Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Eizo EV2436W (flimmerfri) - FlatpanelsDK

Test: Eizo EV2436W (flimmerfri)

|


Eizo EV2436W er ikke hvilken som helst skærm. Det er en af de første ”flimmerfri skærme”, der går uden om brugen af LED med PWM. Eizo siger, at deres flimmerfri skærm giver langt bedre skærmkomfort og modvirker trætte øjne og hovedpine, som en del skærmbrugere oplever. Eizos flimmerfri skærm byder på et kvalitets IPS-panel og kommer i øvrigt også i andre skærmstørrelser.

Men er Eizos flimmerfri teknologi rent faktisk gavnlig i praksis? Giver det en reel effekt? Det vil vi teste i anmeldelsen af EV2436W, hvor vi naturligvis også kigger på billedkvaliteten.

Følgende flimmerfri skærme findes fra Eizo: EV2336W (23”), EV2436W (24”) og EV2736W (27”) med IPS-paneler samt EV2316W (23”) og EV2416W (24”) med TN-paneler.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

This review in English: Eizo EV2436W review


Størrelse:24" Wide
Opløsning:1920x1200
Responstid:6 ms (g2g)
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:300 cd/m2
Farveunderstøttelse:16.7 millioner farver
Signal processering: 8-bit
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dot pitch:0,270
Paneltype:IPS-panel
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD):35,8cm x 55,3cm x 5,7cm (med fod)
Vægt: 6.7 Kg
Indbyggede højttalere
Ergonomi
Tilt
Drejefod
Højde
Pivot
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet


Pris og forhandler:


De første indtryk

Eizo EV2436W ligner andre Eizo-skærme. Rammen er blevet en smule mindre end tidligere, men det industrielle look med mat ramme er bibeholdt. Skærmen findes med både sort og hvid ramme. Der sidder knapper på fronten.

Eizo EV2436W test
Eizo EV2436W test


Foden giver mulighed for at indstille skærmen i højden og muliggør også at skærmen drejes, vippes og sættes i 90-graders pivot. Skærmen føles robust, når den indstilles.

Eizo EV2436W test
Eizo EV2436W test


Tilslutningsstik findes på bagsiden og peger nedad og til siden. EV2436W kan tilsluttes via DVI, D-SUB (VGA) og DisplayPort. Der er ingen HDMI-port.

Eizo EV2436W test
Eizo EV2436W test


Der er også to USB-porte på siden af skærmen samt et hovedtelefonstik.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme

Standby0.1 W0.1 W
PC29.0 W20.2 W


Efter kalibrering målte vi strømforbruget til 20,2 W. Før kalibrering var strømforbruget 29 W, men bemærk at strømforbrug falder og stiger afhængigt af lysstyrken på skærmen. I oplyste kontorlokaler vil skærmen øge lysstyrken og dermed strømforbruget (EV2436W bruger en automatisk lyssensor i standardindstillingerne).

Standby-forbruget er 0,1 W.

Forud for testen

Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce GTX260.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet på Eizo EV2436W

Nedenfor er skærmen målt i sine standardindstillinger.

Eizo EV2436W test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

 • User1 er standard-farveprofilen på EV2436W, men Eizo tilbyder også en mere præcis sRGB profil. Ovenfor kan du se vores måling af User1-profilen. Den er temmelig nøjagtig, men en del af de lyseste farver er lidt overmættede.

  Du bemærker måske også, at lysstyrken er meget høj. Vi slog lyssensoren fra før vi tog vores første måling, hvilket forklarer, at lysstyrken er meget høj. Det er nemt at justere fra indstillingsmenuen, så det passer til dine arbejdsomgivelser.

  Eizo EV2436W har også en sRGB-profil. Som altid, så er sRGB-profilen i Eizos skærme meget anstændig og meget, meget tæt på sRGB-standarden, som mange fotografer, webdesignere og grafikere arbejder med. Vi har ikke vist grafen, men farveafvigelserne et lave, hovedsageligt på grund af, at gamma er meget tæt på vores 2,2 mål. Farvetemperaturen er en smule lavere end vi havde håbet på, men det er let at rette.

  Vi kalibrerede nu EV2436W. Her ses resultatet.

  Eizo EV2436W test


  Det kalibrerede billeder er ikke markant anderledes end hvad sRGB-profilen tilbyder, men der er forbedringer i farvenøjagtigheden. Efter kalibrering er skærmen fuldt ud i stand til at opfylde kræsne brugeres behov.

  Det er ikke mindst positivt at se, at Eizos bestræbelser på at gøre EV2436W flimmerfri ikke har negativ effekt på billedkvaliteten og farvenøjagtigheden.

  Vores kalibrerede indstillinger.

  Efter kalibrering
  User mode:User1
  Brightness:41
  Contrast:50
  Temperature:Fra
  Gamma:2.2
  Saturation:0
  Hue:0
  RGB (gain):Custom
  • R:100
  • G:97
  • B:98


  I forbindelse med kalibreringen slog vi EcoView-lyssensoren fra. Vi anbefaler, at du lader den være slået fra, idet den i f.eks. mørke lokaler eller om natten kan resultere i, at lysstyrkeniveauet på skærmen falder så langt ned, at skærmen faktisk begynder at flimre igen. Vi vender tilbage til forklaringen om lidt.

  Farvenuanceringen er også overbevisende. Vi så ikke samme smørglatte farvegradueringer i vores testmønstre, som vi ser på Eizos dyrere grafikerskærme, men EV2436W leverer overordnet rigtig fin farvegengivelse, som vi ikke har noget at udsætte på.

  Test af flimmerfri teknologi
  Vi har kunnet konstatere, at Eizos implementering af ”flimmerfri” teknologi ikke påvirker billedkvaliteten negativt, så lad os prøve at gå videre til, hvordan skærmen rent faktisk opleves at arbejde foran. Før du læser videre, kan det anbefales at du læser vores baggrundsartikel om, hvorfor moderne skærme med LED kan flimre og virke anstrengende for øjnene eller endda give hovedpine. For kort at opsummere, så opstår problemet fordi skærme med LED bruger den såkaldte PWM-metode, hvor lysdioderne flimrer for at reducere lysstyrken. Dette flimmer kan give problemer hos visse brugere, som sidder foran skærmen hver dag.

  Så vi var selvsagt nysgerrige for at efterprøve Eizos påstand om en flimmerfri oplevelse. Vi har et testværktøj, som kan hjælpe os med at afgøre om der opstår flimmer. Det vender vi tilbage til om lidt. Den primære del af testen har dog omdrejningspunkt omkring brug af skærmen i praksis. Så jeg erstattede min normale PC-skærm med Eizo EV2436W og brugte den i min hverdag. Jeg behøver nok ikke at sige, at jeg bruger en del tid foran PC-skærme og tv-skærme i dagligdagen. Jeg er også en af de personer, der lejlighedsmæssigt oplever tæthed eller irritation i øjnene efter lang tids skærmkiggeri. Jeg får derimod – heldigvis - ikke hovedpine.

  Hvad jeg fandt efter flere uger i selskab med EV2436W på skrivebordet, er at den er mere behagelig at arbejde foran. Billedet er lækkert på grund af IPS-panelet, men det mest markante var, at jeg selv efter mange timers skærmbrug stadig følte mig afslappet og havde friske øjne. Det er svært at eftervise denne effekt videnskabeligt, men min erfaring efter uger foran skærmen viser, at jeg bestemt følte en positiv effekt. Det er svært at sætte præcise ord på oplevelsen, men specielt sent på dagen, hvor man er ved at være udkørt, oplevede jeg mindre øjentræthed. Placebo? Måske, men jeg kan blot sige, at jeg oplevede en positiv effekt i løbet af testperioden på trods af flere dage med alt for få timers søvn.

  Hvordan skærmen virker for dig, skal jeg ikke kunne sige med nogen form for sikkerhed, men jeg oplevede bestemt, at den flimmerfri baggrundsbelysning havde en effekt og jeg overvejer seriøst at erstatte mine to ældre PC-skærme med nye, som er PWM-fri. Emnet kræver dog utvivlsomt et større og mere varieret erfaringsgrundslag, så vi er meget interesserede i at høre erfaringer fra jer læsere, som vælger at købe en af de såkaldte flimmerfri skærme.

  Vi foretog yderligere tests for at undersøge hvordan EV2436W rent teknisk adskiller sig fra normale PC-skærme – og om man kan fremprovokere flimmer med visse indstillinger eller farveprofiler. Hvad vi fandt, var, at EcoView-funktionen, som er den lyssensor der automatisk indstiller skærmen i forhold til omgivelsernes lysniveau, skal være slået fra – specielt hvis du arbejder i mørke omgivelser eller om aftenen. Det skyldes, at Eizo EV2436W rent faktisk begynder at flimre, når lysstyrken indstilles til under 18 % i menuen. Alt over 18 % er 100 % flimmerfrit, så det lader til, at den flimmerfri-teknologi først slår ind her. Vi spekulerer på, hvorfor Eizo overhovedet har givet mulighed for at justere lysstyrken under dette punkt? Hvorfor ikke bare gøre 18 % den laveste indstilling?

  For at bevise påstanden brugte vi en relativ simpel testmetode, som er beskrevet i detaljer i vores PWM-baggrundsartikel. Nedenfor kan du se, hvordan LED-belysningen opfører sig ved 17 % lysstyrke. Som du kan se, så bruger LED’erne den uønskede PWM. Så hold dig på 18 % eller derover.

  Eizo EV2436W test
  Eizo EV2436W test


  Gennem de seneste år har flere brugere klaget over ”dirty screen”-fænomenet på skærme med IPS-paneler. Det undersøgte vi også på EV2436W og skærmen kan desværre ikke sige sig helt fri for problemet. Eizo har reduceret problemet i sin nye generation af skærme, men det er tydeligt, at der stadig er en grynet overflade på skærmpanelet, ligesom på andre IPS-skærme. Det kan f.eks. ses på hvide baggrund, når man surfer på internettet eller redigerer tekstdokumenter.

  Nedenfor har vi målt sortniveauet og lysstyrken.

  Sortniveau 0.26 cd/m20.12 cd/m2
  Lysstyrke 313 cd/m2120 cd/m2
  Kontrastforhold1204:11000:1
  Kontrastforhold +/- 50


  Efter kalibrering målte vi sortniveauet til 0,12 cd/m2, hvilket er på niveau med typiske IPS-baserede skærme, men stadig ikke i samme liga som LCD-skærme med VA-paneler. Dette er stadig en af de største begrænsninger med IPS-panelteknologien.

  Shadow detail er på den anden side eksemplarisk. Vi var i stand til at skelne alle detaljer i de mørke gråtoner, og der er ingen tvivl om, at EV2436W bygger på samme minutiøse tilgang til billedkvalitet, som de fleste andre Eizo-skærme.

  Eizo EV2436W test
  Eizo EV2436W test


  Eizo EV2436W har stort set heller ingen problemer med ujævn fordeling af lyset (bleeding, clouding) og er blandt de bedste LCD-skærme vi har set, bortset fra Eizos dyrere modeller, der har teknologi til at forhindre det. Lyshomogeniteten er i praksis endnu lavere end det antydes på billedet. Meget imponerende.

  Opdatering: En ejer af 27" versionen melder derimod om en anden oplevelse end os, med tydelig clouding i skærmens højre side jvf. debattråden.

  Responstid og spil

  EV2436W er ikke en decideret gamer-skærm, men vores tests viste, at den faktisk klarer sig ganske anstændigt på området. Panelet viser ikke udbredte tegn på sløring i selve hurtige bevægelser og der er ingen overdrive slør.

  Eizo satte for nylig skub i gaming-sektoren med utraditionelle gamer-skærme, baseret på IPS-paneler. EV2436W er utvivlsomt stadig overgået af Eizos Foris-skærme, såsom Eizo FS2333, men EV2436W klarer sig bedre end den typiske IPS-skærm. Den matcher naturligvis heller ikke 120 Hz skærme, og hvis du søger den bedste gamer-skærm er 120 Hz stadig vejen at gå. Ligeledes er Eizos Foris-skærme de bedste, hvis man ikke kun sætter pris på fart, men også billedkvalitet, ved gaming.

  Sætter du pris på spil i ny og næ, så vil EV2436W nemt kunne opfylde dit behov.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er forholdsvis brede, som efterhånden er normen med IPS-paneler. Vi oplever stadig et mindre fald i kontrast og farveintensitet fra yderlige vinkler, men EV2436W er en klassisk IPS-skærm, hvad angår betragtningsvinkler. Der er ikke meget nyt at berette her i forhold til hvad man ser på andre Eizo, Dell og NEC-skærme i denne prisklasse.

  Eizo EV2436W test
  Eizo EV2436W test


  Eizo EV2436W test
  Eizo EV2436W test


  Eizo EV2436W test
  Eizo EV2436W test  Konklusion

  Eizo er blandt de første til at lancere en flimmerfri skærm og vi var spændte på at efterprøve påstanden. Vi testede 24” EV2436W, men Eizo har i alt 5 forskellige modeller fra 23 op til 27”. EV2436W giver desuden mulighed for højde, dreje, vippe og pivot-justering og ligner derudover en typisk kontor-skærm.

  Jeg er en person der bruger relativt meget tid foran PC-skærmen i det daglige og jeg har selv oplevet generne på egen krop, i form af trætte og irriterede øjne. Mine gener var værst i billedrørsdagene, men opleves stadig til tider med LCD-skærme. Hvad jeg fandt efter flere uger i selskab med Eizo EV2436W var, at den rent faktisk virker. Jeg oplevede i perioden mindre øjenirritation efter lang tids arbejde foran skærmen, på trods af flere dage med alt for lidt søvn. Det var så mærkbart, at jeg selv overvejer at skifte mine to skærme ud. Mine oplevelser er ikke nødvendigvis gyldige for dig, men vi kan anbefale, at du i det mindste giver det en chance, hvis du i dag oplever gener. Husk dog, at skærmen langt fra er den eneste faktor, som kan give anledning til problemer. Korrekt ergonomi er essentiel, så du kan passende også læse vores artikel om ergonomi foran skærmen.

  Eizo EV2436W er i øvrigt baseret på et IPS-panel, som leverer meget overbevisende billedkvalitet. Vi var særlig nysgerrige for at undersøge om implementeringen af den flimmerfri teknologi ville havde negativ påvirkning på billedkvaliteten, men det var ikke tilfældet. I stedet er EV2436W faktisk en af de bedste IPS-skærme vi har testet i middelprisklassen. Farverne er præcise, betragtningsvinklerne er brede, skærmen er forholdsvis hurtig og billedet er behageligt. Den kan f.eks. nemt opfylde mange grafiske og fotografiske behov.

  Alt i alt, er Eizo EV2436W en dejlig skærm. Billedkvaliteten er i top og den nye flimmerfri teknologi gav en mærkbar forbedring hos mig. Om det også vil virke for dig synes vi du skal lade komme an på en prøve. Vi anbefaler Eizo EV2436W varmt.

  Pris og forhandler:  Billedkvalitet
  IPS-panel
  Flimmerfri giver positiv effekt
  Farvegengivelse


  Sortniveau
  Grumset overflade på lyse farver
  Eizo EV2436W debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Eizo EV2436W debat  Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |