Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: BenQ BL2400PT - FlatpanelsDK

Test: BenQ BL2400PT

|


BenQ BL2400PT test

BenQ har lanceret en række nye skærme med kvalitets VA-paneler og LED-baggrundsbelysning. Den 24-tommer store BL2400PT er blandt disse nye modeller. Den kommer med en opløsning på 1920x1080 pixels, en responstid på 6 ms (g2g) og en ergonomisk fod. BenQ praler desuden med et imponerende reelt kontrastforhold på 3000:1, der langt overgår mange af konkurrenternes.

Men er de nye VA / LED-baserede skærme en trussel mod de populære IPS skærme såsom Dell U2410? Og er BenQ i stand til at holde hvad de lover, når de praler med et kontrastforhold på 3000:1? FlatpanelsDK har sat sig for at finde ud af dette i testen af BenQ BL2400PT her.

Få direkte besked, når anmeldelsen er online ved at tilmelde dig vores store nyhedsbrev her. Du kan også tilmelde dig vores RSS feeds

This review in English: BenQ BL2400PT review


Størrelse:24" Wide
Opløsning:1920x1080
Responstid:8 ms (g2g)
Kontrastforhold:3000:1
Lysstyrke:250 cd/m2
Farveunderstøttelse:16.7 millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dot pitch:0,276
Paneltype:VA-panel med LED
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD:57.6cm x 43.2cm x 23.6cm (med fod)
Vægt: 6.2 Kg
Indbyggede højttalere
Ergonomi
Tilt
Drejefod
Højde
Pivot
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type) (line-in + hovedtelefonstik)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet


Pris og forhandler:

Sammenlign BenQ produkter som BenQ BL2400PT hos PriceRunner.


De første indstryk

BenQ BL2400PT er en meget traditionel skærm hvad angår design. Det har en sort, mat ramme med knapper i nederste højre hjørne. En aflang højttaler er integreret i bunden af skærmen og leverer 1x2 W.

BenQ BL2400PT test


Foden giver på den anden side næsten eksemplarisk ergonomiske indstillingsmuligheder. Den kan højde-justeres, dreje, tiltes og sættes i pivot. Foden er ikke 100 % stabil, men tilbyder imponerende muligheder for en skærm i denne prisklasse.

BenQ BL2400PT test


Af indgange finder vi DVI, DisplayPort og D-SUB (VGA) indgange, som er placeret på bagsiden af skærmen. Du kan også tilslutte hovedtelefoner til hovedtelefonstikket samt anvende lydindgangen på bagsiden, for at få lyd ud gennem højttalerne.

BenQ BL2400PT test


I menuerne giver BenQ følgende billedindstillingsmuligheder: Lysstyrke, kontrast, skarphed, gamma, farve (RGB) og AMA (overdrive). Der er også en dynamisk kontrastindstilling, som kun er aktiv i visse billedprofiler.

Du kan vælge fra følgende billedprofiler: Standard, Film, Eco, sRGB og Foto.

Endelig har BenQ integreret Eco-indstillinger, såsom en automatisk lysstyrke kontrol, en bevægelsessensor, der slukker for skærmen, hvis brugeren går, samt et beskedsystem, der fortæller, hvornår det er tid til at holde en pause.

Bevægelsessensoren lyder umiddelbart som en god idé. Det kunne det også have været, men efter blot et par timer brugs, ved du hvad jeg taler om. Hvis man for eksempel læner sig til siden, reagerer skærmen, da sensoren ikke længere kan registrere en person lige foran skærmen. Det får billedet til at gå i sort. Man kan heldigvis slå sensoren fra og det anbefaler jeg at du gør.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme.

Du kan se målingerne af strømforbruget på BenQ BL2400PT nedenfor.

Standby0.0 W0.0 W
PC35,2 W26,2 W


Efter kalibrering af BenQ BL2400PT målte jeg strømforbruget til 26.2 W. Sammenlignet med andre PC-skærme med VA-paneler er forbruget lavt, hvilket BenQ kan takke LED-baggrundsbelysningen for.

Forud for testen

Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce GTX260.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet på BenQ BL2400PT

Billedkvaliteten i skærmens standardindstillinger er målt nedenfor med Eco-indstillingerne deaktiveret.

BenQ BL2400PT test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Billedkvaliteten i skærmens standardindstillinger er forholdsvis nøjagtig. Gamma måles til mellem 2,13 og 2,19, hvilket betyder, at de fleste farver er afbalancerede, og hverken for mørke eller for lyse.

  Farvetemperaturen blev målt til 6049 Kelvin, hvilket er lidt for lavt i forhold til vores referenceværdi på 6500 Kelvin. Dette resulterer i en anelse for rødlige og varme billeder på skærmen.

  Farvenøjagtigheden er ikke perfekt, men acceptabel. Lysstyrken blev målt til 238 cd/m2, som er den maksimale lysstyrke denne BenQ skærm (baggrundsbelysningen indstilling sat til 100) kan levere. Dette er for højt til tekstredigering og internetsurfing.

  Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

  Jeg ændrede nu til sRGB profilen og tog en ny måling.

  sRGB billedprofilen er meget identisk med skærmens standardindstillinger; faktisk er forskellene minimale. Den mest markante forskel er en lidt lavere lysstyrke, som nu måles til 204 cd/m2. Alt i alt er Standard billedprofilen og sRGB profilen på BL2400PT dog identiske.

  Jeg foretog nu en kalibrering. Se mit resultat nedenfor.

  BenQ BL2400PT test


  Jeg opnåede et rigtig pænt kalibreret resultatet, og gamma er nu meget tæt på vores 2,2 mål. Dette sikrer nær-perfekt farvebalance på LCD-panelet. Farveafvigelserne er også reduceret til et minimum, og farvetemperaturen er meget tæt på vores 6500 Kelvin mål, hvilket sikrer, at billedet hverken er for blåligt eller rødligt.

  Mine kalibrerede indstillinger kan ses nedenfor.


  Billedprofil:sRGB
  Lysstyrke55
  Kontrast50
  Skarphed:3
  Gamma:2.2
  AMA:Til
  Farvetemperatur:User mode
  R:95
  G:88
  B89


  Jeg har reduceret lysstyrken for at reducere baggrundsbelysningen på LCD-panelet, så skærmen er bedst egnet til allround-brug. Jeg foretog også en RGB (rød, grøn, blå) kalibrering.

  Jeg gik videre til at undersøge farvenuanceringen (hvor godt farverne skelnes fra hinanden af skærmen), og vi bruger flydende farvegradienter til disse tests. Vi stræber efter farvegradienter uden"bånd".

  BenQ BL2400PT gengiver pæne farvegradienter og jeg så kun tendens til bånd i farvegradienterne i de allermørkeste områder omkring den sorte farve. De lyse farver skelnes perfekt. Sammenlignet med mange IPS-baserede skærme i samme prisklasse – såsom Dells skærme – vil jeg vurdere, at BL2400PT er på samme niveau, når det kommer til gengivelse af farver. Den er også betydeligt bedre end de fleste TN-baserede skærme i dag.

  BL2400PT har en semi-blank front, og selvom den skaber nogen reflektioner, har jeg absolut set værre - et eksempel er Dell SX2210T. I dagslys oplevede jeg en smule reflektioner i de mørkeste områder af panelet, men ingen i de lyse områder.

  En ting jeg også bemærkede, var den"renere" overflade på BL2400PT. De fleste IPS-skærme i dag har en krystalliseret/"kornet" overflade, som specielt er synlig på den hvide farve. Visse brugere bliver generet af dette ved brug af IPS-paneler, og her har VA-baserede paneler, såsom det BL2400PT er bygget på, et mere rent og behageligt billede for øjnene – især til tekstbrug og internet-browsing.

  Nedenfor har jeg målt sortniveauet, lysstyrke og kontrast.

  Sortniveau0.08 cd/m20.05 cd/m2
  Lysstyrke238 cd/m2119 cd/m2
  Kontrastforhold2975:12380:1
  Kontrastforhold +/- 100


  Efter kalibrering målte jeg et sortniveau på 0,05 cd/m2. Dette er imponerende og kan sammenlignes med mange af de nyere LCD-TV og plasma-Tv. En sortdybde på 0,05 cd/m2 er bestemt ikke perfekt, men betydeligt lavere end på nogen TN eller IPS-baserede PC-skærme, såsom U2410.

  Shadow detail angiver skærmens evne til at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden. Både før og efter kalibrering var jeg i stand til at skelne alle de mørkeste gråtoner fra sort. Dette sikrer detaljer i mørke områder af film og spil. Det betyder også, at BenQ BL2400PT håndterer shadow detail synligt bedre end sine IPS-baserede konkurrenter i denne prisklasse. Flot resultat.

  Til slut undersøgte jeg panelet i et helt mørkt rum for at se om skærmen har tendens til ujævn lysfordeling; det som ofte kaldes clouding eller backlight bleeding.

  BenQ BL2400PT test


  BenQ BL2400PT har ingen kritiske problemer med lysfordelingen. Den lille lyse plet i hjørnet er stort set usynlig i praksis.

  Responstid og spil

  Responstid på BL2400PT er ikke lynende hurtig, på trods af, at skærmen har et Overdrive system, som BenQ kalder AMA. Jeg så synligt slør i de hurtigste spil, og jeg tror ikke de mest kræsne gamere vil være tilfreds med ydelsen.

  Før kalibrering bemærkede jeg grønt overdrive trailing. Overdrive trailing er den slags slør, hvor man kan se en glorie-agtig effekt rundt omkring bevægende objekter i f.eks. spil. Efter kalibrering lykkedes det mig at reducere overdrive sløret til et lavere niveau ved at ændre RGB indstillingerne (farveindstillinger kan ændre den måde overdrive systemet overskyder og underskyder farverne på).

  Du kan også deaktivere indstillingen kaldet AMA for at nedbringe overdrive trailing, men du vil så i højere grad opleve traditionelt slør (slør på bevægelse).

  BenQ BL2400PT er derfor heller ikke lige så hurtig, som de IPS-baserede skærme såsom Dell U2410 og U2311 samt dedikeret gamereskærme. Til film, sporadisk spilbrug og allround brug mener jeg dog BL2400PT er hurtig nok til at levere en fin oplevelse.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er ikke så brede som på IPS-baserede skærme og også dårligere end på nogle andre VA-baserede skærme. Betragtningsvinklerne er dog bestemt bedre end på skærme med TN-paneler, som er de mest udbredte i dag. De vandrette betragtningsvinkler er bredere end de lodrette, og fra toppen gengives farverne alt for lyst.

  Fra brede vinkler får farverne også en pastelagtig nuance. Se billederne nedenfor.

  BenQ BL2400PT test


  BenQ BL2400PT test


  Kontrasten reduceres også fra vinkler. Se billedet nedenfor.

  BenQ BL2400PT test


  Konklusion

  BenQ BL2400PT har fantastiske ergonomiske indstillingsmuligheder såsom højde, tilt, dreje og pivot-justering. Samtidig har BenQ integreret en række Eco-systemer, men ikke alle sammen er lige nyttige, og bevægelsessensoren der skal registrere om der sidder en person foran skærmen, er upræcis. Tilslutningsmulighederne omfatter DVI, D-SUB (VGA) og DisplayPort.

  Vi var spændte på at teste BL2400PT fordi det er blandt de første skærme til at kombinere et VA-panel med LED-baggrundsbelysning. Det mest interessante er imidlertid den del, hvor BenQ lover et statisk kontrastforhold på 3000:1 – betydeligt mere end langt størstedelen af PC-skærme i dag. Så kunne BenQ holde sit løfte? Ja, stort set. Vi målte kontrastforholdet til mellem 2400:1 og 2975:1 afhængig af indstillingerne, og det betyder også, at BL2400PT er blandt de bedste skærme, når det kommer til sortniveau, sammen med Eizo EV2333W.

  Skærmens standardindstillinger var ganske gode, og BL2400PT levere farvegengivelse, der er over gennemsnittet og på niveau med de populære IPS-baserede skærme – f.eks. Dells U2410. Shadow detail er også tæt på perfekt. Betragtningsvinklerne er imidlertid ikke så brede og ikke på højde med IPS-panelerne. BenQ BL2400PT er heller ikke en gamerskærm, da responstiden er for høj og fordi overdrive trailing er for synligr i de hurtige FPS-spil.

  Alt i alt er BenQ BL2400PT en anstændig skærm med meget dyb gengivelse af sort og fine funktioner, men responstid er lidt for sløv til at gøre det en gamerskærm. Til sporadisk spilbrug, internetsurfing, film og tekstbehandling synes jeg dog skærmen giver rigtig meget værdi for pengene.

  Pris og forhandler:


  Farvepræcision og farvegengivelseResponstidAmatør-grafisk arbejde
  Ergonomiske indstillingsmulighederBetragtningsvinkler Fotografisk arbejde
  Standard billedindstillingerBevægelsessensor ikke særlig præcisMultimedia
  SortniveauAll-round
  Ingen clouding  BenQ BL2400PT debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: BenQ BL2400PT debat • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |