Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic TX-P42X10Y - FlatpanelsDK

Test: Panasonic TX-P42X10Y

|


Indledning


Panasonic lancerede i 2008 deres PX80 serie, som vi – blandt andre – roste meget for at være et value-for-money Tv i en prisklasse, hvor de fleste fristes. Nu er denne serie erstattet af X10 her i 2009, der supplerer med indbyggede tunere til både kabel-tv og antenne-Tv.

Men er den nye X10 serie en værdig arvtager til PX80, når det kommer til billedkvalitet? Og hvad er der reelt forbedret? Hvordan klarer X10 sig i forhold til sin storebror i G10 serien? Det kigger vi alt sammen med i vores anmeldelse af Panasonics nye X10 serie her. Vi har modtaget 42 tommer versionen med det fulde modelnavn TX-P42X10.

Panelstørrelse:42" widescreen (plasma)
Opløsning:1024x768
Responstid:0,001 ms
Kontrastforhold:20000:1 (statisk)
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):-
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma (Panasonic)
Strømforbrug:195W (typisk)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 66.1cm x 102.9cm x 10.5cm (uden fod)
Vægt28 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (3 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:


37 tommer42 tommer50 tommer


De første indtryk


Designet læner sig tæt op ad både Panasonics PX80 serie fra sidste år og Panasonics nye G10 serie, der er storebroderen til denne model og som vi tidligere har anmeldt her på Flatpanels.dk.

Highslide JS


Rammen er højglans sort og i bunden af skærmen løber en grå linje, som adskiller skærmens ramme fra skærmens underkant.

Highslide JS


Foden er oval og skaber et solidt grundlag for skærmen. Den tilbyder ingen drejefunktion.

Highslide JS


Alle stik tilsluttes på skærmens bagside og vender fortsat ud mod bagvæggen, hvilket er en dum detalje. Benytter man et vægbeslag, kan stikkene virke generende og når Tv’et først hænger på et vægbeslag, er det stort set umuligt at tilslutte ekstra stik.

På skærmens højre side sidder der knapper. På skærmens venstre side sidder nogle indgange, som er lette at tilgå, hvis man f.eks. vil tilslutte et digitalt kamera. Her finder man også den ene af skærmens 3 HDMI indgange.

Highslide JS


Skærmen har ingen blæser.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen er der ikke så meget nyt at berette om. Den minder om Panasonics forhenværende fjernbetjeninger og den klarer også opgaven fint, med store knapper og logiske placeringer. Knapperne til at skifte kanaler og lydstyrke sidder dog en anelse lavt og det æstetiske udtryk er ikke ligefrem prangende.

Highslide JS


Skærmens menuer tilbyder ikke lige så omfattende indstillingsmuligheder som sin storebror, G10 serien, og det er en skam, men omvendt så vi senest på PX80 serien, at de lidt begrænsede indstillingsmuligheder gik an pga. en fin billedkvalitet allerede før kalibrering.

I skærmens menu kan man indstille: profil, lysstyrke, kontrast, farve, skarphed, farvetemperatur, farvestyring, x.v.Colour, eco-format og P-NR. Jeg savner en RGB (rød, grøn, blå) indstilling, men vi får at se senere i testen om dette bliver relevant eller ej.

Endeligt har skærmen mulighed for at vise billeder fra et hukommelseskort af typen SD vha. den indbyggede kortlæser på Tv’ets side.

Effektforbrug


Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings-applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne på Panasonic X10 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,3 W0,3 W
Almindelig Tv brug (gns.)160 W121 W
HDTV visning (gns.)160 W121 W



Målingerne er foretaget på 42 tommer versionen af X10, TX-P42X10E.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Herunder kan du se den indledende måling af skærmens billedkvalitet taget på billedprofilen ”Normal”. Bemærk også, at funktionen eco-format, der automatisk justerer lyset efter omgivelserne, er deaktiveret.

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Målingen viser lidt mere upræcise farver end på både Panasonics nye G10 og PX80 serien fra sidste år, som X10 nu erstatter. Farvetemperaturen er en lille anelse for høj, dog uden det er kritisk.

    Grafen ovenfor foreslår, at gamma er 2.2, men dette er en gennemsnit. Gammaforløbet fra hvid til sort er nemlig ikke helt præcist og det svinger mellem 2.7 og 2.0, hvilket ikke er helt optimalt.
    Du kan læse om hvad et ujævnt gammaforløb og farvetemperatur betyder i praksis i vores artikel her: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Før jeg går over til at kigge på den praktiske oplevelse af billedet, vil jeg prøve at lave en hurtig kalibrering af TX-P42X10. En fuld kalibrering lader sig ikke gøre, primært fordi X10 ikke har en indstilling for RGB (rød, grøn, blå) ligesom sin storebror i G10 serien.

    Jeg tog i kalibreringen udgangspunkt i profilen kaldet ”Biograf” og farvetemperaturen kaldet varm. Du kan se den nye måling herunder:

    Highslide JS


    Flere af farverne er forbedret og de mørke gråtoner og sort er også forbedret, hvilket vi kommer ind på senere. Gamma står nu beskrevet til 2.0, men igen er det fordi den ikke er helt præcis og den svinger mellem 1.9 og 2.2. Jeg var ikke i stand til at få den helt stabil. X10 har heller ikke samme billedindstillingsmulighed som G10, hvor man manuelt kan justere på gamma i skærmens menu.
    At gamma ikke er helt præcis betyder en smule ubalance i billedet. Primært, at de lyse nuancer er en anelse lysere end de burde være.

    Highslide JS


    Efter kalibrering har vi målinger der overordnet er ret lig med dem vi fandt for sidste års PX80 serie, om end Panasonic har ændret nogle forskellige ting.

    Målingerne efter kalibrering.


    Efter kalibrering
    Profil:Biograf
    Kontrast42
    Lys0
    Farve:30
    Skarphed:0
    Farvetemperatur:Varm
    Farvestyring:Fra
    x.v.ColourFra
    Eco-formatFra
    P-NRFra


    Bemærk, at jeg har slået eco-format fra. Denne funktion går ind og justerer lyset på skærmens panel i forhold til lyset i omgivelserne. Jeg har slået den fra, da ovenstående kalibreringsforslag primært er rettet mod visning i aftentimerne. Eco-format kan med fordel slåes til, hvis du ser Tv i meget skiftende dagslys, men når solen skinner, skal vi jo alligevel ikke sidde indenfor og se Tv.

    Bemærk også, at lysstyrken er sænket lidt efter kalibrering. Denne kan godt justeres op i skærmens menu, hvis man primært ser Tv i dagtimerne. Før kalibrering var den på 120 cd/m2, hvilket måske er en anelse for lavt til de meget solrige dage, men som er helt fint til alt andet brug.

    Highslide JS


    Profilen biograf giver generelt det bedste billede og fordi den tager udgangspunkt i en lidt varmere farvetemperatur, som giver en anelse mere rødligt og mindre blåligt billede. Skærmens billede har nemlig en tendens til at være en anelse for blå fra start af. Bemærk desuden, at dette er en generel betragtning, som gælder for alle Panasonics plasma-serier.

    Lad os bevæge os videre til gengivelsen af billeder i praksis og starte med vores traditionelle Tv signaler og senere gå videre til HD signaler.

    SD (standard definition) eller vores traditionelle Tv signaler, er en af X10 serien styrker, som det også var på PX80. Billedet er skarpt og naturligt og det meste af farvespektret gengives fornuftigt. Der er en lille tendens til at ansigter bliver rødlige, men det er ikke af kritisk karakter.

    Highslide JS


    Jeg testede også farverne i vores eget-udviklede testprogram kaldet monitorTest for at undersøge om nuanceringen i farverne er god. Det gøres blandt andet med nogle flydende gradienter, hvor man vurderer på f.eks. en flydende farveovergang fra sort til rød. X10 klarer opgaven godt, men har en smule problemer med de helt mørke farver, hvilket også får en konsekvens for shadow detail (altså evnen til at gengive mørke gråtoner) – jeg kommer nærmere ind på dette.

    Jeg fik i forbindelse med testen også nydt et par fodboldkampe og X10 gengiver dem flot og uden slør/trailing. Specielt kampen mellem FCK og Brøndby blev gengivet utrolig godt og skærmen formåede at vise hele 4 mål til det rigtige hold.

    Generelt holder X10 samme gode standard for gengivelsen af Tv-signaler eller det man også kalder SD, som både G10 og sidste års PX80 model. G10 har en anelse mere præcise billedparametre, men X10 gør fordel af mange af de samme positive billedelementer. Forskellen op til G10 er eksisterende, mens forskellen til PX80 ikke er virkelig markant.

    Highslide JS


    Før jeg bevæger mig videre til at tale om gengivelsen af HDTV, vil jeg gerne indskyde en kort bemærkning om slør/trailing, som stadig ikke er elimineret på X10 serien. I forbindelse med anmeldelserne af både G10 serien og PX80 fra sidste år, nævnte vi det såkaldte fosfor slør.

    Plasmaskærme kan have en let efterglød i fosforen, som der tegnes på. Det hænger udelukkende sammen med, at farven ikke ”slettes” hurtigt nok.
    En plasmaskærm tegner konstant på et fosfor-lag yderst på panelet, og ved enkelte meget hurtige bevægelser på visse farver, kan der registreres et let efterslæb. Jeg ved fra personlig erfaring, at det er de færreste der bemærker det, men jeg registrerede det f.eks. i GTA 4 på min PlayStation 3.

    Dette forsforslør er også synligt på X10, om end det har skiftet en anelse karakter i forhold til PX80 serien. På PX80 kunne det registreres som et grønt slør, hvorimod det er gulligt eller rødligt på X10 afhængigt af situationen. Det er ikke rigtigt forbedret, men efter de mange tilbagemeldinger fra PX80 ejere fra sidste år, ved vi også, at det er noget kun de færreste bemærker i praksis.

    Highslide JS


    Lad os prøve at kigge lidt på skærmens billedkvalitet for HDTV. I forbindelse med testen benyttede jeg naturligvis mine traditionelle HD klip, som jeg benytter til at vurdere skærme i almindelighed, men i forbindelse med vores store HDTV Tema, som du kan følge ved at klikke på den fede tekst, havde jeg også adgang til alle Canal Digitals 12 HDTV kanaler.

    Gengivelsen af HD signaler er god, men X10 har ikke samme detaljegrad i billedet som sin storebror i G10 serien. Årsagen skal findes i to elementer, navnlig en kraftige billedprocessor i G10 og et Full HD panel. TX-P42X10 kommer nemlig til at lide lidt under dets panel, der blot har en opløsning på 1024x768 pixels.

    Highslide JS


    Forstå mig ret, X10 har et ganske hæderligt billede – også når det kommer til HDTV. Det kan dog godt betale sig at tage skridtet op og kigge nærmere på G10 serien, hvis du primært ser HDTV på din fladskærm. TX-P42X10 understøtter også 1080p24 signaler.

    Der er imidlertid sket en forbedring i forhold til PX80, som primært bemærkes i aftentimerne. X10 modellen har nemlig en forbedret gengivelse af sort og det bringer mig også videre til at tale om netop sortgengivelsen.

    Highslide JS


    Vi kunne konstatere, at G10 havde fået en ret markant forbedret sortgengivelse og vi målte den i forbindelse med vores anmeldelse af G10 til 0,03 cd/m2.

    Målingen for X10 kan ses herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,04 cd/m20,04 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)120 cd/m281 cd/m2
    Kontrastforhold3000:12025:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Gengivelsen af sort er en ret markant forbedring i forhold til sidste års PX80 serie, men en anelse ringere end på G10 serien, som også er noget dyrere. Det får primært en effekt hvis du ser Tv i aftentimerne, men her betyder det også en synlig forbedring af billedkvaliteten.

    Highslide JS


    Sortgengivelsen er dog ikke alt, for shadow detail – altså evnen til at gengive mørkegråtoner forskelligt – er lige så vigtig. En mørk scene kommer til at mangle detaljer, hvis shadow detail er dårlig. Desværre er dette ikke X10 serien stærkeste side og den klarer også opgaven lidt dårligere end både G10 og PX80 fra sidste år. Man kan indstille sig ud af dette til en vis grad, og det blev da også bedre efter min kalibrering, men resultatet blev aldrig helt godt.

    Plasmapaneler har generelt ikke problemer med ujævn lysfordeling eller det som også kaldes backlight bleeding eller clouding i populære termer. Det skyldes, at plasmapanelerne selv producerer lys og ikke er afhængige af en ekstern lyskilde, som LCD-TV er.

    Herunder har jeg taget et billede af skærmen med en helt sort baggrund for at undersøge om skærmen har problemer med clouding.

    Highslide JS


    Der er – som forventet – ingen problemer med ujævnt lys på Panasonics X10 serie.

    PC og mediecenter tilslutning


    Skærmen har et panel med en opløsning på 1024x768, som godt kan sendes af en PC og vises korrekt. Det kan gøres på både den analoge D-SUB (VGA) og digitale HDMI indgang.

    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er hverken blevet bedre eller værre i forhold til Panasonics tidligere modeller. Plasma-paneler har generelt gode betragtningsvinkler og det primære problem består i, at de reflekterer en del lys – specielt når der falder direkte lys på panelets blanke overflade.

    Fra vinkler kan man også bemærke en ”spejl-effekt”, hvor eksempelvis undertekster spejler sig og vises dobbelt inde i skærmens panel. I praksis har det dog ikke særlig stor betydning og betragtningsvinklerne er gode.

    Lyden


    Lyden er ganske ringe for at sige det mildt. Årsagen skal sikkert findes i højttalersystemet, hvor højttalerne er skjult fra fronten af æstetiske årsager.

    Ud over at lyden er flad og mangler bund i de dybe toner, har højttalerne en tendens til at dirre, når man skruer moderat op. Det bemærkes specielt på skingre lyse stemmer.

    Konklusion:


    Vi har gennem testen primært holdt Panasonics X10 serie op mod storebroderen G10 og sidste års Panasonic PX80 serie, som X10 serien nu erstatter. Så en kort konklusion lyder: X10 er forbedret på nogle punkter i forhold til PX80, med gengivelsen af sort som den primære. Omvendt har den dog lidt mere upræcise farver og shadow detail er ikke optimal.

    Argumenter for at den dyrere G10 serie, som vi også har anmeldt, ligger primært i bedre gengivelse af HD signaler og en anelse bedre sort og shadow detail, som bliver relevant, hvis du ser meget Tv i aftentimerne.

    Men vi skylder da også samtidig en konklusion på X10 serien generelle position på markedet af fladskærme. X10 er en god skærm, og jeg vil stadig kalde den for en af de bedste i mellemprissegmentet. Den har gode billedegenskaber, såsom flot SD billede, god sort og fornuftige farver. Prisen er også meget fair og nu får man endda en DVB-T og DVB-C med mpeg4 oven i hatten.

    Panasonic beholder derfor titlen som value-for-money Tv’et og er et Tv jeg kommer til at anbefale meget i fremtiden. Der findes dog samtidig argumenter for at gå op og vælge G10 serien i stedet.

    Panasonic X10 tildeles af samme årsager Flatpanels Top-anbefalings award for den billedkvalitet det formår at gengive i denne prisklasse.

    Tryk på awarden for at læse mere.

    Panasonic X10 serie findes i 37, 42 og 50 tommer kaldet henholdsvis TX-P37X10, TX-P42X10 og TX-P50X10. Links og priser nedenfor

    PositivNegativMålgruppe
    God billedkvalitetShadow detailStue
    Dyb sort og høj kontrastGamma ikke helt præcisHjemmebiografen
    God SD gengivelseLav opløsning
    Digitale tunere og mpeg4Højttalere

    Pris og forhandler:


    37 tommer42 tommer50 tommer


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=10971

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |