Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Eizo FS2331 - FlatpanelsDK

Test: Eizo FS2331

|


Eizo FS2331 test

Eizo har lanceret en ny 23-tommer skærm i Foris serien af multimedia-skærme. Skærmen har fået navnet FS2331 og har et VA-panel, der lover bedre billedkvalitet end på de fleste skærme til multimedia i dag, som i stort omfang er baseret på TN-paneler. Eizo har til formål at behage både gamere og film-elskere, men uden at gå på kompromis med god billedkvalitet, so det er tilfældet på typiske gamerskærme.

Men hvor god er Eizo FS2331 forhold til f.eks. Dells populære multimedie skærme såsom U2311? Kan den hamle op med egentlige gamer-skærme? Og er billedkvaliteten på niveau med Eizos meget roste grafikerskærme? Vi tester FS2331 i dybden i denne FlatpanelsDK test.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev for at få en e-mail, når nye anmeldelser er online. Tilmed dig også Flatpanels RSS feeds

Panelstørrelse:23"
Opløsning:1920x1080
Responstid:7 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:3000:1
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:16,7 millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.265 mm
Panelnummer (Type):VA
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 40.3cm x 54.9cm x 21.2cm (med fod)
Vægt:6,9 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Dreje
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI (2xHDMI)
Andet
Diverse:

Pris og forhandler:


De første indtryk

Eizo FS2331 har et andet design end de fleste Eizo skærme i dag. Den nye ramme er slankere og kræver mindre plads. Der er højttalere integreret i bunden og den røde linje, som du kan se mellem skærmpanelet og højttalerne, kan tilpasses med andre farver, der er vedlagt i kassen.

Eizo Foris FS2331 test


Dybden af rammen er også reduceret betydeligt i forhold til Eizos tidligere skærme i Foris modelserien samt de populære Flexscan skærme.

Eizo Foris FS2331 test


Foden har en tilt-funktion, men de andre attraktive ergonomiske funktioner, som vi kender fra Eizo, er ikke integreret, hvilket er en skam. Vi savner f.eks. muligheden for at justere skærmen i højden.

Eizo Foris FS2331 test


Indgangene er placeret på bagsiden. Her fandt vi 2xHDMI, DVI, D-SUB (VGA) og 1 udgang til lyd.

Menuerne på skærmen styres vha. den medfølgende fjernbetjening, som også kan skifte mellem de forskellige indgange. FS2331 har ingen decideret menu-knap på rammen, hvilket betyder, at alle billedopsætninger foretages med fjernbetjeningen.

Eizo Foris FS2331 test


I menuerne findes følgende billed-indstillingsmuligheder: Billedprofil, lysstyrke, sort, kontrast, saturation, hue, og farvetemperatur.
I den avancerede menu fandt vi: ContrastEnhancer, Power resolution, Gamma, Gain (RGB) og Overdrive.

Du kan også vælge mellem disse billedprofiler: User 1, User2, sRGB, Paper Mode, Game og Cinema.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme

Du kan se strømmålingerne på Eizo Foris FS2331 nedenfor.

Out-of-BoxEfter klaibrering
Standby0.1 W0.1 W
PC39 W25.2 WEfter kalibrering målte jeg et strømforbrug på 25,2 W. Dette er på niveau med de fleste spil / multimedie-skærme i dag, men lavere end på typiske typisk IPS / VA baserede skærme. Nyere IPS-skærme har dog også sænket strømforbruget, og f.eks. Dells 23-tommer U2311 har samme strømforbrug som Eizo FS2331.

Standby-forbruget er også meget lavt og blev målt til 0,1 W.

Forud for testen

Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet på Eizo FS2331

Out-of-box billedkvaliteten på FS2331 i skærmens sRGB profil er målt herunder.

Eizo Foris FS2331 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Billedkvaliteten med skærmens standard-indstillinger er ganske fornuftigt. Gamma er ikke 100 % nøjagtig og lidt for høj, idet den stiger fra 2,3 til 2,4, men nogle gamere foretrækker dog de lidt mere intense billeder, som denne indstilling giver. For præcise farver sigter vi efter en stabil 2,2 gammakurve.

  Farvetemperaturen er næsten spot-on i forhold til vores mål på 6500 Kelvin, og lysstyrken blev målt til 254 cd/m2, hvilket er højt, men velegnet til gaming.

  Læs mere og se billedeksempler på hvad udtryk som gamma og farvetemperatur betyder for billedet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

  Farveafvigelserne er ikke så store, og der er faktisk kun synlige afvigelser for de mørkere nuancer, som grafen ovenfor også antyde. Dette skyldes den lidt for høje gamma.

  Så selvom billedet på FS2331 ikke er 100 % så nøjagtigt, som på de dyrere Eizo skærme til grafisk arbejde, har FS2331 mange af de egenskaber, som vi ofte roser Eizo for, hvilket er meget positivt, når vi taler om en pris i en noget lavere prisklasse.

  Jeg gik videre til at foretage en kalibrering. Se resultatet nedenfor.

  Eizo Foris FS2331 test


  Resultatet er rigtig flot og gamma er nu stabil på 2,2. Farvetemperaturen er også meget tæt på vores 6500 Kelvin mål og lysstyrken er sænket manuelt for at give et mere behageligt all-round billede.

  Du kan eventuelt øge baggrundslyset (vha. indstillingen kaldet Lysstyrke) i skærmens menu, når du afspiller film eller spil, men for et behageligt billede til blandet brug, er 92 cd/m2 ganske fornuftigt.

  Mine kalibrerede indstillinger kan ses nedenfor.


  Efter kalibrering
  Lysstyrke:45
  Kontrast:50
  Gamma:2.2
  RGB:Manuel
  • R:96
  • G:92
  • B:93  Jeg har ændret RGB indstillingerne (gain) og lysstyrken.

  Jeg gik videre til at undersøge billedkvaliteten i praksis, og indledningsvis undersøge jeg farvenuanceringen. Nøjagtigheden i farverne – som vi målte ovenfor - er naturligvis vigtig, men det lige så vigtigt at undersøge, om skærmen er i stand til at adskille de mange forskellige farvenuancer fra hinanden. Vi gør dette vha. flydende farveovergange; f.eks. en flydende overgang fra rød til sort.

  Farvenuanceren er pæn, men ikke 100 % på niveau med de dyrere Eizo skærme. Det var heller ikke forventet, men gengivelsen af farveovergange kunne godt have været en tand bedre på FS2331.

  Jeg prøvede at sammenligne farvegengivelsen med Dell U2410, og Dell skærm med IPS panel klarer sig en tand bedre. Forskellen er ikke stor, men synlig i en side-om-side-sammenligning. I forhold til de billigere TN-baserede skærme – f.eks. Samsung 2233rz og LG W2363D – klarer både FS2331 og U2410 sig dog betydeligt bedre mht. farvegengivelsen.

  VA-panelet i FS2331 sikrer, at farvegengivelsen ikke kompromitteres i samme grad, som på TN-baserede skærme, og at farverne stadigvæk er forholdsvis præcise, selv når man betragter skærmen fra en vinkel.

  En anden ting jeg bemærkede i sammenligningen med Dell U2410, er at Eizo FS2331 har en anderledes anti-refleksiv overflade på panelet. U2410 har en overflade, der ser lidt ”beskidt”/krystalliseret ud, hvilket vi fra erfaring ved, generer nogle brugere. FS2331 har et VA-panel, og det betyder, at overfladen af skærmen ser mere ren ud. Det er synligt på for eksempel meget lyse farver samt på en hvid baggrund.

  Eizo FS2331 har en opløsning på 1920x1080 pixels i 16:9-formatet, og selvom jeg personligt foretrækker 16:10-formatet, mener jeg, at FS2331 rammer rigtigt idet den er henvendt mod gaming / multimedia. Så på trods af, at man mister lidt pixels i højden, får man et format, som er optimeret mod tillslutning af Blu-ray afspillere og spilkonsoller såsom PlayStation 3. Disse kan tilsluttes uden problemer, hvilket jeg også gjorde. Se afsnittet omkring responstid for mere information.

  Jeg undersøgte desuden den såkaldte"Paper mode" på FS2331, der siges at give en papir-agtig læseoplevelse. Basalt set er denne billedprofil blot en forudindstillet farveprofil, hvor kontrast er sænket betydeligt. Billedet er ganske rigtigt mindre hårdt ved dine koncentrerede læse-øjne, men du kan opnå samme resultat ved blot at sænke kontrasten manuelt, så ingen revolution her.

  Herunder har jeg målt sortniveauet og lysstyrken, samt beregnet kontrastforhold.

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,1 cd/m20,04 cd/m2
  Lysstyrke254 cd/m292 cd/m2
  Kontrastforhold2540:12300:1
  Kontrastforhold usikkerhed +/- 50  Efter kalibrering målte jeg et fantastisk dybt sortniveau på 0,04 cd/m2, hvilket er imponerende og sammenligneligt med Eizos egen EV2333W, som vi netop roste for det dybe sortniveau. Faktisk er sortniveauet det bedste vi endnu har målt på en LCD PC-skærm og på niveau med de fleste plasma-Tv (ofte reference for godt sortniveau) i dag..

  På den anden side, reduceres intensiteten i den sorte farve, når skærmen betragtes fra en vinkel, så du bør sidde lige foran skærmen for at få den bedste oplevelse. Se et billede heraf i afsnittet omkring betragtningsvinkler.

  Shadow detail (skærmens evne til at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden) er god, og kun de 2-3 mørkeste nuancer er svære at skelne fra den helt sorte farve. Dette sikrer også, at detaljer i mørke områder af spil og film er synlige, i modsætning til tilfældet på de fleste gamerskærme med TN-paneler.

  Jeg undersøgte endeligt homogeniteten af lyset på panelet i FS23331. Nedenfor kan du se et billede af skærmen i et helt mørkt rum, mens skærmen viser en sort baggrund.

  Eizo Foris FS2331 test


  FS2331 har nogle mindre problemer med lys der slipper igennem i nederste højre hjørne og i toppen af panelet, men det meget svært at få øje i praksis. Efter jeg sænkede baggrundsbelysningen i skærmens menu, blev problemerne også reduceret til et minimum.

  Responstid og spil

  Med Foris serien sigter Eizo på at opfylde behovene for gamere og film-entusiaster. Skærmens to HDMI-indgange giver brugerne mulighed for at forbinde f.eks. deres PlayStation 3 eller Blu-ray afspiller. Jeg forsøgte at tilslutte en PlayStation 3, og alt gik glat.

  Eizo Foris FS2331 test


  HD-billeder i Full HD (1080p) opløsning står smukt og der sker ingen skalering af billedet, idet panelet i FS2331 har en opløsning på 1920x1080. Dette skaber et detaljerigt billede, når der er tilsluttet f.eks. en Blu-ray afspiller.

  Responstiden er fair, men ikke fantastisk. IPS og VA-paneler er som udgangspunkt langsomme, men anvender et såkaldt Overdrive-kredsløb til at forbedre responstiden. Det de prisbillige TN-paneler imidlertid også, hvilket gør dem hurtigere, når det kommer til responstid.

  Jeg skiftede mellem de forskellige Overdrive-indstillinger i den avancerede menu på FS2331, men jeg anbefaler, at du holder Overdrive-indstillingen på ”Standard”. Sættes Overdrive på ”Enhanced” bliver den for aggressiv, og overdrive slør bliver mere synligt. Deaktiveres Overdrive derimod, opstår der slør på hurtige bevægelser.

  Jeg så også en mindre tendens til sløring på hurtige bevægelser og FS2331 har en anelse Overdrive slør (glorier omkring objekter i bevægelse), men det er ikke kritisk. Det er således ikke et problem, hvis du åbner for et spil fra tid til anden, men de mest krævende gamere bør kigge efter 120 Hz skærmene med TN-paneler såsom LG W2363D.

  Input lag blev målt til 10 ms på FS2331.

  Sammenlignet med Dells IPS skærme såsom U2410 og U2311, har Eizo FS2331 en tand mere sløring på hurtige bevægelser. Alligevel er den dog ganske velegnet til de fleste spil og film, ligesom Dell-skærmene er det.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er ikke så brede, men absolut bedre end på størstedelen af skærme i dag med TN-paneler. FS2331 anvender et VA-panel, hvilket i praksis betyder, at du kan forvente bredere betragtningsvinkler end med TN-panelerne, men smallere betragtningsvinkler end med IPS-panelerne.

  Farveintensiteten reduceres fra vinkler, men dog til et acceptabelt niveau. Sammenlignet med de bedste VA-paneler, halter FS2331 en smule bagefter. Sandsynligvis fordi skærmen anvender en billigere variant.

  Eizo Foris FS2331 test


  Eizo Foris FS2331 test


  Kontrasten reduceres fra vinkler som nævnt i billedkvalitets-afsnittet. Det betyder, at den sorte farve fremstår mere grålig fra en vinkel og det derfor anbefales at sidde lige for skærmen når man ser f.eks. film.

  Eizo Foris FS2331 test


  Konklusion

  Eizo FS2331 er hvad man med god samvittighed kan kalde en multimedia-skærm. Den kommer med en lille fjernbetjening, der kan bruges til at skifte mellem forskellige indgange og har desuden 2 HDMI-indgange, der giver mulighed for at tilslutte f.eks. Blu-ray-afspillere og spilkonsoller. På den anden side havde vi gerne set flere ergonomiske indstillingsmuligheder, og FS2331 har kun en tilt-funktion.

  Som sædvanlig får vi overbevisende billedkarakteristika fra Eizo, og VA-panelet giver os en fantastisk dyb gengivelse af sort. Vi målte sortniveauet til 0,04 cd/m2, hvilket er den laveste værdi fra en LCD PC-skærm hidtil. Intensiteten i sort reduceres imidlertid, hvis skærmen betragtes fra en vinkel, og responstiden er ikke lige så lav, som på de hurtigste IPS og TN-paneler i dag. Farvenøjagtighed er god, og hvis du leder efter en multimedia-skærm, så har FS2331 langt bedre billedkvalitet end nogen af de TN-baserede multimedie / gaming skærme i dag.

  Eizo FS2331 er i samme segment som de populære IPS baserede Dell-skærme, såsom Dell U2311. FS2331 har både fordele og ulemper i forhold til Dell på baggrund af VA-panelet som Eizo anvender, men den er også tiltænkt brugere, der ikke ønsker at ofre en god billedkvalitet for hastighed (responstid) og pris. Sammenlignet med Dells skærme, har FS2331 lidt mere slør på hurtige bevægelse, men betydeligt dybere gengivelse af sort.

  Er du spilentusiast og spiller du primært de hurtige FPS-spil, så er 120 Hz TN baserede gamer-skærme stadig vejen frem, men her går man så på kompromis med billedkvaliteten. Alt i alt er Eizo FS2231 således en ganske solid multimedia skærm til de fleste spil og film, samt en skærm, der også let kan anvendes af grafikere og fotografer. Endda til en meget fornuftig pris.

  Pris og forhandler:


  PositivNegativMålgruppe
  FarvenøjagtighedBetragtningsvinkler og reduktion i sort fra vinklerMultimedia
  Meget dyb gengivelse af sortEn smule Overdrive slørAmatør-grafikere
  BilledkvalitetMangler ergonomiske indstillingsmulighederGaming
  PrisFotografer


  Eizo FS2331 debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Eizo FS2331 debat • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |