Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung F8505 (plasma) - FlatpanelsDK

Test: Samsung F8505 (plasma)

|


Samsungs nyeste topmodel indenfor plasma-tv hedder F8505. Med det nye tv håber Samsung at kunne snuppe plasma-kronen fra Panasonic, baseret på en række billedkvalitetsforbedringer. F8505 tilbyder også Samsungs nye Smart TV-platform, herunder tv-apps samt stemme- og bevægelsesstyring.

Har Samsung en reel udfordrer til Panasonic VT60, som vi for nylig belønnede med vores Reference Award? Er Samsungs F8505 god? Det undersøger vi i den første danske test af tv’et.

Pris og forhandler:

51”
64”

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Tommestørrelse:64" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Betragtningsvinkler (H/V):Ingen
Panel type:Plasma tv
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxWxD): 87.7 x 148.3 x 5.5cm (uden fod)
Vægt32.8 kg
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Lyd (type) (Audio ind/ud)
S-video
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Udgange
Lyd (type) (1 udgang, hovedtelefoner)
S/PDIF (optisk)
Andet
DVB-T
DVB-T2
DVB-C
DVB-S2

De første indtryk

Vi har 64-tommer versionen af F8505, som er gigantisk. Den får alle de 55-tommer LED-modeller, som står ved siden af i testrummet til at virke små. Tv-panelet er naturligvis meget større, men selvom Samsung har reduceret bredden på rammen omkring skærmen, så er også rammen en del bredere end på de ultraslanke LED-modeller. Det gør, at skærmen fremstår meget markant.

Samsung F8505 test
Samsung F8505 test


Foden er skabt i metal og løber i en bue både foran og bag på. Den er faktisk pænere i virkeligheden end på pressefotos – noget vi sjældent noterer os. Foden føles solid og balanceret og giver tilstrækkelig støtte til det relativt tunge tv. Vi var bange for, at foden ville være for slank og at der dermed ville opstå fare for at vælte tv’et, men vores bekymringer blev gjort til skamme. Tv’et står helt fast. Konstruktionen bevirker dog også, at man må undvære en drejefunktion.

Samsung F8505 test
Samsung F8505 test


Alle stikindgange og udgange findes på bagsiden og peger enten nedad eller til siden. Desværre er der dog stadig ikke fundet en løsning på strømstikket, som fortsat peger bagud. Samsung har lagt et 90-graders strømkabel i kassen, men tv’et kommer stadig til at hænge en smule ud fra væggen ved evt. vægmontering.

Samsung F8505 test
Samsung F8505 test


På toppen af tv’et sidder et lille kamera. Det er skjult bag tv’et, når det ikke er i brug. Du skal manuelt skubbe kameraet op, når du f.eks. vil engagere dig i et Skype-videoopkald. Det samme er tilfældet, når du er færdig.

Ligesom på Panasonics plasma-tv, så summer Samsung F8505 også. Det er hørbart fra typisk siddeafstand; hvert fald på vores eksemplar. Det er en skam. Vi ved, at det kan variere meget fra tv til tv, så giv en melding omkring din oplevelse, hvis du ejer tv’et.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Samsung F8505 sælges med to fjernbetjeninger; de samme som på Samsungs top-LED-modeller. Den første er en lille sølvfarvet fjernbetjening med et berøringsfelt i midten. Samsung lader til – med succes - at have overført deres plastik-som-ligner-andre-materialer-strategi fra smartphones. Bagsiden af fjernbetjeningen er lavet så den skal ligne kulfiber, men det er blot plastik. Fronten og knapperne er lavet, så det skal ligne metal, men det er i store træk også plastik hele vejen.

Samsung F8505 test
Samsung F8505 test


Når det er sagt, så er fjernbetjeningen dog ganske nyttig i forhold til at styre Smart TV-funktionerne. Det er blevet meget nemmere at navigere i menuerne og de få knapper, som findes på fjernbetjeningen er i de fleste tilfælde tilstrækkelige. Det er naturligvis en kombination af, at Samsung også har redesignet deres brugerflade på Smart TV-delen. Berøringsfeltet i midten af fjernbetjeningen har også små tricks såsom muligheden for at scrolle gennem lister eller på hjemmesider ved at bruge højre side af berøringsfeltet.

Samsung F8505 test
Samsung F8505 test


Samsung har også vedlagt denne backup-fjernbetjening. Der er tale om en lille sort plastikfjernbetjening med et utal af knapper, som lader til at kunne styre alt – undtagen at gøre det let at navigere igennem de mange avancerede funktioner i tv’et. Fjernbetjeningen hører hjemme i de analoge dage, men Samsung synes at mene, at visse købere stadig har brug for den.

Herudover har F8505 den komplette Smart TV-platform, inklusiv quad-core-processor, stemme- og bevægelsesstyring samt Evolution Kit, som gør det muligt at opgradere Smart TV-platformen hvert år frem til 2016, ligesom F8005 LED-modellen. Vi gennemgik alle funktionerne i testen af F8005, så hop ind i den anmeldelse og ned til Funktionalitet-afsnittet for at læse meget mere.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbrug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


Standby0.9 W0.9 W
SD+HD273 W310 W
3D460 W420 W (Film-profil)


Strømforbrug efter kalibrering tikkede ind på 310W i gennemsnit. Det er en smule lavere end på sidste års E8005 plasma-tv, men stadig meget højt for et moderne tv.

Strømforbruget ved 3D er endnu højere; næsten bekymrende højt. Det nåede op over 600W i flere filmscener, men lå i gennemsnit i midten af 400’erne i Standard-profilen. Plant et par træer, hvis du regner med at se meget 3D på Samsungs 64” plasma-tv.

Standby-forbruget er 0,9W, når wake-on-LAN-funktionen er slået til. Den giver dig mulighed for at tænde tv’et via en smartphone eller tablet.

Kalibrering af Samsung F8505

Herunder kan du se en måling af farverne på skærmen i Standard-profilen. Kun den automatiske lyssensor er slået fra.

Samsung F8505 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

 • En positiv overraskelse. Standard-profilen er faktisk ganske god. Farveafvigelserne er en del lavere end hvad vi typisk opleveler i standardindstillingerne på tv, og selvom farvebalancen stadig er skubbet i smule i retning af blå – på grund af den for høje farvetemperatur på 8306 Kelvin – så er billeder på skærmen faktisk ganske pæne pga. de relativt små farveafvigelser.

  Der er tilføjet noget kunstig skarphed i billedet, men ikke meget. Det er dejligt at se.

  Vi skiftede til Film-profilen og tog en ny måling.

  Samsung F8505 test


  Film-profilen har samme positive egenskaber. Farvenøjagtigheden er god og farvetemperaturen er nu tæt på vores mål på 6500 Kelvin. Lysstyrken er også rimelig høj i forhold til andre plasma-tv, hvilket vi tror især vil behage dem, som ønsker at investere i et stue-tv. Det er dog alligevel lidt underligt at se, at lysstyrken er så meget højere i Film-profilen, som typisk er indstillet mod film i et mørkt rum. Det plejer at være Standard-profilen, som har højest lysstyrke.

  Vi må rose Samsung for deres indsats med F8505. Det er altid dejligt at se, når tv-producenterne har lagt kræfter i at gøre de indbyggede farveprofiler bedre. Det gør også vores job som tv-anmeldere lettere.

  Vi har herunder kalibreret F8505.

  Samsung F8505 test


  Efter kalibrering lykkedes det os at forbedre sagerne en smule. Som forklaret i andre anmeldelser, så bruger vi ikke de mest avancerede farvehåndtag, simpelthen fordi de ikke kan deles på tværs af forskellige eksemplarer af tv’et. Derfor vil det ikke give mening at inkludere dem i vores kalibreringsforslag.

  Som du kan se på grafen, så er farvepræcisionen en smule mere præcis end i Film-profilen, som dog gav os et glimrende udgangspunkt. Vi har nu den korrekte farvetemperatur og lysstyrken er stadig ganske høj, hvilket er fint til allround-brug. Et dejligt resultat og ros til F8505.

  Nedenfor ses de kalibrerede indstillinger.


  Billedprofil:Movie
  Cell light18
  Contrast95
  Brightness:45
  Sharpness:0
  Color:50
  Tint: G50/G50
  Picture size: Screen Fit
  Dynamic ContrastFra
  Black ToneFra
  Flesh Tone0
  Color spaceAuto
  Gamma0
  Color toneWarm2
  Digital Clean ViewFra
  MPEG noise filterFra
  HDMI Black levelLow
  Motion Judder CancellerFra
  Black OptimiserDark Room
  R-Offset24
  G-Offset25
  B-Offset26
  R-Gain23
  G-Gain22
  B-Gain27


  Billedkvalitet på Samsung F8505

  I dette afsnit gennemgås billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

  Samsung F8505 er et plasma-tv – naturligvis – og er bygget op omkring glaslag ind i skærmen. Samsung har forsøgt at reducere refleksioner i sine plasma-tv henover årene, hvilket F8505 naturligvis har nytte af. Der er stadig reflektioner i den blanke skærm og farverne falmer stadig en smule i oplyste rum, men Samsungs filter er ganske effektivt. Det formår at afskærme en del reflektioner fra både over og under tv’et. Hop ned til afsnittet omkring betragtningsvinkler for at læse lidt mere om emnet.

  Samsung F8505 test
  Samsung F8505 test


  En anden medvirkende faktor er, at F8505 har højere lysstyrke end de fleste andre plasma-tv, herunder Panasonics plasma-tv såsom Panasonic VT60. Den højere lysstyrke modvirker farveudvaskning i dagstimerne til en vis grad, hvilket også gør F8505 bedre i meget oplyste stuemiljøer. Den er stadig ikke så lysstærk som LED-modeller, men vi bevæger os deropad.

  Samsung F8505 test
  Samsung F8505 test


  Farvenuanceringen på skærmen er overordnet god og vi så kun en meget lille tendens til farvebånd i vores farvetests. Fordi plasma-tv stadig udnytter den såkaldte dithering-metode til at ”blande” visse farver, så kan der opstå visse mindre farveproblemer på plasma-tv. Det gælder også for Samsung F8505, men i forbindelse med film, spil og tv bemærkede vi det meget sjældent. Farvegengivelsen er generelt imponerende og på niveau med Panasonics plasma-tv. Vi tror, at selv kræsne brugere vil blive tilfredse.

  Samsung F8505 test
  Samsung F8505 test


  En af plasma-teknologiens naturlige styrker har altid været, at den har en naturlig gengivelse af tv-kanaler og DVD i lav opløsning. LED/LCD-TV har typisk haft en tendens til at gengive DVD og tv-kanaler i SD-opløsning enten lidt ”blødere” eller overdrevet digitaliseret. Samsung F8505 leverer som forventet på dette punkt og gengiver lavtopløseligt indhold fint i både dagstimerne og aftentimerne. Den høje lysstyrke gør det f.eks. til et bedre stue-tv end Panasonics plasma-tv, som ikke kan gengive samme høje lysstyrke.

  Samsung F8505 test
  Samsung F8505 test


  HD-billeder er naturligvis langt mere detaljerede og imponerende. Skærmen gengiver en høj detaljegrad, selv under hurtige bevægelser – og bedre end alle LED/LCD-modeller i dag. Vi bemærkede også, at sort fremstår meget dyb, hvilket bidrager til at tilføre livagtighed i farverne og billeder i almindelighed. HD-billedkvaliteten er især imponerende pga. de 64 tommer, som for alvor kan vise potentialet i HD-opløsning. Vi spekulerer dog alligevel på om 4K er nødvendig for at få det optimale ud af så stort et tv – især fordi vi har Sony X9 med 4K-opløsning stående ved siden af under testen. Mere om det i den kommende Sony X9 test.

  Lad os i stedet sammenligne F8505 med Panasonics VT60, som vi for nylig testede og gav vores Reference Award. Den mest åbenlyse forskel imellem de to er den højere lysstyrke på F8505. Sortniveauet er fantastisk på begge tv og Samsung F8505 har ret imponerende farvegengivelse, dog med småproblemer med ”banding”. På trods af disse ting, så mener vi dog stadig, at VT60 kommer ud som overordnet vinder. Vi er dog også samtidig nødt til at understreger, at tv’ene er meget tæt på hinanden. Det er ret opløftende, at Samsung er nået så langt i de seneste år, således at de stort set matcher Panasonics plasma-tv efter at have halset efter før i tiden.

  Gengivelsen af hurtig bevægelse er også fremragende på F8505. Vi så ingen tendens til udbredt sløring (undtagen den udtværing der kommer fra optagelse under filmproduktioner) og vi så kun minimal fosfor-slør. Fosfor-sløret var synligt i visse konsolspil, hvis vi kiggede grundigt efter, men vi har naturligvis også et trænet øje og vi vil umiddelbart vurdere, at de fleste købere vil være mere end tilfredse. Overrodnet set så fortjener F8505 ros for den gode gengivelse af hurtig bevægelse, og F8505 er således et fremragende tv til sport og tempofyldte actionfilm.

  Samsung F8505 test
  Samsung F8505 test


  Input lag varierer meget afhængigt af indstillingerne på skærmen. I Standard-profilen var input lag så højt, at det var en pine blot at navigere rundt med en mus på en PC-skrivebord. Heldigvis kan de fleste af Samsungs ”billedforbedringssystemer” slås fra og Samsung tilbyder også en Spil-tilstand (og en PC-tilstand som er bedre, så brug den). Efter ændringerne målte vi input lag til 38-45 ms, hvilket ikke er imponerende for et plasma-tv. Vi havde forventet bedre og konsolspillere bør i stedet overvejere Panasonics plasma-tv for at få optimal ydelse.

  Efter flere timers PC-brug, film og spil registrerede vi ikke nogen væsentlig retention (kun en svag antydning til tider). Samsung har haft problemer før i tiden, så det er dejligt at se, at de nu bedre kan kontrollere dem – i hvert fald til en vis grad. Sammenlignet med Panasonic VT60 så er de to vel nogenlunde på niveau. Vi spottede muligvis en smule mere på Samsungs tv, men vi er ikke sikre. Samsung F8505 er således ikke 100 % retention-fri, men vores eksemplar viste ikke noget, som gav anledning til bekymring. Del dine erfaringer med os, hvis du ejer tv’et.

  Nedenfor har vi målt sortniveau og kontrast.

  Sortniveau0.00 cd/m20.00 cd/m2
  Lysstyrke142 cd/m2188 cd/m2
  Kontrastforhold--
  Kontrastforhold +/- 50


  Efter kalibrering målte vi sortniveauet til 0,00 cd/m2, hvilket betyder, at sort er så dyb, at det ikke kan måles (med vores udstyr). Vi foretog et par teoretiske tests for at bekræfte det, og F8505 gengiver virkelig sort så tæt på perfekt som muligt. Vi så samme resultat på Panasonic ST60 og Panasonic VT60, så vi er naturligvis begejstrede for at se, at Samsung følger efter. Dyb sort er et vigtigt element i billedkvalitet, da det tilføjer intensitet og livagtighed i billeder, især i mørke scener. Fantastisk.

  Samsung F8505 test
  Samsung F8505 test


  Shadow detail lider lidt under, at panelet bruger dithering til at skabe farver. Det giver lidt pixelflimmer. Det sker på alle plasma-tv, men var en smule tydeligere på Samsungs F8505. Alligevel formår F8505 at skelne de fleste gråtoner fra hinanden.

  Vi fandt ingen problemer med ujævnt lys eller flimmer, når sort blev vist på skærmen alene. Sort er så tæt på 100 %, som man kan nå forud for perfektion.

  3D-billedkvalitet på Samsung F8505

  I denne test vil vi undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet og 3D-crosstalk

  Samsung F8505 bruger den aktive 3D-teknologi. Udover vores sædvanlige klager over flimrende 3D-briller, som forårsager træthed i øjnene, så er vi nødt til at tilføje endnu et negativt punkt på listen med F8505. Desværre introducerer F8505 en hel del pixelflimmer i forbindelse med 3D. Plasma-tv har altid brugt pixel-dithering – opfattes som flimmer – for at gengive visse farver, men når 3D er aktiveret, bliver det langt mere tydeligt. På et 64-tommer tv fremstår det derfor også for tydeligt – selv fra typisk siddeafstand på 3-4 meter.

  Samsung F8505 test
  Samsung F8505 test


  Det hænger naturligvis også sammen med, at pixels bliver mere synlige på en så stor skærm, men faktum lige nu er bare, at man skal sidde ret langt væk fra tv’et for at nyde 3D, hvilket er lidt ærgerligt, da 3D normalt bliver bedre jo større skærmen er. Derudover bemærker vi ikke udbredte problemer. Der er en smule crosstalk i billedet, men det er stort set kun synligt i passager med meget høj kontrast. Bevægelse i 3D hakker stadig en smule, men det skyldes, at 3D-film stadig optages i meget lav billedfrekvens. Farverne er helt klart overmættede i Standard-profilen, når man ser 3D, men Film-profilen gør farvegengivelsen acceptabel.

  Samsung F8505 test
  Samsung F8505 test


  Alt i alt mener vi, at Panasonics nyeste plasma-tv er bedre 3DTV, og hvis 3D er en vigtig parameter for dig i forbindelse med tv-køb, så tror vi du vil blive mere tilfreds med Panasonic VT60.

  PC og mediecenter

  Tv'et understøtter 1:1 pixelmapping. For at opnå 1:1 pixelmapping skal du indstille billedformatet på skærmen til “Skærm tilpasning”.

  Betragtningsvinkler

  Som på de fleste plasma-tv så opretholdes intensiteten i farver og kontrast selv fra meget yderlige betragtningsvinkler – i hvert fald vandret. Plasma-tv har ikke samme iboende problemer med betragtningsvinkler, som plager LED/LCD-modeller.

  Samsung F8505 har imidlertid meget begrænsede lodrette betragtningsvinkler; ikke kun fra toppen, men også fra bunden. Det er tilfældet fordi Samsung har implementeret et anti-refleksiv filter på plasma-panelet, som afskærmer lys oppefra (fra f.eks. lamper) og nedefra. Det hjælper med at reducere de værste reflektioner, men det betyder også, at du er nødsaget til at sidde nogenlunde på niveau med tv’et. Skal det vægmonteres, så hæng det endelig ikke for højt. Hvis du rejser dig op og kigger nedad på tv’et, vil billedet også fremstå mørkere. Så længe man tænker sig om første gang man placerer tv’et i stuen, betyder det ikke så meget, men der er dog visse brugsscenarier som udelukkes; f.eks. at småbørnene sidder på gulvet foran tv’et.

  Samsung F8505 test
  Samsung F8505 test


  Samsung F8505 test
  Samsung F8505 test


  Lyden

  Et 64-tommer tv efterlader lidt mere plads til højttalere end et mindre tv, så Samsung har benyttet muligheden for at indbygge lidt mere kraftfuld lyd. Lyden er ikke decideret god, men dog acceptabel og stereoperspektivet kommer lidt bedre frem pga. den store skærm.

  Bas og mellemtoner er bedre end på gennemsnittet af fladskærms-tv, men du vil naturligvis ikke opnå noget, som minder om et rigtig hifi-anlæg.

  Til film, spil og musik anbefales separate højttalere.

  Konklusion

  F8505 tilbyder alle Samsungs Smart TV-funktioner, herunder den tvivlsomme implementering af tale- og bevægelsesstyring, som lige nu er en gimmick. Samsungs 2013 Smart TV-platform er forbedret markant, herunder også visse apps. Den er blevet hurtigere, mere brugervenlig og mere simpel, men på visse punkter er brugeroplevelsen stadig dårlig. Samsung bliver nødt til at indføre strengene krav overfor app-udviklerne, så de f.eks. altid bruger standardtastaturet. Lige nu skal man sidde og bruge piletasterne for f.eks. at søge efter film i Netflix. Muligheden for at streame tv-kanaler og medieindhold fra og til smartphones og tablet er derimod fed, ligesom twin tuneren er en fantastisk tilføjelse. Smart TV-platformen i F8505 forbliver dog mest af alt noget, som er ’nice-to-have’, men ikke nødvendigt. Faktum er, at spilkonsoller såvel som billige små mediebokse, såsom Apple TV tilbyder langt mere, hvilket er en smule trist (eller opløftende, afhængigt af hvilket firmas synspunkt man ser tingene fra).

  Når det kommer til billedkvalitet, så er Samsung F8505 en positiv overraskelse – igen igen. Samsung har opnået betydelige forbedringer på sine plasma-tv i de seneste år, og efter at have stået i skyggen af Panasonic i mange år, er Samsung trådt ud og udfordrer nu direkte Panasonics high-end plasma-tv på billedkvalitet. F8505 har fantastisk sortgengivelse, super farvegengivelse, rigtig god gengivelse af bevægelse og så har den højere lysstyrke end de fleste plasma-tv i dag. Den højere lysstyrke er f.eks. en klar fordel i forhold til Panasonics VT60, og det gør Samsung F8505 bedre egnet til oplyste stuer. På trods af det, mener vi dog stadig, at Panasonic VT60 overordnet holder sig i front – men ikke med et særlig stort forspring.

  Alt i alt er Samsung F8505 et super plasma-tv og et af de bedste tv på markedet lige nu. Mange af de klassiske plasma-problemer består og F8505 er dyrere end tidligere top plasma-tv fra Samsung, men F8505 er stadig et fantastisk tv, som vi mener, fortjener vores Topanbefalings Award.


  Tryk på awarden for at læse mere.  Pris og forhandler:

  51”
  64”

  Flot billedkvalitetPixelstøj/flimmerStuen
  Utrolig sortdybdeEn smule farveproblemerHjemmebiografen
  Smart TV meget hurtigereStadig mange småproblemer med Smart TV-platform
  Gode farveprofilerMeget højt strømforbrug
  Twin tunerStadig buzzing-problemer
  Gengivelse af hurtige bevægelserInput lag for højt

  Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |