Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung S27A850D - FlatpanelsDK

Test: Samsung S27A850D

|


Samsung S27A850D test

Samsungs nye 24-tommer S24A850D og 27-tommer S27A850D er de to første skærme, som gør brug af Samsungs nye PLS-panel, der kan prale med at have stort set samme egenskaber som IPS-panelteknologien. Vi har modtaget 27-tommer varianten, der byder på 2560x1440 pixels, 5 ms (g2g) responstid og 178/178 graders betragtningsvinkler. Den kan tilsluttes til en PC med enten DisplayPort eller DVI.

Samsung S27A850D ligner dermed en direkte konkurrent til Dells 27-tommer U2711. Men kan Samsungs PLS-panel hamle op med de populære IPS-paneler? Og giver den mere billedkvalitet for pengene? Det har FlatpanelsDK til hensigt at finde ud af.

Der findes også en variant med HDMI-indgang kaldet S27A850T.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

This review in English: Samsung S27A850D review


Størrelse:27" Wide
Opløsning:2560x1440
Responstid:5 ms (g2g)
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:300 cd/m2
Farveunderstøttelse:16.7 millioner farver
Signal processering: 8 bit
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dot pitch:0,23
Paneltype:PLS med Edge LED
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD:44.2cm x 64.3cm x 4.2cm (uden fod)
Vægt: 6.6 Kg
Indbyggede højttalere
Ergonomi
Tilt
Drejefod
Højde
Pivot
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet


Pris og forhandler:

24-tommer27-tommer

Sammenlign Samsung produkter som Samsung S27A850D hos PriceRunner.


De første indryk

Samsung S27A850D ligner de fleste andre kontor-skærme og kan næsten forveksles med Dells UltraSharp-serie. Samsung benytter en tilsvarende bred ramme i matsort plastik.

Samsung S27A850D test
Samsung S27A850D test


Foden ligner ved første øjekast poleret metal, men den er skabt i samme plastik som rammen. En fod i poleret metal ville have været et lækkert touch, men Samsung har desværre sparet på materialevalget. På den anden side, giver S27A850D fine ergonomiske indstillingsmuligheder. Du kan rotere skærmen til begge sider, vippe den fremover og bagover, justere højden samt dreje skærmen til 90 grader pivot.

Samsung S27A850D test
Samsung S27A850D test


Stik-indgange findes på bagsiden af S27A850D og omfatter DVI og DisplayPort (HDMI kun på den model der slutter med T). Strømforsyningen er ekstern, hvilket også betyder, at skærmen er forholdsvis tynd - i hvert fald i forhold til den typiske kontorskærm. En 4-ports USB-hub er også integreret på den anden side. Her kan brugeren tilslutte eksempelvis mus, tastatur og USB-nøgler.

Samsung S27A850D test
Samsung S27A850D test


I menuerne tilbydes følgende indstillingsmuligheder: lysstyrke, kontrast, skarphed, responstid, HDMI-sortniveau, gamma, farvetemp. og RGB-indstillinger (rød, grøn, blå).

Du kan også vælge blandt disse billedprofiler: Custom, Standard, Game, Cinema og Dynamic Contrast.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme

Du kan se vores energimålinger på Samsung S27A850D nedenfor.

Standby0.4 W0.4 W
PC (Custom preset)39.1 W23.8 W


Efter kalibrering blev strømforbruget målt til 23,8 W, hvilket er flot for en 27-tommer skærm. Til sammenligning tager Dells 27-tommer U2711 60,7 W i brug efter kalibrering.

Forud for testen

Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce GTX260.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet på Samsung S27A850D

Skærmens billedkvalitet direkte udpakket fra kassen er målt nedenfor i Standard-profilen, og med med Eco-indstillingerne slået fra.

Samsung S27A850D test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

 • Grafen ovenfor viser tydeligt, at S27A850D ikke leverer særlig præcise billedegenskaber i standardprofilen. De sorte og grå nuancer varierer en del, og de fleste farver afviger også. I praksis kan dette godt ses ved at farver generelt er for kraftige og overmættede.

  Det sker fordi Samsung har øget gamma-kurven, som blev målt til mellem 2,4 og 2,67. Det er et trick til at få farverne til at synes mere mættede, men det betyder også, at farverne ikke gengives korrekt. også, at farvetemperaturen er for lav, hvilket betyder, at billeder på skærmen er lidt for rødlige/varme.

  Målingen ovenfor blev udført i Standard-profilen. Jeg skiftede nu til Custom-profilen og tog en ny måling.

  Samsung S27A850D test


  Custom-profilen er ikke bedre. Lysstyrken på skærmen er nu langt højere og måles til 285 cd/m2, hvilket er ret ekstremt for øjnene. Lysstyrken i denne profil er godt nok også sat til 100 % i skærmens menu, og det kan let justeres, men det bevirker også, at gammakurven stadig er skæv. Vi sigter mod en gammakurve på 2.2., og som det ses i grafen herover blev den målt til en noget højere værdi (2.9).

  Sammenlignet med eksempelvis Dells U2711, så lader Samsung ikke til at have lige så stort fokus på præcis billedkvalitet med de foruddefinerede indstillinger. Det er en skam, fordi 27-tommer skærme med denne type skærmpaneler ofte er rettet mod grafikere eller fotografer. Vi ønsker naturligvis at se, hvad vi kan få ud af skærmen, så nedenfor har vi kalibreret skærmen med vores testværktøj.

  Samsung S27A850D test


  Efter kalibrering opnåede vi en ganske fin billedgengivelse på Samsung S27A850D med lave farveafvigelser. Bemærk dog, hvordan farveskalaen i venstre kvadrat i grafen ovenfor, ikke passer helt på forskriften til sRGB, som anvendes stort set af alle i PC-verdenen. Samsung S27A850D skubber simpelthen en smule til de blå og grønne nuancer. Det samme skete i de andre billedprofiler (se tidligere grafer), og betyder, at f.eks. grafikere eller fotografer der arbejder med sRGB-spektret ikke får optimal præcision.

  Mine kalibrerede indstillinger ses nedenfor.


  Billedprofil:Custom
  Lysstyrke29
  Kontrast75
  Skarphed:60
  Responstid:Faster
  HDMI-sortniveauNormal
  Øko profil Fra
  Rød 43
  Grøn 46
  Blå 51
  Farvetilstand Custom
  Gamma Mode1


  Bemærk: Vi har brugt en ICC-profil

  Jeg gik videre til at undersøge farvenuancering. De fleste skærme i dag har problemer med at skelne alle farvenuancer fra hinanden – specielt i den mørke ende af farveskalaen. Samsung S27A850D klarer sig dog ganske pænt, med kun meget få problemer. Vores testmønstre afslører, at Samsungs PLS-panel håndterer de små farveskridt flot, og selvom skærmen ikke er på niveau med high-end IPS-baserede skærme såsom Eizo CG243W, så er den stadig bedre end den gennemsnitlige og prisbillige eIPS-skærm.

  Samsung S27A850D bruger en antirefleksiv coating på LCD-panelet for at reducere refleksioner fra omverdenen. Det gør skærme med IPS-paneler også, og de kritiseres ofte for at have en grynet / krystalliseret overflade, der kommer til udtryk på f.eks. hvide baggrunde på hjemmesider og i dokumenter. Jeg prøvede at sammenligne med en Dell U2410 side-om-side, og det er helt tydeligt, at S27A850D ikke har en lige så grynet skærmflade som Dells skærme. Den gengiver dermed en mere behagelig hvid farve, og det er positivt.

  Samsung S27A850D anvender en opløsning på 2560x1440 pixels i 16:9-formatet. Til spil og film er 16:9-optimalt, men hvis man vil have mest mulig skærmplads, så kan 16:10-formatet være en fordel, da det giver flere pixels i den lodrette akse. Desværre er 16:10 efterhånden forbeholdt 30-tommer skærmen. Når det er sagt, så byder S27A850D imidlertid på masser af skærmareal, og det er en sand fornøjelse, hvis du skal arbejde foran skærmen. Når du først har prøvet at arbejde foran en skærm med høj opløsning – eller to skærme ved siden af hinanden – så går du ikke tilbage. Tekst kan dog godt blive en smule småt på S27A850D i Windows. Det kan justeres, men kræver at du roder i Windows-indstillingerne.

  Nedenfor har jeg målt sortniveau, lysstyrke og kontrastforholdet.

  Sortniveau 0.37 cd/m20.17 cd/m2
  Lysstyrke 286 cd/m2120 cd/m2
  Kontrastforhold773:1706:1
  Kontrastforhold +/- 50


  Efter kalibrering blev sortniveauet målt til 0,17 cd/m, hvilket er relativt højt sammenlignet med IPS-paneler, der typisk går for at præstere dårligt på dette punkt i forhold til andre LCD-paneler. Samsungs PLD-panelteknologi synes derfor ikke at forbedre sortniveauet i forhold til IPS; måske endda tværtimod. Til sammenligning blev Dell U2711 målt til et sortniveau på 0,12 cd/m2. Det er en mærkbar forskel; især i et relativt mørkt lokale.

  Shadow details fremstår derimod ganske fint, og skærmen formår at skelne de tætliggende mørkegrå toner fra hinanden. Det er dog umuligt at skelne de to mørkeste gråtoner fra den helt sorte farve, men overordnet leverer S27A850D fin ydelse på dette punkt og det sikrer også, at detaljer i mørke film, spil og billeder gengives.

  Mange IPS-baserede skærme kæmper med ujævn fordeling af lyset, ofte kaldet clouding / bleeding. Nedenfor kan du se et billede af S27A850D i et helt mørkelagt rum.

  Samsung S27A850D test
  Samsung S27A850D test


  Vores eksemplar af Samsung S27A850D har desværre en smule problemer med lys der slipper igennem i hjørnerne – det er dog ikke kritisk.

  Responstid og spil

  LCD-teknologien kan hverken konkurrere med plasma eller OLED-teknologien hvad angår responstid. IPS-typen af LCD-paneler anses som en af de mellemhurtige varianter indenfor LCD-paneler, så vi forventede heller ikke at Samsung ville revolutionere kategorien med deres PLS-teknologi.

  Og gør de heller ikke. Samsung S27A850D har nogenlunde samme responstid som de fleste IPS-baserede skærme, såsom Dells populære UltraSharp-modeller. I menuen kan der vælges imellem ”Responstid”-indstillinger kaldet Normal, Faster og Fastest. Som standard er den sat til ”Faster”.

  Indstillingen ”Fastest” giver desværre en del overdrive slør, og der kan tydeligt noteres en farvenuance omkring objekter, der bevæger sig hurtigt henover skærmen. ”Faster” giver det bedste resultat, uden at slør på nogen måde er elimineret. Generelt må det siges, at niveauet er stort set identisk med de gængse IPS-paneler.

  Det efterlader Samsung S27A850D i kategorien af skærme, der er ganske fornuftige til både sporadisk og lidt hyppigere spilbrug, samt optimale til film. Til de hurtige FPS (first person shooter) spil vil jeg dog som altid anbefale en 120 Hz TN-baseret skærm i stedet. Se vores anbefalingsliste her.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er meget brede og Samsungs S27A850D har karakter af et IPS-panel. Farveintensiteten opretholdes fra selv yderlige vinkler; undtagen de mest ekstreme.

  Samsung S27A850D test
  Samsung S27A850D test


  Samsung S27A805D test
  Samsung S27A805D test


  Problemet fra IPS-skærme går dog igen på Samsungs PLS-panel. Der bemærkes et tydeligt fald i kontrast, når skærmen betragtes fra siden. Sort får en grålig nuance. Det kan ses herunder.

  Samsung S27A850D test
  Samsung S27A850D test


  Konklusion

  Samsung S27A850D - og 24-tommer S24A850D – byder på et slankere design end de fleste konkurrenter, men rammen ser næsten identisk ud og er skabt i matsort plastik. Billedindstillingerne når ikke op på f.eks. Eizos skærme, men er tilstrækkelige til det meste brug. De ergonomiske indstillingsmuligheder er derimod rigtig fine.

  Når det kommer til billedkvalitet, så minder Samsungs nye PLS-paneltype langt hen af vejen om IPS-paneltypen, der har eksisteret i årevis. De kendetegnes begge ved brede betragtningsvinkler og behagelig farvegengivelse. De mest populære IPS-baserede skærme er uden tvivl dem fra Dell, og den direkte konkurrent er Dells 27" U2711. Prismæssigt ligger de to skærme næsten side-om-side, så den sammenligning er naturligvis oplagt og strømforbruget er lavt.

  Desværre skal Samsung stadig finjustere en smule. Med skærmens standardindstillinger er farverne ikke særlig præcise og manglen på en sRGB-profil kan være et problem for visse fotografer og grafikere. Farvespektret blev også skubbet lidt i retning mod grøn og blå, men efter kalibrering fik vi dog fornuftige resultater. Dell U2711 tilbyder imidlertid noget bedre forudindstillede billedprofiler og mulighed for bedre kalibrering til de avancerede brugere. Sortniveauet på S27A850D er heller ikke lige så dybt som på U2711. Alt dette er ikke kritisk, men det efterlader blot Dell U2711 som et bedre valg, når prisniveauet på de to tages i betragtning. På den anden side skal det dog fremhæves, at S27A850D har en mere behagelig gengivelse af hvid, idet hvide baggrunde ikke ser lige så grumsede ud.

  Alt i alt er Samsung S27A850D en fin udfordrer til flere IPS-skærme, og den kan appellere til amatørfotografer og grafikere – eller blot kritiske brugere- men den bringer ikke noget nyt på banen i forhold til de IPS-skærme, der er eksisteret i årevis.

  Pris og forhandler:

  24-tommer27-tommer
  Billedkvalitet
  Bedre coating end IPS
  Ergonomi
  Høj opløsning
  Betragtningsvinkler
  Strømforbrug


  Standard-indstillinger
  Mangler HDMI
  Sortniveau
  Smule ujævnt lys
  Farvespektrum ikke præcist
  Samsung S27A850D debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Samsung S27A850D debat  Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |