Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDell 2209WA test - FlatpanelsDK

Test: Dell 2209WA

|


Indledning


Dell 2209WA er måske en af de mest interessante PC skærme på markedet lige nu. Det er den første 22” skærm, der er baseret på et kvalitets IPS panel, som leverer langt bedre billedkvalitet end det TN panel, der i dag bruges i stort set alle 22 tommer skærme.

Dell 2209WA har for ikke så længe siden fået en prisreduktion og det gør den til et meget attraktivt bud på en PC skærm for både grafikeren, spilleren eller brugeren der ønsker en forholdsvis prisbillig skærm med høj billedkvalitet.

Panelstørrelse:22"
Opløsning:1680x1050
Responstid:6 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:3000:1 (Dynamisk)
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Farvespektregengivelse:-
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.282 mm
Panelnummer (Type):IPS (LG.Philips)
Strømforbrug:52 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 36.2cm x 51.2cm x 18.4cm (med fod)
Vægt:9,9 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet 4-ports USB hub
Medfølgende kabler
Strøm
VGA
DVI
Audio (phono)
USB upstream
S-VHS
HDMI
Garanti:-
Pixelgaranti:-
Diverse:


Pris og forhandler:De første indtryk


Dell 2209WA har en mat ramme omkring panelet. Midtfor sidder Dells velkendte logo.

Highslide JS


I højre side af skærmen er der placeret nogle knapper til navigering i skærmens menuer.

Highslide JS


Alle stik tilsluttes på skærmen bagside og vender nedad.

Highslide JS


Skærmen har utroligt gode ergonomiske funktioner og Dell 2209WA tilbyder således både drejejustering, tilt, højdejustering og pivot, hvor man vender skærmen 90 grader. De hele føles solidt og skærmen har generelt en solid kvalitetskonstruktion.

Highslide JS


Foden kan afmonteres, så skærmen f.eks. kan hænges på en væg.

Highslide JS


På bagsiden af skærmen – ved siden af stikindgangene – sidder en 4-ports USB hub.

Skærmens menu tilbyder følgende indstillingsmuligheder: brightness, contrast, mode selction (graphics eller video), profil, dynamisk kontrast samt RGB (rød, grøn blå) indstilling.

Effektforbrug


Vi vil snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærme.

Målingerne for Dell 2209wa ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,5 W0,5 W
Pc brug61,5 W47,9 WForud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Jeg har taget en indledende måling af skærmens billedkvalitet herunder. Målingen er taget på profilen kaldet Standard og der er ikke justeret noget i menuen. Efterfølgende vil vi prøve at kalibrere skærmen.

Highslide JSFor de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Dell 2209WA viser vejen frem med et standardresultat, som er meget overbevisende. Farverne er forholdsvis præcise og farvetemperaturen er tæt på vores mål på 6500 Kelvin. Gamma er dog en smule for lav, hvilket betyder, at billedet er en anelse for lav. Det er dog ikke kritisk.
  Se hvad udtryk som gamma, farvetemperatur med mere betyder for det praktiske billede på skærmen i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

  Lysstyrken er en anelse for høj på 211 cd/m2 – hvert fald til brug i afdæmpede kontor eller hjemmeomgivelser.

  Jeg forsøgte nu at kalibrere skærmen. Det blev gjort ved selv at tilpasse RGB (rød, grøn, blå) værdierne vha. vores testværktøj LaCie blue eye pro. Jeg benyttede herudover profilen i menuen kaldet graphics. Du kan se resultatet af kalibreringen herunder:

  Highslide JS


  Efter kalibreringen er stort set alle skærmens parametre spot-on. Gamma er nu præcis og lysstyrken på 120 cd/m2 er velegnet til både kontor og grafisk brug. Til spil og multimedia, kan man med fordel skrue en smule op for lysstyrken.

  Her er indstillingerne efter kalibrering (bemærk, at der også er brugt en farveprofil):


  Efter kalibrering
  Lysstyrke:30
  Dynamic Contrast:Off
  Kontrast:75  Skærmens billede er nu også utrolig flot og nuanceret. Farver er naturlige og 2209WA skelner godt mellem de forskellige nuancer. IPS panelet foretrækkes også af mange grafikere, netop pga. de gode farveegenskaber.

  Jeg undersøger blandt andet farvegengivelsen vha. vores eget-udviklede monitorTest program. Her kan man finde flydende gradienter med en farveovergang fra eksempelvis sort til rød. Dell 2209WA klarer også opgaven flot, og gradienten er helt flydende. Det vidner om stor nuancering i farvespektret og præcis gengivelse af de forskellige farvenuancer.

  Dell 2209WA blev i sin tid lanceret som en e-IPS skærm, hvor flere brugere mente, at e’et skulle stå for economy. Det blev formodet, at der var tale om en billigere variant af S-IPS panelet, som i mange år har været integreret i dyrere skærme af god kvalitet. Dell har senere fjernet e’et i specifikationslisterne på nogle af deres udenlandske sites, for at modbevise, at der skulle være tale om en billig variant af IPS panelet.

  Normalt kan man kende en paneltype på den pixelstruktur der findes i pixelnettet. Det er ikke endeligt undersøgt om e-IPS panelet er identisk til IPS panelet, og jeg vil ikke selv kaste mig ud i undersøgelsen, blot bemærke, at selv om der skulle være tale om et billigere alternativ til IPS panelet, har 2209WA mange af de samme positive karakteristika.

  IPS panelerne foretrækkes generelt også af mange grafikere og selvom Dell 2209WA mere er rettet mod den krævende bruger end den professionelle grafiker, kan den nemt benyttes til grafisk brug. Der er mange indstillingsmuligheder i skærmen menu og farverne står flot og nuanceret.

  IPS panelets betragtningsvinkler understøtter også dette. Det kan virke underligt at tale om betragtningsvinkler i forhold til grafisk brug, men det hænger sammen med en snak, der tit bringes op for S-PVA overfor S-IPS panelteknologien.

  Jeg låner en tekst fra vores kære Torben Rasmussen (yakken i forummet), som beskriver problematikken meget præcist:

  ”S-PVA har et dyk i dynamikområdet når man sidder lige foran den pga. den måde de små områder i hver pixel er arrangeret. Når man flytter hovedet fra centerlinien så øges dynamikområdet, så man pludselig får flere nuancer i de mørke regioner end man har lige foran skærmen. Dette er den helt store akilleshæl for S-PVA.”

  S-IPS panelerne lider ikke af dette problem, hvorfor de ind i mellem foretrækkes til farvekritiske opgaver. Omvendt har IPS panelerne ikke samme sortniveau og nuancering i gråtonerne som S-PVA panelerne, og det bringer mig naturligt over til at tale om skærmens gengivelse af sort.

  Herunder kan du se mine målinger for sortniveauet på Dell 2209WA:

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,3 cd/m20,21 cd/m2
  Brightness (lysstyrke)211 cd/m2120 cd/m2
  Kontrastforhold703:1571:1
  Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50  Sortgengivelsen er målt til 0,21 cd/m2 efter kalibrering. Til sammenligning har en typisk S-PVA baseret skærm et sortniveau på 0,1-0,15 cd/m2 efter kalibrering. Gengivelsen af sort har også længe været et af IPS teknologiens svageste punkter, og det ændres ikke rigtig med 2209WA. Gengivelsen er noget bedre end hvad IPS teknologien tidligere har kunnet præstere, men ikke det bedste jeg har set blandt LCD monitors.

  Shadow detail er tværtimod utrolig god. Jeg kan skelne stort set enhver af de tætliggende mørke gråtoner fra hinanden og det gør også skærmens velegnet til at vise mørke scener i film og generelt arbejde med mørke toner i f.eks. grafik.

  Jeg har herunder også undersøgt skærmen for backlight bleeding / clouding.

  Highslide JS


  Mit eksemplar af Dell 2209WA lider ikke clouding.

  Responstid og spil


  Dell 2209WA har en fin responstid til det meste brug, men de helt hardcore spillere vil nok stadig foretrække TN panelerne, hvis styrke netop ligger i responstiden.

  I en direkte sammenligning med Eizo S2442W, der er baseret på et panel af typen S-PVA, vinder Dell 2209WA. Den er en anelse hurtigere, og har ikke helt samme Overdrive trailing på 2209WA. Overdrive trailing er denne hvide glorie-effekt, som man også kan fornemme på nogle LCD-TV.

  Dell 2209WA har ved test også en meget lav input lag. Den klarer således spil godt, men er ikke helt så hurtig som de hurtigste 2 ms TN-baserede skærme på markedet.

  Film og betragtningsvinkler


  Betragtningsvinklerne på IPS panelerne har altid været blandt de bedste blandt LCD paneler. Dell 2209WA har derfor også ganske gode betragtningsvinkler og der er kun minimale ændringer fra vinkler.

  Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

  Highslide JS


  Highslide JS  Konklusion


  Dell overbeviser mig endnu en gang, ligesom da jeg senest anmeldte deres 27” S-PVA baserede 2709W skærm. Dell 2209WA er den første 22” skærm baseret på et IPS panel og den bringer således de mange positive egenskaber for IPS panelet ind i et 22” segment, som er domineret af de prisbillige TN paneler.

  Det betyder præcise og nuancerede farver, brede betragtningsvinkler og generel flot billedkvalitet. Responstiden er fair og input lag er i bund, hvor 2209WA også er velegnet til en omgang spil eller multimedia-brug. De mest hardcore spillere skal dog nok kigge efter skærme baseret på TN panelerne.
  Alt i alt tilbyder Dell 2209WA billedkvalitet, som er flere klasser over den, som man finder på traditionelle og typiske 22 tommer skærme.

  Dell 2209WA har også god funktionalitet, omfattende ergonomiske indstillingsmuligheder og mange billedindstillinger i skærmens menu. Det eneste jeg savner, er imidlertid en HDMI indgang, så andre kilder også kan tilsluttes skærmen.

  Alt i alt er Dell 2209WA en super skærm og et af de bedste bud på en skærm i 20-24 tommer klassen. Den har langt bedre billedkvalitet end den typiske PC skærm baseret på TN paneltypen. Skærmen koster lidt mere end andre 22” skærme, men de penge er utvivlsomt givet godt ud for stort set alle brugere, men i særlig grad den krævende bruger, fotografen eller amatørgrafikeren. Dell 2209WA får derfor også vores topanbefaling.


  Tryk på awarden for at læse mere.  PositivNegativ Målgruppe
  BilledkvalitetSort ikke så dyb som på S-PVA panelerGrafikeren
  FunktionalitetIngen HDMIFotografen
  God ergonomi og byggekvalitetKontor/allround
  StandardindstillingerMultimedia
  Betragtningsvinkler  Pris og forhandler:  ---


  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=11207 • Flere anmeldelser

  PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Xbox Series X

  01 Dec 2020 |

  Panasonic HZ2000

  12 Oct 2020 |

  Philips OLED805 (OLED855, OLED865)

  23 Sep 2020 |