Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Viewpia LZ-32IEK8 - FlatpanelsDK

Test: Viewpia LZ-32IEK8

|

Indledning


Viewpia har været på banen i en del år efterhånden med deres to serier rettet mod mindre værelser såsom soveværelset, køkkenet og campingvognen. Nu lancerer Viewpia deres nye opdaterede serier fra 19 til 32 tommer - i første omgang denne model med sort højglans design og mpeg4, så den er klar til det nye digitale tv-signal.
Vi tester skærmen for at se om den nye model stadig er en lige så oplagt kandidat til de mindre værelser, som forgængeren var det, hvilken vi havde med på vores anbefalingsliste.

Tv'et har modelnummeret LZ-32IEK8. Det findes også i 26” med navnet LZ-26IEM8. Viewpia følger desuden serien op med modeller med indbygget DVD om en måneds tid, der går helt ned til 19 tommer.

Panelstørrelse:32" widescreen (LCD)
Opløsning:1366x768
Responstid:5 ms
Kontrastforhold:3000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:550 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD
Strømforbrug:170W (typisk)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 63.0cm x 86.9cm x 29.7cm (med fod)
Vægt16,3 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (2 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:



De første indtryk


Viewpias Tv er bygget op omkring den velkendte opskrift med en sort ramme i højglans. Det er populært verden over og Viewpia rammer meget præcis den ånd med deres nye model.

Viewpia


Viewpia har med den nye serie også tilføjet en 32” model til porteføljen. Hidtil har den største model været 26”.

Viewpia


Foden giver et fint grundlag for skærmen, men den kan naturligvis også afmonteres, så Tv’et kan vægmonteres.

Viewpia


Tv'ets stik sidder på skærmens bagside og peger nedad. På skærmens venstre side sidder der tre phono indgange og på skærmens højre side findes knapper til styring af Tv’et.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen er ikke den kønneste jeg har set og med et snit mellem gråt og sort, harmonerer den ikke fuldstændig med skærmens design.

Viewpia


Den er fin at betjene, men føles lidt billig.

I skærmens menuer har man følgende billedindstillinger: Billedprofil, kontrast, lysstyrke, farve, tone, skarphed, farvetemperatur og DNR.

Effektforbrug


Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne på Viewpias 32" Tv ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,9 W0,9 W
Almindelig Tv brug (gns.)128,2 W125,1 W
HDTV visning (gns.)128,2 W125,1 W



Målingerne er foretaget på 32 tommer versionen af Viewpias Tv kaldet Viewpia LZ-32IEK8. Jeg var ikke i stand til at sænke energiforbruget nævneværdigt, fordi Tv’et ikke har en indstilling til at styre baggrundsbelysningen. Baggrundsbelysningen i LCD-TV er den, som udgør størstedelen af energiforbruget.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Jeg har her taget den indledende måling af billedkvaliteten på Viewpia herunder

Viewpia


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Enkelte farver afviger en del, fordi der er lidt for meget power på dem. Herudover er billedet dog ganske fint og et af de vigtigste parametre - gamma - er meget tæt på vores mål på 2.2. Det sikrer, at farverne hverken er for mørke eller lyse/kraftige i udbredt grad.

    Bemærk dog, at lysstyrken på skærmen er utrolig høj på næsten 400 cd/m2. Det kan gå an i dagstimerne med kraftigt lys fra vinduer og solen, men i aftentimerne er det for højt, og her ønsker man et lidt mere afdæmpet billede, så man ikke anstrenger øjnene blot ved at kigge på Tv'et.

    Viewpia


    Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedet i praksis i vores artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Viewpias Tv har ikke de mest omfattende indstillingsmuligheder, men jeg forsøgte dog at reducere lysstyrken en smule vha. den indstilling der hedder kontrast.

    Her er min måling efter indstilling:

    Viewpia


    Det lykkedes, men desværre forværres gengivelsen af farver en anelse. Dette er dog et kompromis, som kan forsvares, hvis man f.eks. benytter Tv'et i soveværelset og derfor primært har det kørende i mørke omgivelser. Jeg halverede lysstyrken til lige over 200 cd/m2. Det er et fint udgangspunkt for et allround Tv.

    Viewpia


    Indstillinger efter kalibrering:



    Efter kalibrering
    Profil:Personlig
    Kontrast30
    Lysstyrke50
    Farve:45
    Skarphed:Normal
    Farve Temperatur:Varm
    DNRFra


    I praksis er billedet fair. Skærmens forcer ligger helt bestemt i de digitale kanaler og skærmen er også klar til den digitale overgang d. 1. november 2009 med sin DVB-T tuner, der også understøtter mpeg4.

    Farverne gengives ved en naturlig tone, men sort opleves ikke så dyb. Jeg måler sort senere i testen. De mørkeste farver påvirkes også lidt af dette, mens Viewpias Tv derimod har en flot gengivelse af lyse farver, som fremstår klart og tydeligt. Jeg oplever desuden, at skærmens farvegengivelse er noget bedre end på den forrige model.

    Viewpia


    Bevægelse håndteres godt og der er ikke udbredt tendens til slør ved f.eks. panoreringer. Dette er specielt positivt, da skærmens forgænger havde lidt tendens til at trække slør på hurtige bevægelser i f.eks. sportsudsendelser.

    Viewpia


    Digitale kanaler gengives flot, mens de analoge er lidt for udetaljerede. HDTV gengives også flot, og noget jeg bemærkede var, at på trods af, at Viewpia LZ-32IEK8 ikke har et Full HD panel, modtager den Full HD signaler (1080p) og skalerer dem til Tv’et egen opløsning en del bedre end forgængeren. Forgængeren var ikke glad for 1080p signaler og man skulle hellere sende 720p signaler igennem for at få det optimale billede.
    Viewpias nye Tv-serie håndterer dog 1080p signaler flot og fungerer fint med f.eks. en PlayStation 3.

    Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,45 cd/m20,40 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)396 cd/m2218 cd/m2
    Kontrastforhold880:1545:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Gengivelsen af sort er ikke så dyb på Viewpias nye skærm. Jeg målte den efter kalibrering til 0,40 cd/m2, hvilket betyder, at skærmens gengivelse af sort er en smule grålig. Dette er primært en konsekvens af, at jeg ikke var i stand til at sænke lysstyrken på skærmen.

    Jeg har herunder undersøgt om lyset fordeles jævnt over skærmens LCD panel.

    Viewpia


    Der er ikke udbredte problemer med clouding / backlight bleeding.

    PC og mediecenter tilslutning


    Tv’et vil ikke modtage 1366x768 opløsningen gennem det blå analoge D-SUB (VGA) kabel, men jeg fik opløsningen igennem over HDMI.

    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er noget bedre end på Viewpias forrige generation af Tv og det er et plus, for disse kæmpede lidt med dette problem - specielt når man betragtede skærmen en smule nedefra. Dette skyldes, at Viewpia har satset på et andet panel i denne 32" variant i forhold til den forrige generation af deres Tv, og det giver pote.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Viewpia


    Viewpia



    Lyden


    Lyden rækker fint til et køkken eller soveværelse. Man kan skrue højt op, så køkkenets støj overdøves, men ved høje lydniveauer oplever man ligesom på mange andre fladskærms-Tv, at lyden virker indetrængt og lidt hul. Der er ikke så meget overskud til de dybe bastoner, men alt i alt klarer skærmen sig som forventet.

    Konklusion:


    Viewpia LZ-32IEK8 er mere end en opdatering af forrige generation af Viewpias Tv. Først og fremmest tilføjer man en 32” variant og mpeg4 til alle modellerne, så de er klar til de nye digitale tv-signal, men der er også sket en del billedmæssige forbedringer.

    Responstiden og gengivelsen af f.eks. sport er forbedret en del. Farverne gengives også fint, og 32” varianten oplever en stor forbedring af betragtningsvinklerne ved at benytte et nyt forbedret panel. Sort er dog ikke så dyb; primært fordi skærmen er ret lysstærk.

    Skærmen er brugervenlig og menuerne er fint opbygget. Det er desuden let at indstille digitale kanaler med de indbyggede guides.

    Alt i alt er Viewpias Tv en solid kompagnon til det nye digitale Tv-signal. Man får et udmærket Tv til prisen og Tv’et erstatter således Viewpias forrige generation af på vores liste med anbefalinger.

    Viewpias nye Tv-serie findes i 26 og 32” under de respektive modelbetegnelser LZ-26IEM8 og LZ-32IEK8.

    PositivNegativMålgruppe
    Fair billedkvalitetSortKøkken
    ResponstidAnaloge signalerVærelser
    Betragtningsvinkler Campingvognen

    Pris og forhandler:


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=12927

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |