Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung C9005 (9-serien) - FlatpanelsDK

Test: Samsung C9005 (9-serien)

|


Samsung C9005 test

Samsungs 9-serie flagskib indenfor fladskærms-Tv er ekstremt tynd og faktisk det slankeste Tv på markedet. Samsung C9005 er dog ikke blot tyndt; det er også proppet med multimedia-funktionalitet, som vi kender det fra Samsungs andre fladskærme. Skærmen er baseret på Edge LED og håndterer desuden 3D.

Men hvor god er Samsung C9005? Det er Samsungs dyreste model, men kan den måle sig med Sonys og LGs high-end LED-modeller? Og hvad med 3D-billedkvaliteten? Det vil FlatpanelsDK undersøge i denne test.

Samsung C9005 er tilgængelig i 40, 46 og 55 tommer kaldet 40C9005, 46C9005 og 55C9005.

Få direkte besked, når anmeldelsen er online ved at tilmelde dig vores store nyhedsbrev her. Du kan også tilmelde dig vores RSS feeds

This review in English: Samsung C9000 review


Størrelse:46" widescreen
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dot pitch:
Paneltype:LCD med Edge LED
Vægmontering: (kun special-version af TV)
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 59.8cm x 96.9cm x 3.4cm (uden fod)
Vægt14,5 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type) (Audio ind/ud)
SCART (1 indgang)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Andet
Udgange
Audio (type) (1 udgang, hovedtelefonudgang)
SCART
S/PDIF (optisk)
Andet
Tunere
Analog
DVB-T
DVB-T (MPEG4)
DVB-C
DVB-C (MPEG4)
DVB-S
DVB-S (MPEG4)
Andet
Øvrigt

Pris og forhandler:

40"46"


De første indtryk

Samsung C9005 er det slankeste Tv på markedet, og det er noget af en præstation. Metalrammen skaber et stærk kabinet, og det er faktisk stærkere end man tror, når man betragter dybden af panelet.

Samsung C9005 test
Samsung C9005 test


Tv’et er ikke blot smukt forfra, det gør det også godt fra bagsiden. Bagsiden af skærmen er helt ren og byder ikke på distraherende kabler, som skæmmer designet.

Samsung C9005 test
Samsung C9005 test


En fed feature er, hvordan knapperne er usynlige indtil man fremkalder dem ved at føre hånden under fronten af foden. Herefter glider en lille skinne ud med berøringsfølsomme knapper.

Samsung C9005 test
Samsung C9005 test


Alle indgange er tilmed placeret på bagsiden af foden. Det betyder dog også, at foden er en nødvendighed, simpelthen fordi de meste af elektronikken er integreret her. Ikke bare indgange og udgange, men også en række af billedkredsløbene.

Det betyder desværre også, at såfremt man ønsker at vægmontere Tv’et, bliver man nødt til at afmontere Tv’et fra foden og fastgøre den på bagsiden. Rent faktisk findes der to forskellige udgaver af skærmen. En med en fast stand og en som er beregnet til vægmontering. Det ændrer dog ikke på, at foden skubber Tv’et et par centimeter længere ud fra væggen.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Samsung har udviklet en ny Touch fjernbetjening, der leveres sammen med C9005. Den har en stor touch-skærm med fysiske knapper nedenunder.

Samsung C9005 test
Samsung C9005 test


Vi har allerede omtalt fjernbetjeningen flere gange, men her giver vi dig en kort sammenfatning.

Berøringsskærmen er god og reagerer forholdsvis hurtigt og præcist på berøring. Ved aktivering af knapper på skærmen, aktiveres også en lille vibrator, så man ved, hvornår man har trykket på en knap.

Samsung C9005 test
Samsung C9005 test


De fleste funktioner er tilgængelige fra hovedskærmen på fjernbetjeningen, og du kan ”glide” mod højre for at se flere muligheder. Touch-fjernbetjeningen har også smarte funktioner, som aktiveres, hvis den tilsluttes hjemmenetværket. Den kan først og fremmest tjene som en DLNA-enhed og derved afspille video på den lille skærm, men den kan også vise direkte Tv-udsendelser, hvor den ekstra tuner i C9005 Tv’et anvendes til at sende trådløst til fjernbetjeningen.

Brugervenligheden er ikke perfekt og visse navigations-skridt giver ikke særlig meget mening. Mit primære personlige problem med touch-fjernbetjeninger er imidlertid det faktum, at man er nødt til konstant at kigge på skærmen for at navigere, idet man ikke fysisk kan mærke knapperne. Heldigvis har Samsung integreret lydstyrke-knappen og kanalvælger-knappen, som fysiske knapper under berøringsskærmen.

Endelig kan C9005 også kontrollere andre enheder. Du skal blot opsætte den. Fjernbetjeningen klarer endda makroer (en række kommandoer efterfulgt af hinanden), hvis det var noget.

Hvis du vil vide mere om Samsungs touch fjernbetjening se denne artikel: Samsung 9-serie lancering - med indtryk

Hvis du ønsker en mere enkel fjernbetjening, kommer C9005 også, med denne lille"sten"-fjernbetjening i boksen.

Samsung C9005 test
Samsung C9005 test


Resten af multimedie-funktionalitet er stort set identisk med de andre Samsung high-end modeller. Det betyder, at brugeren har adgang til Internet Apps, DLNA, USB-optagelse og USB-afspilning.

For mere information om disse multimediefunktioner se vores Samsung C8705 anmeldelse .

Kalibreringsindstillinger
Følgende billedindstillinger er tilgængelige: Baggrundslys, kontrast, lysstyrke, farve, nuance og skarphed.

Det har også nogle Eco-funktioner og i de avancerede indstillinger fandt vi: Sort tone, dynamisk kontrast, shadow detaili, gamma, farverum, hvidbalance (RGB), 10p hvidbalance, hudtone, Kant forbedring, xvYCC og LED Motion Plus. Endelig fandt vi Farvetone, size, Digital støjfilter, MPEG støjfilter, HDMI Sortniveau, Film tilstand og 200Hz Motion Plus.

Du kan også vælge mellem disse billedprofiler: Dynamisk, standard, naturlig og film.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme

Nedenfor er strømforbruget målt på 46-tommer versionen 46C9005.

Standby0.0 W0.0 W
SD+HD194 W132,5 W
3D210 W210 W


Efter kalibrering målte jeg strømforbruget til 132,5 W, hvilket er højere end på de fleste LCD-TV med Edge LED (ligesom 9-serien).

Jeg foretog også en måling af energiforbruget ved 3D. I 3D er baggrundslyset sat til maks for at kompensere for den reduktion i lyset 3D-briller introducerer. Derfor forbruges der også typisk mere strøm når der ses 3D.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Kalibrering af Samsung C9005

Nedenfor kan du se en out-of-box måling på Samsung C9005 i Standard billedindstillingerne uden Eco-funktionerne aktiveret.

Samsung C9005 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Standardindstillingerne er ikke særlig præcise og farverne er overmættede. Jeg målte en gamma der stiger fra 1,8 i de mørke gråtoner til 2.4 i de lyse nuancer. I praksis betyder det, at de mørke farver er for mørke og at lyse farver er for lyse.

  Farvetemperaturen blev målt til 7909 Kelvin, hvilket er typisk for fladskærme i dag, selvom det giver et for koldt og blåligt billede i forhold til vores reference på 6500 Kelvin.

  Lysstyrken var ekstremt høj og blev målt til 329 cd/m2. Dette er for højt til allround brug.

  Jeg har ændret nu til billedprofilen kaldet Film (Movie) og tog en ny måling.

  Samsung C9005 test


  Film billedprofilen er bestemt bedre, men ej heller perfekt. Farveafvigelserne er stadig synlige, men gamma er forbedret og går nu mellem 2.04 til 2.14, hvilket betyder, at billedet er mere balanceret.

  Farvetemperaturen er nu for lav, og vi målte 6119 Kelvin. Lysstyrken er nu langt bedre til allround brug på 173 cd/m2.

  Jeg ønskede at forbedre billedkvaliteten yderligere, så jeg foretog en kalibrering af C9005. Her er mit resultat.

  Samsung C9005 test


  Efter kalibrering nåede jeg et tilfredsstillende resultat. Farveafvigelserne er ikke så store og gamma er ret præcis, hvilket sikrer, at farver hverken er for lyse eller mørke. Kun de mørkeste nuancer er stadig lidt for mørke.

  Farvetemperaturen er nu også meget tæt på vores mål på 6500 Kelvin, så billedet hverken er for rødligt eller blåligt.

  Nedenfor er mine kalibrerede indstillinger.


  Picture preset:Movie
  Backlight8
  Contrast90
  Brightness:45
  Sharpness:10
  Tint:G50/G50
  EcoOff
  Black ToneOff
  Dynamic ContrastOff
  Shadow detail0
  Gamma-1
  Color SpaceAuto
  Flesh Tone0
  xvYCCOff
  Color ToneWarm2
  SizeScreen Fit
  Digital Noise FilterOff
  Mpeg noise filterOff
  Film modeOff
  R-Offset26
  G-Offset24
  B-Offset25
  R-Gain28
  G-Gain20
  B-Gain28


  Jeg har reduceret backlight for at opnå bedre allround indstillinger, men hvis du mest ser TV i dagtimerne, bør du øge Backlight-indstillingen (Baggrundslys på danks) eller aktivere den automatiske lyssensor i menuerne.
  Jeg har også ændret RGB-værdier til at forbedre farvenøjagtighed og farvegengivelse i almindelighed.

  Billedkvalitet på Samsung C9005

  I dette afsnit vil jeg gennemgå billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

  Samsung C9005 har et semi-blankt panel og derfor også reflektioner i panelet. Du kan opleve reflektioner i løbet af dagen, men derudover er det ikke slemt. Mange nyere Tv med glasfront kæmper med langt flere reflektioner. C9005 har ingen glasfront, men blot en semi-blank overflade behandling yderst på panelet. Jeg fik desværre ikke taget et billede i en oplyst stue, men nedenfor kan de se skærmen i et mørkt rum med kunstig belysning.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Jeg gik videre til at undersøge farverne på skærmen og jeg oplevede her lidt problemer i vores test af farvenuancering (hvor godt skærmen skelner de forskellige farver fra hinanden). Farveovergangen var ikke helt flydende og der var tegn på ”bånd” i de mørke og semi-mørke farver, hvilket betyder, at ikke alle mørke farver adskilles korrekt. Samsungs C8705 LED-model gav bedre gengivelse af farver.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  SD-billedkvaliteten (fællesudstryk for Tv-signaler og DVD) er pæn, men ikke fantastisk. Detaljegraden ligger over gennemsnittet, men ikke på niveau med Samsungs egen C7705 plasma-Tv eller Panasonics VT20. Jeg vurderer heller ikke, at C9005 er bedre end Samsungs egne 7 og 8 serie af LED-modeller, når det kommer til SD-billedkvalitet.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  HD-billedkvalitet er generelt smuk, men ikke så detaljeret som på flere af de andre producenters high-end modeller og jeg så ingen forbedring i forhold til Samsungs egne 7 og 8 LED-serier. Jeg følte også, at sortgengivelsen var svag i praktisk brug, hvilket gav en følelse af mindre levende og mindre intense billeder end på skærme med dyb sort, såsom Sonys high-end HX900 model og LGs LE850N, der begge kommer med local dimming. Samsung C9005 anvender ikke local dimming. Jeg vender tilbage til sortniveau og kontrast om lidt.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Responstiden er hurtig nok til sport og action-film. Samsung har indbygget en begrænset form for scanning backlight, hvor en sort streg løber ned over skærmen for at forbedre gengivelse af hurtige scener. Det er ikke 100 % det samme som på LCD-TV med baggrundsbelyst LED, men en mere overordnet form for scanning backlight. Samsung kalder det selv LED Motion Plus i menuen. Se et billede herunder, der er taget med et spejlrefleks-kamera med meget hurtig lukketid for at illustrere funktionen i praksis.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Jeg så dog en smule sløring på meget hurtige bevægelser og C9005 er ikke så hurtig som de hurtigste scanning backlight baserede LCD-TV eller plasma-Tv. Alt i alt er responstiden på C9005 dog hurtig nok til det meste brug og absolut heller ikke et decideret kritikpunkt. Vi så heller ingen overdrive slør (glorier omkring bevægende objekter), hvilket er positivt.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Jeg har talt om Samsung 200 Hz system før og på C9005 hedder det Motion Plus. Personligt foretrækker jeg at slå systemet fra fordi det får billeder til at se kunstige og sæbeopera-agtige ud. Det er dog her værd at bemærke, at Samsung giver mulighed for at indstille på Blur Compensation og Judder Compensation, så man kan gøre systemet mindre aggressivt og derved opnå forbedringer som mere flydende billeder, samtidig med, at man kan reducere den kunstige billedeffekt.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Nedenfor har jeg målt sortniveau og kontrast.

  Sortniveau0.16 cd/m20.09 cd/m2
  Lysstyrke329 cd/m2125 cd/m2
  Kontrastforhold2056:11389:1
  Kontrastforhold +/- 100


  Efter kalibrering målte jeg et sortniveau på 0,09 cd/m2. Det er ikke imponerende og Samsungs C8705 serie byder på noget dybere sort. Det ligner et kompromis i jagten på at gøre skærmen så slank, fordi umiddelbart tyder det på, at panelet i C9005 ikke er så forskellig fra panelet i den billigere C8705 – baggrundsbelysningen er blot anderledes.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Shadow detail (skærmens evne til at skelne de mørkeste farver fra hinanden) på C9005 er ganske god efter kalibrering, men C9005 har en tendens til at gengive visse af de mørkeste grå farver ligesom sort før kalibrering. Dette skyldtes den lidt unøjagtige gamma, og derfor anbefaler jeg, at man benytter vores kalibrerede indstillinger længere oppe.

  Alt jeg alt er jeg dog tilfreds med skærmens gengivelse af de mørkeste farver og på C9005 kunne jeg skelne de fleste mørkegrå toner fra hinanden. Det bidrager til at opretholde detaljerne i mørke filmscener og spil, hvilket er vigtigt. Jeg ville blot have ønsket, at C9005 kunne gengive en dybere sort farve.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Herunder har jeg undersøgt Samsung C9005 i et helt mørkt rum for at se, om det er tendens til ujævn baggrundsbelysning; ofte kaldet clouding og backlight bleeding.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Samsung C9005 har en smule gennemtrængende lys i alle hjørner, men det var dog ikke uventet taget den tynde profil i betragtning. De fleste Edge LED fladskærme lider af ujævn lysfordeling.

  Men jeg må også sige, at jeg havde frygtet værre problemer på C9005. Lyset i hjørnerne er synligt i praksis, men er sjældent distraherende. Jeg så de primært i meget mørke scener om aftenen.

  3D-billedkvalitet på Samsung C9005

  Vi brugte PlayStation 3 og en 3D Blu-ray-afspiller til at teste 3D-film og 3D-spil.

  Jeg vil ikke sige så meget omkring 3D i almindelighed og hvad du bør forvente dig af 3D, men i stedet henvise til vores Panasonic VT20 anmeldelse for en generel 3D introduktion.

  I denne test vil jeg undersøge 3D dybde, 3D billedkvalitet, 3D crosstalk og endeligt inkludere en lille sammenligning med nogle af de andre 3DTV på markedet.

  Samsung C9005 er i stand til at give en høj lysstyrke, hvilket sikrer, at der er nok lys til at gengive 3D i oplyste stuer.

  Jeg gik videre til mine praktiske tests og jeg oplevede ret hurtigt crosstalk på C9005, men det er reduceret i forhold til Samsung C8705, som vi testede sidste år. På trods af lavere crosstalk er det dog som om, at 3D-dybden manglede.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Med min Grand Canyon 3D-testskive savnede jeg dybde i de ellers meget imponerende scener og selvom 3D-billedkvaliteten er acceptabel, er jeg ikke helt imponeret af C9005. Samsungs plasma-Tv som f.eks. C7705 gør det utvivlsomt en del bedre på 3D-siden (primært pga. langt mindre crosstalk).

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Så på trods af lavere crosstalk, forblev jeg uimponeret af Samsung 3D-billedkvalitet på deres LED-fladskærme. Hvis du vil noget seriøst med 3D, anbefaler jeg derfor stadig, at du satser på et Tv baseret på plasma-teknologien.

  PC og mediecenter

  Hvis du ønsker 1:1 pixelmapping skal du sende en 1920x1080 opløsning fra dit Media Center og vælge"Just scan" skærmformatet.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er ikke særlig brede, og vi oplevede farveskift fra relativt små vinkler. Billederne har en tendens til at se"døde" og grålige ud fra vinkler, og du bør sidde ligefor Tv'et for den bedste oplevelse.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Vi testede for nylig Sony HX900 og her så vi ingen ændring i kontrasten fra vinkler, så vi havde håbet på det samme fra Samsungs topmodel i C9005-serien. Men desværre falder kontrasten – og derfor sort – markant fra brede vinkler. Se billedet nedenfor.

  Samsung C9005 test
  Samsung C9005 test


  Lyden

  Højttalerne er ikke integreret i selve Tv, men i stedet i foden under Tv’et

  Højttalerne er ikke fantastiske, men faktisk lidt bedre end de fleste højttalere i meget tynde fjernsyn. Bassen er naturligvis ikke til stede, men stemmer fremstår for det meste klare.

  Til film, musik og spil anbefaler jeg separate højttalere.

  Konklusion

  Samsung C9005 har smukt design og ingen andre fladskærme er så slanke som 9-serien. Små detaljer såsom den de berøringsfølsomme knapper, der glider ud i bunden af foden, tilfører blot et ekstra æstetisk element. På trods af tykkelsen, er Samsungs 9-serie alligevel pakket med al den funktionalitet, som du kender fra andre Samsung Tv, såsom Smart TV Internet, DLNA, USB-optagelse og Apps. Det eneste virkelige problem med designet er det faktum, at foden er nødvendig ved vægmontering - al elektronik sidder nemlig heri.

  Billedkvaliteten på C9005 er god, men ikke fantastisk. Skærmen efterlader plads til forbedring, og jeg mener ikke, at den er 100 % på niveau med de billigere C8705 og C7705-modeller. Samsung har ofret lidt for at skabe det ekstremt slanke design. På trods af det, kan man dog opnå ganske præcise farver på Tv’et samt opleve smukke HD-billeder.

  Vi bemærkede en smule ujævnt lys, men det var dog mildere end frygtet. Responstiden er fair, men sortniveauet er ikke så dybt og ikke nær så godt som på andre LED-modeller fra Samsung og konkurrenter. 3D-billederne ser bedre ud end på de første 3DTV fra Samsung, og crosstalk (dobbeltbilleder) er reduceret, men i samme instans er 3D-dybden også forværret.

  Alle disse målinger, indryk og timer spenderet i selskab med Samsungs topmodel efterlader os med et indtryk af en fladskærm, som er smuk og spækket med masser af funktionalitet; en del som også er rigtig brugbart. Har du selv fået øjnene op for Tv’et, er det også klart, at det æstetiske i produktet vægter, og jeg mener det er vigtigt at holde netop designet i baghovedet, når man sammenligner prisen på C9005 med andre dyrere fladskærme. C9005 er dog ikke Samsungs bedste Tv, når det kommer til billedkvalitet og kan ikke måle sig med andre topmodeller såsom Sony HX900, LG LE850N eller Philips PFL9705H. En bonus er imidlertid, at C9005 er faldet markant i pris siden lanceringen.

  Pris og forhandler:

  40"46"


  HD-billedkvalitetBilledkvalitet ikke på niveau med andre high-end Tv Stuen
  God Smart TV funktionalitetReflektioner i en oplyst stueHjemmebiograf
  Relativt præcise farverBetragtningsvinkler
  DesignLidt ujævnt lys
  Innovativ fjernbetjeningCrosstalk i 3D-billeder
  Sortniveau  Samsung C9005 debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Samsung C9005 debat • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |