Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Focal Sib XL - FlatpanelsDK

Test: Focal Sib XL

|

I takt med at fladskærmene bliver tyndere og tyndere, negligeres lyden også i højere grad. Der er simpelthen ikke plads til god lyd i de meget smalle kabinetter. Det har affødt et helt nyt marked for blandt andet soundbars, der er højttalere til fladskærmen, men det findes også andre løsninger. Focal Sib XL er en af dem, og den er beregnet til at hænge fladt på væggen som et supplement til fladskærmen.

Vi kigger i denne test på Focal Sib XL, som er små aflange, tynde højttalere, der matcher fladskærmen.
Men kan højttalerne reelt tilføre noget til lydkvaliteten, frem for de indbyggede højttalere i fladskærme og de nye soundbars, som vi også kommer til at kigge lidt nærmere på i år? Er forskellen markant og er de prismærket på lige omkring 2000 pr. stik værd? Det undersøger FlatpanelsDK.

Vi bruger også Focal Cub2 subwoofer, som står til lige omkring 2400 som separat enhed.

Bas/Mellemtone:2 x 5” Polyflex
Diskant:1 x ¾” AOL aluminium dome
Frekvensområde:67 Hz – 35 KHz
Dimensioner:505x142x108 mm.
Vægt:4 kg per stk.


Pris og forhandler:Indledning

Der er få producenter af fladskærme, der stadig prioriterer lydkvalitet i deres fladskærme, og blandt de modeller vi senest har testet, er BeoVision 10 vel den eneste model, som leverer hæderlig lydkvalitet indbygget i en fladskærm.

Focal Sib XL
Focal Sib XL


Vi anbefaler eksempelvis kontinuerligt separate lydsystemer i vores anmeldelser af fladskærme, men hvad indebærer sådanne rent faktisk? Og hvilke muligheder er der? Der er naturligvis producenternes soundbars, men de er ret ensidede, fordi de typisk passer i design og form til det enkelte mærke. Samsungs soundbar vil f.eks. typisk passe til Samsungs skærme. Her bryster Focal Sib XL sig af at være lidt bredere, men passer det nu også?

God lyd er naturligvis relativt, og mange fladskærmskøbere er tilfredse så længe højttalerne i fladskærmen kan levere tilstrækkelig lyd til at gengive klare stemmer eller til at fylde et afsnit Forbrydelsen. Desværre magter de allertyndeste fladskærme ofte ikke engang denne opgave.

Focal Sib XL kan dog ikke stå alene. De kræver en form for forstærker/receiver. Der er ingen aktiv enhed i højttalerne, så du tilslutter højttalerne med traditionelle højttalerkabler.

Forud for testen

I forbindelse med testen anvendte jeg et par Dali Concept 2 som reference for kompakte højttalere. Et par DLS R66 gulvhøjttalere blev også anvendt til perspektivering.

Lyden blev leveret af en prisbillig Harmon Kardon AVR 130, som modsvarer en typisk forstærker i den billige ende af prisskalaen.

De første indtryk

Højttalerne er blank sorte på den bagerste del af siden, og mat sort på siden og på fronten. Designet har bløde og runde former, og spiller ganske fint sammen med trenden i fladskærme. Det er trods alt et vigtigt element, hvis de skal supplere fladskærmen, da designet ikke bør skille sig for meget ud.

Focal Sib XL
Focal Sib XL


Højttaler-grillen er lavet i let metal, så enhederne i højttaleren også holder til pilfingre og småbørn.
Konstruktionen er solid, og højttaleren vejer omkring 4 kg.

Focal Sib XL
Focal Sib XL


En smart ting ved Focal Sib XL er, at man både kan placere den vertikalt og horisontalt. Det gør dem alsidige i forhold til placering, og betyder samtidig, at man kan bruge den ene som centerhøjttaler der ligger ned.

I kassen finder man også et vægophæng, som placerer højttalerne tæt op ad væggen. Løsningen skrues først ind i væggen og dernæst monteres en lille skive på selve højttaleren. Herfra kan man klikke de to enheder samme.

Højttalerne kan monteres på en række forskellige fødder, som kan justeres en anelse, og de kan derfor stå på en reol, stereobænk eller blot på gulvet.

Der findes en såkaldt Bop Stand.

Focal Sib XL
Focal Sib XL


Og en Hop Stand, der er lidt højere.

Focal Sib XL
Focal Sib XL


Endeligt findes den buede Hip Stand.

Focal Sib XL
Focal Sib XL


Stikkene tilsluttes på bagsiden og mekanismen til at fastmontere højttalerkablet er ganske smart. Man trykker blot ned på fæstningen og putter kablet ind forneden, hvorefter man slipper igen og nu sidder kablet fast.

På bagsiden er desuden en mulighed for at vælge om højttalere står eller hænger på en væg.

Testen

Vi tester 3 stk. Focal Sib XL, og anvender den ene som centerhøjttaler, og de to andre som stereo-højttalere. Jeg indleder dette afsnit med en test af stereo-højttalerne, og tilføjer derned en ekstra som center. I næste afsnit tilslutter jeg også Focal Cub 2 subwooferen.

Focal Sib XL
Focal Sib XL


Jeg satte noget af det velkendte musik på, som efterhånden er blevet spillet så mange gange, at jeg kan det fra ende til anden, men dog stadig nyder det. Der er både stille, stemningsfyldt musik, men også musik med lidt mere punch i.

Focal Sib XL
Focal Sib XL


Focal Sib XL giver mig en god nuanceret lyd. Diskanten er klar og tydelig og det er måske en af de mest markante forskelle i forhold til lyden i de fleste fladskærme. Jeg oplevede, selvom jeg ikke havde tilsluttet center-højttaleren i første omgang, at diskanten var god til at retningsstyre stemmer og vokal.

Diskanten og vokal i musik blev ikke udflydende og vag selvom jeg ikke befandt mig i sweet-spot. Diskanten bliver en anelse skinger, hvis jeg skruer alt for højt op for musik-stykket, men alligevel jeg nød alligevel musik ved moderat højt lydstyrke og det klarede Focal Sib XL godt. Og det er formentlig bare et spørgsmål om tilspilning, da det ofte er tilfældet i højttalernes første timer.

Mellemtonen i enhederne er god og bidrager til et behageligt lydbillede. Der mangler naturligvis noget for at bringe Focal Sib XL op på siden af egentlig gulvhøjttalere, og lyden er også mere kompakt og indelukket end gulvhøjttalere, men jeg synes der er god balance mellem mellemtonen og diskanten.

Bassen mangler til gengæld noget, og det gør, at der ikke er en så god bund i lyden. Jeg tager subwooferen i brug om lidt, men selve højttalerne mangler de helt dybe toner. De cutter ved omkring 80 Hz.

Focal Sib XL
Focal Sib XL


Jeg tilføjede centerhøjttaleren og den bidrager også til den samlede oplevelse, men det er klart, at den primært er en tilføjelse til filmoplevelsen.

Jeg rullede et par film over skærmen og skiftede mellem lyden fra Focal Sib XL og de integrerede højttalere i fladskærmen (Panasonic TX-P42X20E). Selvom begge løsninger mangler lidt bund og bas i lyden, så er Focal Sib XL er ekstremt stor forbedring i forhold til lyden, der er integreret i Panasonic X20.

Lydbilledet er noget bredere, og lyden er mere intens og stemningsfyldt. Stemmer fremstår desuden klarere på Focal Sib XL, hvilket jeg ofte mener, er et problem med indbyggede højttalere i fladskærme.

Jeg prøvede desuden at holde højttalerne op imod et par Dali Concept 2, som også er kompakte højttalere. Concept 2 er noget mindre kompakte, da de har et væsentligt større kabinet. Det større kabinet bidrager lidt til bunden i lyden og så er Dali Concept 2 lidt blødere i lyden. Focal Sib XL har derimod en bedre og mere klar diskant, som jeg faktisk bedre kan lide – specielt i forbindelse med film.

Med Subwoofer

Jeg tilsluttede nu subwooferen som er modellen kaldet Focal Cub2.

Subwooferen bidrager ret markant til bunden, og det giver et noget mere komplet lydbillede i forhold til Focal Sib XL, som jeg synes er lidt indelukket i de dybere toner og desuden ikke får alle frekvenserne med.

Subwooferen er ikke super kraftig, men går godt i spænd til Focal Sib XL. De supplerer hinanden og jeg føler, at lydbilledet bliver mere fuldendt. Hverken Focal Sib XL eller Sub2 dominerer, hvilket er positivt.

Focal Sub2
Focal Sub2


Til let baggrundsmusik kan man argumentere for, at subwooferen måske er overflødig, når Focal Sib XL betragtes op imod en fladskærm, men er du typen der også nyder et godt stykke musik, så er subwooferen et must.

Focal Sub2
Focal Sub2


Og hvad angår lyden, når der ruller film over fladskærmen, så synes jeg ikke man kommer uden om subwooferen. Lyden baseret på Focal Sib XL alene er mange niveauer over lyden i fladskærme, men heller ikke mere. Den skal suppleres af en subwoofer for at give den gode filmoplevelse – noget som jeg personligt søger.

Og når vi netop her kigger på en erstatning for lyd i fladskærme, så skal oplevelsen også hæves markant med et separat lydsystem, og det kan Focal Sib XL bidrage med, men de skal suppleres med en bashøjttaler efter min mening.

Focal Sib XL er kompakte højttalere og har også sine begrænsninger på den baggrund. Jeg prøvede både højttalerne i et mindre rum på omkring 35 kvadratmeter og min egen stue på omkring 130 kvadratmeter, og de spillede ikke sidstnævnte op.
Det var ikke forventet, men man skal være opmærksom på, at højttalerne gør sig bedst i de lidt mindre stuer.

Konklusion

Vi søgte en potentiel erstatning for lyden i fladskærme, som efterhånden er en tynd kop the – ikke mindst i takt med at fladskærmene bliver endnu fladere. Planen var at kigge på nogle af producenternes soundbars, men Focal kom også med deres bud i form af Sib XL modellen.

Min holdning er, at skal man supplere lyden i fladskærme, så skal niveauet også hæves med mere end ét skridt. Godt nok er de fleste systemer en bedre løsning end de integrerede, skjulte højttalere i fladskærme, men ikke desto mindre skal man også have noget ud af sin investering i separat lyd, så den også kan levere en god filmoplevelse.

Det synes jeg Focal Sib XL gør, men jeg mener samtidig, at man bør supplere med en subwoofer. Vi brugte i testen Focal Cub2 og den går godt i spænd med Sib XL højttalerne uden at dominere lydbilledet. Og netop denne konstellation synes jeg hæver lyden med mange niveauer over fladskærmen. Det bidrager en del til filmoplevelsen, men også til musikoplevelsen.

Ulempen er nok, at enhederne trods alt kræver en forstærker modsat producenternes soundbars. Det betyder, at det kompakte element bliver udvandes en smule, men ud fra et lydmæssigt synspunkt, synes jeg Focal Sib XL er et rigtig godt supplement til fladskærmen; endda til en meget fornuftig pris. Og så kan du ellers sætte fladskærmen på mute fra nu af.

PositivNegativMålgruppe
Stor forbedring over lyden i fladskærmenMangler lidt basStue
PrisKræver forstærkerVærelset
Subwoofer bidragerLidt indelukket lyd
Design der passer til fleste fladskærme
Kan både stå og hænge
God retningsbestemmelse af vokal

Pris og forhandler:


Focal debat

Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor produktet kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=15608Flere anmeldelser

Test: Sony A90J OLED

16 Apr 2021 |

Test: Chromecast med Google TV

09 Apr 2021 |

Test: PlayStation 5

08 Dec 2020 |

Test: Xbox Series X

01 Dec 2020 |