Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: 70" Sharp 70LE836S - FlatpanelsDK

Test: 70" Sharp 70LE836S

|


Sharp 70LE836S test

Sharp lancerede deres prisfornuftige storformats-Tv i USA i slutningen af 2011 og nu sendes de på markederne i resten af verden, inklusiv Danmark. I denne test undersøger vi Sharps nye 70-tommer 70LE836S med bagbelyst LED, aktiv 3D og Quatron-panel. Vi vil lægge særlig vægt på, hvordan Sharps Tv klarer sig i segmentet for store Tv med hensyn til valuta-for-pengene.

Men er Sharps 70LE836 et oplagt bud til hjemmebiografen? Og hvordan klarer det sig i forhold til andre 65“+ Tv? Det vil FlatpanelsDK undersøge i denne anmeldelse.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.


This review in English: Sharp 70LE835E / 70E735U review


Størrelse:70" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Paneltype:LCD-panel med bagbelyst LED
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 97.5cm x 161.3cm x 8.9cm (uden fod)
Vægt43,9 / 38,0 kg (med / uden fod)
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type) (Audio ind/ud)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Udgange
Audio (type) (1 hovedtelefonudgang)
S/PDIF (optisk)
Tunere
Analog
DVB-T
DVB-T2
DVB-C
DVB-S2

Pris og forhandler:
Sharp melder, at skærmen kan ses nu hos følgende forhandlere: Lydspecialisten (Nordjylland), KK-partner (Midtjylland), AV-connection (Sønderjylland), Expert Svendborg (Fyn) og SAT-UP (v. B&O Gentofte) (København).


De første indtryk

Sharps 70-tommer Tv er ikke bare stort; det er enormt. Vi har gennem årene set masser af store fladskærme på messer og ved præsentationer, men det er svært at begribe størrelsen før Tv’et står i vante omgivelser. Et 70-tommer Tv har et skærmareal, der er hele 62 % større end et 55-tommer Tv, og knap 4 gange større end et 37-tommer Tv - det burde give en idé om formatet.

Sharp 70LE836S test
Sharp 70LE836S test


Derudover er Sharps Tv dog rimelig anonymt hvad angår udseendet. Rammen skabt i simpelt blanksort plastik og Tv’et har en mørkegrå linje, der løber langs bunden. Foden er rektangulær og Tv’et er i sig selv forholdsvist slankt.

Sharp 70LE836S test
Sharp 70LE836S test


Det er muligt at vægmontere Tv’et, hvis det ønskes. Sharp 70LE836S er faktisk ikke så tungt, som man kunne mistænke det for, simpelthen fordi Sharp har været i stand til at holde vægten nede med en kombination af et LCD-panel og en LED-belysning. Sammenlignet med eksempelvis Sonys 65-tommer HX920/HX923 eller 65-tommer plasma-Tv, føles Sharps Tv som en letvægter.

Sharp 70LE836S test
Sharp 70LE836S test


Kun nogle få analoge indgange peger ud mod bagvæggen, men det ser vi imidlertid ikke som det store problem, da man alligevel bør undgå at anvende analoge indgange på et 70-tommer Tv. Alle digitale indgange, herunder de fire HDMI-indgange – samt Tv-antennestikket – peger enten til siden eller nedad.

Sharp 70LE836S test
Sharp 70LE836S test


Fjernbetjeningen er den samme som den, der fulgte med alle Sharps 2011 fladskærme. Det er en ordinær fjernbetjening, der er skabt i plastik og som har et virvar af knapper.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Sharp 70LE836S kommer med AQUOS NET+, som er Sharps Smart TV-platform med Tv-apps, DLNA og Time Shift-optagelse. Et par nye Tv-apps er blevet tilføjet til platformen gennem anden halvdel af 2011, men ud over det, er funktionaliteten identisk med Sharp LE831S, som vi testede tilbage i juni 2011.

AQUOS NET+
AQUOS NET+ på Sharp LE830


DLNA-funktionen giver mulighed for at streame musik, billeder og video fra eksempelvis en PC eller en tablet direkte til Tv-skærmen over enten det trådløse hjemmenetværk eller via et kablet netværk. NET+ giver adgang til eksempelvis YouTube. Time-shift giver brugeren mulighed for at sætte direkte Tv på pause samt at spole tilbage i direkte Tv-programmer. Man kan dog ikke spole længere tilbage end til det punkt, hvor man startede op på den pågældende Tv-kanal. Time Shift kræver herudover, at der er tilsluttet en ekstern USB-harddisk.

For en komplet gennemgang af Sharps DLNA, Time Shift og AQUOS NET+, se da testen af Sharp LE831S.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbug på fladskærms-Tv og monitors i vores interaktive strømforbrugs-applet her.


Standby0.0 W0.0 W
SD+HD124 W114 W
3D142 W142 W


Normalt stiger strømforbruget lineært med størrelsen på Tv’et, og vi var nysgerrige for at undersøge, hvordan Sharps 70-tommer klarede sig på netop dette punkt. Vi blev heldigvis positivt overraskede, for Tv’et er særdeles strømbesparende og tager blot 114 W i brug – cirka halvdelen af et typisk 60-tommer plasma-Tv.

Sharp praler da også med en A+ rating for strømforbruget – ganske impoerende for et 70-tommer Tv.

Kalibrering

Herunder kan du måling af skærmens billedparametre med skærmens standard-indstillinger – kun lyssensoren er slået fra.

Sharp 70LE836S test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.


 • ”Standard”-billedprofilen er ikke særlig præcis – og det var heller ikke forventet. Sharp lægger sig nogenlunde ligesom andre producenter af LCD-TV, og præsenterer billeder med høj lysstyrke og overmættede farver. De lyse farver er for lyse og de mørke farver er for mørke, hvorfor visse områder i mørke filmscener og spilscener mistes.

  Bemærk også, at farvetemperaturen er en smule for høj (målt til 7914 Kelvin), hvilket betyder, at billederne på skærmen er en smule for blålige og kolde.

  Jeg skiftede til nu til Film-profilen og foretog en ny måling.

  Sharp 70LE836S test


  Film-profilen er bedre, men heller ikke perfekt. Det primære problem med Film-profilen er farvetemperaturen, der nu er for lav idet den blev målt til 6059 Kelvin. Det gør billederne for rødlige/gullige og det ved vi fra erfaring, at de fleste brugere er mere negative overfor rød-tonede billeder end overfor blå-tonede billeder. Film-profilen har også lidt problemer med gengivelse af de mørkeste farver, der ikke alle sammen skelnes fra hinanden pga. unøjagtig gamma.

  Vi søger forbedringer, så vi gik videre til at kalibrere Tv’et.

  Sharp 70LE836S test


  Det kalibrerede resultatet er ganske nydeligt. Det lykkedes at få meget præcis gamma, hvilket i praksis betyder, at farverne fremstår korrekte, og at alle detaljer i både de lyse og mørke områder af billedet gengives. Farvetemperaturen endte også meget tæt på 6500 Kelvin (som vi sigter efter).

  Der opleves stadig en lille tendens til farveafvigelser, men det er i småtingsafdelingen. En ting som jeg bemærkede var også, at Sharps 70-tommer Tv ikke har samme overmætning af den gule farve, som plagede første generation af Sharps Quattron-baserede Tv. Det blev imidlertid allerede rettet med Sharp LE831S, så det er ikke unik for 70LE836S.

  Nedenfor kan de kalibrerede indstillingsværdier ses.


  Billedprofil:Film
  Baggrundslys+6
  Kontrast+30
  Lysstyrke:+1
  Tint:0
  Skarphed:0
  OPCTil/Fra
  Color gamutStandard
  Farvetemp.Mid-low
  Scanning backlight 200 Scan
  Gamma adjustment+1
  Film modeFra
  Active contrastFra
  DNRAuto
  R Gain (LO)+3
  G Gain (LO)-2
  B Gain (LO)-2
  R Gain (HI) +10
  G Gain (HI) -9
  B Gain (HI)-7


  Bemærk: Jeg brugte Mid-low farvetemperaturen, der som udgangspunkt er en smule for blålig, men som kan rettes vha. RGB (rød, grøn, blå) indstillingshåndtagene. ”Low”-indstillingen er for rødlig/gullig og kan ikke anbefales. OPC angives som ”Til/Fra” i tabellen, da det afhænger lidt af, hvordan du ønsker at benytte Tv’et. Ser du Tv i både oplyste og mørkelagte omgivelser, kan OPC-indstillingen automatisk hjælpe dig med at styre lysstyrken på skærmen. Står Tv’et udelukkende i en hjemmebiograf, der lysmæssigt er afdæmpet, kan det være en fordel at slå OPC fra.

  Billedkvalitet på Sharp 70LE836S

  I dette afsnit vil jeg gennemgå billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

  Sharps 70-tommer Tv har en semi-mat overflade og giver ikke de store problemer med refleksioner fra lamper og vinduer. I et meget oplyst stuemiljø, kan skærmen synes lidt mat, men det kan afhjælpes ved at hæve lysstyrken på skærmen. Se billedet nedenfor.

  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Vi undersøger altid farvenuanceringen når vi tester Tv. Det er vigtigt, at et Tv ikke blot gengiver farverne neutralt, men også kan skelne de mange små farvenuancer korrekt. Sharps 70LE836S klarer sig ganske godt i dette felt. Visse nuancer i de mørke farver, adskilles ikke 100 % korrekt, men der kan ikke peges på nogle kritiske fejl, og i daglig brug opleves der ingen problemer med hverken farve-banding eller andre farve-fejl.

  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Jeg vil ikke gå i dybden med håndteringen af Tv-kanaler i SD-opløsning og DVD-skiver, da jeg grundlæggende mener, at en 70-tommer skærm diskvalificerer så lavtopløseligt billedindhold. En DVD kan se acceptabel ud, men dog også meget blød og ufokuseret. 70-tommer er ikke ideel til den daglige dosis højkomprimerede Tv-signaler eller YouTube-videoer, så hvis du overvejer et så stort Tv, bør du også gøre dig selv den tjeneste, at abonnere på HD-kanaler eller at benytte en PC eller Blu-ray-afspiller, der leverer billeder i høj opløsning.

  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  HD-billedkvaliteten er derimod fantastisk. Størrelse alene er en faktor i billedkvalitet, og Tv’et klarer sig da også fremragende, idet det fremviser selv små billednuancer pga. det store format. Man kan sige, at Full HD er skabt til skærme, der er større end det typiske 37-50 tommer format, og det kommer også til udtryk på Sharp 70LE836S, idet størrelsen tager HD-oplevelsen et niveau op. Specielt Blu-ray-film fremstår imponerende, og Tv’et nærmer sig det punkt hvor man for alvor kan udnytte Full HD-formatet.

  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Jeg vil også gerne komme lidt nærmere end på, hvordan Tv’et håndterer hurtige bevægelser i f.eks. film og sportssekvenser – med andre ord responstiden. Selvom man ikke skulle tro, at responstiden hænger sammen med det bagbelyste LED-system, hvor lysdioderne er placeret bag selve LCD-panelet, så har det faktisk noget at sige for ydelsen i praksis. Fordi Sharp anvender et bagbelyst LED-system kan de også anvende et komplet scanning backlight-system.

  Scanning backlight angiver, at en sort linje ruller ned over skærmen fra toppen til bunden ved en meget høj hastighed – usynligt for det blotte øje. Det annullerer det man kalder ”sample-and-hold”-effekten, der er en af de primære årsager til sløring på LCD-skærme. Stort set alle LCD-TV (eller som nogen kalder dem; LED-TV) benytter scanning backlight kombineret med Edge LED (lysdioder der ikke sidder bag skærmen, men langs kanterne) i dag. Når man i stedet benytter et bagbelyst LED-system, kan den sorte scanning linje styres mere præcist og i mange flere ”zoner” – hvilket i sidste bør give mindre sløring på bevægelse.

  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Og Sharps 70-tommer Tv er da også relativt hurtigt. Sammenlignet med LCD (og "LED"), ender vi i den gode ende af skalaen. Der er en smule sløring på meget hurtige bevægelser, men intet kritisk. Vi oplevedelse heller ikke tendens til overdrive slør. Alt i alt er Sharp 70LE836S en ganske habil performer, hvilket også gør den ideel til action-film, sport og endda konsolspil.

  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Input lag blev målt til 30-35 ms med ”200 Hz”-indstillingen sat til ”scan”. Sættes den i stedet på ”Høj” eller ”Lav”, stiger input lag betydeligt og billedet føles kunstigt.

  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Nedenfor har jeg målt sortniveauet og kontrastforholdet.

  Sortniveau0.04 cd/m20.03 cd/m2
  Lysstyrke234 cd/m2114 cd/m2
  Kontrastforhold5850:13800:1
  Kontrastforhold +/- 200


  Efter kalibrering blev sortniveauet målt til 0,03 cd/m2, hvilket er et flot resultat, og på niveau med de bedste LCD-TV (uden LED local dimming) samt de bedste plasma-Tv i dag. En dyb gengivelse af sort, er også ekstra vigtig, når Sharp positionerer deres Tv som et ”hjemmebiograf-Tv”, idet man ofte vil forbinde en hjemmebiograf med et mørkelagt rum.

  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Shadow detail er tæt på perfekt efter kalibrering. Selv de gråtoner, der ligger tættest på den helt sorte farve, kan skelnes fra sort. Det medfører, at mørke scener i film og spil gengives med masser af detaljerne og nuancer – hvilket sjældent ses på LCD-paneler.

  Nedenfor har jeg undersøgt Sharp 70LE836S i et helt mørkelagt rum for at se, om lyset på skærmen er fordelt jævnt – eller om der er problemer med ”bleeding” eller ”clouding”, som det ofte kaldes.

  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Vores eksemplar havde en lille smule lysgennemtrængning i hjørnerne, men langt mindre end hvad vi normalt ser på LCD-TV med Edge LED-belysning. Sharp har valgt en bagbelyst LED-løsning, og det lader til at være et klogt valg, selvom lysfordelingen ikke er 100 % perfekt. I praksis bemærkes lyset, der slipper igennem i hjørnene ikke, og jeg vil ikke karakterisere det som et problem.

  3D-billedkvalitet på 70LE836S

  I denne test vil jeg undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet, 3D crosstalk og endeligt inkludere en lille sammenligning med nogle af de andre 3DTV på markedet.


  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Sharp nye 3D-briller er lettere end hidtil og lukker mere lys fra skærmen igennem - de er dog stadig noget klodsede. Sharp har indbygget en smart lille funktion i dem, hvor man med en knap kan skifte imellem 3D og 2D – dermed kan to personer se samme film i hhv. 3D og 2D. Det kræver blot, at begge vil iføre sig de ukomfortable 3D-briller.

  3D-billedkvaliteten er ganske god. Der bemærkes en smule crosstalk fra tid til anden, uden at det dog er virkelig forstyrrende for oplevelsen. Sharp lå i forvejen i den gode ende blandt LCD-producenter, men crosstalk er ikke elimineret.

  3D-oplevelsen er dog rigtig fin, og igen er størrelsen på skærmen en vigtig faktor. 3D ser bare mere overbevisende ud, når det projiceres op på en stor skærm. De 70-tommer får også 3D-effekten i film og spil til at virke mere relevant – og mindre som en gimmick. Du har sikkert selv oplevet 3D i biografen, og Sharp formår med deres 70-tommer at genskabe lidt af denne biografoplevelse.

  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Vi kørte skærmen igennem flere demosekvenser fra blandt andet Avatar, 3D-spil såsom Crysis og Gran Turismo, samt vores testscener. Tv’et klarer sig generelt pænt igennem de forskellige udfordringer. 3D-billedkvaliteten er ikke helt så imponerende, som på Sonys 3D-hjelm, der benytter OLED-teknologi, men Sharp 70LE836S er en rigtig fin løsning, hvis du vil nyde 3D i hjemmebiografen i selskab med andre.

  PC og mediecenter

  Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920x1080 opløsning fra dit mediecenter/PC og vælge "Punkt for punkt"-skærmformatet.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er ikke perfekte og minder om niveauet fra Sharps 2011-modeller. Fra yderlige vinkler, har farverne en tendens til at fremstå lidt pastelaftige og konstrasten reduceres også en smule. Fra de fleste vinkler fremstår billedet dog pænt, men hvis du vil undgå udvaskede farver, så bør du holde dig indenfor cirka en 30-graders vinkel.

  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Sharp 70LE836S test
  Sharp 70LE836S test


  Lyden

  Højttalersystemet er ikke imponerende. Vi havde ikke forventet fantastisk lyd fra Sharp forholdsvis slanke 70-tommer Tv, men det store billedformat suppleres hvert fald ikke af en overvældende lydoplevelse. Der mangler specielt bund i lyden, og den kan også virke lidt skinger.

  Til film, spil og musik anbefales separate højttalere.

  Konklusion

  Sharps 70” Tv er enormt og praler med et skærmareal, der er hele 62 % større end et 55” Tv. Selv 60” Tv føles som miniputter ved siden af det gigantiske Tv. Enkelte producenter har 64-65” modeller på markedet, men Sharps 70” Tv er både større og billigere end størstedelen af dem. Hvis vi skal tage et hurtigt kig på funktionaliteten, så kommer Tv’et med AQUOS NET+, der dog føles upoleret. Herudover findes DLNA, som giver fine muligheder, samt Time Shift, der gør det muligt at pause og spole tilbage i Tv-programmer – det står dog klart, at Sharp primært har fokuseret på billedoplevelsen med 70LE836S.

  Og generelt er billedkvaliteten også rigtig pæn. 2D-billeder fremstår intense og imponerende pga. dyb gengivelse af sort, god shadow detail, relativ nøjagtige farver og en relativ hurtig responstid. Skærmen er ikke ideel til Tv-kanaler i lav opløsning og DVD-skiver pga. det store format, men skærmen excellerer i HD-formatet. Blu-ray-skiver ser eksempelvis fantastiske ud på det store 70” skærmpanel. Og som vi har nævnt før, så er størrelsen en vigtig parameter i forbindelse med billedkvalitet - det beviser Sharp 70LE836S på fornem vis. Tv’et tilbyder i sandhed en biografoplevelse i hjemmet.

  3D-billeder gengives også flot. Vi bemærkede en smule crosstalk fra tid til anden, men ikke i en sådan grad, at det påvirkre den generelle 3D-oplevelse på nogen væsentlig måde. Igen har skærmens størrelse en gavnlig effekt på billedet, og 3D-billeder i stort format giver langt mere mening end 3D-billeder på ”små” 40-46” Tv. 3D tilføjer dybde til film og spil på Sharps Tv; uden at det blot virker som en gimmick ligesom på de mindre skærme.

  Alt i alt, er Sharps 70-tommer Tv et rimelig komplet Tv. Sharp har netop teknologien til at producere storformatsskærme, og med denne 70-tommer – og en 80-tommer på vej – præsenterer Sharp et alternativ til projektoren i hjemmebiografen. Jeg vil ikke mene, at Sharp kan konkurrere med high-end projektorer hvad angår billedkvalitet, men i en value-for-money-betragtning mener jeg, at Sharp overgår sine nærmeste konkurrenter i 64-80” segmentet. Derfor mener jeg også, at Sharp 70LE836S er et anbefalelsesværdigt storformats-Tv, der giver masser af billede for pengene.


  Tryk på awarden for at læse mere.


  Pris og forhandler:
  Sharp melder, at skærmen kan ses nu hos følgende forhandlere: Lydspecialisten (Nordjylland), KK-partner (Midtjylland), AV-connection (Sønderjylland), Expert Svendborg (Fyn) og SAT-UP (v. B&O Gentofte) (København).


  BilledkvalitetStandard billedindstilingerHjemmebiografen
  HD-billeder på skærmen3D crosstalk er ikke helt elimineret
  3D-billedkvalitetHøjttalere
  Sortniveau og shadow detailAQUOS NET+ føles upoleret
  Størrelse forbedrer billedkvalitet
  Lavt strømforbrug
  Pris


  Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

  Sharp 70LE836S debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Sharp 70LE836S debat  Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |