbet på et større skridt fremad, men som nævnt kræver det nok at vi rykker til bedre farvedybder - både hvad angår skærmteknologi og produktion af tv/film.

  Vi prøver at sætte forskellige SD og HD-kanaler og videoer på, og må konstatere, at LGs OLED-TV klarer opgaven fantastisk. Den bruger i store træk samme billedkredsløb som på andre LG-fladskærme, så både SD og HD-indhold gengives generelt fornemt. Specielt HD-billeder fremstår utrolig detaljerige og overbevisende. Tv’et har ikke samme ekstreme klarhed, som 4K LCD-paneler, men det er kun et spørgsmål om tid før OLED-skærmene også tager skridtet til 4K-opløsning, så det vil vi ikke lægge for mange tanker i.

  LG OLED-TV test


  På trods af manglende 4K-opløsning, så fremstår billederne på skærmen utrolig imponerende med levende og præcise farver samt fantastisk dynamik og kontrast. Blot ved at indlæse vores normale testscener, kan man lynhurtigt få en fornemmelse for, hvor dyb gengivelsen af den sorte fremstår på OLED-panelet. Det bidrager ikke mindst til kontrastrigdom og dynamik i billedet. Når vi sammenligner med f.eks. et typisk LCD-panel i et mørkelagt rum, så skiller OLED-skærmen sig i sandhed ud. Den ser markant bedre ud, specielt i filmscener med høj kontrast eller mørke scener.

  LG OLED-TV test


  Lad os kort runde det kurvede panel før vi går videre. Når man sætter sig ned og ser en film, glemmer man ret hurtigt, at man kigger på en kurvet skærm - i hvert fald så længe man sidder lige for. Hvis man i stedet ligger på gulvet foran skærmen eller står oprejst og kigger nedad på skærmen, kan billedet fremstå lidt vredet. Fra siderne kan billedet også fremstå lidt spøjst, som billederne nedenfor demonstrerer. Vi så ingen åbenlys fordel ved det kurvede panel, i hvert fald ikke på en så relativt lille skærm som denne 55 tommer er. Vi håber derfor også, at det er en midlertidig trend og at tv-producenterne også begynder at producere flade OLED-TV i de kommende år.

  LG OLED-TV test


  En af bekymringerne omkring OLED-skærme har omhandlet retention/burn—in, som det kendes fra plasma-tv. Vi kørte vores sædvanlige tests, som vi gør på plasma-tv, men vi så overhovedet ingen tegn på retentionsproblemer. Vi kan naturligvis ikke udelukke det, da vi i så fald skulle have skærmen til test over en meget længere periode, men umiddelbart betragter vi det ikke som et problem på LGs OLED-TV. Vi vil imidlertid meget gerne høre fra eventuelle ejere af skærmen. På samme måde kan vi heller ikke undersøge om farverne mister intensitet over tid, og således hverken bekræfte eller afkræfte, at producenterne har løst problemerne med levetiden på OLED-paneler. For at belyse dette, kræves det, at vi samler erfaringer fra ejere og forhandlere over en årrække, så det er noget vi må blive klogere på hen ad vejen. Vores eksemplar havde ingen døde pixels.

  LG OLED-TV test


  Vi gik videre til at undersøge responstiden og gengivelsen af hurtige bevægelser, og vi bemærkede hurtigt, at LG bruger samme system til at drive OLED-panelet, som på LCD/LED-paneler. Det betyder, at OLED-panelet i praksis drives efter sample-and-hold-metoden, hvor de enkelte pixels kun opdateres, når der kommer ny billedinformation. Sample-and-hold-metoden har en del fordele (og er påkrævet, hvis producenterne vil bruge OLED til PC-skærme og monitors), men den har også ulemper. En af ulemperne, i hvert fald med det nuværende teknologiske landskab for film/tv-produktion, er at metoden reducerer detaljegraden ved meget hurtigere bevægelser, fordi en smule bevægelsesslør introduceres.

  Så selvom OLED-paneler er hurtige; meget hurtigere end både plasma og LCD, så vil de i et sådan her tilfælde stadig være begrænset af systemet som driver/styrer panelet, og billedfrekvensen på indhold (f.eks. 24 billeder per sekund i film). Det er også grunden til, at man faktisk godt kan observere en smule bevægelsesslør på LGs OLED-TV, hvis man kigger godt efter. Til gengæld er bevægelsessløret konsistent for alle farveovergange - noget som ikke kan siges for LCD/LED - men skærmen gengiver ikke alle de små detaljer ved hurtige bevægelser. Det er vigtigt at understrege, at dette intet har at gøre med hvor hurtig OLED-skærme potentielt kan være; det er udelukkende et resultat af, hvordan LG har valgt at styre panelet og de mange pixels, samt et resultat af, at man stadig bruger så lave billedfrekvenser på optagelser af tv-serier og film (i visse tilfælde også spil).

  Det er flere måder, hvorpå man kan forbedre gengivelsen af bevægelse. LG kunne f.eks. bruge "black frame insertion", hvor ekstremt korte sorte "frames" indsættes i billedstrømmen, for derved at udligne sample-and-hold-effekten ved bevægende billeder. En anden måde er at hæve billedfrekvensen fra 24 Hz til f.eks. 48, 60 eller endda 120 Hz. Hobbitten 1 og 2 er de første til at udnytte 48 Hz - eller det såkaldte HFR (high frame rate) system.

  LG OLED-TV test


  Der er imidlertid også en anden måde at forbedre tingene på LGs OLED-TV. Ved at bruge TruMotion-systemet, som er skabt til at gøre bevægelse mere flydende ved at beregne nye, falske billeder og indsætte dem i billedstrømmen, kan man reducere bevægelsessløringen. Men da vi ikke ønsker de ekstra billeder indsat i billedstrømmen - det giver altid en underlig "soap-opera"-effekt - så skal man indstille systemet til at have 0 for både de-judder og de-blur. Derved undgår man den underlige, falske billedeffekt som den kendes fra LED-modeller, men man reducerer stadig sløringen. Vi håber dog, at LG begynder at anvende "black frame insertion" på fremtidige OLED-TV.

  LGs OLED-TV har desværre et lidt højt niveau af input lag i de fleste billedprofiler. Med visse indstillinger når input lag over 120 ms, men vi formåede at nedbringe det til omkring 50-60 ms, når diverse billedsystemer i skærmen slås fra. 50-60 ms input lag er over gennemsnittet, men det diskvaliferer ikke skærmen til konsolspol. De kræsne brugere vil nok notere sig forsinkelsen og det bemærkes også, hvis man f.eks. har en PC og en PC-mus tilsluttet, men har du en ældre LCD-model i dag, så er odds, at den har et lignende niveau af input lag. Det er noget LG må arbejde på i fremtiden, for vi ved at OLED-teknologien har potentiale til at overkomme dette problem.

  Hvis du kigger på specifikationsarket for et OLED-TV vil du typisk finde kontrastforholdet angivet til 1.000.000:1 eller "uendeligt" - og for en gangs skyld taler producenterne faktisk sandt. LGs OLED-TV kan gengive sort, som det skal gengives. Den store farve er kulsort. Intet lys slipper igennem panelet, hvilket i sandhed er fantastisk. De eneste tv-skærme, som har været tæt på at levere perfekt sort har været Pioneers berømte Kuro plasma-tv og Panasonics 2013 plasma-tv (som bliver deres sidste), såvel som visse LED-modeller med local dimming, men på disse modeller har producenterne måtte gå på kompromis andre steder for at levere den dybe sorte farve.

  Vi foretager altid vores målinger af kontrast på såkaldte ANSI-mønstre; mønstre hvor der vises et slags skatbræt med sorte og hvide felter. I den forbindelse er det værd at bemærke, at LGs OLED-TV kan levere den perfekte sorte farve, selv his der viser sort i et lille felt/prik på skærmen. Det er meget imponerende.

  LG OLED-TV test


  LGs OLED-TV kan levere perfekt sort uden tricks. Det er en af egenskaberne ved OLED-teknologien, og det er fantastisk at observere. Det betyder samtidig også, at vores målinger af sort bliver irrelevante fremefter. Vi har altid sagt, at sortniveauet er et af de vigtigste elementer for god billedkvalitet - mange projektorfans er uenige - og LGs OLED-TV er det ideelle eksempel på, hvor meget perfekt sortgengivelsen har at sige for den overordnede billedkvalitet. I praksis ser det nærmest surrealistisk ud, når man er vant til at se dårlig sortgengivelse på de fleste tv i dag.

  Selvom tv’et anvender sample-and-hold-metoden til at drive panelet, ligesom det er tilfældet på LCD-paneler, så har LGs OLED-TV overordnet flere ligheder med plasma-paneler. En af lighederne kommer til syne, når der vises en hvid farve i fuld skærm på panelet. Panelet har indbygget en begrænser på lysstyrken for at skåne elektronikken indeni. Det skyldes, at OLED - ligesom plasma - forbruger mest energi, når den hvide farve vises. På en 100 % hvid skærm målte vi lysstyrken til 89 cd/m2, men omvendt så målte vi lysstyrken til 332 cd/m2, når en hvid farve vises i et vindue på skærmen. OLED-panelet kan således sagtens oplyse en stue, og kan levere meget lysstærke billeder, men den maksimale lysstyrke er endnu ikke lige så høj som på de mest lysstærke LCD/LED-modeller. Vi håber, at OLED-skærmene ville kunne nå lidt højere lysstyrkeniveauer i de kommende år.

  Shadow details gengives også fornemt. Kun de 1-2 mørkeste toner af grå er svære at skelne fra helt sort. Kombineret med den perfekte gengivelse af sort, formår tv’et at gengive fantastisk billedkvalitet, selv i mørke filmscener - noget som mange tv i dag stadig kæmper med.

  Til sidst undersøgte vi tv’et i et mørkelagt rum for at se om panelet har tendens til ujævn fordeling af lyset

  LG OLED-TV test


  Vores eksemplar af LGs OLED-TV har ingen problemer med hverken clouding eller bleeding. I et 100 % mørkelagt rum er tv’et umuligt at spotte, når der viser en fuld sort skærm, bortset fra den lille hvide cursor som vi bruger til at fokusere vores kameralinse. Tv’et kan gengive 100 % sort uden nogen former for lysgennemfald. Utroligt.

  3D-billedkvalitet på LG OLED TV

  Der findes overordnet to 3D-teknologier. Læs mere om aktiv 3D og passiv 3D i denne artikel

  LGs OLED-TV bruger den passive 3D-teknologi, præcis som LGs LCD-modeller. De passive 3D-briller, som kendes fra biograferne, er helt flimmerfri og relativt komfortable - og koster nærmest ingenting. Med i kassen følger to par af LGs specialdesignede Alain Mikli 3D-briller, som faktisk også kan bæres udenfor som solbriller - ifølge LG.

  LG OLED-TV test


  Men selvom tv’et er baseret på OLED-teknologi, så kan det ikke undslippe den passive 3D-teknologis største svaghed; at opløsningen halveres i forhold til aktiv 3D-teknologi, hvor de dyre 3D-briller kan opretholde fuld opløsning. Vi har ofte sagt, at det passive 3D-system er mest velegnet til dagligdagsbrug, såvel som i selskaber. Det skyldes først og fremmest, at brillerne ikke belaster øjnene på samme måde som de aktive briller, og herudover at brillerne så billige, at familien kan købe stort ind. Men for at få en stor forbedring i deltajegraden, bliver man stadig nødt til at springe til 4K-opløsning med det passive 3D-system. Det faktum kan OLED-skærme ikke ændre på, selvom de er fantastiske på så mange andre punkter.

  LG OLED-TV test


  Når det er sagt, så skal det dog også siges, at 3D-billedkvaliteten generelt er rigtig fin og LGs OLED-TV er det bedste Full HD-tv med passiv 3D-teknologi på markedet. OLED-teknologien sikrer også, at sort forbliver helt sort og at farvegengivelsen i 3D-video er overbevisende. Vi så nærmest ingen crosstalk, men vi bemærkede dog pixellering, når vi bevægede os tæt på tv’et. Herudover så bliver filmskaberne simpelthen nødt til at forøge billedfrekvensen på deres film (Hobbitten er en af de få som bruger 3D HFR), hvis de vil tilbyde en bedre 3D-oplevelse, men det er naturligvis ikke LGs skyld

  Den eneste måde LG kan tage det næste store skridt indenfor 3D på et OLED-TV er ved at springe til 4K-opløsning.

  PC og mediecenter

  Tv'et understøtter 1:1 pixelmapping. For at opnå 1:1 pixelmapping skal du indstille billedformatet på skærmen til "Kun Scanning", og navngive HDMI-porten som tv’et er tilsluttet til for PC.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne på LGs OLED-TV er ekstremt brede. Farverne bevarer intensitet selv fra ekstreme vinkler, og det samme er sandt for kontrasten. Den sorte farve forbliver ekstremt dyb og ændrer sig ikke, når man betragter tv’et fra en yderlig vinkel.

  Det kurvede panel kan dog se en smule underligt ud fra yderlige vinkler. Sidder man f.eks. længere nede end tv’et eller står man oprejst og kigger nedad på på tv’et, så vil linjer, f.eks. en horisont eller en vandoverflade, fremstå buede. Der er således en tendens til, at billeder kan blive forvredet en smule fra vinkler; ikke markant, men bestemt synligt. Farverne påvirkes ikke af denne effekt. Hvis man kigger virkelig grundigt efter, kan man notere sig en tendens til en mild farvetoning af billedet, men det er ret svært at få øje på. Generelt er betragtningsvinklerne meget, meget tætte på at være perfekte.

  LG OLED-TV test


  LG OLED-TV test


  Lyden

  Højttalerne ser ikke særlig kraftfulde ud - og det er de da heller ikke. LGs "Clear Speaker" implementering er en smule unik på fladskærms-tv, men deres højttalerteknologi holdes - ikke overraskende - tilbage af, at tv’et er så ekstremt tyndt. Bassen mangler, men tv’et formår dog at gengive stemmer rimelig klart med hjælp fra en indbygget "clear voice" funktion.

  Højttalerne spiller en smule bedre end forventet, baseret på den fysiske fremtoning, men vi vil nok alligevel placere dem som gennemsnitlige på skalaen, måske lige over gennemsnittet. Man kommer da heller ikke uden om en soundbar eller separate højttalere, hvis man vil have god, fyldig lyd. Og det skylder man næsten sig selv på et tv, som billedmæssigt er så fantastisk.

  Vi anbefaler separate højttalere til alle andre situationer end daglig, blandet tv-brug.

  Konklusion

  LGs kurvede OLED-TV ser imponerende ud. Uanset hvilken holdning du har til det kurvede panel, vil du blive forbløffet over, hvor tyndt og imponerende tv’et fremstår. Det er så tyndt, at det er svært at begribe, hvordan LG har fået proppet alle de andre komponenter ind i skærmen, for det har alligevel Smart TV-funktionerne fra LGs andre tv. Når snakken falder på Smart TV, mener vi dog stadig, at LG har en del arbejde foran sig, ikke mindst hvad angår brugeroplevelsen. Små mediebokse såsom Apple TV eller Roku tilbyder langt bedre smart-funktioner til en brøkdel af prisen.

  Men vi er naturligvis mest interesserede i billedkvaliteten. I årevis har vi hørt producenterne tale om, hvor utrolige OLED-skærme er, og vi har også set dem selv og bekræftet det ved flere fremvisninger på messer, men det er altid en anden sag at få tv’et hjem i velkendte omgivelser. Selv med vores høje forventerne, skuffede LG os ikke.

  LG’s OLED-TV har fantastisk billedkvalitet. Det kan gengive perfekt sort (!), livagtige farver og har nærmest perfekte betragtningsvinkler. Vi er ikke specielt begejstrede for det kurvede panel, men når du sætter dig ned (ligefor) tv’et, så glemmer du det hurtigt. OLED kombinerer det bedste fra begge verdener, og på trods af nogle småproblemer (såsom lille opløsningsfald ved bevægelse), så yder tv’et så godt, at det overgår de bedste LCD/LED og plasma-tv på de fleste parametre. Det er i sandhed imponerende for et af de første OLED-produkter på markedet, og vi ser frem til at OLED tager springet til 4K-opløsning.

  OLED er fremtiden. Det vidste vi allerede, men LG’s OLED-TV slog det fast med syvtommersøm. Så snart priserne kommer ned i et mere spiseligt niveau, så bør du købe et af disse tv - så simpelt kan det siges. Vi tildeler hermed LG’s OLED-TV vores Reference Award. Fremtiden ser lovende ud.

  Pris og forhandler:  Fantastisk billedkvalitet
  Perfekt sortgengivelse
  Levende farver
  Nærmest perfekte betragtningsvinkler
  Færre reflektioner end blank LCD
  God ISF-profil


  Buet panel
  Gengivelse af bevægelse
  Højt input lag
  Plastikfod
  Høj pris  Nærmeste konkurrenter  Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |