Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG 50PS8000 - FlatpanelsDK

Test: LG 50PS8000

|


Indledning


LG har for kort tid siden lanceret deres PS8000 serie, der indbefatter Tv af 50” og 60" kaliberen. Det specielle ved PS8000 er dog kombinationen af den store størrelse og attraktive pris, samt lovende funktioner, som f.eks. en THX profil, der skal sikre høj billedkvalitet samt Bluetooth.

V har modtaget 50" versionen kaldet LG 50PS8000 og undersøger hvordan den klarer sig konkurrencen med de andre store Tv, som f.eks. Samsungs B850 serie og Panasonics V10 serie, som vi begge allerede har anmeldt.

Panelstørrelse:50" widescreen (plasma)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:2.000.000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:1500 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma (LG Display)
Strømforbrug:369 W (max)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 98.6cm x 146.5cm x 3.7cm (uden fod)
Vægt52,8 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet USB-port + Bluetooth
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:

50 tommer60 tommer


De første indtryk


LG PS8000 er et pænt og elegant Tv, der faktisk overrasker mig lidt i forhold til de første pressebilleder, jeg så. Den blå nuance i bunden syntes for tydelig på billeder, men i praksis er den blå overgang mere diskret og stilren i sit udtryk.

Highslide JS


Skærmen er udført i et"one-sheet-of-glass"-design, hvor selve skærmens panel og rammen går ud i ét. Det er en fin løsning, som vi også så på LGs sidste generation af plasma-Tv i PQ6000 serien.

Highslide JS


Foden fuldender det elegante udtryk med en opstander i blankt metal og en flad, kvadratisk fod i sort højglans, der matcher skærmens ramme.

Highslide JS


Foden tillader desuden, at man drejer den manuelt.

Highslide JS


Indgange sidder på skærmens bagside og peger ud mod bagvæggen - desværre en ret uheldig detalje, som gør at skærmen ikke kan sidde helt tæt op ad bagvæggen, når den monteres på en vægbeslag.

Highslide JS


Stikkene er godt nok sænket en smule ind i skærmen, men de stikker stadig ud.

Highslide JS


Man finder også flere indgange til f.eks. digitale kameraer på skærmens venstre side. Blandt andet en HDMI indgang.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen har store og praktiske knapper, men desværre er designet ikke prangende. Materialevalget af plastik føles billigt og fjernbetjeningen vejer ikke særlig meget i hånden.

Highslide JS


Skærmen har en stor, illustrativ og brugervenlig menu, der giver et godt overblik. Når man trykker på menu-knappen, får man mulighed for at vælge undermenuer såsom billeder, lyd, bluetooth (jeg vender tilbage til bluetooth-delen om lidt) osv.

Highslide JS


Under billede-menuen finder man blandt andet en guide til indstiling af billedet. Den fungerer fint, med illustrative eksempler og fin guidet tekst, men ønsker man bedste billedkvalitet, kommer man ikke uden om en mere komplet kalibrering, som vi foretager i vores afsnit om billedkvalitet.

Menuen omfatter også en indstilling kaldet Energibesparelse, som er en lille lyssensor der måler lyset i omgivelser og tilpasser lyset på skærmen herefter. Af billed-indstillinger finder man følgende: profil (levende, standard, THX biograf, sport, spil, ekspert1 og ekspert2), kontrast, lys, skarphed, farve og farvetone.

Vælger man en af de to ekspert-profiler, får man desuden adgang til en ekstra menu med indstillingerne: dynamisk kontrast, støjreduktion, gamma, sort niveau, filmtilstand, farvestandard, farveområde, kantforbedring, xvYCC samt en uhyre omfattende RGB (rød, grøn, blå) menu, der giver entusiasten næsten ideelle muligheder for at foretage en komplet kalibrering. Denne menu er mere omfattende end på selv Pioneers skærme.

PS8000 har desuden en indbygget USB port i siden, som understøtter musik, billeder og film. USB-indgangen har understøttelse af det udbredte DivX format og MKV, hvilket vil gøre mange brugere glade.

Endeligt har LG indbygget en smart bluetooth funktion, der kan hente indhold fra andre bluetooth enheder i hjemmet, og bruges til at tilslutte f.eks. trådløse bluetooth høretelefoner.
Har du eksempelvis en mobiltelefon med bluetooth-understøttelse, kan du se billeder eller lytte til musik fra mobiltelefonen direkte på skærmen.

Effektforbrug


Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne på LG 50PS8000 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,0 W0,0 W
Almindelig Tv brug (gns.)296 W221 W
HDTV visning (gns.)296 W221 WBemærk det utroligt lave stand-by forbrug, som faktisk måles til 0,0 W af vores måler. Det samme var tilfældet på Philips Cinema 21:9 og er en yderst positiv tendens, da man så reelt set kan undgå, at elektronikprodukterne i hjemmet står og forbruger elektricitet i stand-by.

Effektforbruget efter kalibrering er en lille anelse højere end på Samsungs B850, der tilsvarende er et plasma-Tv på 50". Dette forbruger 211,9 W.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Jeg har herunder taget en indledende måling af skærmens billedkvalitet på profilen kaldet Standard.

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Profilen kaldet Standard har for kraftige farver og farvetemperaturen er også alt for høj. Lysstyrken er for høj til hjemmebiografen med sine 181 cd/m2, men kan dog være fin sammen med en kraftig oplyst stue - f.eks. her i sommermånederne. Gamma angives i grafen til 2.2, men dette er et gennemsnit, og gamma er ikke præcis. Den starter på omkring 1.9 for de mørkeste nuancer og slutter på 3.0 for de lyseste. Det betyder, at billedet ikke er i balance og at de mørke farver er for mørke, mens de lyse farver er for lyse.
  Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur, gamma osv betyder for billedkvaliteten i praksis i vores artikel her: Hvordan ser det forkerte billede ud?

  Jeg vil dog gerne forsøge at få farverne og gamma noget mere præcis vha. en kalibrering.
  Man bør for al skyld i verden undgå profilen kaldet Levende. Den giver et forfærdeligt billede.

  Highslide JS


  PS8000 har en såkaldt THX profil, der er godkendt af de velkendte hold bag THX kravene. THX profilen i PS8000 tilsikrer, at man får en så præcis billedgengivelse, at THX brandet kan stå inde for det. Det betyder blandt andet, at man sigter efter naturlige farver, der ikke er overmættede, og korrekt gengivelse af gamma, som sikrer, at balancen i billedet er korrekt - og som derfor også har betydning for shadow detail, farver mm.

  Highslide JS


  Når THX profilen på PS8000 aktiveres, skifter skærmen således til et billede, der er væsentlig mere korrekt; et billeder der tilstræber at leve op til de billedstandarder der findes i branchen. THX profilen deaktiverer også de fleste indstillingmuligheder, så hvis man vil have fuld kontrol over indstillinger, skal man benytte en af de to ekspert-profiler kaldet ekspert1 eller ekspert2.

  Highslide JS


  Jeg indstillede nu skærmen på THX profilen og foretog en måling.

  Highslide JS


  THX profilen er som sådan god på mange punkter, men den er - ligesom på Panasonic V10 - ikke perfekt. Gamma er stadig en anelse for høj, så billedet er en tand for mørkt, hvilket også illustreres i grafen overfor, fordi det får en effekt på gengivelsen af de helt mørke gråtoner. Shadow detail er således heller ikke optimal på THX profilen.

  Derudover er den dog en kraftig forbedring over Standard profilen og den sikrer også PS8000 et billede, som er noget mere præcist end de fleste andre Tv kan præstere ud fra en af de præinstallerede profiler. På den måde er THX profilen også yderst kærkommen, men jeg ønsker alligevel at se om jeg ikke kan hive lidt ekstra ud af PS8000 på en af ekspertprofilerne - specielt for at forbedre shadow detail og få gamma lidt mere præcis.

  Highslide JS


  Jeg foretog nu min kalibrering på profilen kaldet Ekspert1. Den kan du se herunder:

  Highslide JS  Du kan se mine målinger efter kalibrering herunder:  Efter kalibrering
  Profil:Ekspert1
  Kontrast67
  Lys50
  H-skarphed50
  V-skarphed50
  Farve:50
  Farvetone:0
  Dynamisk kontrastFra
  StøjreduktionFra
  GammaMellem
  Sort niveauHøj
  Film-tilstandTil / Fra
  FarveområdeStandard
  KantforbedringFra


  Indstillingerne i tabellen oven for, er fra min kalibrering på profilen kaldet ekspert1. Vælger man THX biograf-profilen har man ikke adgang til samtlige indstillingsmuligheder, og derfor giver ekspert1 mig større frihed til at foretage de ændringer jeg ønsker.

  Highslide JS


  Af strengt nødvendige ændringer i skærmens billedmenu, hører ændringer i indstillingerne"gamma" og"sortniveau" til. Disse skal ændres for at få detaljer i de mørke områder (shadow detail) og den generelle balance af lys i billedet på plads. Jeg justerede derfor gamma til Mellem for at komme tættere på vores mål på en gamma på 2.2 (sikrer balance i lyset og derfor balance i farver og billedet generelt), samt justerede sortniveau til"Høj" for ikke at"klippe" detaljer i mørke scener væk (ved at sætte sortniveau til Lav reduceres shadow detail markant).

  Man kan med fordel også sænke kontrasten en smule for at gøre skærmen mindre lysstærk og bedre egnet til brug i aftentimerne. Ved at sænke kontrasten, forbedrer man også gengivelsen af sort.

  Highslide JS


  Gengivelsen af almindelige Tv signaler (SD) i standardopløsning er - efter kalibrering - meget fornuftig. Skærmen har en fin gengivelse af farver, som er naturlig. Der mangler en anelse nuancering i nogle af de mellem-mørke farver (f.eks. mørkeblå og mørkerød), men det ødelægger ikke det overordnede indtryk af fin billedkvalitet.

  Highslide JS


  HDTV kvaliteten er ligeledes flot. Der er dog noget dithering (plasma-støj) i billedet, som reducerer detaljegraden i HD en anelse. Sortgengivelsen opleves heller ikke helt på højde med f.eks. Pioneers KURO plasma-Tv, som stadig er vores reference-Tv. Jeg vender tilbage til gengivelsen af sort med målinger længere nede i dette afsnit.
  PS8000 understøtter korrekt 1080p24, hvilket sikrer, at Blu-Ray film ikke hakker ved hurtig bevægelse.

  LG PS8000 har en anelse fosfor-slør, som er en slags gulligt/grønligt slør på bevægelse. Min erfaring er, at de fleste forbrugere aldrig bemærker fosfor-slør, men PS8000 kan ikke sige sig fri for det. Det kan sammenlignes med den grad af fosfor-slør, der findes på Panasonics X10, G10 og V10 modeller. Altså bestemt ikke kritisk, men dog synligt i visse tilfælde – f.eks. konsolspillet GTA IV.

  Highslide JS


  Den generelle håndtering af bevægelse på skærmen er god, men sammenligner man med Panasonics skærme, så er det stadig en tand foran. PS8000 mister en anelse nuancering (og derfor detaljegrad) poå meget hurtige bevægelser pga. den dithering (plasma-støj), der findes i panelet.

  Dithering opstår fordi plasmapaneler i deres grundopbygning ikke er i stand til at gengive alle farver. Plasmapanelerne kan eksempelvis ikke gengive mørkegrå og derfor skaber man den mørkegrå nuance ved at vise en hurtigt skiftende sekvens af sort og lysegrå. Når der veksles meget hurtigt mellem disse to farver, opfatter det menneskelige øje det som mørkegrå, men går man tæt på panelet, kan man godt se skiftet mellem farverne.

  Endeligt får det dog den konsekvens på bevægelse, at skærmen ikke altid kan vise disse hurtige dithering-mønstre (hvor der veksles mellem to farver) fordi indholdet på skærmen skifter så hurtigt og det kan reducere farvenuanceringen/detaljegraden en smule.

  Under testen registrerede jeg i få tilfælde let midlertid burn-in. Det forekom primært som et slags hvidt omrids ved f.eks. vinduerne i Windows. Jeg fandt omvendt ikke burn-in på musikskærmen på min PS3, der ellers fremprovokerede burn-in på Samsung B850.
  Burn-in forsvandt dog hurtigt igen på PS8000, men Tv’et og LG kan ikke sige sig helt fri for problemet endnu.

  Jeg har målt gengivelsen af sort herunder:

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,14 cd/m20,12 cd/m2
  Brightness (lysstyrke)181 cd/m2121 cd/m2
  Kontrastforhold1293:11008:1
  Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


  Gengivelsen af sort skuffer mig lidt, primært fordi konkurrenterne har rykket sig en del mere end LG har med PS8000. Sort er ikke helt dyb, og det bemærkes i f.eks. hjemmebiografen eller hvis man ser fjernsyn i aftentimerne. Til sammenligning målte jeg gengivelsen af sort til 0,05 cd/m2 på Samsung B850 plasma-Tv, som vi anmeldte tidligere på sommeren.

  Highslide JS


  Shadow detail - altså skærmens evne til at skelne det de meget tætliggende mørke gråtoner/nuancer - er ikke god særlig god før kalibrering, men efter kalibrering, kan man opnå et fornuftigt niveau. Shadow detail bliver aldrig helt perfekt med min kalibrering, men med skærmens meget omfattende kalibreringsmenu, er jeg sikker på, at man godt kan få en smule mere ud af skærmen, hvis man går helt i dybden med kalibreringen.

  Highslide JS


  Plasma-Tv har generelt ikke problemer med det der kaldes backlight bleeding eller clouding; et problem hvor der f.eks. slipper mere lys igennem i hjørnerne af skærmen. LG 50PS800 har heller ikke problemer med clouding, som du kan se på billedet herunder, hvor skærmen viser et helt sort billede i et mørkelagt rum. På billedet, kan du også fornemme skærmens gengivelse af sort.

  PC og mediecenter tilslutning


  Tv'et har en opløsning på 1920x1080 og der er derfor ingen problemer med at sende et signal til skærmen fra en PC. Jeg benyttede HDMI og kunne nemt sende et 1:1 pixel mapping signal til skærmen. Det kræver blot, at man aktiverer indstillingen kaldet"Kun Scanning" i skærmens billed-menu.

  Betragtningsvinkler


  Betragtningsvinklerne kan kort opridses, som på niveau med de fleste andre plasma-Tv. Plasma-Tv har generelt bedre betragtningsvinkler end LCD-TV, men betragtningsvinkler er ikke perfekte. Sort ændrer sig ikke markant fra vinkler, men lidt af nuanceringen i de mørkeste toner forsvinder. Farverne forbliver stort set uændrede for vinkler.

  LG PS8000 har dog samme problem med genspejling af elementer, fordi plasma-Tv'et er opbygget af flere lag af glas. F.eks. genspejles hvid tekst på sort baggrund, hvis Tv'et betragtes fra vinkler. Generel genspejling kan også være et generende element pga. den blanke overflade på skærmens plasma-panel.

  Highslide JS


  I dagtimerne bliver sollys reflekteret i skærmen overflade og i aftentimerne kan lamper bemærkes. Refleksionerne er dog hverken bedre eller værre end størstedelen af Tv med blanke overflader i dag.

  Lyden


  Højttalerne gengiver fin diskant og stemmer er klare. Jeg savner dog lidt bund i lyden, som det også er tilfældet på langt de fleste andre fladskærme. Det gør filmoplevelsen lidt flad og jeg anbefaler derfor et separat lydanlæg. Som udgangspunkt er højttalerne i 50PS8000 dog langt tilstrækkelig til almindeligt sporadisk brug og lidt over det generelle niveau for fladskærme.

  Konklusion:


  LG PS8000 har mange gode elementer, og man har fra LGs side fokuseret på også at give brugeren en god oplevelse med brugervenlige elementer og guides, samt indbygget funktionalitet som f.eks. Bluetooth.

  På billedsiden klarer PS8000 opgaven fornuftigt, og THX profilen bidrager til et billede, der har mange gode sider. PS8000 kommer dog aldrig op og bide skeer med de helt tunge drenge, men prisen taget i betragtning er det heller ikke her man prøver at positionere sig.

  Skærmen har lidt problemer med gengivelsen af shadow detail og så er sort ikke lige så dyb (lige så mørk), som på f.eks. Panasonics V10 serie og Samsungs B850. Skærmen har også lidt for meget dithering (plasma-støj). Omvendt bidrager THX profiler dog med generelt fine farver og detaljegrad i billedet, og det er således en fornøjelse at se på både digitalt Tv i standardopløsning og HDTV.
  Med de omfattende indstillingsmuligheder i skærmens menu, har PS8000 også et større potentiale, som jeg dog ikke gik fuldstændig i dybden med her i anmeldelsen.

  Til prisen er LG 50PS8000 således et fornuftigt bud på en god allround skærm, og den lave pris for både 50 og 60 tommeren er utvivlsomt attraktiv. Man får rigtig meget Tv for pengene, men PS8000 placerer sig samtidig et niveau eller to under både Samsung B850 og Panasonic V10 (der dog også koster noget mere).

  LG PS8000 findes også i en identisk 60" version. Den hedder 60PS8000.

  PositivNegativMålgruppe
  Fin billedkvalitetGengivelse af sortStue
  Funktionalitet (bluetooth, USB, indstillingsmenu)Shadow detail i THX profilHjemmebiografen
  PrisStandardindstillinger
  THX profilMidlertidig burn-in (retention) ikke helt elimineret


  Pris og forhandler:

  50 tommer60 tommer


  ---


  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=11688

 • Flere anmeldelser

  Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

  07 Sep 2023 |

  Test: Sonos Era 300 + Sonos Arc

  16 Aug 2023 |

  Test: LG G3 (MLA OLED)

  06 Jul 2023 |

  Test: Samsung S95C QD-OLED

  03 Jul 2023 |