Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Pioneer LX5090H - FlatpanelsDK

Test: Pioneer LX5090H

|


Indledning


Pioneer har lanceret deres nyeste plasma serie under navnet KURO 9G. Kuro er japansk og betyder sort. Det er ikke uden grund, for i sidste generation skabte Pioneer et Tv der kunne gengive en så dyb og ægte sort, at det udkonkurrerede ethvert andet Tv på markedet.

Nu lover Pioneer, at man har taget det skridtet videre på KURO 9G. Jeg fik en tidlig præsentation af Pioneers nye plasma Tv nogle måneder tilbage og her varslede Tv’et da også en ret markant forbedring. Det har ikke gjort interessen mindre og jeg ser meget frem til at se på Pioneer LX5090H, da Pioneer i min mening har produceret de bedste Tv på markedet i flere generationer nu.

Siden sidste generation er der sket lidt ændringer i Pioneer produktmiks. Deres plasma Tv produceres nu først fra 50 tommer og opefter, og hullet ned til de mindre segmenter lukkes af LCD-TV, som lanceres på markedet inden længe.

Pioneer LX5090H er 50 tommer versionen. H’et betyder, at Tv’et har en udvidet kalibreringsmenu samt en meget spændende feature i form af Home Media Gallery, der kan streame film, musik og billeder trådløst over dit hjemmenetværk og vise/afspille det direkte på skærmen.


Panelstørrelse:50" widescreen (Plasma)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:-
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):-
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma (Pioneer)
Strømforbrug:438W
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 72,3cm x 123,3cm x 9,3cm
Vægt33,9kg
Indbyggede højttalere: (tilvalg)
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (24, 50 & 60Hz)
1:1 pixelmapping:
Indgange
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type) (Audio in/out)
· SCART (3 indgange)
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI (3 indgange)
· Andet
Udgange
· Audio (type) (1 udgang)
· SCART
· S/PDIF (optisk)
Medfølgende kabler
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· S-VHS
· HDMI
· Andet USB læser
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:-
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:

  

De første indtryk


Pioneer har ikke foretaget virkelige ændringer på designet i forhold til forrige generation – og hvorfor også ændre på noget der fungerer så godt? Pianolakken og det blanke look ser nemlig fabelagtig flot ud.

Highslide JS


Tv’et håner de mange efterligninger i sort plast, med sin elegance og høje byggekvalitet. Det fremstår som et high-end produkt, og med sin minimalistiske opbygning, er jeg overbevist om, at Tv’et vil pryde de fleste hjem.

Highslide JS


Tv’et kommer uden højttalere – disse skal købes separat og eftermonteres. Det kan gøres på to måder; enten under Tv’et eller på hver side afhængigt af hvilke højttalere du tilkøber.

Foden er ændret en smule, men er stadig forholdsvis flad og diskret. Den er meget stabil, men tillader desværre ikke, at Tv’et drejes. Foden kommer i øvrigt separat og skal samles vha. et par skruer.

Highslide JS


De fleste input sættes i på skærmens bagside, men der findes også nogle input i venstre side af skærmens ramme. Her kan man blandt andet indsætte en USB nøgle og læse musik og billeder fra denne. Det er også på skærmens venstre side, at knapperne til styring af Tv’et findes.
En ændring i forhold til sidste generation betyder, at flere stik bagpå skærmen nu peger ud mod væggen i stedet for nedad. Det kan være en ulempe, hvis man ønsker at hænge Tv’et tæt op af væggen.

Highslide JSForud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol Tv (DVB-S) samt digitalt antennesignal (DVB-T).
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


I forbindelse med lanceringen af KURO 9G, har fjernbetjeningen fået en ansigtsløftning. Og selvom jeg egentlig var ganske fornøjet med Pioneers tidligere remote, så må jeg alligevel sige, at den nye fjernbetjening er virkelig lækker. Den lever fuldt op det man forventer af et Tv i denne klasse, og byggekvaliteten er lige så lækker, som Tv’ets.

Highslide JS


Øverst er der en aluminiumslegering, så fjernbetjeningen er kold at føle på. Knapperne er godt organiseret og det børstede stål, som er benyttet på den runde knap i midten, er bare drønflot.
Fjernbetjeningen er desuden tung og har et godt feel – noget som jeg savner på størstedelen af fjernbetjeninger.

Lad os prøve at komme lidt nærmere ind på Home Media Gallery funktionen eller DLNA, som det kaldes over en mere bred kam. DLNA kender jeg personligt fra min PlayStation 3, og det er et utrolig smart system, som Pioneer nu har taget til sig.

I praksis betyder det, at du kan streame (sende) musik, film og billeder trådløst til skærmen fra en anden computer i hjemmet. Det kræver blot, at du installerer et program på din PC, som kan håndtere dette – f.eks. TVersity.

Nu er du klar til at vælge hvad du vil have, at Tv’et kan ”se”. Vælger du f.eks. billedalbummet fra den mindstes 10 års fødselsdag, kan du efterfølgende gå hen på dit Pioneer LX5090H og se billeder trådløst uden besvær – nemt og bekvemt.

Highslide JS
Home Media Gallery, DLNA


DLNA tillader også, at du streamer film trådløst til skærmen – også i høje HD opløsninger – ligesom du kan afspille alt din musik fra PC’en direkte på Tv’et eller ud over anlægget, hvis du har sat det til Pioneer fjernsynet.

Menuerne har også fået et løft på Pioneers Tv, og de er nu mere brugervenlige, men stadig mindst lige så omfattende, så den krævende bruger bør ikke frygte for det avancerede billedfunktioner for de er repræsenteret stærkere end nogensinde.

Lad os prøve at gå lidt i dybden med indstillingsmulighederne.

Highslide JS
Den nye menu


Først og fremmest kan man vælge fra seks overordnede profiler kaldet Optimum (som justerer lyset efter omgivelserne), Standard, Dynamic, Movie, Sport og Game. Disse er overordnede profiler forstået på den måde, at Standard gælder for samtlige input. Pioneer har dog samtidig en profil kaldet User, som kan varieres for hvert input, så f.eks. HDMI og Scart indgangene kan have forskellige indstillinger.

Dybere ind i menuen finder du nogle Film modes, der styrer deinterlacing. Man kan vælge mellem Off (slår film-deinterlacing fra; brug på videokamera), Standard (3:2 og 2:2 pulldown), Smooth (interpolation, som indsætter ekstra billeder for ekstra flydende gengivelse) og Advance (hiver 24 billeder ud af 60 Hz signaler, 3:3 pulldown).

Inde i menuen for farver finder du CTI og Colour Space. Colour Space definerer farveunderstøttelse og du kan vælge mellem 1 og 2. 1 giver wide colour gamut, altså udvidet farverum. 2 giver det traditionelle farverum, som man normalt har optaget i.
Du kan herudover indstille farverne med en 6-trins RGB indstilling, som er meget kærkommen. Det betyder en meget præcis definering og optimering af farvegengivelsen. Herudover kan du også tilgå de forudindstillede farvetemperaturer.

Endeligt finder du Drive Mode, som definerer ved hvilken frekvens PAL signaler gengives. Mode 1 gengiver ved 75 Hz, mode 2 ved 100 Hz og mode 3 ved 72 Hz.

Det anbefales at benytte mode 1 til DVD og Mode 2 til sport, nyheder mm.

Pioneer 5090H har endeligt PIP (picture in picture) og PAP (picture and picture). Første funktion (PIP) placerer ét stort billede på hele skærmen og et lille i et af hjørnerne. PAP placerer to lige store billeder ved siden ad hinanden på skærmen.

Billedkvalitet


Jeg har lagt ud med at tage en måling på Pioneer 5090H på standardindstillingen, som er profilen Standard.

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Med standardindstillingerne er der størst afvigelser i de mørke toner. Skærmen viser en utrolig dyb sort, og her viser Pioneer virkelig styrke. Jeg vender lidt tilbage til dette senere, men vil blot diskutere, hvad afvigelserne i de mørke toner – som grafen ovenfor også foreslår – har af betydning i praksis.

  For selvom gengivelsen af sort er meget dyb, kæmper Pioneer 5090h lidt med at skelne de tætliggende mørkegrå nuancer fra hinanden. Det giver anledning til mangel på detaljering og nuancering i billedet i mørke scener. Vi så det også delvist på Pioneers forrige generation, og heldigvis er det noget man kan kalibrere/indstille sig ud af pga. Pioneers meget omfattende indstillingsmuligheder – og det var også hvad jeg gjorde.

  Highslide JS
  HD


  Jeg arbejdede herefter lidt med at kalibrere billedet, og tog udgangspunkt i profilen kaldet Movie med farvetemperaturen kaldet Low, da det gav mig et mest korrekt billede. Man kan herfra tage yderligere fat på RGB kontrollen, hvor man kan indstille farverne separat og opnå et meget præcist defineret billede.

  Jeg har opstillet mine ændringer i skemaet herunder. Bemærk også, at der forklares hvad de specifikke funktioner gør ved billedet i det tidligere afsnit ”Funktionalitet”.  Efter kalibrering
  Profil:Movie
  Skarphed-15
  Film Mode:Standard
  Text optimization:Fra
  Intelligent mode:Fra
  DRE PictureFra
  Black LevelFra
  ACLFra
  Gamma3
  FarvetemperaturLow
  CTIFra
  Colour SpaceFra


  Jeg er ikke gået helt i dybden med indstillingerne for RGB (rød, grøn, blå) her i anmeldelsen.

  Før indstilling er billedet på Pioneer 5090h flot, detaljerigt og utrolig flot. Der er dog de omtalte problemer med at skelne de helt mørke gråtoner fra hinanden, og farverne mangler lidt præcision. Begge dele kan man kalibrere sig ud af, og herefter viser Pioneer sin sande identitet, som beror i fantastisk flot billedkvalitet.

  Standard Tv signaler (SD) står flot og veldefineret. Farverne er naturlige og dybden i billedet fremhæves af den gode gengivelse af sort. Skærmen er i stand til at vise et billede, som jeg tror mange vil blive meget overrasket over efter en rundtur i den lokale elektronikpusher, for Pioneer 5090h imponerer selv på almindelige Tv signaler, og jeg synes man skylder sig oplevelsen af at se skærmen stående foran sig.

  Highslide JS
  HD


  Et punkt hvor Pioneer har forbedret panelet i forhold til sidste generation – hvilket jeg også mente at bemærke allerede ved Pioneers første præsentation af skærmen på Arken – er ”støjen” i billedet. Pga. plasmas fysiske opbygning af panelet og gascellerne, vil nogle farver blinke/flimre meget hurtigt i de små pixels. Det bemærkes ikke af alle, men på forrige generation af 508XD var det dog et punkt, hvor der var plads til forbedring.
  Og det er netop denne pixelstøj Pioneer har været i stand til at reducere – om end ikke eliminere. Man kan argumentere for at det også hænger sammen med, at man nu er gået over til et Full HD panel, og hver enkel pixel derfor er mindre synlig fra samme afstand, og det er da helt sikkert også noget af historien, men man har herudover også været i stand til at reducere støjen. Billedet fremstår således mere roligt end tidligere, og det synes jeg smitter positivt af primært på HD signalerne – og lad os prøve at bevæge os lidt over i HD; først lidt teknisk og derefter den mere praktiske, visuelle oplevelse.

  Highslide JS
  HD


  Pioneer har øget opløsningen på alle deres plasma skærme til 1920x1080 (1080p) eller Full HD, som det også hedder i populær tale. Det i sig selv behøver ikke nødvendigvis at betyde enorme forbedringer for billedet, men det har dog haft en positiv effekt. Det hænger i dette tilfælde også sammen med, at Pioneer har udviklet et panel, hvor der også er forbedret andre billedmæssige aspekter, og derfor bør man betragte det mere overordnet end at fokusere på opløsningen alene.
  Det jeg egentlig gerne vil frem til er følgende: At betragte Pioneers nye generation – her LX5090H – overfor Pioneers tidligere generation – 508XD – som et valg mellem HD Ready og Full HD, synes jeg er forkert. For selvom skærmene på papiret minder en del om hinanden, så er der sket forbedringer på mange punkter i denne nye generation. Det er ikke en revolution i forhold til sidste års modeller, men der er alligevel en del at hente som en allround betragtning, og den ros skal LX5090H have.
  Pointen? Pioneer ligger ikke på den lade side, og de har stadig efter al denne tid øje for billedkvalitet. Noget man savner ind i mellem i det store, overordnede billede på Tv markedet.

  Highslide JS
  SD, TV3


  Lad os snakke lidt HD og Blu-Ray gengivelse, for selvom der allerede ovenfor indikeres ret gode egenskaber, så er det alligevel værd at hive nogle mere specifikke ting ud.
  HD gengivelsen fra f.eks. Blu-Ray film er naturligvis afhængigt af selve materialet på Blu-Ray skiven, men Pioneer formår at levere en meget overbevisende oplevelse på HD signaler.

  Billedet er detaljerigt og specielt den gode, dybe gengivelse af sort – uden dynamiske kredsløb – bidrager til dybde i billedet. Farverne er præcise og nuancerede, så selv små nuanceskridt i f.eks. de røde toner, skelnes fra hinanden.

  Skærmen håndterer også både mørke og lyse toner i billedet flot. Noget som specielt skærme med dynamisk kontrast har svært ved. I en scene med f.eks. både sol og skygge, fremstår de ret markante forskelle i lyset, som de bør. Og dette er netop den ægte kontrast. Dor hvad nytter det, at skærmen kan vise meget dyb sort, hvis der ikke samtidig kan vises en lys nuance på skærme?

  En anden vigtig detalje for gengivelsen af HD er, hvordan bevægelse håndteres. De højtopløselige og utroligt detaljerige HD signaler udviskes let, hvis skærmen slører hurtige bevægelser – f.eks. i fodbold eller action film. Det gør Pioneer LZ5090H imidlertid ikke og der opretholdes både skarphed og en høj reel opløsning ved hurtige bevægelser og aktionsekvenser.
  Skærmen har dog en tendens til en smule af det som ofte benævnes fosforspor (phosphor trail). Det har ikke noget at sige for skarpheden i billedet, men nogle farvekombinationer kan efterlade et let grønligt/gulligt slør efter hurtigt bevægende objekter. Det er noget der binder sig til plasmateknologien generelt, og f.eks. Panasonic kæmper også lidt med det. Responstiden er således ikke perfekt på Pioneer 5090H, men jeg ved fra erfaring, at det er få brugere der bemærker dette fosfor spor - og hvis du ikke før har bemærket det på plasma-Tv fra Pioneer, Panasonic, Samsung, LG osv. vil du heller ikke se det på Pioneers nye skærme.

  Highslide JS
  HD, Gran Turismo


  Pioneer LX5090H understøtter 1080p24 korrekt, når PureCinema funktionen slås til. Hvis ”Film Mode” er på Off vil man imidlertid opleve lidt hak i billedet ved f.eks. panoreringer.

  Burn-in eller retention oplevede jeg ikke skyggen af. Intet; selv efter mange timers statisk billede. F.eks. menuerne på PlayStation 3 kan være dræbende, men Pioneer fejede al kritik af vejen og selv den søvnige aften-seer kan føle sig tryg.

  Highslide JS
  HD


  En måling af skærmens gengivelse af sort, og heraf kontrastforholdet er mere eller mindre umuligt med vores nuværende test hardware. Det er ikke skærmen der længere sætter begrænsningen, men den fysiske måleenhed vi anvender. Den kan simpelthen ikke måle så lavt et sortniveau, så lad os formulere det med ord. Til det har jeg lånt en sætning fra en tidligere artikel:

  ”Der var f.eks. et billede af en gul rose der flød i helt mørkt vand. På Pioneer 9G gik denne fuldstændig i harmoni med rummet og det gav en effekt af dybde, som er hidtil uset.
  Til sammenligning blev denne illusion af dybde ikke tilnærmelsesvis opnået på 8G – altså den nuværende generation – og det giver en fornemmelse af, hvor vigtig sortgengivelsen i praksis er.”


  Det er et godt udtryk for den egentlig oplevede forbedring i gengivelsen af sort. For selvom Pioneers forrige skærme også imponerede på dette punkt, så er de nye bare indiskutabelt bedre. Og ja, det er også synligt i praksis for den almindelig dødelige forbruger.

  Når det er sagt, så skal det dog indskydes, at Pioneers sortgengivelse ikke er 100 % homogen. Det skal forstås på den måde, at der slipper en lille anelse mere lys ud nogle steder. Det kræver et absolut mørkelagt rum for at betragte, men det er der. Det ødelægger imidlertid på ingen måde helhedsbilledet af en imponerende skærm, og det er i praksis kun ganske, ganske lidt lys der slipper igenne,
  Jeg har taget et billede af skærmen i et helt mørkelagt rum herunder:

  Highslide JS  PC og mediecenter tilslutning


  Jeg oplevede ingen problemer med at tilslutte skærmen til en PC og få et 1920x1080 signal igennem. Det vises flot, men da det er en plasma skærm, bør man være en smule varsom med at have et statisk billede på skærmen i for mange timer. Det kan give udslag i let burn-in, selvom det typisk vil forsvinde igen efter kort tid.

  Mediecenter delen mener jeg desuden er ganske fortrinlig pga. det indbyggede Home Media Gallery / DLNA. Læs mere om dette system i afsnittet om funktionalitet.

  Betragtningsvinkler


  Betragtningsvinklerne er gode, og jeg vil ikke knytte så mange kommentarer hertil. Fra store vinkler kan hvid tekst på sort baggrund have et lille genskær inde i skærmen, men det er absolut ikke kritisk.

  Jeg har af samme årsag ikke taget billeder af betragtningsvinklerne.

  Lyden


  Pioneer kommer som standard ikke med påmonterede højttalere. Disse skal købes separat. Det kan enten monteres under skærmen eller på hver side af skærmen afhængigt af hvilket modul der tilkøbes.

  Konklusion:


  Pioneer 5090H har lidt problemer med standardindstillinger direkte ud fra kassen, men relativt få ændringer i f.eks. den valgte profil kan gøre underværker specielt i nuanceringen i de helt mørkegrå nuancer.

  Billedkvaliteten er derimod eminent på Pioneer 5090H, og KURO navnet har fået endnu et pragteksemplar af et Tv til at tilføje på listen. Den største forbedring i forhold til sidste generations Pioneer Tv, er sortniveauet. 5090H leverer nu et så dybt sortniveau, at vi ikke længere kan måle det med vores testudstyr. Det betyder en fantastisk dybde og klarhed i billedet. Det får både farverne til at fremstå mere intense og skaber et fantastisk billede i mørke omgivelser.

  Det er ikke en kæmpe revolution i forhold til sidste generation af Pioneers KURO Tv, men der er alligevel hentet større eller mindre forbedringer på stort set alle punkter. Farverne er præcise, detaljerigdommen i billedet er imponerende og der er fantastiske muligheder for at indstille LX5090H til at levere korrekt billedkvalitet.

  Funktionaliteten er også attraktiv med DLNA understøttelse. Det giver en unik mulighed for at streame musik, film og billeder trådløst og det fungerer selv med HD indhold. Fjernbetjeningen føles også lige så eksklusiv som selve produktet og det er et plus i min bog.

  Så på trods af, at der stadig kan hentes forbedringer på nogle punkter, og standardindstillingerne lader en smule tilbage at savne, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at Pioneer LX5090H er en mere end værdig efterfølger til sidste generation af Pioneers KURO Tv, som vi også roste. Og samtidig er Pioneer LX5090H det bedste Tv jeg til dato har anmeldt.

  Jeg har derfor også tildelt Pioneer LX5090H vores Reference Award 2008, for fantastisk ydelse.  Tryk på awarden for at læse mere.

  Tv'et findes også i en 60 tommer udgave kaldet LX6090H. Modellerne uden H til sidst, har ikke DLNA.

  PositivNegativMålgruppe
  Eminent billedkvalitetIkke helt præcise indstillinger fra start afStue
  Fantastisk gengivelse af sort og derfor god kontrastLet fosforspor (i f.eks. GTA4)Hjemmebiografen
  God byggekvalitet og flot finish
  Funktionalitet; DLNA, indstillingsmuligheder mm.


  Pris og forhandler:  ---


  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=8059 • Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |