Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung E8005 - FlatpanelsDK

Test: Samsung E8005

|


Samsung E8005 test

For et par år siden, introducerede Samsung deres første slanke plasma-tv og siden da har de gentagne gange udfordret Panasonic på deres hjemmebane. Nu er den nye E8005-model landet, der skal erstatte sidste års D8005. Den nye plasma-skærm kommer med Smart TV, Smart interaction og aktiv 3D. Samsung håber dermed at kunne tage føringen på plasma-markedet.

Men kan Samsung E8005 konkurrere med Panasonics nye plasma-tv såsom VT50? Er billedkvaliteten rent faktisk blevet forbedret? Og hvilket fordele har Samsungs plasma-tv i forhold til deres LED-modeller? Det vil FlatpanelsDK undersøge i denne test af Samsung E8005.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

This review in English: Samsung E8000 review


Størrelse:64" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Betragtningsvinkler (H/V):-
Paneltype:Plasma-panel
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 88.3cm x 148.5cm x 5.5cm (uden fod)
Vægt34,5 kg
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Udgange
Audio (type) (1 hovedtelefonudgang)
S/PDIF (optisk)
Tunere
Analog
DVB-T
DVB-T2
DVB-C
DVB-S2

Pris og forhandler:

51"64"


De første indtryk

Samsungs plasma-tv forbliver stort set uændret igen i år. Siden Samsung første gang introducerede deres slanke plasma-tv har designændringerne været minimale. Kun rammen omkring tv’et er blevet en smule smallere med årene.

Samsung E8005 test
Samsung E8005 test


E8005 har således også en slankerede ramme end tidligere Samsung plasma-tv, men den er langt fra lige så minimalistisk, som sine LED-kollegaer. Foden er den firbenede variant, som har en indbygget drejefunktion.

Samsung E8005 test
Samsung E8005 test


Indgange og udgange sidder alle på bagsiden, og peger enten nedad eller til siden. Det sikrer problemfri vægmontering. Det var dog helt som forventet, for det er mange år siden Samsung har haft problemer med stikplaceringen.

Samsung E8005 test
Samsung E8005 test


Summeproblemerne har derimod heller ikke ændret sig. Vi havde 64-tommer modellen inde på testbænken og den havde en summelyd, der var hørbar fra normal siddeafstand. Gennem årene har vi erfaret, at summelyde kan variere betydeligt fra model til model, men problemet ser dog ikke ud til at være løst. Vi ser frem til at høre tilbagemeldinger fra jer brugere.

Samsung E8005 test
Samsung E8005 test


Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Samsung E8005 har den komplette Smart TV-platform med apps, dual-core processor og Smart Interaction, der dækker over stemme og bevægelsesstyring.

Samsung E8005 test
Samsung E8005 test


Samsung har også vedlagt to fjernbetjeningerne i kassen – præcis ligesom på LED-varianten ES8005. Den første er den velkendte blanksorte plastikstang, der ser lige så billig ud som altid.

Samsung E8005 test
Samsung E8005 test


Den anden er Samsungs Touch-fjernbetjening. Vi stiftede første gang bekendtskab med den i forbindelse med testen af ES8005. Dengang havde Samsung flottet sig og skabt en kvalitetsfjernbetjening i aluminium. Desværre har Samsung valgt at ændre det til en plastikvariant, når man køber deres E8005 plasma-tv. Det er en skam.

Ud over det anderledes design, er tv’ets funktionalitetsportefølje dog 100 % identisk med Samsungs E7005 og E8005 LED-modeller. Vi vil derfor heller ikke gennemgå samtlige Smart TV-funktioner her, men i stedet henvise til Samsung ES8005 testen for en komplet test af Smart TV-platformen, funktionerne, stemme og bevægelsesstyre, tv-apps osv.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbrug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


Standby0.0 W0.0 W
SD+HD274 W357 W
3D422 W422 W


Efter kalibrering blev strømforbruget målt til 357 W (på 64-tommer modellen), hvilket er betydeligt højere end i Standard-profilen. Plasma-tv-producenterne er kommet under stadig hårdere regulering fra regeringerne, som vil have strømforbruget ned, og derfor er plasma-producenterne også nødsaget til at tage en række Eco-funktioner i brug. Hvordan de påvirker billedkvaliteten i Standard-profilen kan ses lige om lidt.

Strømforbruget i 3D-tilstanden er også meget højt.

Kalibrering af Samsung E8005

Herunder ses en måling af skærmens farvegengivelse i Standard-profilen uden nogen ændringer.

Samsung E8005 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

 • Samsungs standard-indstillinger er ikke specielt overbevisende og de fleste farver er overmættede.

  Gamma er ikke tæt på vores 2,2 mål, hvilket formentlig er et bevidst valg fra Samsungs side for at gøre lyse farver lysere og mørke farver mørkere. Farvetemperaturen er også for høj, hvilket gør, at billederne vises for kolde og blålige. Herudover er der kunstig skarphed slået til, som gør billederne overskarpe og kunstige. Plasma-modellens standardindstillinger er godt nok ikke lige så slemme, som på flere af Samsungs LED-modeller, men vi søger stadig forbedringer.

  Vi gik hurtigt videre til at undersøge Film-profilen. Se målingen herunder.

  Samsung E8005 test


  Film-profilen er væsentlig bedre, og faktisk overraskende god. Farveafvigelserne er ganske beskedne, og Samsung E8005 er tæt på vores målværdi om gamma på 2,2, hvilket sikrer præcis farvegengivelse. Også farvetemperaturen er tæt på 6500 Kelvin, hvilket betyder, at billeder på skærmen hverken er for rødlige eller blålige.

  Lysstyrken er stadig ikke så høj, men det er meget almindeligt på plasma-tv.

  Med Film-profilen viser Samsung, at de kan mestre præcis billedkvalitet, selv uden en THX-profil – og det skal Samsung naturligvis have stor ros for.

  Vi ønskede alligevel at se om vi kunne presse de sidste dråber ud af skærmen, og gik derfor videre til at kalibrere tv’et. Her ses resultatet.

  Samsung E8005 test


  Efter kalibrering formåede vi at forbedre farvepræcisionen en smule. Film-profilen var imponerende, så det var begrænset, hvad der kunne gøre. Den mest markante forbedring var at hæve den lidt for lave farvetemperatur.

  Herudover har vi fjernet den kunstige skarphed og valg 1:1 pixelmapping (kaldet Skærm Tilpasning).

  Nedenfor ses de kalibrerede indstillinger.


  Billedprofil:Film
  Cellelys20
  Kontrast95
  Lysstyrke:45
  Skarphed:10
  Tone:G50/G50
  Farve50
  Sort ToneFra
  Dynamisk kontrastFra
  Hudtone0
  FarverumAuto
  Gamma 0
  FarvetoneVarm2
  Digitalt støjfilterFra
  Mpeg-støjfilterFra
  R - 25
  G -25
  B - 24
  R +25
  G +23
  B +28


  Billedkvalitet på Samsung E8005

  I dette afsnit gennemgås billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

  Samsung E8005 gør brug af et anti-refleksivt filter, der har til formål at reducere refleksioner i den blanke glasfront – i særdeleshed dem, som kommer oppefra. Når du betragter skærmen oppefra vil du også bemærke, hvordan skærmen bliver synligt mørkere. Det påvirker ikke oplevelsen ved normalt brug, men hjælper til at reducere refleksioner fra loftlamper. E8005 har dog alligevel visse problemer med refleksioner i meget oplyste rum, og selvom Samsung formår at pumpe mere lys ud af skærmen end på tidligere plasma-modeller, så er det stadig et faktum, at plasma-tv klarer sig bedst i mindre lysfyldte omgivelser. Vi oplevede ikke samme degradering som på tidligere plasma-generationer, men farverne mister en smule intensitet i dagstimerne.

  Samsung E8005 test
  Samsung E8005 test


  Hvad angår farvenuancering, så er det altid et interessant område at undersøge – specielt på plasma-tv. Ligesom på de fleste andre plasma-tv i dag, har E8005 visse problemer med at skelne de mørke og semi-mørke farvenuancer fra hinanden, hvilket skyldes den måde, som plasma-paneler genererer farver på. De fleste farver blev skelnet korrekt i vores testscener, men brydning af farveovergange kan forekomme ved blandet brug; oftest i scener med hurtig bevægelse. Det såkaldte ”line bleeding”-problem (line bleeding refererer til situationer, hvor f.eks. en hvid kasse på en sort baggrund kaster lysere skygger ud til siderne på den sorte baggrund) er heller ikke løst.

  Samsung E8005 test
  Samsung E8005 test


  Plasma-tv har traditionelt overgået LCD-TV på SD-billedkvalitet, og Samsung E8005 er ingen undtagelse. SD-billedkvaliteten er naturligvis blødere og mindre imponerende end HD-billedkvaliteten, men generelt må vi sige, at billedgengivelsen på lavopløseligt indhold er god. Vi oplevede et par farveproblemer, som beskrevet ovenfor, men kun hvis vi virkelig anstrengte os.

  Vi testede 64-tommer varianten af E8005, og det er klart, at man her nærmer sig en størrelse, hvor HD-billedmateriale er et krav. HD-billedkvaliteten er da også fantastisk på den 64-tommer store skærm, og E8005 formår at gengive en meget høj grad af detaljer i billederne. Det hurtige plasma-panel gør også, at E8005 kan opretholde et meget højt niveau af detaljer i selv sport, film og spil.

  Samsung E8005 test
  Samsung E8005 test


  Skal vi dykke lidt længere ned i gengivelsen af bevægelse og responstid, så må vi sige, at selvom en smule sløring kan registreres i vores stresstest, så er E8005 en virkelig hurtig skærm og har også visse fordele i forhold til Panasonics plasma-TV, herunder VT50. Fosfor-slør er ikke lige synligt på Samsungs tv, hvilket i øvrigt også har været tilfældet på sidste års modeller. Vi kan stadig registrere fosfor-slør (rødt/blåt/grønt slør) i vores krævende tests, men det blev aldrig noteret i blandt tv-brug. Det betyder også, at særligt sort/hvid-film eller scener med høj kontrast gengives en smule bedre på E8005 end VT50. Vi bemærkede dog samme ”pixelstøj” omkring objekter i hurtige bevægelser på E8005; et problem som vi også klagede også bemærkede på sidste års Panasonic-modeller. Det er ikke kritisk, men det fjerner fine detaljer omkring objekter der bevæger sig hurtigt henover skærmen, hvilket er en skam.

  Hvad angår spilydelsen, så er den meget fornem. Vi målte i øvrigt input lag til mellem 26 og 32 ms i Spil-profilen, hvilket er rigtig fornuftigt til spil-brug.

  Samsung E8005 test
  Samsung E8005 test


  Samsungs plasma-tv har tidligere været hårdt ramt af problemer med retention og særligt efter 3D blev introduceret, blussede problemet op igen. Samsung formåede godt nok at reducere retention på 2011-modellerne, men det var stadig synligt. Efter at have testet E8005 i forskellige sekvenser må vi imidlertid sige, at det lader til, at Samsung har bevæget sig fremad igen. Vi oplevede ikke nævneværdige problemer med retention ved blandet brug. Det er positivt og vi håber at dette holder igennem hele tv’ets levetid.

  Nedenfor har vi målt sortniveau og lysstyrke, og angivet kontrastforholdet.

  Sortniveau0.05 cd/m20.05 cd/m2
  Lysstyrke51 cd/m284 cd/m2
  Kontrastforhold1020:11680:1
  Kontrastforhold +/- 50


  Efter kalibrering blev sortniveauet målt til 0,05 cd/m2, hvilket er en tand bedre end på sidste års D8005 plasma-tv. Sortniveau er dog stadig et punkt, hvor Samsung halter en smule efter Panasonic. Panasonic har taget en markant føring i 2012, og både GT50 og VT50 formår at gengive en synlig dybere sort farve. Samsung E8005 er på ingen måde dårlig og i de fleste tilfælde vil sort fremstå dyb og intens, men i et helt mørkelagt rum, vil man bemærke, at sort ikke er komplet sort.

  Samsung E8005 test
  Samsung E8005 test


  Shadow detail er derimod rigtig god, og vi kunne skelne stort set alle detaljer i mørke scener af film og spil. Ligesom på alle andre plasma-tv, er en smule dithering-støj synligt i de mørke farver, men så længe man holder en fornuftig siddeafstand, er det umuligt at spotte.

  Nedenfor har vi undersøgt Samsung E8005 i et helt mørkt rum for at se om skærmen har tendens til ujævn fordeling af lyset eller andre relaterede problemer.

  Samsung E8005 test
  Samsung E8005 test


  Vi oplevede ingen problemer her.

  3D-billedkvalitet på Samsung E8005

  I denne test vil jeg undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet, 3D crosstalk og endeligt inkludere en lille sammenligning med nogle af de andre 3DTV på markedet.

  Samsung bakker fortsat op omkring den aktive 3D-teknologi, og i 2012 har Samsung introduceret deres ”lettere, lysere og billigere” aktive 3D-briller. Vi har allerede prøvet dem i forbindelse med testen af ES8005, og herunder ses de igen.

  Samsung E8005 test
  Samsung E8005 test


  3D-billedkvaliteten på Samsung E8005 er ganske god og ligesom på de fleste andre plasma-tv, har Samsung formået at reducere crosstalk til et relativt lavt niveau. Plasma-tv slår ikke mindst LED-topmodellerne overbevisende; 3D-oplevelsen er mærkbart bedre. Samsung kan dog ikke sige sig helt fri fra crosstalk, og vi bemærkede det fra tid til anden. Problemet er ikke stort nok til at ødelægge oplevelsen, men vi noterer os, at Samsung har gjort meget lidt for at skubbe 3D-billedkvalitet fremad i 2012.

  Sammenlignet med Panasonic VT50 formår Samsung E8005 at udsende en højere lysstyrke, som også er med til at gøre 3D-billedkvaliteten mindre dunkel og levende. Det forbedrer også 3D-gengivelsen en smule i et oplyst rum, men de aktive 3D-briller flimrer stadig, hvilket kan virke meget distraherende. 3D på Samsung E8005 er derfor kun optimalt i mørkelagte rum.

  Samsung E8005 test
  Samsung E8005 test


  Når vi skal opsummere på 3D-billedkvaliteten, er det er ikke mange overraskende elementer. 3DTV har aldrig rigtig fået fat i forbrugerne, og selv om der kommer mere og mere 3D-indhold på markedet, synes kravet om 3D-briller fortsat som den største hæmsko. Samsung støtter fortsat aktiv 3D, og det er en fin løsning til plasma-tv pga. det lave niveau af crosstalk. Hvis du vil have en mere lettilgængelig 3D-løsning, mener vi dog stadig, at den passive 3D-teknologi tilbyder en mere praktisk 3D-løsning.

  PC og mediecenter

  Tv'et understøtter 1:1 pixelmapping. For at opnå 1:1 pixelmapping skal du indstille billedformatet på skærmen til “Skærm tilpasning”.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er brede og farverne holder intensitet fra selv yderlige vinkler. Den sorte farve bliver heller ikke udvasket, ligesom det er tilfældet på LCD-skærme i dag. Intet er ændret siden sidste år, og billeder er overflødige.

  Lyden

  Højttalersystemet er ikke særlig imponerende. Selvom de er bedre end i Samsungs billigste modeller, så mangler højttalerne stadig bas og lyden er noget tynd. Vi oplever heller ikke rigtig forbedringer på dette område, og vi føler efterhånden at vi gentager os selv: producenterne balancerer stadig på en linje mellem acceptabel og uacceptabel lyd i et tv.

  Til film, spil og musik anbefales separate højttalere.

  Konklusion

  Designet af Samsungs plasma-tv har ikke ændret sig radikalt gennem de sidste par år, og E8005 er fortsat et slankt tv med en relativ bred ramme. Alle Samsungs Smart TV-funktioner er indbygget, herunder også stemme og bevægelsesstyring. Vi er imidlertid stadig uimponerede af mulighederne, men håber, at Samsung fortsat er dedikerede til Smart TV-trendene, for vi ved at den rummer stort potentiale – den udløses bare ikke lige nu. Desværre havde vores eksemplar af 64-tommer modellen en hørbar summen fra bagsiden. Vi ved dog også fra erfaring, at det kan variere betydeligt fra model til model.

  Samsungs plasma-tv er over årene blevet seriøse konkurrenter til Panasonics roste plasma-tv. Og når det kommer til billedkvalitet, så er Samsung E8005 også et meget overbevisende tv på både 2D og 3D-fronten. Sortniveauet er ikke helt så dybt som på Panasonics nye modeller, men farvegengivelsen, responstiden og det lavere niveau af retention er mere end overbevisende. Samsung E8005 håndterer både film, spil og sportsgengivelse fornemt, men i dagstimerne kan refleksioner stadig forekomme og virke generende. Selvom Samsung har øget lysstyrken på skærmen, undgår man ikke at farver bliver en smule blege.

  Det presserende spørgsmål er naturligvis, hvordan Samsung klarer sig i konkurrencen med Panasonics plasma-tv? Der er mange faktorer at forholde sig til, men vi føler, at selvom Samsung med E8005 har et meget solidt tv, så har Panasonic med deres GT50 og VT50-modeller stadig et forspring. Der er dog ingen tvivl om, at Samsung E8005 er et fremragende plasma-tv med et attraktivt pris/ydelse-forhold. Samsung E8005 fortjener derfor også vores Top Anbefalings Award.


  Tryk på awarden for at læse mere.


  Pris og forhandler:

  51"64"


  BilledkvalitetSummen / buzzingStuen
  Responstid og lavt input lagGengivelsen i dagstimerne stadig ikke perfekt Hjemmebiograf
  Film-profil er overbevisendeSmart TV platform ikke anbefalelsesværdigSpil
  3D-oplevelseFlimmer fra 3D-briller
  Gengivelse af hurtig sport og bevægelseStrømforbrug


  Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

  Samsung E8005 debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Samsung E8005 debat  Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |