Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic V20 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic V20

|

Panasonic V20 placerer sig lige imellem Panasonics topmodel VT20 og den billigere G20. V20 har et Infinite Black Pro panel, som skal levere noget af det ypperligste billedkvalitet fra Panasonic, som fås i dag, og Panasonic har tilmed udviklet et nyt, forbedret filter der skal sikre bedre billedgengivelse i dagtimerne. V20 har endeligt THX profile og en digital parabol-tuner.

Men kan V20 forbedre de flotte resultater fra den billigere G20-serie? Eller er V20 faktisk tættere på VT20 topmodellen, bare uden 3D? Dette og mere vil vi besvare i denne FlatpanelsDK anmeldelse.

Panasonic V20 kommer i 42 og 50 tommer kaldet TX-P42V20E og TX-P50V20E.

Panelstørrelse:50"
3DTV:
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):Angle Free
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma G13 (Panasonic)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 77.1cm x 122.4cm x 8,5cm (uden fod)
Vægt-
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange, 1 HDMI 1.4)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Pris og forhandler:

42"50"

Sammenlign Panasonic TV som TX-P50V20E hos PriceRunner.


De første indtryk

Panasonic V20 har en ramme i gråt sølv-look med bløde og runde kanter. V20 ligner på den måde også topmodellen VT20, blot med en sølv front.

Panasonic V20 test
Panasonic V20 test


Panasonic har desuden droppet glasfronten, som ellers prydede V10 modellen fra 2009 modelprogrammet, angiveligt fordi galsfronten gav for mange reflektioner.

Panasonic V20 test
Panasonic V20 test


Fodens design afviger ikke fra Panasonics andre plasma-TV og tillader brugeren at dreje Tv’et manuelt.

Panasonic V20 test
Panasonic V20 test


Panasonic V20 er en smule tyndere end 2009 modeller, men ikke så tynd som Samsungs meget slanke plasma-Tv såsom B855.

Jeg hørte en svag tendens til summen, når jeg lagde mit hoved tæt op ad bagsiden af fjernsynet, men jeg kunne ikke høre det fra fronten. V20 har desuden nogle blæsere på bagside, som blev aktiveret på flere af disse varme sommerdage, og disse blæsere er ikke 100% lydløse.

Panasonic V20 test
Panasonic V20 test


Indgangene findes på bagsiden, og de fleste af dem peger ud mod bagvæggen, hvilket ikke er et så klogt valg fra Panasonics side.

Panasonic V20 test
Panasonic V20 test


Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Fjernbetjeningen ligner sig selv og tilsvarer den vi så på både G20 og VT20. Den er blot holdt i et sølv-look i stedet for sort.

Panasonic V20 test
Panasonic V20 test


V20 omfatter akkurat samme mediefunktionalitet, som de andre mellem til high-end fladskærme fra Panasonic. Det dækker således over VIERA Cast, PVR optagelse, DLNA og USB mediefunktionalitet.

Jeg vil ikke gentage gennemgangen her, så jeg henviser til G20 anmeldelsen eller VT20 anmeldelsen for yderligere oplysninger, billeder og test af mediefunktionaliteten.

En ny funktion er imidlertid den digitale parabol-tuner (DVB-S), og det er en fed tilføjelse. Det betyder, at man sammen med et CA modul kan tilslutte parabol-antennekablet direkte i Tv’et og derfor undgå den separate boks. Vi udgiver også inden længe en mere dybdegående artikel omkring parabol-tuneren i Panasonic V20, men her er et lille overblik.

Panasonic V20 test
Panasonic V20 test


Jeg forsøgte at tilslutte et parabol tv-signal og det forløb uden problemer. Der er en smule forsinkelse på kanalskift, og det tager cirka 1-2 sekunder at skifte kanal, hvilket er det samme som på de fleste separate parabolbokse. Den elektroniske programguide (EPG) er imidlertid ret sløv til at få opdateret informationerne omkring kanalerne.

Du kan også bruge PVR optagelse sammen med parabol-tuneren, hvilket betyder, at du kan beholde optagefunktionaliteten fra Canal Digitals parabolboks. Alt hvad du skal bruge er en USB harddisk, og jeg har beskrevet hvordan denne opsættes Panasonic G20 anmeldelsen.

I menuernehar Panasonic V20 disse billede indstillinger: kontrast, lysstyrke, farve, skarphed, levende farver, Eco-mode, P-NR, og Picture in Picture.

I den avancerede menu fandt vi: white balance (RGB), colour management (RGB Hue, RGB saturation) og gamma. For at aktivere alle ovennævnte indstillinger, skal du aktivere ISFccc m i setup-menuen. Dette giver dig også mulighed for at kopiere indstillinger fra en indgang til en anden og mulighed for at låse indstillingerne (for at sikre dine kalibreringsværdier).

Du kan også vælge fra disse billedprofiler: Dynamisk, Normal, Cinema, THX, Game, Foto, Professional1 og Professional2.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme.

Nedenfor har jeg målt energiforbruget på 50-tommer versionen Panasonic TX-P50V20.

Out-of-BoxEfter kalibrering
Stand-by0,2 W0,2 W
SD201 W186 W
HD201 W186 WEfter kalibrering målte jeg energiforbruget til 186 W, som er en smule lavere end på V10 modellen fra 2009. Standardindstillingerne gav i øvrigt ikke et skræmmende resultat for et plasma-TV, men helt bestemt et meget højere strømfobrug end på de fleste LCD-TV med LED backlight.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Kalibrering af Panasonic V20

Jeg starter med dette kalibreringsafsnit og nedenfor kan du se min første måling i skærmens Standard billedprofil, som er aktiveret når Tv’et pakkes ud af kassen. Jeg har deaktiveret Eco mode.

”Panasonic


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Standard profilen er ikke overbevisende. Panasonic V20 har synlige farveafvigelser og farvetemperaturen er en smule for høj; dog ikke lige så ekstrem som på fleste LCD-TVs standardindstillinger.

  Gamma varierer fra 1,95 i de lyse nuancer til 2,70 i de mørke nuancer. Det betyder, at lyse farver er for lyse og mørke farver er for mørke, og det er et typisk trick fra fladskærmsproducenterne for at fremhæve elementer i billedet (men forværre billedet på en lang række andre punkter).

  Dette er formentlig et taktisk skridt fra Panasonics side, med henblik på at præsentere et mere levende og mættet billede, som kan råbe højere ude hos Tv-forhandlerne, hvor opmærksomhed tæller.

  Læs mere om – og se billedeksempler på – hvad udtryk som gamma og farvetemperatur betyder for billedkvaliteten i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?.

  Jeg skiftede nu til den THX billedprofilen. Nedenfor er en ny måling.

  ”Panasonic


  Resultatet er flot og som forventet med en THX billedprofil, som efterhånden har vist sig at være en dejlig tilføjelse til fladskærme. I dag benytter både LG og Panasonic THX profiler.

  Jeg søgte imidlertid en lidt mere præcis farvetemperatur da vi sigter mod 6500 Kelvin, så jeg foretog en kalibrering af V20.

  ”Panasonic


  Mine tiltag var af mindre karakter og jeg søgte blot at opnå små forbedringer, fordi THX profilen er en smule for varm og rødlig.

  Gamma - i både THX profilen og mine kalibrerede indstillinger - er tæt på vores mål på 2,2, og varierer kun med 0,05. Dette er meget lavt og ikke problematisk eller synligt i praksis. Farveafvigelserne er også meget lave, og farvetemperaturen er tæt på vores 6500 Kelvin mål. Resultatet er alt i alt meget imponerende.

  Nedenfor er mine kalibrerede indstillinger på Panasonic V20.

  Efter kalibrering
  Profil:Professional1
  Kontrast36
  Lysstyrke:0
  Farve:30
  Skarphed:0
  Levende farver:Fra
  EcoTil/Fra
  Intelligent Frame CreationFra
  P-NRFra
  Gamma2.2
  • R-Gain:-1
  • G-Gain:-1
  • B-Gain:+6
  • R-Cutoff:0
  • G-Cutoff:0
  • B-Cutoff:+1


  Jeg brugte Professional1 billedprofilen i forbindelse med min kalibrering. Du skal også huske at aktivere ISFccc i skærmens undermenu, da ikke alle indstillingsmuligheder er aktive fra start.

  Jeg stort set brugt de samme indstillinger som i THX profilen, men har ændret lidt i RGB menuen.

  Du bør også deaktivere overscan indstillingen i setup-menuen. Og om dagen bør du overveje at bruge en af de andre billedprofiler, som har en højere lyseffekt eller aktivere Eco mode.

  Billedkvalitet på Panasonic V20

  Dette afsnit omhandler billedkvaliteten på Panasonic V20 med dn kalibrerede indstillinger.

  Panasonic V20 bruger samme panel konstruktion som G20, hvilket også betyder, at der ikke er refleksioner mellem lagene i panelet. Dette sikrer en bedre billedgengivelse i dagstimerne og færre refleksioner fra sollys og lamper. Jeg har taget et billede af V20 nedenfor.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  V20 har desuden et ekstra filter, som faktisk forbedrer billedgengivelsen i dagtimerne yderligere i forhold til G20. Og netop billedgengivelsen i dagstimerne er vigtigt på et plasma-Tv, fordi det traditionelt har været et problem for plasma-panelerne.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Jeg har også taget dette billede. V20 stadig har stadig lidt reflektioner i de mørkere områder af billedet, men langt færre end på de nyere LCD-TV med glasfronte, såsom LG LE850N og Sony NX700.

  Billedkvaliteten i lyse lokaler med sollys eller kunstig belysning, er bestemt også forbedret i forhold til G20. V20 har færre refleksioner og udvaskningen af farverne er reduceret til et minimum. G20 klarede sig godt i dette henseender, men V20 er uden tvivl bedre.

  Farvegengivelsen er også utrolig flot og nuanceret. V20 gengiver næsten hver eneste lille detalje. THX profilen er en vigtig del af dette, fordi den med de meget præcise farver sikrer, at detaljerne i farverne er i top.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Sammenlignet med den billigere G20, er der dog ikke markante forskelle. Begge Tv har meget præcise farver og formår at skelne næsten alle farver fra hinanden. V20 fastholder bedre farveintensitet i dagtimerne på grund af det bedre filter, men derudover, er resultaterne temmelig ens.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  SD (fællesudtryk for tv-signaler og DVD) og HD billedkvaliteten er smuk. Du får meget detaljerede SD billeder på grund af god skalering og de-interlacing, og du får flot, flot HD detaljering på grund af de overbevisende billedkrakteristika på V20.

  HD billedkvaliteten er uden tvivl også blandt de allerbedste vi endnu har set på et fladskærms-Tv. Læs i øvrigt også vores test af HDTV billedkvalitet fra de forskellige tv-udbydere.

  Og ikke kun stillestående billeder gengives flot; Panasonic V2 håndterer også hurtigere bevægelser pænt pga. den hurtige responstid.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Sammenlignet med G20, har V20 en tand ekstra detaljer i HD billederne, men forskellen er ikke stor.

  Responstiden er vigtigt for at bibeholde detaljegraden i HD, og vigtigt for indhold såsom sport. Mange LCD-TV mister i dag detaljer, når billederne begynder at bevæge sig. Panasonic TX-P50V20E formår derimod at holde næsten alle detaljerne i billedet, selv i hurtige action-sekvenser og sport.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  1080p24 håndteres også korrekt. Blu-ray film lagres i 1920x1080 opløsning med 24 billeder per sekund, og derfor skal TV’et kunne håndtere dette format for at afspille filmene, som de oprindeligt er tiltænkt.

  Panasonic V20 øger frekvensen fra 24 Hz signalet, men uden at ændre hastigheden eller sekvensen af billedopdateringerne, og det er den rigtige måde at håndtere 1080p24 på.

  Du skal blot huske at deaktivere IFC (Intelligent Frame Creation) i skærmens opsætningsmenu.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Jeg bemærkede synligt plasma dithering-støj i billedet, i samme omfang som jeg bemærkede det på G20. Plasma støj ses som små prikker i billedet, som kan gøre at billedet synes en smule uroligt.

  Dette er kun synligt, hvis man sidder relativt tæt på Tv’et og opstår fordi plasmapaneler ”blander” visse nye farver fra eksisterende farver med en dithering proces (hvor to farver skifter meget hurtigt for at blande en ny). V20 har også stadig en smule banding (f.eks. opdeling af hudfarver, så overgange i hudtoner ikke fremstår fuldstændig flydende) på farver i visse scener, og dette var også tilfældet på G20 og VT20.

  Jeg var meget interesseret i at undersøge fosfor-laget på V20. På VT20 havde Panasonic inkorporeret en helt ny type fosfor, som forbedrede responstid betydeligt, og jeg havde håbet, at denne type fosfor også var at finde i V20, hvilket ville betyde, at V20 mere eller mindre blot var et VT20 uden 3D.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Desværre er dette ikke tilfældet. V20 bruger samme fosforlag som G20 og det betyder, at det kritiske øje kan bemærke fosforslø,r som er grønligt/gulligt slør på bevægelse i hurtige scener. Det er ikke kritisk, men synligt til tider. Vi har dog erfaret, at de fleste typiske brugere bemærker det dog sjældent, og har du ikke bemærket det på tidligere plasma-Tv, vil du heller ikke bemærke det på V20.

  IFC (Intelligent Frame Creation) systemet er tilsvarende til det som findes i den billigere G20 serie. Dette systen har til hensigt at beregne nye billeder fra de eksisterende og indsætte disse som ekstra billeder.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Dette kan gøre billedet mere jævnt at se på, men det tilføjer også artefakter i billedet, og jeg anbefaler, at du slukker for IFC systemet. Dette gøres i menuen Setup og ikke i billed-menuen.

  Med IFC systemet aktivetet oplevede jeg også, at input lag (forsinkelse på signalet) blev øget, men med IFC systemet deaktiveret blev input lag reduceres til omkring 20 ms, hvilket ikke er perfekt, men meget lavere end de fleste tv (navnlig LCD-TV) i dag og et vigtigt element, hvis du planlægger at benytte V20 til konsolspil.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  VT20 så jeg en svag tendens til retention (midlertidig burn-in), men på V20 oplevede jeg ingen rentention. Fosforlaget, som anvendes i V20 (og G20) synes således mere modstandsdygtigt over for retention.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Nedenfor har jeg målt sortniveau og kontrast.

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,04 cd/m20,04 cd/m2
  Lysstyrke85 cd/m277 cd/m2
  Kontrastforhold2125:11925:1
  Kontrastforhold +/- 100


  Efter kalibrering målte jeg et sortniveau på 0,04 cd/m2, hvilket er på niveau med G20 modellen og en smule højere end på VT20. Dybden af sort er således ikke perfekt, men ganske dyb, og det bidrager til et dynamisk og kontrastfyldt billede.

  Jeg talte også om det nye filter i begyndelsen af dette afsnit, og dette filter bidrager også til, at V20 opretholder en forholdsvis dyb gengivelse af sort i dagtimerne, hvilket er vigtigt, da dette har været et traditionelt problem med plasma-Tv.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Shadow detail (evnen til at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden) er god og Panasonic V20 formår at gengive stort set alle detaljer i de mørke områder. Jeg så lidt plasmastøj i visse mørkegrå nuancer, men det var mest synlig, når jeg sad meget tæt på panelet.

  Jeg kan skelne samtlige nuance af mørkegrå i vores monitorTest testprogram.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Endelig undersøgte jeg Panasonic V20 for clouding / backlight bleeding (ujævnt lys). Nedenfor kan du se Tv’et i et helt mørkelagt lokale.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Panasonic V20 prøve har ingen problemer med ujævnt baggrundslys.

  Jeg undersøgte også det fænomen, der kaldes floating blacks (flydende sort), som visse amerikanske brugere har rapporteret i forbindelse med deres Panasonic Tv. Kort fortalt betyder det, at den sorte farve virker lidt urolig. Jeg kunne godt fremkalde en svag tenden til floating blacks på Panasonic V20, men kun i stress test, og jeg så det ikke i praksis.
  Pioneers sidste genereation af KURO fladskærmene havde langt værre floating blacks problemer, men dog også en dybere gengivelse af sort.

  PC og mediecenter

  For at opnå 1:1 pixelmapping på V20 er du nødt til at deaktivere Overscan i skærmens menu. I setup-menuen er der en 16:9 overscan indstilling, som du kan deaktivere.

  Betragtningsvinkler

  Panasonic har forbedret betragtningsvinklerne i forhold til tidligere års modeller, primært fordi der ikke længere er reflektioner inde i selve plasma panelet.

  Dette betyder, at du ikke ser genspejlininger inde i panelet og det forbedrer også billedet, når det betragtes fra vinkler, samt billedet i kraftigt oplyste værelser eller rum hvor der falder sollys ind.

  Farvernes intensitet reduceres ikke meget fra vinkler og kontrasten opretholdes.

  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Panasonic V20 test
  Panasonic V20 test


  Lyden

  Panasonic V20 har samme højttalersystem som VT20 topmodellen.

  Det betyder to højttalere og en sub i stedet for blot to højttalere som i G20 modellen.

  Det giver en smule mere bund og power i bastonerne, og mellemtonerne er lidt mere intense, men lydkvaliteten er stadig ikke fantastisk. De skjulte højttalere begynder at dirre, hvis du skruer for meget op for lyden.

  Jeg anbefaler et separat højttalersystem sammen med V20 til film og spil.

  Konklusion

  Panasonic V20 har samme funktionalitet, som de øvrige nye 2010 Panasonic modeller, og det omfatter Internet, DLNA og optagelse til en USB-enhed. Den første funktion er ikke fuldt udviklet og mangler lidt, men sidstnævnte er en fed funktion. V20 har også en digital parabol-tuner (DVB-S), som er en fin tilføjelse.

  Panasonic V20 gav os meget præcis billedkvalitet fra THX profilen, og V20 har fremragende gengivelsen af både tv-signaler, DVD og HD. Responstiden er hurtig og sortniveauet er dybt. Det nye filter forbedrer også billedkvaliteten i dagtimerne ved at reducere refleksioner og opretholde farveintensiteten.

  V20 har imidlertid ikke samme fosforlag som VT20 topmodellen. Og det betyder, at der er en tendens til en smule fosforslør på hurtige bevægelser, og at sort ikke er 100 % så dyb som på VT20. Baseret på det, er V20 faktisk tættere på den billigere G20 model end den er på topmodellen VT20. V20 har dog fordele i forhold til G20 såsom forbedret filter, en smule bedre detaljegrad og parabol-tuneren, men VT20 er et mere signifikant skridt opad mht. billedkvalitet.

  Alt i alt er Panasonic V20 et fantastisk TV, og billedkvaliteten er tæt på at være de bedste du kan få for menneskepenge i dag. G20 er stadig et bedre value-for-money Tv, og ikke langt fra V20 i rå billedkvalitet, men hvis du leder efter et Tv til den oplyste stue, så V20 er absolut værd at overveje i forhold til G20. V20 er absolut et anbefalelsesværdigt Tv.

  Tilmeld dig vores Nyhedsbrev for at modtage e-mails når der kommer nye anmeldelser online. Vi vil snart publicere Sony HX800, Samsung C8000 (C7700) plasma, Eizo CG243W, LG W2363D og Sharp LE925 anmeldelser.

  Pris og forhandler:

  42"50"


  PositivNegativTarget group
  HD og SD billedkvalitetFosfor slør (ikke samme panel som VT20)Stuen
  SortgengivelseStik peger ind mod væggenHjemmebiografen
  Farvegengivelsen og THXInternet funktionalitet
  Forbedret anti-refleksivt filterStandard indstillingerne
  PVR optagelse og DVB-S
  Shadow detail


  Panasonic V20 debat

  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Debat af Panasonic V20 • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |