Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic D28 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic D28

|


Panasonic D28 test

Panasonic har lanceret en række nye LCD-TV, heriblandt D28, som vi vil kigge på her. D28 er en af mellempris-modellerne, med et tvist på design-siden. D28 har desuden scanning backlights og 100 Hz.

Vi har allerede testet flere af Panasonic 2010 plasma-Tv, men og her tager vi et kig på et af deres LCD-TV for at se, hvordan Panasonic klarer sig i dette segment. Kan Panasonic matche LCD-TV med LED fra de andre producenter? Og kan Tv’et holde samme niveau som Panasonics meget roste plasma-modeller? Læs videre.

Panasonic D28 kommer i 19, 22, 32 og 37 tommer kaldet TX-L19D28E, TX-L22D28E, TX-L32D28E og TX-L37D28E.


Størrelse:37" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:2.000.000
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner farver
Signalprocessing:8 bit for hver farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dot itch:-
Paneltype:IPS (Edge LED)
Vægmontering:
Drejefod:
Dimensioner (HxBxD): 59.0cm x 91.2cm x 7.7cm (uden fod)
Vægt- kg
Højttalere:
Inputformater:480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
Indgange
• VGA
• DVI (kan konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (hovedtelefon)
• SCART (1 indgang)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 inputs, 1 HDMI 1.4)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang, hovedtelefonudgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet

Pris og forhandler:

Sammenlign Panasonic produkter som Panasonic D28 hos PriceRunner.


De første indtryk

Designet er atypisk. Det er opbygget i hvidt (men findes også i lilla), og skærmen hælder bagud. Rammen er sænket helt ned til gulvet, når den står på foden, og foden er således stort set ikke synlig fra fronten.

Panasonic D28 test
Panasonic D28 test


D28 er bygget i hvid, blank plastik og ikke særlig dybt pga. LED baggrundsbelysningen.

Panasonic D28 test
Panasonic D28 test


Alle indgange findes på bagsiden, og de fleste af disse peger mod bagvæggen, hvilket ikke er optimalt, hvis du ønsker at vægmontere Tv'et.

Panasonic D28 test
Panasonic D28 test


Panasonic har desuden integreret en SD-kortlæser samt en USB-indgang på siden, hvor der kan tilsluttes USB-nøgler og USB-harddiske, for afspilning af musik og video, samt mulighed for USB optagelse af Tv-programmer.

Her kan du se TV’et fra toppen, hvor du også kan fornemme Tv’ets tykkelse.

Panasonic D28 test
Panasonic D28 testForud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Nedenfor kan du se fjernbetjeningen, som følger med D28. Den har et gråt finish, men er grundlæggende identisk med Panasonics andre fjernbetjeninger.

Panasonic D28 test
Panasonic D28 test


Knapperne er store og nemme at aktivere, men det mangler lidt vægt og fjernbetjeningen føles en smule billig.

Når det kommer til mediefunktionalitet, byder Panasonic D28 på samme mediefunktionalitet, som Panasonics plasma-modeller. Derfor vil jeg heller ikke gennemgå dette, men i stedet henvise til vores Panasonic G20 test her.

Kalibreringsmuligheder
I menuerne kan der vælges mellem følgende billedprofiler: Standard, Cinema, True Cinema, Game, Foto, Professional1, Professional2 og Dynamisk.
Profilerne Professional1 og Professional2 bliver tilgængelige ved at aktivere ISFccc i Setup-menuen. Der er dog desværre ingen THX-profil.

Du kan ændre følgende billedindstillinger i menuen: Kontrast, lysstyrke, farve, skarphed, farvebalance, farveforbedring, Eco Mode, P-NR, Panel, gamma, og RGB (gain og cutoff).

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme.

Nedenfor har jeg målt strømforbruget på 37-tommer udgaven, Panasonic TX-L37D28.

Out-of-BoxEfter kalibrering
Standby0.2 W0.2 W
SD+HD88 W54 WEfter kalibrering målte jeg energiforbruget til 54 W i gennemsnit, hvilket er et pænt resultat. Vi har dog tidligere set bedre resultater på Edge LED baserede LCD-TV.

Kalibrering af Panasonic D28

Nedenfor kan du se en måling af billedkvalitet på Panasonic D28 med standard-billedindstillingerne uden Eco-mode aktiveret.

Panasonic D28 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Out-of-box resultatet er ikke særlig godt. Farverne er stærkt overmættede, primært på grund af den unøjagtige gamma, som stiger fra 1,71 i den lyse nuancer til 2,96 i mørke nuancer. I praksis betyder det, at de lyse farver er for lyse og de mørke farver er for mørke. Vi sigter efter 2.2 for hele gammaskalaen.

  Jeg målte en farvetemperatur på cirka 8400 Kelvin, som er typisk for en standardindstilling på fladskærme i dag. Denne farvetemperatur giver et lidt mere blålig billede end vi sigter efter med vores målværdi på 6500 Kelvin.

  Læs mere om hvad udtryk som gamma og farvetemperatur betyder for billedkvaliteten i praksis her: Hvordan ser det forkerte billede ud?

  Lysstyrken blev målt til 296 cd/m2, hvilket er for højt til dagligt brug, men husk også, at jeg har deaktiveret lyssensoren (Eco Mode) i menuen, som netop er den funktion, der selv tilpasser lysstyrken til omgivelserne. Jeg slår den fra på målinger for at få et korrekt resultat af målingerne.

  Jeg skiftede nu til skærmens True Cinema billedprofil og herunder ses resultatet.

  Panasonic D28 test


  Resultatet er stadig ikke overbevisende, men dog bedre. Gamma stiger nu fra 2,1 til 2,7, hvilket er for meget og farveafvigelserne er stadig problematiske.

  Endelig tog jeg en ny måling efter kalibrering.

  Panasonic D28 test


  Det lykkedes mig at få langt bedre nøjagtighed fra Panasonic D28, men gamma blev aldrig perfekt. D28 har en gamma-indstilling i menuen, som jeg lod stå på 2,2, og jeg justerede i stedet D28 med RGB indstillingerne. Det gav et resultat, hvor gamma stiger fra 2,15 til 2,3, hvilket er noget pænere.

  Nedenfor ses mine kalibrerede indstillinger, som du kan genbruge på dit eksemplar af Panasonic D28 (eller D25).

  Efter kalibrering
  Profil:True Cinema
  Kontrast10
  Lysstyrke:0
  Farve:30
  Skarphed0
  FarveFra
  Eco ModeTil/Fra
  P-NRFra
  IFCFra
  16:9 OverscanFra
  R Gain-3
  G Gain0
  B Gain+1
  R Cuttoff-4
  G Cutoff0
  B Cutoff+3
  Gamma2.2


  Jeg sænkede kontrasten for at reducere baggrundsbelysningen, og jeg lavede også en mindre RGB kalibrering.

  Jeg har skrevet ”Til/ Fra” ud for Eco Mode, da dette i høj grad afhænger af hvordan du bruger dit Tv. Eco Mode er dybest set en lyssensor, der reducerer og øger baggrundsbelysning fra panelet i henhold til lyset i omgivelserne. Dette kan være praktisk for blandet tv-kiggeri i både dagstimerne og aftentimerne, men hvis du primært ser TV om aftenen, har du ikke brug for indstillingen, som ofte påvirker billedkvaliteten lidt negativt.

  Billedkvalitet på Panasonic D28

  I dette afsnit undersøger jeg billedkvaliteten med de kalibrerede indstillinger.

  Panasonic D28 har et mat panel uden egentlige reflektioner. Se billedet nedenfor taget i en typisk dagligstue, med lysindflad fra vinduerne til højre for skærmen.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  I forrige afsnit undersøgte jeg farvenøjagtigheden på Panasonic D28. Testene afslørede, at farvenøjagtigheden ikke var perfekt før kalibrering, men det dog lykkedes mig at forbedre den efter kalibrering. Hvor godt skærmen skelner mellem forskellige farver fra hinanden, er dog et lidt så vigtigt aspekt for billedkvaliteten, og derfor gik jeg videre at undersøge farvenuanceringen.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  Det gøres vha. flydende farveovergange i gradienter, f.eks. en flydende overgang fra rød til sort. Farvenuanceringen på Panasonic D28 er gennemsnitlig for et LCD-TV. De fleste semi-lyse og lyse farvenuancer gengives uden problemer, men vi så nogle ”farvebånd” i vores gradienttest på mørke og semi-mørke farver.

  Det antyder, at D28 ikke adskiller alle farver perfekt fra hinanden, hvilket også bidrager til at reducere detaljegraden i billeder.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  SD billedkvaliteten (SD = fællesudtryk for tv-signaler og DVD) er over gennemsnittet. Skærmen har forholdsvis gode kredsløb til de-interlacing og skalering, hvilket bidrager til detaljer i Tv-udsendelser. Resultatet er en SD-billedkvalitet på D28, som ligger et sted midt imellem et mellempris-Tv og en high-end-Tv, og nogenlunde på nivuea med Samsungs ”LED-TV”, såsom C6005.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  HD-billedkvaliteten er naturligvis bedre, idet HD har en højere detaljering på grund af den høje opløsning i kildematerialet (f.eks. Blu-ray eller HD-kanaler), men jeg savner dog en smule detaljer i flere af de tpyiske HD-testbilleder som vi anvender.

  Billedet på D28 er ikke dårligt, men ikke på niveau med de bedste Tv i dag. Jeg oplevede også for svag gengivelse af sort og de meget mørke farver på SD og HD-visning. Jeg vender tilbage til dette om et kort øjeblik.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  1080p24 understøttes korrekt, og det betyder, at du kan afspille Blu-ray-film uden de hakker unødigt.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  Responstiden på Panasonic D28 er hurtig, primært på grund af scanning backlight-teknologien (Panasonic kalder det backlight blinking). Jeg har omtalt scanning backlight i tidligere anmeldelser, men for at opsummere, så er scanning backlight en teknologi, hvor der indsættes ultrakorte sorte billeder ind imellem de normale billeder, for at ophæve den sample-and-hold effekt, som er stærkt medvirkende til at LCD-TV i dag stadig har slør på bevægelse og lidt for sløv responstid.

  Og scanning backlight-teknologien på D28 viste samme gode takter som på andre Tv. Jeg oplevede derfor også meget lidt sløring på hurtige bevægelser i f.eks. sport og aktion. Billederne forblev detaljerede og veldefinerede.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  Scannings backlight-teknologien forbindes typisk med 100/200 Hz kredsløb (frame interpolation) og på visse Tv er det ikke muligt at have scanning backlight sat til uden man også skal have disse systemer, som beregner kunstige billeder, der lægges ind mellem dem der modtages, slået til. Dette kan vise sig at være et problem, hvis man gerne vil slå disse 100/200 Hz systemer fra, idet de kan give en oplevelse af billeder på skærmen, der ligner kunstige videooptagelser.

  Jeg lavede derfor nogle små forsøg på Panasonic D28 og fandt, at scanning backlight er aktiveret hele tiden, også selvom jeg slår IFC (Intelligent Frame Creation = 100 Hz) fra, hvilket er meget positivt. Det betyder også, at man er sikker på den hurtige responstid.

  Testen blev udført ved hjælp af et Canon EOS indstillet til en høj lukkehastighed. Med en hurtig lukketid, kan man fange de sorte billeder, som kort indsættes blandt de andre (og som ikke er direkte synlige for det menneskelige øje). Nedenfor kan du se et billede med IFC slået fra, taget som en 4-billed-sekvens.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  Sammenlignet med de LCD-TV med scanning backlight, som vi for nylig har testet såsom LG LE850N og Sony HX800, mener jeg, at Panasonic D28 er lidt langsommere end LE8500 og lidt hurtigere end HX800.

  Sammenlignet med plasma-Tv, er LCD-TV med scanning backlight dog stadig en smule bagefter – men spændet er reduceret. D28 har desuden heller ikke særlig meget Overdrive trailing (glorier omkring bevægende objekter), hvilket er vigtigt. Husk på, at de fleste plasma-Tv i dag stadig kæmper med fosfor slør.

  Grunden til, at jeg ønsker at deaktivere IFC, er, at det giver nogle utilsigtede artefakter i billedet, som fremstår som fnidder omkring f.eks. en fodboldspiller på en fodboldbane. IFC systemer har to indstillinger kaldet lav og max. Hvis du gerne vil have IFC systemet tilsluttet, for at få gavn af den mere flydende billedgengivelse, som det bidrager med, bør du anvende ”lav”-indstillingen, men undlade at bruge max-indstillingen.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  IFC-systemet tilføjer desuden input lag. Slog jeg det fra, målte jeg input lag til 30-40 ms, hvilket er meget typisk for et LCD-TV i dag. Dette kan være en smule for meget for konsolspillere.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  Nedenfor har jeg målt sortniveau og kontrast.

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,27 cd/m20,14 cd/m2
  Lysstyrke296 cd/m2133 cd/m2
  Kontrastforhold1096:1950:1
  Kontrastforhold usikkerhed +/- 50


  Efter kalibrering målte jeg et sortniveau på 0,14 cd/m2, hvilket ikke er et særlig godt resultat. I praksis betyder det, at du får svag gengivelse af de mørke områder i billedet, som især er synligt om aftenen og i mørkelagte rum. Her vil du opleve at den sorte farve fremstår meget mere grå.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  Dette er ikke ualmindeligt for IPS panelerne. IPS panelteknologien er generelt karakteriseret som den LCD-panelteknologi, med den dårligste gengivelse af sort. Samsungs PVA og Sharps ASV panelteknologier er i stand til at gengive dybere sortniveau og dermed højere kontrastforhold, som er en vigtig parameter for billedkvaliteten.

  Jeg undersøgte også shadow detail (skærmens evne tila t skelne de mørkeste gråtoner fra hinanden) på D28 og fandt, at shadow detail er gennemsnitlig. Jeg kan ikke skelne alle de mørkeste nuancer, fra hinanden, og man mister derfor noget detaljering i de mørkeste farver og derfor i f.eks. mørke filmscener og spil.

  Nedenfor har jeg undersøgt Panasonic D28 i et helt mørkt rum for at se, om det er tendens til clouding / backlight bleeding, som er to fænomener af ujævn lysfordeling på skærmen.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  Panasonic D28 har ingen problemer her, hvilket er positivt, men idet sortniveauet ikke er særlig dybt, betyder det også, at selvom skærmen havde problemer med lysfordelingen, ville det have været svært at se, da sort ikke er intenst og dybt.

  Sammenlignet med Panasonics plasma-Tv vil jeg samlet sige, at D28 ikke er i stand til at reproducere samme detaljegrad og intensitet i billedet. Testen her viser, at Panasonics LCD-TV er kommet bedre med i 2010, men det stadig er et stykke vej op til eliten blandt f.eks. Panasonics egne plasma-TV og Samsungs plasma-TV.

  D28 giver os således et reusltat for HD og SD, som er på nogenlunde niveau med Samsung C6005, der også repræsenterer billedkvaliteten på de fleste Samsung ikke-LED baserede LCD-tv. I prisklassen for LCD-TV synes Sharp LE820 imidlertid som et bedre bud.

  PC og mediecenter

  Tv'et understøtter 1:1 pixelmapping. For at opnå 1:1 pixelmapping skal du deaktivere 16:9 Overscan i menuen: Setup -> Andre indstillinger.

  Betragtningsvinkler

  Betragtningsvinklerne er ikke særlig brede og jeg vil anbefale, at man så vidt muligt undgår at se Tv fra store vinkler på D28. Farverne skifter fra vinkler, men den mest markante ændring, sker for kontrasten. Den sorte farve reduceres tydeligt, hvilket ikke er særlig praktisk, da den i forvejen er svag, som det kunne ses i målingerne i det tidligere afsnit.

  Se billeder af betragtningsvinklerne herunder.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  Og en herunder ses hvordan den sorte farve ændrer sig fra en vinkel.

  Panasonic D28 test
  Panasonic D28 test


  Lyden

  Højttalerne er ikke særlig gode. Vi taler om skjulte højttalere integreret i et meget slankt kabinet, så man kan naturligvis heller ikke forvente det helt store. Panasonic har dog formået at få stemmer til at fremstå tydelige, men mellemtonerne og bassen er meget svag.

  Hvis du skruer højt op for lydstyrken, vil du også opleve at kabinettet dirrer.

  Konklusion

  Panasonic D28 er et af de nye 2010 LCD-TV fra Panasonic, og det byder på samme nye mediefunktionalitet, som vi også fandt i 2010 plasma-modellerne. Internetadgangen er stadig begrænset, DLNA-systemet er fint, mens USB-optagelse er en rigtig god tilføjelse.

  Billedkvalitet i skærmens standardindstillinger giver os ikke billedegenskaber, som vi er vant til fra Panasonic, men efter kalibrering nåede vi et rimeligt resultat.

  D28 har gode elementer, såsom backlight scanning-teknologien, der forbedrer responstiden markant, samt pæn SD-billedkvalitet (Tv-signaler og DVD). HD-billedkvaliteten er gennemsnitlig og vi savnede lidt detaljer i billederne. Sortniveauet på D28 er imidlertid svagt og det påvirker den samlede billedkvalitet. Omvendt så vi ingen tegn på ujævn lysfordeling.

  Så selvom Panasonic D28 har flere gode billedkarakteristika, er vi ikke 100 % overbevist, og Panasonics plasma-TV, såsom G20-modellen, er stadig et noget bedre valg efter min mening. Panasonic D28 er også for dyrt i forhold til hvad man får, og f.eks. Sharps LE820 model ligner et bedre bud på et LCD-TV i prisklassen. Testen af D28 giver dog en god indikation af billedkvaliteten på nogle af de billigere Panasonic LCD-TV serier (f.eks D25), der teknisk er stort set identiske med D28 – blot uden fokus på design og deraf en lavere pris.

  Pris og forhandler:


  PositivNegativTarget group
  ResponstidSortniveauStuen
  USB-optagelseStik peger ud mod bagvægMindre rum
  SD billedkvalitetStandard billedinstillingerSommerhuset
  Ingen reflektioner i paneletInternetfunktionalitet begrænset
  Pris


  Panasonic D28 debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Panasonic D28 debat • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |