Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung XL2370 - FlatpanelsDK

Test: Samsung XL2370

|


XL2370 - første mainstream LED monitor fra Samsung

Samsung XL2370 tiltrækker sig masser af opmærksomhed med sit meget slanke design på blot 30 mm. Hemmeligheden er den samme som ved Samsungs LED-TV; en såkaldt LED baggrundsbelysning, der sænker strømforbruget og gør profilen langt slankere.

Men kan XL2370 overbevise med god billedkvalitet? Og bidrager LED overhovedet til bedre billedkvalitet på XL2370, som er den første LCD skærm med LED fra Samsung? Det undersøger vi i denne anmeldelse af XL2370.

Panelstørrelse:23"
Opløsning:1920x1080
Responstid:2 ms (g2g)
Kontrastforhold:50.000:1
Lysstyrke:250 cd/m²
Farveunderstøttelse:Op til 16.2 millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):170°/160° (kontrasttab 10:1)
Panelnummer (Type):TN
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 42.3cm x 57.1m x 4.8cm (uden fod)
Vægt:3,6 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI


Pris og forhandler:De første indtryk


Samsung XL2370 praler med sin tynde skærmprofil på blot 30 mm. PC skærme er nu for endeligt blevet ægte PC fladskærme efter LED baggrundsteknologien har meldt sit indtog på markedet.

Samsung XL2370


Samsung XL2370 har en blank sort ramme, gemmer sig bag en yderkant af gennemsigtigt plastik. Den kan anes omkring hele rammen på skærmen, men dækker faktisk også selve den sorte inder-ramme.

Samsung XL2370


Foden gør brug af samme konstellation. Den har en overflade i gennemsigtigt plastik og en inder-ramme i sort materiale. Den ovale profil komplementerer skærmens generelt bløde design.

Samsung XL2370


Alle stik tilsluttes på bagsiden og vender udad.

Foden giver desværre ikke mange ergonomiske muligheder, men dog en integreret tilt-funktion.

Samsung XL2370


Skærmens menu tillader følgende indstillinger: brightness, contrast, sharpness, magicbright og response time. Herudover findes der en RGB indstillings, gamma samt farvetemperatur.

Effektforbrug


Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme

Målingerne for Samsung XL2370 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug1,0 W1,0 W
Pc brug30,2 W24,8 WSamsung XL2370 forbruger 24,8 W efter min kalibrering (omtales i billedkvalitetsafsnittet). Det er lavt, men ikke meget lavere end hvad mange andre skærme uden LED forbruger, og LED bidrager derfor kun i mindre omfang til at sænke elforbruget på XL2370.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Dell U2410 benyttes som reference gennem testen.

Billedkvalitet med LED og XL2370


Introduktionen af LED har givet PC monitors et nyt opsving, og betyder, at vi for første gang i lang tid ser lidt innovation på PC skærmene. Ved at benytte LED (dioder) som baggrundsbelysning i skærmene i stedet for lysstofsrør, kan man dels sænke strømforbruget, dels skabe langt tyndere skærme. LED er også hemmeligheden bag det tynde design på XL2370, men hvad har LED rent faktisk at sige for billedkvaliteten? Det undersøger vi i dette afsnit.

Jeg har taget en indledende måling af Samsung XL2370 her i skærmens standard-profil, uden der er justeret noget i menuerne.

Samsung F2380


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Samsung XL2370 har meget afvigende farver direkte fra udpakket fra kassen. Der skyldes blandt andet den meget høje lysstyrke og for lave gamma, som giver for kraftige og overmættede farver. Der er også problemer med at gengive de mørke gråtoner, som der ses store afvigelser på i grafens højre side ovenfor.

  Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedkvalitet i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?
  Jeg vil gerne prøve at forbedre skærmens billedegenskaber før jeg går videre til at tale om billedkvalitet, og jeg forsøgte først at skifte til skærmens ”movie” profil, for at undersøge om man derigennem kan forbedre billedkvaliteten.

  Samsung F2380


  Ved at skifte til XL2370’s ”Movie” profil opnår man en ret markant forbedring af billedkvaliteten. Farverne gengives nu langt mere præcist og gamma går fra 2,1 i de mørke gråtoner til 2,25 i de lyse. Vi sigter efter 2,2 for hele forløbet fra de mørke gråtoner til de lyse, så det ser meget fornuftigt ud.

  Farvetemperaturen er nu lidt for høj. Det giver et billede, der er en anelse for blåligt, uden det dog er kritisk. Lysstyrken er dog stadig ret høj med 252 cd/m2, så den vil vi gerne forsøge at forbedre efter kalibrering.

  Jeg foretog nu en kalibrering af skærmen, hvor jeg prøver at indstille Samsung XL2370 for optimal billedkvalitet. Se hvad jeg nåede frem til herunder:

  Samsung F2380


  Efter kalibrering kunne jeg nå et rigtig fint resultat. Jeg har sænket lysstyrken og nu fået farvetemperaturen meget tæt på de 6500 Kelvin som vi sigter efter. Det sikrer et lidt mere rødglødet billede end vi opnåede i ”Movie”-profilen.

  Her er indstillingerne, som jeg foretog i forbindelse med min kalibrering:


  Efter kalibrering
  Lysstyrke:35
  Kontrast:46
  Skarphed:60
  Farvetone:Custom
  Color Effect:Fra
  Gamma:Mode1
  RGB:Manuel
  • R:51
  • G:43
  • B:46  Jeg har sænket lysstyrken på skærmen for at få et lidt mere afdæmpet og behageligt billede. Billedet på XL2370 er fra start af lidt skrapt. Jeg har også sænket kontrast en anelse for at sikre et bedre gamma-forløb. Endeligt har jeg indstillet RGB (rød, grøn, blå) for at forbedre farvegengivelsen på XL2370.

  Efter indstilling har XL2370 et fair billede. Jeg savner lidt i farvegengivelsen, og gradueringer er ikke helt gode. Det skyldes, at ikke alle farver skelnes fra hinanden, men præcisionen kan forbedres væsentligt ved enten at vælge ”Movie” profilen eller ved at følge vores kalibreringsforslag herover.

  LED har således ikke noget at sige for skærmens farvegengivelse. LED kan sænke strømforbruget på skærme og producere meget lys til at oplyse skærmpanelet, men LED er ikke per definition en forbedring af billedkvaliteten.

  Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,35 cd/m20,24 cd/m2
  Brightness (lysstyrke)328 cd/m2158 cd/m2
  Kontrastforhold937:1658:1
  Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50  Sortniveauet på XL2370 er ikke imponerende. Det ender på 0,24 cd/m2 efter kalibrering. Til sammenligning havde den senest testede skærm fra Samsung – spilskærmen 2233rz - præsterede 0,12 cd/m2 og derved en noget dybere visuel gengivelse af sort. Anvendelsen af Edge LED bidrog således ikke til at forbedre sortgengivelsen på XL2370.

  Til gengæld er shadow detail (evnen til at skelne de mørkeste farver fra hinanden) god. Jeg kan se stort set alle de små skridt i vores testprogram monitorTest.

  Endeligt har jeg undersøgt for det fænomen der kaldes clouding / backlight bleeding, hvor der slipper mere lys igennem i f.eks. skærmens hjørner.

  Samsung XL2370


  Samsung XL2370 har en anelse clouding (ujævnt lys) i bunden af skærmen. Edge LED metoden har dog også vist sig at skabe clouding på Samsung LED-TV, hvor hemmeligheden bag det slanke design, er den samme som på XL2370.

  Responstid og spil


  XL2370 klarer opgaven i spil ganske pænt. Jeg blev faktisk positivt overrasket over skærmen, for hvor der ikke er lagt meget fokus på gengivelsen af farver i XL2370, synes Samsung at have godt styr på responstiden.

  XL2370 har således ikke udbredt slør og den har heller ikke denne glorie-effekt, hvor bevægende objekter nærmest har et hvidt skær omkring sig – kaldet halos i populær tale. Det er positivt, for det er noget som Samsung skærme i et traditionelt perspektiv har lidt under.

  XL2370 kommer ikke op på Samsungs 2233rz, som FlatpanelsDK og andre medier har udråbt som Kongen af gamerskærme, men XL2370 klarer bestemt opgaven flot. XL2370 kan derfor sagtens agere gamerskærm i selv hurtige spil, men skal man have den bedste ydelse til skydespil og bilspil, så hedder vejen frem Samsung 2233rz.

  Film og betragtningsvinkler


  Betragtningsvinklerne på XL2370 bærer præg af TN paneltypen. TN LCD panelet anvendes i de fleste prisbillige skærme i dag, fordi det er billigt at producere og giver en hurtig responstid på skærmen. Desværre har TN panelet også begrænsede farvedybde og begrænsede betragtningsvinkler.

  Betragtningsvinklerne på XL2370 svarer overens med dem, som man også oplever på andre af Samsungs skærme, og det betyder, at både kontrasten og farverne taber noget intensitet fra vinkler.

  Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne på Samsung XL2370 herunder:

  Samsung XL2370


  Samsung XL2370  Jeg tog ikke et billede af Samsung XL2370 nedefra, men skærmen er baseret på den såkaldte TN paneltype, som betyder, at betragtningsvinklen nedefra gør skærmbilledet meget mørkt. Her ses en tilsvarende model; Samsung T220 nedefra, som har samme karakteristika som XL2370:

  Konklusion


  Samsung XL2370 er en af Samsungs første PC monitor med LED backlight. Det skaber en meget tynd skærm og reducerer strømforbruget. Det har omvendt ikke så meget at sige for billedkvaliteten, og XL2370 er ikke en billedmæssig forbedring over Samsungs andre skærme uden LED.

  Billedkvaliteten er ikke så god direkte fra kassen. Farverne er meget overmættede og billedet er meget skrapt. Med et relativ lille indgreb (se vores kalibrering længere oppe) eller ved at indstille XL2370 i ”Movie”-profilen kan man dog opnå ret store forbedringer. Farverne forbedres en del, men XL2370 har ikke så dyb sort og lider også en smule af ujævn lysfordeling (clouding).

  Spilydelsen og responstiden på XL2370 er god, men den kommer ikke op på Samsung 2233rz med 120 Hz, der stadig er Kongen af gamerskærme. Xl2370 er dog egnet sporadisk spilbrug og multimedia.

  Designet er nyskabende med den tynde profil, og LED har også betydet, at mange har fundet interesse i en ny PC skærm igen, der fylder mindre på skrivebordet og en skærm som er strømbesparende.

  Alt i alt er XL2370 en ret typisk skærm, der ikke skiller sig ud fra mængden billedmæssigt. Vi savner bedre gengivelse af sort og et mere jævnt lys over panelet. LED bidrager imidlertid til at skabe en tyndere og mere strømbesparende skærm.

  PositivNegativMålgruppe
  StrømforburgStandard-indstillingerMultimedia
  Movie-profilSortgengivelse Spil
  ResponstidCloudingKontor/allround


  Pris og forhandler:


  ---


  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=13968 • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |