Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Toshiba VL748 - FlatpanelsDK

Test: Toshiba VL748

|


Toshiba VL748 test

Toshiba har lanceret en række nye fladskærme designet af danske Jacob Jensen Design. Blandt disse finder vi VL748, der kommer med et slankt design, internetadgang og Toshibas eget billedforbedringssystem. Der er tale om et Tv i mellemprisklassen, som konkurrerer med skærme såsom Samsung C6005 og Panasonic G20.

Men kan Toshibas nye Tv hamle op med populære modeller fra Samsung, Sony og LG på billedkvlaiteten? Og hvor god er den indbyggede multimediefunktionalitet? FlatpanelsDK har til hensigt at finde ud af alt dette i denne eksklusive og første test af Toshiba VL748.

Toshiba VL748 findes i 40 og 46 tommer kaldet henholdsvis 40VL748N og 46VL748N.

Få direkte besked, når anmeldelsen er online ved at tilmelde dig vores store nyhedsbrev her. Du kan også tilmelde dig vores RSS feeds

This review in English: Toshiba VX700 / VL748 review


Størrelse:40" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:6 ms (g2g)
Kontrastforhold:5000:1
Lysstyrke:430 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dot pitch:
Paneltype:LCD med Edge LED
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 65.5cm x 95.7cm x 2.9cm (uden fod)
Vægt26 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
Indgange
VGA
DVI (kan konverteres gennem HDMI)
Audio (type) (Audio ind/ud)
SCART (1 indgang)
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
Andet
Udgange
Audio (type) (1 udgang, hovedtelefonudgang)
SCART
S/PDIF (optical)
Andet
Tunere
Analog
DVB-T
DVB-T (MPEG4)
DVB-C
DVB-C (MPEG4)
DVB-S
DVB-S (MPEG4)
Andet
Øvrigt
Drejefod

Pris og forhandler:


De første indtryk

Toshiba og danske Jacob Jensen Design har samarbejdet om designet på op til flere nye Toshiba Tv. Samarbejdet har resulteret i et slank og elegant design med en glasfront. Rammen omkring Toshibas VL748 model er skabt i et gennemsigtigt højglans-materiale, der supplerer glasfronten på fornem vis.

Toshiba VL748 test
Toshiba VL748


Foden er ligeledes skabt i glas og er meget robust. Den har en drejefunktion.

Toshiba VL748
Toshiba VL748


Stikkene til tilslutninger er placeret på bagsiden af Tv’et og Toshiba har integreret dem på en velovervejet måde. Samtlige peger nemlig enten nedad eller til siden, hvilket muliggør vægmontering, hvor skærmen sidder helt tæt på bagvæggen.

Toshiba VL748 test
Toshiba VL748 test


I nederste højre hjørne sidder berøringsfølsomme knapper.

Toshiba VL748 test
Toshiba VL748 test

Bortset fra dioden, der angiver om skærmen er tændt eller slukket, er lysdioderne usynlige. De lyser først om når man berører overfladen af skærmen.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Nedenfor kan du se fjernbetjeningen, som medfølger. Den har store, firkantede knapper og er fremstillet af plastik.

Toshiba VL748 test
Toshiba VL748 test

Fjernbetjeningen føles desværre billig og vejer alt for lidt. Jeg havde håbet på en mere eksklusiv fjernbetjening, som var på linje med Tv’ets design.

På Toshibas Tv finder vi også et Ethernet-stik til tilslutning af internet-kabler, men Tv’et er samtidig Wi-Fi Ready, hvilket betyder, at du kan tilslutte en Wi-Fi USB dongle for trådløs netadgang. Endeligt kan du bruge en af de to USB-indgange til afspilning af video og musik samt fremvisning af billeder. DivX-videoformatet er understøttet.

Internet-funktionaliteten omfatter en YouTube-funktion og en begrænset web-browser, der kun har adgang til YouTube. I praksis betyder det, at du enten kan anvende YouTube-funktionen på Tv’et eller gå ind på den velkendte YouTube fordiside, som man kender den fra internettet.

Toshiba VL748 test
Toshiba VL748 test


Kvaliteten afhænger i høj grad af det YouTube-klip, som ses, men generelt gør YouTube-klip sig bare ikke på for store skærme, med mindre de findes i HD. Du kan vælge enten at se de seneste YouTube-klip, de mest populære eller navigere via søgefunktionen.

Toshiba VL748 test
Toshiba VL748 test


Jeg bemærkede dog en ganske spøjs ting; YouTube knappen forsvinder, når Tv’et er indstillet til udvalgte lande. Hvis jeg indstillede menuerne på Engelsk, var YouTube-funktionen tilgængelig, men når jeg skiftede til dansk, forsvandt den – mærkeligt. Det betyder, at såfremt man ønsker at anvende funktionen, bliver man nødt til at have Tv’et indstillet på Engelsk. Det holder ikke...

Toshiba har også integreret en DLNA-funktion. For understøttede formater se Toshibas hjemmeside www.toshiba.co.uk.

Endeligt har Toshibas Tv en indbygget DVB-S tuner til modtagelse af Tv-signaler over parabol hos f.eks. fra Canal Digital. Tv’et er dog endnu ikke officielt certificeret af Canal Digital.

Kalibreringsindstillinger
I menuerne er følgende billedindstillinger tilgængelige: Baggrundsbelysninglys, Kontrast, Lysstyrke, Farve, Nuance og Skarphed.

Du kan vælge mellem følgende billedprofiler: Standard, Dynamisk, Hollywood 1, Hollywood 2, Spil, PC, og AutoView.

I de avancerede menuer kan du justere: Color (farvetone, mætning og lysstyrke), farvetemperatur, Auto lysstyrke, aktiv styring af baggrundslys, Sort/Hvid niveau, Statisk Gamma, støjreduktion, Active Vision M100, Filmstabilisering, Resolution+, RGB (rød, grøn, blå), og RGB IRE.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme

Nedenfor har jeg målt energiforbruget på 40-tommer versionen.

Standby0.2 W0.2 W
SD+HD98 W88 W


Efter kalibrering målte jeg strømforbruget til 88 W, hvilket er lidt højere end på Edge LED baserede Tv, men betydeligt lavere end plasma-tv og LCD-TV uden LED. Til sammenligning forbruger Samsungs C6005 72,2 W efter kalibrering.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat

Kalibrering af Toshiba VL748

Nedenfor kan du se en out-of-box måling (med skærmens standardindstillinger) på VL748 i Tv’ets Standard billedprofil, uden Eco-tilstand aktiveret. Eco-tilstanden er den, som automatisk indstiller skærmens lys efter omgivelserne.

Toshiba VL748 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Skærmens standardindstillinger er ikke særlig nøjagtige. Som du kan se på grafen ovenfor, er farveafvigelser for markante (høje søjler betyder store farveafvigelser). Gamma stiger fra omkring 1,62 i de lyse toner til 2,5 i de mørke toner, hvilket i praksis betyder, at de mørke nuancer er for mørke (mørke detaljer mistes) og at de lyse nuancer er for lyse (overmættede farver).

  Farvetemperaturen blev målt til 8890 Kelvin, hvilket er typisk for de fleste LED / LCD-TV i dag, men for høj i forhold til vores 6500 Kelvin reference. Det gør at billede virker en smule for koldt og blåligt.

  Lysstyrken blev målt til 198 cd/m2, hvilket er rimeligt, hvis man primært ser Tv i dagtimerne, men for højt til filmvisning i mørke rum.

  Jeg ændrede nu skærmen til Hollywood 2 billedprofilen og tog en ny måling.

  Toshiba VL748 test


  Hollywood 2 billedprofilen er meget bedre og farvenøjagtighed er væsentligt forbedret i forhold til Standard profilen. Hollywood 2 profilen er dog heller ikke perfekt.

  Gamma er stadig ikke stabil på 2,2 (vores referenceværdi), men stiger fra 1,9 til 2,45. Farvetemperaturen er tæt på vores 6500 Kelvin mål, med 6648 Kelvin.

  Jeg gik nu videre til at foretage en kalibrering. Du kan se mit resultat nedenfor.

  Toshiba VL748 test


  Jeg formåede at forbedre gamma, og fik gamma meget tæt på vores 2,2 mål. Gamma stiger nu fra 2,2 til 2,31, hvilket er et pænt resultat sammenlignet med de fleste mellemprisklasse-Tv i dag.

  Jeg formåede også at forbedre farvenøjagtigheden og farvetemperaturen landede meget tæt på 6500 Kelvin målværdien. Alt i alt opnåede jwf et ganske præcist billede efter en kalibrering på Toshiba VL748, som jeg er tilfreds med.

  Nedenfor er mine kalibrerede indstillinger.


  Billedprofil:Hollywood 2
  Baggrundsbelysning49
  Kontrast90
  Lysstyrke:0
  Skarphed:0
  Farve:0
  Nuance:0
  Farvetemperature2
  Akt. Baggrundslyskontr.Off
  Sort/hvidt-niveau0
  Statisk Gamma-10
  StøjreduktionOff
  Hvidbalance – type indstilling2P
  Rød-kompensation1
  Grøn-kompensation0
  Blå-kompensation-1
  Rød-forstærkning5
  Grøn-forstærkning-5
  Blå-forstærkning-4


  Jeg sænkede baggrundslyset, fordi vi typisk optimerer billedindstillingerne til visning i mørkelagte rum. Hvis du primært anvender dit Tv i en oplyst stue, bør du øge indstillingen kaldet Baggrundsbelysning eller aktivere Eco-sensoren, som tilpasser lyset i forhold til omgivelserne.

  Jeg har også sænket indstillingen kaldet Sort/Hvidt-niveau. Denne indstilling er den primære årsag den skæve gamma, som vi målte i forrige afsnit. Du skal derfor sænke indstillingen til 0. Endelig foretog jeg en RGB (rød, grøn, blå) kalibrering for at forbedre farvenøjagtigheden.

  Jeg har ikke arbejdet med de avancerede RGB IRE indstillinger, men hvis du har erfaring med indstilling af Tv, kan man komme endnu længere med Toshibas TV.

  Billedkvalitet på Toshiba VL748

  I dette afsnit vil jeg gennemgå billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test

  Toshiba VL748 har en glasfront, og derfor også en del reflektioner. Se billedet nedenfor, hvor jeg har fotograferet Tv i et mørkelagt stuelokale med loftbelysning.

  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test

  Vinduer kan også forårsage refleksioner i glasfronten og et generelt tip er at øge baggrundsbelysningen fra skærmen i Tv’ets menu, da det tager de mest distraherende refleksioner. Uanset hvad, er Tv med glasfront dog ikke det oplagte valg i meget oplyste omgivelser.

  I det foregående afsnit undersøgte jeg farvenøjagtigheden, men farvenuanceringen er lige så vigtig. Farvenuancering er et begreb, som dækker over, hvor god skærmen er til at skelne de mange forskellige farvenuancer fra hinanden. For at undersøge farvenuanceringen, anvendes flydende farvegradienter (f.eks. en overgang fra sort til rød) og vi håber på en farvegradient uden ”bånd”.

  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test

  Heldigvis var det også mere eller mindre det vi oplevede. Farvenuanceringen på Toshibas Tv er rigtig pæn og væsentligt bedre end på de fleste mid-end Edge LED-baserede Tv i dag. Jeg vil endda placere VL748 betydeligt højere end Samsung C6005 som vi testede sidste år, og på niveau med Sharp LE820, men lidt lavere end Panasonics G20 plasma-Tv.

  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test

  Den flotte farvegengivelse er skabt med et internt farvesystem, som klarer opgaven godt. En såkaldt intern LUT (look-up tabel) er nødvendig for at sikre korrekt gengivelse af de krævende farveovergange i farvegradienter, og mange producenter sparer på netop disse systemer for at holde omkostningerne nede – men ikke Toshiba.

  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test


  SD-billedkvaliteten (SD er fællesudtryk for Tv-signaler og DVD) er fair, men jeg blev aldrig rigtig imponeret over skærmens kunnen i dette felt. Detaljegraden er gennemsnitlig og ligger på niveau med Samsung Samsung C6005 og Sony EX500, som begge er Tv, der er en smule billigere.

  HD-billedkvalitet så derimod flot og detaljeregraden er høj. Den gode farvenuancering bidrager til en bedre detaljegrad i HD-billederne, og jeg følte også, at den sorte farve var dyb nok til at skabe levende og intense billeder på Toshiba VL748.

  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test


  Gengivelsen af hurtige bevægelser kunne imidlertid have været bedre. Responstiden er ikke dårlig, men når man ser film i HD-opløsning, reduceres detaljegraden ved meget hurtige bevægelser. Jeg undersøgte responstiden og sløring på hurtige bevægelser i vores stresstest, og jeg bemærkede her, at skærmen har synlig sløring på bevægelse. Det er på ingen måde kritisk, men VL748 præsterer altså ikke på niveau med de bedste plasma-Tv og de bedste scanning backlight baserede LCD-TV, når det angår responstid.

  Toshibas 100 Hz system er på den anden side en fornuftig tilføjelse. Teknologien er ikke for aggressiv, hvilket ofte kan få billeder til at se kunstige ud eller introducere støj og fnidder i billedet. På Blu-ray film bør systemet ikke være aktivt, men til Tv-kiggeri mener jeg godt 100 Hz systemet kan bidrage til en bedre oplevelse og til at gøre billederne mere flydende og rolige.

  Jeg så intet overdrive trailing (glorier omkring objekter i bevægelse) på Toshibas T, hvilket er meget positivt.

  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test


  Nedenfor har jeg målt sortniveauet og kontrast.

  Sortniveau0.07 cd/m20.05 cd/m2
  Lysstyrke198 cd/m2132 cd/m2
  Kontrastforhold2829:12560:1
  Kontrastforhold +/- 100


  Efter kalibrering målte jeg et sortniveau på 0,05 cd/m2, hvilket er et flot resultat for et Edge LED baseret Tv, og samme niveau, som på Samsungs LED-TV samt mange plasma-Tv i dag.

  Jeg blev faktisk positivt overrasket over en så god sortgengivelse fra Toshiba, specielt fordi Toshibas tidligere Tv, såsom Toshiba ZV650 præsterede frygtelige sortniveauer. Det er helt klart en stor forbedring og noget som bidrager væsentligt til billedkvaliteten på VL748 sammenlignet med tidligere Toshiba Tv.

  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test


  Shadow detail (skærmens evne til at skelne de mørkeste nuancer i billedet fra hinanden) er lige så vigtig, og igen giver Toshibas nye Tv et overbevisende resultat. Jeg var i stand til at skelne næsten samtlige af de mørkeste gråtoner efter kalibrering. Det sikrer, at detaljer i mørke filmscener og spil gengives flot og ikke går i ét med sort.

  Herunder har jeg undersøgt Toshiba VL748 i et helt mørkelagt rum for at se, om det Tv’et har tendens til ujævn fordeling af lyset – ofte kaldet clouding eller backlight bleeding.

  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test

  Desværre har Tv’et en lille smule gennemtrængende lys i hjørnerne af panelet. I praksis var det dog ikke videre distraherende, men jeg bemærkede det dog enkelte gange.

  PC og Mediacenter

  Tv'et understøtter 1:1 pixel mapping. For at opnå 1:1 pixel mapping, skal du vælge billedformatet hedder"dot by Dot" i OSD.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er lidt over gennemsnittet. De fleste farver ændrer nuance fra brede vinkler og kontrasten reduceres også – dog ikke i lige så høj grad som på størstedelen af LCD-TV i dag.

  Nedenfor har jeg taget billeder af betragtningsvinklerne på Tv’et.

  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test


  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test


  Kontrast reduceres også en smule fra vinkler, men jeg har set langt værre tilfælde af dårlige betragtningsvinkler for kontrasten.

  Toshiba VL748 test
  Toshiba VL748 test


  Lyden

  Den tynde skærm sætter naturligvis begrænsninger, når det kommer til højttalere og lyden er da heller ikke særlig imponerende i Toshibas Tv.

  Bassen er mangelfuld, men stemmer fremstår dog klare og tydelige. Jeg vil rangere højttalerene højere end Samsungs højttalere i deres slanke Edge LED-baserede fjernsyn, men lavere end højttalerne i Sharp LE820 og Philips 8605H.

  Til film, musik og spil anbefaler jeg separate højttalere.

  Konklusion

  Toshibas flirt med Jacob Jensen Design har ført et elegant Tv med glasfront og en meget slank ramme til verden. Alle indgange vender enten nedad eller til siden, og Toshiba har integreret YouTube adgang, DLNA og USB-funktionalitet. Jeg mener dog, at Toshiba mangler flere af de mediefunktioner producenter såsom Samsung, Sony og LG har integreret de seneste år.

  Billedkvalitet på Toshiba VL748 overraskede positivt og Toshiba klarer sig flot i konkurrencen med andre Edge LED-baserede fladskærme. VL748 er ikke på niveau med high-end modeller, men for et mellempris-Tv, er jeg overbevist. Standardindstillingerne var ikke gode, men skærmens ”Hollywood” billedprofil giver nøjagtig og flot billedkvalitet, samtidig med, at Toshiba tilbyder masser af indstillingsmuligheder. Farvegengivelsen var tilmed imponerende og sortniveau er på niveau med de bedste Edge LED-baserede Tv samt flere plasma-Tv – en stor forbedring i forhold til tidligere Toshiba fladskærme.

  På den negative liste finder vi glasfronten, som reflekterer en del lys fra omgivelserne og vinduer. Responstiden kunne også være bedre, og så oplevede vi en smule ujævnt lys i skærmens hjørner, hvilket dog ikke er så overraskende, da langt størstedelen af Edge LED baserede Tv i dag lider under dette.

  Alt i alt er Toshiba VL748 et langt mere komplet Tv end tidligere fladskærme fra den japanske producent såsom ZV635. Jeg mener, at Toshiba for alvor har meldt sig på banen med et solidt Tv, der leverer meget konkurrencedygtig billedkvalitet. Toshibas Tv er således et seriøst alternativ fladskærme såsom Sony EX500 og Samsung C6005. Ud over lidt manglende multimediefunktionalitet, mener jeg, at Toshiba VL748 udkonkurrerer begge førnævnte modeller fra Samsung og Sony på billedkvaliteten.

  Pris og forhandler:


  HD billedkvalitetStandard billedindstillingerStuen
  Sortniveau for et Edge LED TVResponstidHjemmebiograf
  Stik peger nedad og til sidenReflektioner
  Farvegengivelse og farvenuancering Multimedia funktionalitet mangler
  Pris  Toshiba VL748 debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Debat af Toshiba VL748 • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |