Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: HP LP2275W - FlatpanelsDK

Test: HP LP2275W

|


Indledning


HP er en stor global spiller og selvom deres hovedområde ikke er skærme, så har de alligevel interessante modeller på markedet De mest interessante i øjeblikket er i min mening deres nye 75 serie, der blandt andet inkluderer LP2275W og LP2475W i henholdsvis 22 og 24 tommer.
75 serien henvender sig til fotografer, grafikere eller blot den krævende bruger, som ønsker sig noget ekstra af sin skærm og sætter dyder som billedkvalitet over hurtig responstid.

Vi har begge modeller fra serien inde til test. Jeg tester her LP2275W – altså 22 tommer versionen – der kommer med et S-PVA panel. LP2475W har et S-IPS panel.

Panelstørrelse:22"
Opløsning:1680x1050
Responstid:8 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.282 mm
Panelnummer (Type):S-PVA (Samsung)
Strømforbrug:56 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 32.8cm x 50.6cm x 25.3cm (med fod)
Vægt:8,5 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet 2-ports USB Hub
Medfølgende kabler
Strøm
VGA
DVI
Audio (phono)
USB upstream
S-VHS
HDMI
Medfølgende software:

Garanti:-
Pixelgaranti:-
Diverse:


Produktet er venligst udlånt af HP

Pris og forhandler:




De første indtryk


HP har benyttet et sort plastmateriale til skærmens ramme, som understøttes af en rektangulær grå fod. Foden fylder lidt i landskabet, men udgør et fint grundlag for skærmens ramme.

Highslide JS


Foden tilbyder i øvrigt en række utroligt lækre ergonomiske funktioner. Først og fremmest kan man dreje skærmen fra side til side. På mit skrivebord er det et plus, da jeg ofte benytter flere skærme ad gangen, men det kan lige så vel være praktisk, hvis man ønsker at have skærmen stående ud mod en af siderne.

Highslide JS


Herudover tilbydes højdejustering, tiltjustering og pivot. Skærmen kan hæves en del i højden og sænkes til omkring 7-8 centimeter over bordet.

Highslide JS


Skærmen føles stabil og af fin byggekvalitet. LP2275Ws ramme står også mere fast end den lidt større LP2475W, når der eksempelvis tastes på et tastatur.

Highslide JS


Alle stik tilsluttes på skærmens bagside. LP2275W har ikke lige så en lige så omfattende mængde af indgange som sin storebror, men er alligevel overbevisende med D-SUB (VGA), DVI og DisplayPort.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Jeg har taget en indledende måling af billedkvalitet herunder:

Highslide JS



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    LP2275W har nogen afvigelser i farverne. I praksis gengives billedet dog flot og balanceret primært pga. en præcis gamma (som er præcisionen af gråtoner fra helt hvid til helt sort), men naturligvis med nogen afvigelser i farvepræcisionen.

    Farvetemperaturen er lidt under vores mål på 6500 Kelvin, og er lige nu målt til 5737 Kelvin. Det er atypisk, at producenter indstiller farvetemperaturen under 6500K, og det ses oftere, at den ligger over, men i dette tilfælde har det ikke væsentlig betydning for billedkvalitet i praksis. Det betyder et lidt varmt billede, med et mindre overskud af rød i farvebalancen.

    Sort og gråtonerne gengives dybt og skelnes allerede før indstilling pænt fra hinanden.

    Jeg foretog nu en kalibrering primært for at forbedre farvepræcisionen. Lysstyrken har et godt udgangspunkt på de 133 cd/m2, som jeg direkte ud fra boksen havde fået justeret ned på omkring 75 (den stod som standard på 90). Efter indstilling tog jeg en ny måling:

    Highslide JS



    Af ændringer har jeg foretaget:


    Efter kalibrering
    Lysstyrke:50
    Kontrast:50
    RGB:Manuel
    • R:241
    • G:211
    • B:232


    Jeg har først og fremmest sænket lysstyrken for at få en skærm der er mere behagelig at arbejde foran i almindelige kontoromgivelser (det blev gjort før den første måling). Jeg tog herefter fat i RGB styringen – altså farvekalibrering af rød, grøn og blå grundfarverne, som danner grundlag for alle farver, der kan præsenteres på skærens panel.

    Farvekalibreringen er let at gå til og HPs skærm giver gode muligheder for at indstille præcist og med meget små ”skridt” i grundfarverne. Som udgangspunkt står rød, grøn og blå alle på 255 som er maksimum. Man skal derfor tage et nyt udgangspunkt og skrue ned for alle tre, for at få et startniveau, hvor grundfarverne både kan hæves og sænkes. Jeg benyttede 240 og tog herefter fat i indstillingen. Det er som nævnt ovenfor muligt at indstille med meget små skridt i farverne, og det er et klart plus, når man vil have det helt præcise resultat.
    Jeg tog herefter først fat i den grønne, som skal sænkes en del. Den korrigerer samtidig rød og blå, hvilket er meget almindeligt for LCD skærme. Når den reduceres, vil rød og blå typisk også balanceres til en vis grad. Herudover sænkede jeg også blå noget for at fjerne den lette overmætning af blå.

    Efter kalibrering – og som sådan også før kalibrering – har skærmen en stor detaljegrad i billedet, fordi farverne skelnes fra hinanden på fornem vis. Jeg tester som regel om flydende overgange fra f.eks. sort til rød eller sort til blå, gengives flydende, så alle de tætte nuanceskridt fra den ene farve til den anden, fremstår korrekt i den forstand, at man skal kunne skelne dem fra hinanden.
    LP2275W klarer testen flot og farverne gengives næsten perfekt, som også gør skærmen meget velegnet til langt de meste grafiske brug.

    Jeg målte også gengivelsen af sort før og efter indstilling.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,14 cd/m20,15 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)133 cd/m2160 cd/m2
    Kontrastforhold950:11067:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    HP formår at gengive en relativ dyb sort med LP2275W, uden vi er helt nede på det niveau, som Eizo får ud af samme panel. Det kan undre en smule, men set i forhold til markedet som en helhed, er gengivelsen af sort bestemt i den gode ende – og noget bedre end på storebroderen LP2475W med S-IPS panel, som vi også anmelder inden længe.

    Også gråtonerne gengives flot og nuanceret, så detaljer i mørke billeder fremstår korrekt. Selv de mørkeste gråtoner fremstår anderledes end helt sort – netop som det er meningen.

    Intet sortniveau er dog perfekt, med mindre også baggrundsbelysningen er homogen. I praksis betyder det, at baggrundslyset skal fordeles ens over skærmens flade, og at der ikke skal slippe mere lys igennem i eksempelvis hjørnerne.
    Jeg har derfor taget et billede af skærmen i et helt mørkt rum herunder:

    Highslide JS


    Skærmen har ikke problemer med fordelingen af lyset og klarer denne opgave flot.

    Responstid og spil


    Hverken 22 eller 24 tommer versionen er tiltænkt specifikt computerspil. Det er intet problem at spille f.eks. traditionelle strategispil på LP2275W, men den performer langt fra lige så godt som en decideret gamerskærm.

    Personligt har jeg ikke noget problem med at benytte en skærm som LP2275W til sporadisk spilbrug, men jeg vil bestemt ikke putte dem ind i kategorien for spilleskærme. Til det formål bør man se på andre typer af skærme.

    Film og betragtningsvinkler


    LP2275W præsterer ikke helt lige så gode betragtningsvinkler som sin storebror, hvilket heller ikke forventet. En traditionel forskel på S-PVA (LP2275W) og S-IPS (LP2475W) er betragtningsvinklerne. Uden at betragtningsvinklerne almindeligvis er dårlige på S-PVA paneltypen, er den S-IPS panelteknologien underlegen på dette punkt.

    LP2275W har dog ganske fornuftige betragtningsvinkler, som jeg vil mene kan tilfredsstille stort set enhvers behov. Der er lidt ændringer i farvetonen og kontrasten fra de store vinkler, men intet kritisk.

    Jeg har taget et billede af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Konklusion


    HP LP2275W imponerer på stort set alle punkter. Den kan betragtes som en direkte konkurrent til Eizos S2231W, der også er en 22 tommer skærm, dog med en højere pris. HP LP2275W leverer ikke helt lige så omfattende indstillingsmuligheder og ikke en helt lige så dyb sort, men på et generelt plan, har de to skærme mange fælles træk.

    Det vidner samtidig om LP2275W gode billedkvalitet. Der skal kalibreres lidt for at opnå det optimale billede, men både før og efter kalibrering, fremstår farverne på skærmen nuanceret og efter kalibrering, kan de gøres utroligt præcise med HPs indstillingsmenu.

    Ergonomien i skærmen er ligeledes optimal. Man kan højde, dreje, tilte og pivotjustere skærmen. Indgangene omfatter en analog D-SUB (VGA) og en digital DVI og DisplayPort og indstillingsmenuerne er gode.

    I forhold til sin storebror på LP2475W, som vi offentliggør en test af om kort tid, har LP2275W et forspring på sortniveau og derfor kontrast, men betragtningsvinklerne er ikke helt så brede, om end ikke dårlige.

    Som en samlet vurdering synes jeg LP2275W er en utrolig god skærm, der leverer fantastisk billedkvalitet. På trods af lidt småting, er jeg ikke i tvivl om, at fortjener en topanbefaling herfra. Den er mangler lige det sidste for at nå helt op på niveau med Eizo S2231W, men til en noget lavere pris, er HP LP2275W et oplagt valg til grafikere, fotografer eller brugere, der kræver dét ekstra af sin PC skærm.



    Tryk på awarden for at læse mere.

    PositivNegativ Målgruppe
    Super billedkvalitetResponstidGrafikeren & fotografen
    God gengivelse af sort og høj kontrastSmallere betragtningsvinler end sin storebror, LP2475WFilmredigering
    God ergonomi og funktionalitetLidt afvigelser i standardindstillingerne Kontor/allround


    Pris og forhandler:




    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=8765

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |