Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Canal Digital HD Entertain Center - FlatpanelsDK

Test: Canal Digital HD Entertain Center

|


Canal Digital præsenterede for nylig deres nye HD Entertain Center til nye og eksisterende Canal Digital-kunder. Der er ikke kun tale om en traditionel Tv-boks, for HD Entertain Center – som navnet antyder – kan meget mere. Der er blandt andet indbygget optagefunktion (via 500GB harddisk), muligheden for at sætte direkte Tv på pause samt mulighed for at spole frem og tilbage. Optagelser kan sættes i gang uanset hvor i verden du befinder dig og så er hele Canal Digital GO-filmudlejningstjenesten tilgængelig. Endelig lover boksen mulighed for styring via Apple-enheder.

Men kan HD Entertain Center bringe Canal Digitals Tv-univers til næste niveau? Er det nu du skal skifte Tv-udbyder? FlatpanelsDK undersøger det nærmere i denne test.

Canal Digital melder i øvrigt, at deres nyhedsbrev kan holde nysgerrige sjæle opdateret på udvikling/nyheder til boksen samt generelle nyheder.

Canal Digital HD Entertain Center test


Tilmeld dig vores Nyhedsbrev eller RSS feeds for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Producent:ADB
Tunertype:DVB-S2
Antal tunere:2
Harddisk:500GB
Dimensioner (HxBxD): 12.6cm x 21.0cm x 2.57cm
Dolby Digital
Indgange
Antenne (2 stk)
Ethernet (til internet-funktioner)
Udgange
HDMI
Scart
Analog lyd
Digital lyd (SPDIF)

Pris og forhandler:


De første indtryk

HD Entertain Center er opbygget omkring et diskret sort kabinet, der er mere kompakt end Canal Digitals tidligere Tv-boks. Boksen er lidt højere, men ikke lige så bred.

Canal Digital HD Entertain Center test


Der er placeret knapper i boksens højre side, mens der bag en låge i venstre side sidder et indgangsmodul, hvori Canal Digital-kortet kan indsættes.

Canal Digital HD Entertain Center test


Alle stik findes på bagsiden. HDMI-stikket (HDMI-kabel medfølger) skal give den bedste oplevelse ved tilslutning til et Tv, men scart-stikket sikrer, at boksen også kan tilsluttes ældre billedrørs-Tv. Bemærk, at der sidder to parabol-stik i venstre side. Tilsluttes begge, kan boksen optage to programmer, samtidig med, at et tredje ses. Strømforsyningen er ekstern.

Canal Digital HD Entertain Center test


Fjernbetjeningen har ikke ændret sig i forhold til Canal Digitals tidligere boks. Den er nem og overskuelig og har et metal-finish, som føles rart i hånden. Knapperne giver en let modstand ved tryk og føles ikke så billige, som på mange andre fjernbetjeninger i dag. Bemærk on-demand knappen nederst. Denne giver adgang til filmudlejning direkte på HD Entertain Center.

Forud for testen

Vi anvendte et Samsung plasma-Tv samt et Sony 40HX720 LCD-TV i forbindelse med testen. Boksen var tilsluttet via Canal Digitals anbefalede kabler, parabolskål og modtagerhoved.

Boksen har kørt 3-4 uger på Tv-signalet for at vurdere boksen ved dagligdagsbrug, og i mange forskellige brugssituationer.

Strømforbrug

Du kan se vores strømmålinger på Canal Digitals HD Entertain Center nedenfor.

Standby1.3 W1.3 W
Tv 12.5 W12.5 W

Funktionalitet

Første gang boksen tændes, skal Tv-kanalerne indstilles. Det kræver dog ikke den store tekniske kunnen, og klares med nogle få klik. Først vælges menusprog, hvorefter brugeren kan vælge mellem hurtig og en avanceret opsætning. Den hurtige opsætning foretager en meget automatiseret søgning af Tv-kanalerne, og efter nogle sekunder er boksen indstillet og klar. I forbindelse med første opstart hentede vores testeksemplar også en opdatering af softwaren, der tilføjer nye funktioner. De tog et par minutter.

Canal Digital HD Entertain Center test


Bemærk, at boksen pt. skal have to kabler ned fra parabol for at udnytte den fulde funktionalitet. En senere opdatering vil dog gøre det muligt med blot ét kabel oppe fra parabolen og en splitter lige før kablet tilsluttes boksen.

Canal Digital HD Entertain Center test


Herunder har vi delt boksens funktioner op i afsnit og vi gennemgår dem enkeltvis. I det næste afsnit, kan du læse mere om hvordan boksen føles i brug og i hverdagen.

Menuerne
Menuerne er nemme, overskuelige og let tilgængelige. Der kommer op nede i bunden, men Tv-kanalen fortsætter med at køre i baggrunden – det samme gør lyden. Brugervenligheden er forbedret i forhold til Canal Digitals gamle Sagem-boks (den flade) og man fornemmer hurtigt, at HD Entertain Center er meget intuitiv og nem at betjene.

Canal Digital HD Entertain Center test


De store grafiske ikoner er mere eller mindre selvforklarende, men alle elementer har også forklarende tekster, hvis man er usikker.

EPG (elektroniskprogramguide)
Jeg benytter selv EPG meget for at få overblik over hvilke kanaler, der sender hvad – og hvornår. Derfor mener jeg også, at EPG’en er en essentiel del af oplevelsen på et Tv eller en Tv-boks, når man vil se Tv-kanaler. Det er Canal Digital heldigvis enige i.

Canal Digital HD Entertain Center test


Den elektroniske programguide er grafisk flot og meget overskuelig. Canal Digital har holdt designet i grålige nuancer, som brydes af orange på de elementer, der er aktive. Det gør EPG’en let at overskue, og det faktum, at billede og lyd kører videre i baggrunden medfører, at EPG’en ikke føles isoleret fra Tv-platformen. EPG’en hænger naturligvis også sammen med optagefunktionen, så man kan planlægge optagelser ud i fremtiden – mere om optagelsesfunktionaliteten om lidt. Den er nem at hive frem og lukke ned, hvilket er et stort plus i min bog.

EPG’en kan desuden vises i ”Side Visning”, hvor man får hver kanals oversigt for sig. Endelig er der mulighed for at søge efter genrer på tværs af Tv-kanaler og se, hvilke programmer, der vises. Vi oplevede dog, at boksen søgte på alle Tv-kanaler, selv dem der ikke er med i kanalpakken. Det er naturligvis ikke et problem for kunder med den fulde pakke, men brugere med en mindre pakke, kunne ønske, at boksen begrænsede sig her.

Der er naturligvis også adgang til en helt traditionel kanalliste, ligesom alle kanaler kan vælges med op og ned-tasterne eller ved at taste nummeret på fjernbetjeningen. Kanallisten er valgt på forhånd af Canal Digital, men hvis man vil ændre på rækkefølgen kan det ske ved at oprette en favoritliste. Favoritlisten er herefter altid tilgængelig via kanalliste-knappen på fjernbetjening.

Alt i alt en meget funktionel EPG-funktion, som jeg tror mange brugere vil sætte pris på i hverdagen – og en forbedring i forhold til den tidligere Canal Digital-boks. EPG’en er hurtig, nem og overskuelig.

Optagefunktionalitet (PVR)
Som nævnt i indledningen har Canal Digitals HD Entertain Center en indbygget harddisk på 500GB til optagelse af Tv-programmer. Den seneste opdatering til boksen tillader, at man optager to forskellige programmer, samtidig med, at man ser et tredje. Det forudsætter dog, at det andet program man modtager ligger i samme sende-enhed, som det man vil se. Gør de ikke det, er det i stedet muligt at optage ét program, mens man ser et andet. 500 GB svarer cirka til 240 timers SDTV eller 80 timers HDTV, ifølge Canal Digital.

Canal Digital HD Entertain Center test


Optagefunktionaliteten er bundet op på EPG’en, men fungerer også uafhængig heraf. Det skal forstås på den måde, at man til enhver tid kan trykke på den røde optageknap på fjernbetjeningen for at starte en optagelse af det man ser på skærmen netop nu. Vil man i stedet planlægge optagelser senere på dagen eller en af de kommende dage, kan man åbne EPG’en, finde det pågældende Tv-show/film og aktivere en planlagt optagelse. Det husker boksen, og starter selv optagelsen på rette tidspunkt – også selvom boksen står i standby. Man kan indstille boksen til at forlænge optagelser med eksempelvis 15 minutter, så man ikke går glip af slutningen i f.eks. en forlænget sportsbegivenhed.

Canal Digital HD Entertain Center test


HD Entertain Center muliggør også serieoptagelser, hvilket automatisk bliver foreslået, når man vil optage et program via EPG’en. Vil du eksempelvis optage en Tv-serie, kan boksen sørge for at samtlige afsnit automatisk gemmes – dog også genudsendelser, hvilket kan være lidt frustrerende, med de danske Tv-stationers kærlighed for det samme indhold igen og igen i løbet af en måned. Det er i øvrigt muligt at benytte tal-tasterne på fjernbetjeningen, når man afspiller optagede programmer. Tasten 9 springer eksempelvis 9 minutter ind i en optagelse. Nemt og logisk.

Det bliver imidlertid endnu smartere, for med HD Entertain Center har Canal Digital også introduceret ”remote recording”. Via optag.canaldigital.dk, kan man finde programguiden og planlægge en optagelse, som boksen automatisk registrerer. Remote recording fungerer uanset, hvor du er i verden, men forudsætter naturligvis, at HD Entertain Center er tilsluttet internettet (hvilke den alligevel skal være for at kunne leje film), samt at ”Fjernoptagelse” er aktiveret i boksens menu.

Det fungerer rigtig fint, men brugerfladen på hjemmesiden efterlader lidt at ønske på det grafiske. I brug fungerer det dog uden problemer, og boksen registrerede vores ønsker korrekt. Det kunne være smart om, funktionen også blev integreret i Canal Digitals app til Apple smartphones og tablets, men det er dog endnu ikke muligt. Optage-hjemmesiden kan dog sagtens tilgås fra en smartphone.

Canal Digital HD Entertain Center test

Den indbyggede harddisk udvider mulighederne ud over simple optagelser, og giver mulighed for at sætte direkte Tv-udsendelser på pause, samt at spole frem og tilbage. Hele denne platform styres vha. fjernbetjenings pause og spole-knapper, der fungerer som tiltænkt. Det er nemt og ligetil at sætte et program på pause, hvis man bliver forstyrret, og genoptage det, når man vender tilbage. En lille indikator kan hives frem på skærmen, så man kan se hvor langt efter den ”direkte” udsendelse med er. Bemærk på billedet ovenfor, at vi er 1 minut og 3 sekunder bagud i Lykke i forbindelse til ”live-udsendelsen”.

Funktionen kaldes Timeshift, og Timeshift er altid aktivt i baggrunden. Det betyder, at man kan spole tilbage i et Tv-programt indtil det punkt, hvor man startede op på kanalen. Har man f.eks. set samme kanal i 5 minutter, kan man spole 5 minutter tilbage til det punkt, hvor man slog hen på Tv-kanalen. Det betyder dog også, at du ikke kan spole tilbage på andre Tv-kanaler end den du har set. Funktionen suppleres af en spole-grafik, som igen kan ses oppe på billedet med Lykke.

Canal Digital HD Entertain Center test

Når man har fået akkumuleret et kartotek af optagelser, kan de findes via ”my tv”-tasten på fjernbetjeningen. Optagelser kan sorteres efter flere parametre, og der vises et videoeksempel på det optagede i et lille vindue i siden. Optagelser sorteres fint, men serieoptagelser sorteres dog ikke særlig logisk, og man kunne have ønsket, at de eksempelvis blev lagt i en separat mappe for hver ”serie”. Det må være et ønske til en fremtidig opdatering.

Canal Digital GO – video on demand
Canal Digital GO er Canal Digitals filmudlejningstjeneste, der er meget lovende. Det er klart, at der ikke tilbydes alle aktuelle film, og nye biograffilm når først kataloget senere. Der er dog nyheder iblandt og der tilføjes konstant nyt indhold.

Canal Digital HD Entertain Center test


Canal Digital GO er dog et virkelig godt supplement til boksen. Hvis du ikke allerede abonnerer på Canal+ filmkanalerne, så vil du finde GO-tjenesten meget nyttig, da der kan streames både nye, gamle, kendte og ukendte film. Der er en sektion med såkaldte ”Bonusfilm”, der kan ses kvit og frit for Canal Digital-kunder med HD Entertain Center, og en lang række film udlejes til priser mellem 39 og 49 kroner. Der skal tastet en PIN-kode før filmleje, så børnene ikke kan boltre sig løs i 49-kroners film, mens du er væk. Fra man lejer en film har man 24 timer til at se den – det kan man gøre så mange gange man ønsker.

Canal Digital HD Entertain Center test


Det hele streames direkte til din Tv-skærm, og man venter ikke mange sekunder før en film starter. Lejefilm skal naturligvis ikke afleveres; det klares automatisk. Navigeringen rundt i Canal Digital GO er en tand langsommere end resten af boksens menuer, men stadig lysår hurtigere end, hvad vi er vant til på Tv-producenternes Smart TV-platforme. Der er naturligvis også adgang til at se trailere, før man lejer en film – og så er undertekster langt på alle film, som det ses herunder.

Canal Digital HD Entertain Center test


Billedkvaliteten i GO-tjenesten er ikke på niveau med Tv-kanalerne hos Canal Digital, men der er dog HD-versioner af flere lejefilm tilgængelige, og til dagligdagsbrug vil jeg vurdere, at de er tilstrækkelige for størstedelen af brugerne. Vi kender ikke den præcise bitrate, som filmene leveres i til boksen, men på sigt håber vi på et løft af billedkvaliteten, i takt med at danskerne får større og større Tv-skærme ind i stuerne.

Canal Digital HD Entertain Center test


Canal Digitals video-on-demand muligheder til HD Entertain Center er således et rigtig godt supplement til Tv-kanaler, og noget, som jeg tror mange vil få gavn af.
Du kan læse mere om Canal Digital GO video-on-demand-tjenesten her.

Billedkvalitet
Boksen leverer en konsistent billedkvalitet, og vi oplevede således ikke problemer med udfald eller tekniske mangler. For den bedste oplevelse bør HDMI-udgangen benyttes. Canal Digital leverer generelt pæne billeder på både SD (standard definition) og HD (high definition) kanalerne, og kom også bedst ud i vores test af billedkvalitet hos Tv-udbyderne.

Boksen understøtter desuden 3D via både Tv-kanaler og Canal Digital GO-filmudlejningstjenesten. Der er ikke så meget 3D-indhold tilgængelig på nuværende tidspunkt, men Canal Digitals første 3D-kanal gik i luften for kort tid siden, og kan naturligvis ses på HD Entertain Center, hvis du også har et 3DTV.

iPhone/iPad styring
Canal Digitals fjernbetjenings-app blev frigivet for kort tid siden og giver mulighed for at styre Tv-boksens funktioner direkte fra en Apple iPhone/iPod eller en iPad.

Canal Digitals Remote app til iPhone
Canal Digitals Remote app til iPhone


Canal Digital har flyttet funktionerne hen på den lille berøringsskærm, der fungerer som fjernbetjeningen gør. Desværre er der ikke interaktive elementer, såsom en Tv-guide direkte på skærmen på den håndholdte enhed. Grid TV Guide-knappen bringer EPG’en op på TV-skærmen i stedet for at bringe den frem på Apple-enheden, hvorfra man kunne finde det ønskede program. Det kunne have bidraget positivt til oplevelsen, såfremt man havde udnyttet samspillet bedre, da det lige nu mest af alt føles som en forlængelse af den fysiske fjernbetjening. Til gengæld er der direkte adgang til f.eks. GO-tjeneste og optagede Tv-programmer via knapperne i bunden, hvilket er praktisk.

I brug

HD Entertain Center giver en god og konsistent brugeroplevelse fra start til slut. Den er nem at opsætte, og v oplevede boksen som meget velfungerende i testperioden.

Et aspekt, som jeg tror mange vil sætte pris på, er boksens lydløse natur. Der høres ingen blæsere eller støj fra boksen, og det gør det til en nydelse at benytte boksen i dagligdagen, når man sammenligner med den tidligere Canal Digital boks, der desværre kunne have en tendens til at støje lidt – f.eks. hvis den var gemt væk i et møbel.

Canal Digital HD Entertain Center test


HD Entertain Center er hurtig – også når den skal starte op. Vi talte typisk 2-3 sekunder fra standby til den er klar på en Tv-kanal, og vi oplevede ikke, at den frøs en eneste gang i testperioden - selvom vi gik igennem funktionerne forfra og bagfra. Det havde den gamle boks en tendens til med de seneste softwareopdateringer. Canal Digital lover desuden yderligere funktioner i fremtiden opdateringer af boksen, så det ser vi frem til med optimisme. Kanalskift er middelhurtige, men der kommer lige en kortvarig sort skærm op før den nye Tv-kanal vises.

Brugeroplevelsen er der således ikke meget at sætte fingeren på efter vi har afprøvet boksen gennem en 3-4 uger periode, der også har budt på masser af traditionelle dagligdagssituationer, samt givet os mulighed for at få input fra andre brugere end os selv. De delte oplevelsen af boksen i hverdagsbrug.

Konklusion

HD Entertain Center er en kompakt lille sort boks, som er tiltænkt både nuværende og nye Canal Digital-kunder. Det er ikke blot en Tv-boks, for der er også masser af praktiske optagefunktioner samt video-on-demand filmudlejning. Vi har haft boksen stående i flere uger og har dermed også brugt den i ”hverdagssituationer”. Vi kunne med glæde konstatere, at den er mere eller mindre lydløs, nem at opsætte, og klippestabil i brug. Brugeroplevelsen er meget fornem.

HD Entertain Center boksens mange funktioner kan lyde avancerede, men de er faktisk rigtig nemme at tilgå. Hele samspillet imellem EPG (den elektroniske programguide) og optagefunktionen fungerer meget overbevisende, og giver en utrolig stor frihed i dagligdagen. Det samme gør Timeshift, hvor man har mulighed for at pause og spole tilbage. Remote recording – hvor optagelser kan sættes i gang fra alle steder i verden - er en smart tilføjelse, men kræver dog lidt finpudsning på hjemmesiden, hvorfra optagelserne startes. Canal Digital GO-tjeneste er også en kærkommen tilføjelse, da det giver mulighed for at leje film ”on-demand”. Der er en række film, som kan ses gratis for ejere af HD Entertain Center, og resten koster typisk mellem 39-49 kroner for 24 timers leje. Vi er sikre på, at mange vil sætte pris på dette, da man så ikke længere skal vente på film – man trykker blot start og så kører det hele efter få sekunder.

På den negative side noterer vi os, at billedkvaliteten på lejede film i Canal Digital GO er i den lave ende af hvad vi havde håbet på, men det forbedres forhåbentlig på sigt. Derudover så vi gerne at samspillet mellem app’en til Apple-enehder og boksen var lidt mere interaktiv fremfor blot at give de samme muligheder som den fysiske fjernbetjening – og så mangler der en Android-pendant.

Alt i alt må vi dog sige, at HD Entertain Center er en klar forbedring i forhold til den gamle boks, og vi fornemmer, at der er et endnu større potentiale, når Canal Digital udvider funktionerne i fremtiden (det gjorde de også i testeperioden). Boksen har været på markedet i Sverige og Norge, og de har derfor opdaget småproblemerne, hvorfor vi efterlades med en boks, der ikke blot er en Tv-boks, men som også kan mange andre, praktiske ting. Brugeroplevelsen er i top, og den kørte uden problemer i forbindelse med vores test. Derfor vil jeg også klart anbefale både eksisterende og kommende Canal Digital parabol-kunder at hive boksen hjem til stuealteret.

Pris og forhandler:


Canal Digital melder i øvrigt, at deres nyhedsbrev kan holde nysgerrige sjæle opdateret på udvikling/nyheder til boksen samt generelle nyheder.

God og flydende brugeroplevelseApple-app kunne godt være mere interaktivTv-brug
Fryser aldrig samt lydløsBilledkvalitet i GO kunne være bedre Filmleje i stuen
Optagelsesfunktioner og EPGRemote recording ønskes mere tilgængelig
Pause og spole-funktioner
Canal Digital GO-filmudlejning
Meget brugervenlig


Tilmeld dig vores Nyhedsbrev eller RSS feeds for at modtage besked når nye anmeldelser er online

HD Entertain Center debat

Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: HD Entertain Center debatFlere anmeldelser

Test: LG G1 OLED 'Evo'

27 Aug 2021 |

Test: Sony X90J

28 Jun 2021 |

Test: Apple TV 4K 2021

18 Jun 2021 |

Test: Samsung QN95A 'Neo QLED'

14 Jun 2021 |