Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Toshiba WL768 - FlatpanelsDK

Test: Toshiba WL768

|


Toshiba WL768 test

Toshiba afslørede første gang deres nye samarbejde med Jacob Jensen Design tilbage i september. WL768 er en af topmodellerne og kommer med lovende billedkvalitet og 3D. Toshibas Tv er landet hos forhandlerne og i denne test kigger vi på WL768 (WX800 i USA) modellen, som placerer sig prismæssigt lidt under LG og Samsungs dyrere modeller.

Kan Toshiba matche andre high-end TV i prisklassen? Kan Tv’et internetfunktionalitet overbevise os? Og hvor god er 3D-billedkvaliteten? FlatpanelsDK vil finde ud af dette og mere i denne test af Toshiba WL768.

Toshiba WL748 findes i 40, 46 og 55 tommer kaldet henholdsvis 40WL768N, 46WL768N og 55WL768N. N'et angiver at der er tale om en dansk model.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

This review in English: Toshiba WX800/WL768 reviewStørrelse:55" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:6 ms (g2g)
Kontrastforhold:7.000.000:1
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dot pitch:
Paneltype:LCD med Edge LED
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 77.2cm x 128.3cm x 2.9cm (uden fod)
Vægt29,1 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type) (Audio ind/ud)
SCART (1 indgang)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Andet
Udgange
Audio (type) (1 udgang, hovedtelefonudgang)
SCART
S/PDIF (optical)
Andet
Tunere
Analog
DVB-T
DVB-T (MPEG4)
DVB-C
DVB-C (MPEG4)
DVB-S
DVB-S (MPEG4)
Andet
Øvrigt

Pris og forhandler:


De første indtryk

Toshibas Tv har et meget slankt design og bygger på en glasplade, der går ud i ét og dækker både skærmpanel og ramme. Rammen er ikke særlig bred og selvom Toshibas Tv ikke adskiller sig virkelig fra konkurrenterne ser det ganske pænt ud.

Toshiba WL768 test
Toshiba WL768 test


Foden er lavet i samme blanke look, som Tv’et, men delen, som holder Tv og fod sammen, er gennemsigtig. Det kan til tider give et indtryk af, at Tv’et svæver i luften. Foden har desuden en manuel drejefunktion.

Toshiba WL768 test
Toshiba WL768 test


Alle indgange er placeret på bagsiden af Tv'et og peger enten til siden eller nedad, hvilket er perfekt. På højre side af rammen har Toshiba placeret berøringsfølsomme knapper.

Toshiba WL768 test
Toshiba WL768 test


Toshiba WL768 er også meget slank. Nedenfor kan du Tv’et fra siden.

Toshiba WL768 test
Toshiba WL768 test


Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Desværre matcher fjernbetjeningen ikke Tv’ets elegante design. Den ser gammel og billig ud. Den føles også for let i hånden, hvilket desværre demonstrerer lav kvalitet. Vi havde forventet en bedre fjernbetjening fra et Tv i denne prisklasse.

Toshiba WL768 test
Toshiba WL768 test


Toshiba WL768 har de mest basale mediefunktioner, såsom USB-afspilning med understøttelse af DivX samt en elektronisk programguide (EPG). Toshiba har også integreret en YouTube-funktion, der lader dig se populære videoer på YouTube – eller lader dig søge frit.

Toshiba WL768 test
Toshiba WL768 test


En anden funktion er medieafspilleren, som basalt set er DLNA. Desværre tillader Toshiba kun, at der streames fotos fra andre enheder til Tv’et. Musik og video er ikke understøttet, hvilket gør anvendelsen i praksis meget begrænset.

Ud over disse funktioner, har Toshiba ikke lagt meget vægt på Smart TV-funktionaliteten og sammenlignet med de fleste andre 2010 og 2011 Tv, føles Toshiba WL768 ret amputeret på dette område.

Kalibreringsindstillinger
I menuerne Toshiba WL768 har disse billedindstillingsmuligheder: baggrundslys, kontrast, lysstyrke, farve, nuance og skarphed.

I den avancerede menu kan du styre: ColorMaster, farvetemperatur, Auto lysstyrke sensor, Aktiv styring af baggrundslys, sort/hvid-niveau, statisk gamma, støjreduktion, Resolution+, Active Vision M200 Pro og film stabilisering.

Du kan også vælge fra disse billedprofiler: Standard, Hollywood 1, Hollywood 2, Spil, PC, AutoView, og Dynamisk.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme

Nedenfor har jeg målt energiforbruget på Toshiba WL768.

Standby0.1 W0.1 W
SD+HD124 W162 W
3D185 W185 W


Efter kalibrering målte jeg strømforbruget til 162 W, hvilket ikke er videre imponerende.

Jeg foretog desuden en måling af strømforbruget ved 3D, fordi skærmen her sender væsentligt mere lys ud, hvilket også betyder et højere strømforbrug.

Kalibrering af Toshiba WL768

Nedenfor kan du en måling af billedegenskaberne på Toshiba WL768 med skærmens standardindstillinger direkte fra kassen. Kun Eco mode er slået fra.

Toshiba WL768 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Farvepræcisionen med skærmens standardindstilling er ikke særlig god. Du kan se fra grafen ovenfor, at vi målte betydelige farveafvigelser.

  Gamma stiger fra 1,7 til 2,5, hvilket betyder, at farverne er overmættede. De mørke farver er for mørke og de lyse farver er for lyse. Farvetemperaturen blev målt til 8820 Kelvin, hvilket er et stykke fra vores 6500 Kelvin mål, og billederne på skærmen ser derfor for kolde og blålige ud.

  Jeg ændrede nu til Hollywood 1 billedprofilen og tog en ny måling.

  Toshiba WL768 test


  Hollywood 1 billedprofilen er langt bedre, og farverne er nu temmelig præcise. Vi roste Hollywood billedprofilen i forbindelse med testen af Toshibas mellemprismodel VL748, og WL768 giver os næsten identiske resultater.

  Gamma er ikke 100 % korrekt, men meget tættere på vores mål end i standardprofilen. Farvetemperaturen er 6628 Kelvin og farverne er generelt præcise og naturlige.

  Jeg foretog nu en kalibrering af Toshiba WL768. Her er mit resultat.

  Toshiba WL768 test


  Efter kalibrering formåede jeg at forbedre gamma til at ligge meget tæt på vores 2,2 mål. Nøjagtig 2,2 gamma sikrer præcise farver og balance i billedet. Men jeg var nødt til at foretage nogle ændringer i skærmens menuer.

  Farveafvigelserne er ikke signifikante mere, og farvetemperaturen er også meget tæt på vores 6500 Kelvin mål.

  Nedenfor er mine kalibrerede indstillinger.


  Billedprofil:Hollywood 1
  Baggrundsbelysning50
  Kontrast80
  Lysstyrke:0
  Skarphed:0
  Farve:0
  Nuance:0
  Farvetemperatur2
  ColorMasterOff
  Sort/hvid-niveau0
  Aktiv baglys kontrolFra
  Statisk gamma0
  Støjreduktion Fra
  Resolution+Fra
  Active Vision M200 ProTil/Fra
  Film stabilisatorFra
  Hvid balance - type2P
  Rød-kompensation0
  Grøn-kompensation-1
  Blå-kompensation +1
  Rød-forstærkning2
  Grøn-forstærkning-4
  Blå-forstærking -3


  Jeg sænkede baggrundslyset for at optimere skærmen til et mørkt rum. Ser du primært Tv i en oplyst stue, bør du øge indstillingen kaldet baggrundslys eller aktivere Eco-sensoren.

  Jeg sænkede også indstillingen kaldet Sort/Hvid-niveau. Denne indstilling er den primære årsag den skæve gamma i skærmens standardindstillinger. Du skal derfor sænke indstillingen til 0. Jeg foretog også en RGB (rød, grøn, blå) kalibrering for at optimere farvenøjagtigheden.
  Jeg har ikke arbejdet med de avancerede RGB IRE indstillinger, men hvis du har erfaring med indstilling af Tv, kan man komme endnu længere med Toshibas TV.

  Billedkvalitet på Toshiba WL768

  I dette afsnit vil jeg gennemgå billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

  Toshibas tv har en glasfront, og det afføder naturlig en del reflektioner – især i dagstimerne. Glas er ikke det bedste valg, hvis du planlægger at placere et Tv i et meget oplyst rum. På billedet nedenfor kan du se reflektionerne fra glasfronten.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Jeg gik videre til at teste skærmens farvenuancering, som beskriver hvor godt skærmen skelner de mange forskellige farvenuancer fra hinanden. Jeg var overrasket over at se rigtig gode resultater. Vi roste Toshibas mid-end TV VL748 for god ydelse på dette område, og denne lidt dyrere model, gør det også rigtig flot. Panelet skelner næsten alle farver og jeg så kun nogle småproblemer i de meget mørke farveområder.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  SD-billedkvaliteten (SD er fællesudtryk for Tv-signaler som ikke er i HD og DVD) er over gennemsnittet, og Toshibas opskaleringssystem er ganske fornuftigt. Samtidig mener jeg dog, at noget af den bedste SD-billedkvalitet stadig fås fra Panasonics mellem og high-end modeller, og WL768 må se sig slået på dette punkt at f.eks. Panasonic GT30.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  HD-billedkvalitet er smuk, og jeg mener, at Toshibas Tv gør et fantastisk stykke arbejde her. Jeg mener endda, at Toshiba WL768 er på niveau med de bedste Edge LED-baserede TV i dag, når det kommer til HD-billedkvalitet. Farverne er naturlige, kontrasten er fair og responstiden er hurtig.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Før jeg går videre til at tale om responstid, vil jeg dog gerne tale lidt om scanning backlights. Toshiba WL768 har scanning backlight-teknologi, som har til formål at reducere slør (forbedre responstiden) ved at rulle en sort bjælke nedover skærmen fra top til bund ved en meget høj frekvens. Denne metode sikrer, at brugeres ”øjne” konstant ”nulstilles” og vil give en opfattelse af mindre slør på hurtige bevægelser.

  Se hvordan scanning backlights fungerer på billedet nedenfor.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Og scanning backlight bidrager bestem til at nedbringe responstiden på Toshibas TV. Jeg så minimal sløring på hurtige bevægelser og selvom Toshiba ikke er helt på niveau med de hurtige Plasma-Tv, er det bestemt i top 10 blandt de LCD-TV jeg har testet, når det kommer til responstiden. Scanning backlight systemet er også aktiv når 200 Hz systemet er deaktiveret, hvilket er en god nyhed for de brugere, der ikke bryder sig om 100/200 Hz systemer, hvor nye billeder udregnes og indsættes mellem billederne.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Toshibas 200 Hz system (her menes systemet, hvor der udregnes nye billeder og lægges ind mellem de eksisterende) er fair. Det er ikke for aggressivt, hvilket er tilfældet med nogle 100/200 Hz systemer og den direkte årsag til, at billeder kan synes kunstige eller sæbeoperaagtige. Toshibas 200 Hz system skaber også minimale billedartefakter. Til Blu-ray brug mener jeg, at du bør deaktivere systemet, men til normalt Tv-kiggeri, kan det have en udglattende effekt og reducere slør.

  Dog giver 200 Hz system også ekstra input lag (forsinkelse på signalet fra det modtages til det vises på skærmen). Jeg målte input lag til 70 ms med 200 Hz systemet aktiveret og 35 ms uden.

  Nedenfor har jeg målt sortniveau og kontrast.

  Sortniveau0.11 cd/m20.05 cd/m2
  Lysstyrke196 cd/m2132 cd/m2
  Kontrastforhold1782:12640:1
  Kontrastforhold +/- 50


  Efter kalibrering målte sortniveauet til 0,05 cd/m2, hvilket er på niveau med det typiske Edge LED-baserede Tv, men ikke på niveau med de bedste plasma-Tv og bagbelyste LED baserede LCD-TV. Sort blev eksempelvis også målt til 0,05 cd/m2 på Samsungs 2010 C8705 model.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Shadow detail (skærmens evne til at skelne de mørkeste farver fra hinanden) er fair, men ikke fantastisk. Jeg formåede at forbedre shadow detail efter kalibrering, men jeg nåede aldrig et perfekt resultat. Jeg var i stand til at skelne de fleste mørke farvenuancer fra hinanden efter kalibrering, men de 1-2 mørkeste nuancer af grå, blev ikke skelnet fra helt sort. Det betyder i praksis, at ikke alle detaljer i meget mørke filmscener og spil vises.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Herunder har jeg undersøgt Toshiba WL768 et mørkelagt rum for at undersøge for ujævn lysfordeling; ofte kaldet backlight bleeding eller clouding.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Toshibas WL768 har en endens til ujævn lys (mest som lysere pletter), hvilket kan ses på billedet ovenfor, men vi skal også huske, at vi testede 55 tommer varianten. Jo større tv, desto større risiko for ujævnt lys, når vi taler om Edge LED baserede Tv.

  3D-billedkvalitet på Toshiba WL768

  Vi brugte PlayStation 3 og en 3D Blu-ray-afspiller til at teste 3D-film og 3D-spil.

  Nedenfor kan du se Toshibas 3D-briller.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Jeg vil ikke sige så meget omkring 3D i almindelighed og hvad du bør forvente dig af 3D, men i stedet henvise til vores Panasonic VT20 anmeldelse for en generel 3D introduktion.

  I denne test vil jeg undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet, 3D crosstalk og endeligt inkludere en lille sammenligning med nogle af de andre 3DTV på markedet.

  På Toshiba WL768 kan man skrue rigeligt op for baggrundslyset i menuen, hvilket også sikrer, at 3D fungerer fint i selv oplyste omgivelser, selvom 3D-brillerne reducerer lysstyrken fra skærmen.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Jeg var selvfølgelig mest interesseret i at undersøge for crosstalk (dobbeltbilleder ved 3D) og her fik jeg endnu en overraskelse - en god en vel og mærke. Toshiba WL768 det laveste niveau af crosstalk jeg endnu har registret på et LCD-TV til dato. Det selv slår Sonys 3D LCD-TV såsom HX900, som vi tidligere har rost for at have lavere crosstalk end andre LCD-TV. Det betyder også, at 3D-dybden fremstår flot på Toshibas tv.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Jeg tror, at Toshiba WL768 kan levere 3D-billedkvalitet, som vil tilfredsstille den typiske bruger. Crosstalk er ikke elimineret – det er det heller ikke på plasma-Tv – men det er ikke længere på et niveau, hvor det er kritisk, ligesom på f.eks. Samsung og LGs første 3D-fladskærme. Vores Avatar og Grand Canyon 3D-demoskiver stod flot, og jeg nød oplevelsen. Jeg vil dog ikke gå så langt og påstå, at Toshiba kæmper med de bedste plasma-Tv såsom Panasonic VT20 mht. 3D-billedkvalitet, men den ligger et stykke over den gennemsnitlige 3D LCD/LED-fladskærm. God gået, Toshiba.

  Vi har læst, og er opmærksomme på, at de første amerikanske købere af dette Tv oplevede problemer med crosstalk samt, at de rapporterede en signifikant forbedring efter en softwareopdatering af Tv’et. Vi har ikke mulighed for at teste WL768 med den gamle software så vi kan ikke bekræfte dette og alle betragtninger omkring 3D i denne test er foretaget med den nyeste Tv software.

  PC og mediecenter

  Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920x1080 opløsning fra dit Media Center og vælge"Full" skærmformatet.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er gennemsnitlige og jeg spottede ændringer i farveintensiteten fra vinkler. Toshiba WL768 er ikke på niveau med plasma-tv og heller ikke de bedste LCD/LED-modeller.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Sortniveauet reduceres også synligt fra vinkler, hvilket er et problem.

  Toshiba WL768 test
  Toshiba WL768 test


  Lyden

  Toshiba har skabt et meget slank Tv, hvilket også begrænser muligheden for at integrere ordentlige højttalere. Derfor kom det ikke som nogen overraskelse, at lydkvaliteten fra Tv er svag. Bassen er mangler, og mellemtonerne mangler intensitet.

  Til film, spil og musik anbefaler jeg separate højttalere.

  Konklusion

  Toshiba har integreret de mest basale multimediefunktioner, men desværre er stort set hele Smart TV-platformen fraværende. Adgang til YouTube er rar at have, men det er bare ikke nok i forhold til hvad konkurrenterne byder ind med. DLNA-funktionaliteten er også begrænset til kun at håndtere fotos. På den anden side tæller det slanke design med stik der vender nedad og til siden samt materialevalget op.

  Vi var overrasket over at se relativt få kritikpunkter, når det kommer til billedkvalitet. De fleste Edge LED-baserede fjernsyn i dag har problemer og Toshiba WL768 har da et par som springer i øjnene, såsom ujævnt lys og for upræcise standardindstillinger, men derudover yder Tv’et flot. Farvenøjagtighed er god i Hollywood billedindstillingen, responstiden er hurtig på grund af den scanning backlights og farvenuanceringen er meget overbevisende.

  HD-billedkvaliteten er også smukt og jeg var tilmed positivt overrasket over at se pæn 3D-billedkvalitet fra et LCD-TV. Toshiba er ikke kun bedre end den gennemsnitlige 3D LCD/LED-fladskærm, men også den bedste performer på 3D blandt LCD/LED-fladskærme lige nu, på grund af lav crosstalk. WL768 er imidlertid ikke på niveau med de bedste 3D plasma-Tv, men afstanden mellem plasma og LCD/LED på 3D er blevet mindre.

  Udover de manglende Smart TV funktioner, mener jeg Toshiba WL768 er et rigtig godt Tv baseret på billedkvaliteten - og det er jo hvad det handler om i sidste ende. Billedkvalitet er det vigtigste kriterium i vores anmeldelser og baseret på den gode billedkvalitet og forholdsvis pæne 3D-billedkvalitet, vil jeg gerne understrege, at Toshiba WL768 er et Tv, som bør overvejes i prisklassen. Jeg ville blot ønske, at Toshiba brugte lidt flere kræfter på bagbelyste LED-modeller fremfor Kant LED-baserede modeller.

  Pris og forhandler:


  BilledkvalitetUjævnt lysStuen
  3D-billedkvalitetHøjttalereHjemmebiografen
  Response timeIngen Smart TV funktioner
  Stik vender nedad og til sidenReflektioner i frontglasset
  FarvenuanceringStandard billedindstillinger  Toshiba WL768 debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Debat af Toshiba WL768 • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |