Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG W2286L - FlatpanelsDK

Test: LG W2286L

|


Indledning


LG er på banen med deres første monitor med LED backlight. Den hedder W2286L og der er tale om en ultraslank 22” model på 20 mm, med et unikt design og lavt energiforbrug. LGs nye LED model har tilmed HDMI indgang, så den også kan tilsluttes spilkonsoller som PS3 og Blu-Ray.

FlatpanelsDK har modtaget skærmen til en test og vi er spændte på at se, hvad man kan forvente af LGs første satsning ud i LED teknologien. Det bringer øjensynligt en langt slankere model på banen, men hvad har det at sige for billedkvaliteten?

LGs LED model findes også i 24 tommer under navnet W2486L.

Panelstørrelse:22"
Opløsning:1680x1050
Responstid:2 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:2.000.000:1
Lysstyrke:250 cd/m²
Farveunderstøttelse:Op til 16.2 millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):170°/160° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.28 mm
Panelnummer (Type):TN
Strømforbrug:27 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 43.7cm x 51.9cm x 1.9cm (med fod)
Vægt:4,1 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet
Garanti:-
Pixelgaranti:-
Diverse:

Pris og forhandler:

Sammenlign LG produkter som LG W2286L hos PriceRunner.De første indtryk


LG W2286L har en design i den velkendte sorte højglans, som i dag dominerer markedet.

Highslide JS


Skærmens fod fastgør skærmen vha. en lille holder der giver brugeren mulighed for at tilte skærmen fremover og bagover. Desværre tilbyder foden ikke en så solidt grundlag for skærmen, så skærmen kan stå og hoppe lidt.

Highslide JS


Knapperne er berøringsfølsomme og findes på skærmens højre front. De aktiveres først så snart hånden nærmer sig.

Highslide JS


Stikkene tilsluttes på skærmens bagside og peger desværre ud ad. Det betyder ikke så meget for den praktiske brug, da skærmen alligevel ikke kan vægmonteres, men der ser lidt klodset ud på en ellers slank og elegant fladskærm.

Highslide JS


Skærmens menu tilbyder justering af: lysstyrke, kontrast, gamma, RGB (rød, grøn, blå) og skarphed.

Highslide JS


LG W2286L har desuden ekstern strømforsyning. Dette er også en af grundene til at den kan blive så flad og kun måler 20 mm i tykkelsen.

Effektforbrug


Vi vil snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne for LG W2286L ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,1 W0,1 W
Pc brug26,4 W19,4 WLG W2286L har et utrolig lavt energiforbrug. Selv før kalibrering, hvor skærmen kører på fuld lysstyrke og power på farverne, forbruger den ikke mere end 26,4 W. Til sammenligning forbruger Dells 22” 2209WA 61,5 W før indstilling.

LG W2286L ryger også ned på 0,1 W i stand-by efter nogle minutter. I starten ligger den på 0,6 W. Alt i alt holder LG hvad de lover med W2286L. Det er en meget energivenlig skærm og dette kan primært tilskrives integrationen af LEDs i skærmen.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Jeg har taget min indledende måling herunder:

Highslide JSFor de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  LG W2286L har for kraftige farver og lysstyrken er meget høj fra start af. Det giver en oplevelse af et billede, som er for overeksponeret.

  Gamma er også for lav, hvilket bidrager yderligere til en for lyst billede. Jeg tog først og sænkede kontrasten, for at illustrere hvordan den almindelige bruger kan rette dette problem.

  Highslide JS


  Læs hvad ting som gamma, farvetemperatur mm. Betyder for billedkvalitet i praksis i vores artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

  Jeg tog mine sædvanlige skridt mod lavere lysstyrke og mere præcis farvegengivelse med en kalibrering og her er hvad jeg opnåede:

  Highslide JS


  Jeg har først og fremmest indstillet farver og sænket lysstyrken (se skema lidt længere nede).

  Med LG W2286L kan man godt nå et mere balanceret og afdæmpet billede, for fra standard af er det ret meget knald på farver og lys. LG W2286L er dog ikke en skærm der henvender sig til grafisk brug og derfor er der heller ikke lagt vægt på 100 % korrekt billedgengivelse

  Her er indstillingerne efter kalibrering:


  Efter kalibrering
  Lysstyrke:36
  Kontrast:51
  Gamma:0
  RGB:Manuel
  • R:53
  • G:37
  • B:37  Jeg har reduceret lysstyrken på skærmen og rettet farverne. Jeg har desuden sænket kontrasten for at hæve gamma, så billedet ikke bliver helt så udvasket og lyst som det er fra start af.

  Efter kalibrering er skærmen lidt mere afdæmpet og behagelig at arbejde og spille på. LG W2286L er dog ikke en sværvægter rent billedkvalitetsmæssigt og den er i optimeret mod multimedia-brug, hvor billedgengivelsen ikke er hovedfokus.
  Jeg vender tilbage til hvordan W2286L klarer sig i spil og film i næste afsnit.

  LED har således heller ikke noget afgørende at sige for billedgengivelsen og det bidrager ikke til mere korrekt gengivelsen. Det bidrager derimod til en mere lysstærk skærm fra start af, men jeg anbefaler alligevel, at man skruer ned for lysstyrken.
  Forcerne ved LED for W2286Ls vedkommende er således, at det bidrager til at gøre skærmen en del slankere og mere elegant, samt væsentligt mere energivenlig.

  Jeg har målt skærmens gengivelse af sort og kontrastforholdet herunder:

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,28 cd/m20,17 cd/m2
  Brightness (lysstyrke)268 cd/m297 cd/m2
  Kontrastforhold957:1571:1
  Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50  LED bidrager ikke til det der ind i mellem refereres som det statiske kontrastforhold. På dansk betyder det blot, at LED ikke bidrager nævneværdigt til kontrastforholdet eller dybden af sort på skærmen. Det kan derimod bidrage til det dynamiske kontrastforhold (hvor lyset dæmpet eller intensiveres efter billedindholdet på skærmens) og derfor er LG i stand til at oplyse et så højt kontrastforhold tal for W2286L.

  En af de få fordele, som LED konsekvent får for billedkvaliteten på W2286L, er at W2286L kan sige sig fri for clouding / backlight bleeding, hvilket også illustreres på billedet herunder. Backlight bleeding / clouding er fænomenet hvor der slipper mere lys igennem i skærmens kanter eller hjørner, hvilket kan virke generende for oplevelsen af skærmen – specielt i mørke omgivelser (der slipper ikke lys igennem i skærmens bund, som billedet måske antyder. Det skyldes blot vinklen billedet er taget fra og henfører sig til betragtningsvinklerne).

  Highslide JS


  Dette er meget positivt og et af de punkter, hvor LED teknologien rent faktisk bidrager til billedkvaliteten.

  Shadow detail (evnen til at skelne de mørkeste farver) på W2286L er fair – men bestemt ikke perfekt.

  Responstid og spil


  LG W2286L er ideel til spil og multimedia. Ikke mindst pga. sit hurtige TN panel, men også fordi LG har indbygget HDMI indgang, som – ud over at fungere som udvidelse af PC tilslutningsfladen – også muliggør tilslutning af spilkonsoller, såsom PlayStation 3.

  LG W2286L revolutionerer ikke spiloplevelsen og responstiden er meget lig den, som tidligere LG skærme har mestret. Det betyder, at LG W2286L absolut er en sublim skærm til spilbrug og blandt de hurtigste på markedet i dag, men den kommer ikke helt op på siden af Samsung 2233rz med 120 Hz, som vi netop har anmeldt

  LG W2286L har ikke udbredte problemer med Overdrive trailing, som er denne form for hvidt slør – en slags glorie omkring bevægende objekter – og det er positivt.

  LG W2286L er en fin kompagnon til gamere, og rangerer blandt de hurtigere skærme på markedet i dag.

  Film og betragtningsvinkler


  Betragtningsvinklerne på LG W2286L er på niveau med størstedelen af PC skærme i dag, hvilket vil sige, at både kontrasten og farverne falmer fra store vinkler. Det skyldes, at skærmen ligesom andre skærme er baseret på TN paneltypen, som netop er kendetegnet ved dette. Undersøg hvilket panel der sidder i en skærm med vores panelsøgefunktion

  Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

  Highslide JS


  Highslide JS  Og nedefra:

  Highslide JS  Konklusion


  LGs nye W2286L med LED har et slankere og mere elegant design end den traditionelle fladskærm. Pga. anvendelsen af LEDs, kan man nemlig, ligesom på Samsungs såkaldte LED-TV, trimme rammen, så den blot er 20 mm tyk. LED bidrager desuden til strømforbruget på W2286L der er langt under tilsvarende skærme uden LED.

  LED bidrager dog ikke revolutionerede til billedkvaliteten, men har dog den positive effekt, at man kan undgå udbredte problemer med lys der slipper igennem i hjørner og kanter af skærmen – det der populært kaldes ”backlight bleeding” eller ”clouding”.

  LG W2286L sigter mod multimedia, spil eller allround brug og det bemærkes også på en skærm, som har et for kraftigt og overmættet billede fra start af. Det er ikke fokuseret så meget på korrekt billedgengivelse, men mere på ydelsen i spil og multimedia.

  Multimedia og spildelen udfører W2286L dog også helt tilstrækkeligt og den er blandt de hurtigste skærme på markedet, uden den kommer helt op på siden af Samsung 2233rz. Med sine HDMI indgang er den dog en lidt bredere og mere alsidig skærm, der også kan tilsluttes f.eks. spilkonsoller som PlayStation 3.

  Pris og forhandler:

  Sammenlign LG produkter som LG W2286L hos PriceRunner.


  PositivNegativMålgruppe
  Slankt designFor kraftigt billedparametreMultimedia
  EnergiforbrugBerøringsknapper kan være lidt træge Spil
  HDMIFod vipper lidtKontor/allround
  LED fjerner backlight bleeding  ---


  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=12622 • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |