Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: BenQ G2400WA - FlatpanelsDK

Test: BenQ G2400WA

|


Indledning


Vi har fået BenQ G2400WA ind til anmeldelse. Det er en af de første 24 tommer skærme, der er baseret på de populære og prisbillige TN paneler. BenQ G2400WA sigter mod det brede segment med en konkurrencedygtig pris.

Ved første øjeblik ser en manglende digital indgang ud som den største svaghed, men hvad har det at sige for skærmens ydelse? Det – og meget mere – kigger vi nærmere på her i testen.

Panelstørrelse:24"
Opløsning:1920x1200
Responstid:5 ms
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:250 cd/m²
Farveunderstøttelse:Op til 16.2 Millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 6 + FRC bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):160°/160° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.258 mm
Panelnummer (Type):TN (Samsung)
Strømforbrug:45 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 47.2cm x 37.6cm x 16.2cm (med fod)
Vægt:4 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet
Medfølgende kabler
Strøm
VGA
DVI
Audio (phono)
USB upstream
S-VHS
HDMI
Medfølgende software:

Garanti:-
Pixelgaranti:-
Diverse:


Produktet er venligst udlånt af BenQ

Pris og forhandler:

  

De første indtryk


Skærmen bærer tydeligt præg af at være en mid-end skærm. Byggekvaliteten er middel og designmæssigt er BenQ G2400WA ganske ordinær med en grå ramme og sort fod.

Highslide JS


Nederst på rammens midt, finder man knapper til at navigere i menuen og skærmens forskellige funktioner.

Skærmen har en række forskellige farveprofiler. Man finder blandt andet: Standard, sRGB, photo, dynamics & movie.

Highslide JS


Foden giver mulighed for at tilte skærmen fremover og bagover – men ikke mere. Jeg savner ergonomiske funktioner som højdejustering og drejefod, men i denne prisklasse er dog det sjældent, at man ser denne funktionalitet.

Highslide JS


Selve stabiliteten i skærmen er dog et punkt, hvor skærmen falder igennem. Den står som sådan stabilt nok, men samlingen ved foden og skærmens bagside, giver ikke skærmen det fornødne grundlag. Når man f.eks. rykker til bordet, ryster skærmen – og det er nu en skam.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Jeg indleder med en måling af skærmens billede direkte fra kassen eller “out-of-box”, som vi betegner det.

Highslide JS



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Skærmen byder her på en positiv overraskelse. Farvepræcisionen er nemlig ret præcis og det er vel og mærke uden jeg har ændret på indstillinger.
    Farvetemperaturen er også ret tæt på vores mål, der er 6500 Kelvin og gamma forløbet ligger ret stabilt omkring 2.2, hvilket betyder, at der ikke er væsentlige forskelle i skærmens gengivelse fra de helt mørke til de helt lyse områder.

    Der er ingen virkelig kritiske punkter og i praksis synes skærmen også meget præcis og behagelig at arbejde foran. Fra start står skærmen i profilen Standard og med brightness på maks.

    Jeg anbefaler for så vidt, at man lader skærmen stå på denne profil da det er den mest præcise, men jeg foretrækker dog en lavere brightness.

    For den typiske bruger, synes jeg egentlig udgangspunktet for skærmen er ret godt, men hvis man ønsker at forbedre den en smule, så kan jeg anbefale følgende indstillinger:

    Brightness: 60
    Contrast: 50
    Sharpness: 1
    Color: rød: 99, grøn: 97, blå: 89.

    Jeg har efter kalibreringen taget en ny måling:

    Highslide JS


    Som jeg kort var inde på i starten af anmeldelsen, har skærmen ingen DVI indgang, hvilket kan undre noget i disse tider, hvor vi stadig går mere og mere mod digitale signaler i alle henseender.
    Det er dog højest sandsynligt en afvejning mellem pris og ydelse, og jeg synes faktisk, at BenQ er sluppet meget godt fra det.

    Typisk vil skærmen, der kører over D-SUB (VGA) dels have skæv farvegengivelse, dels kunne miste en anelse skarphed – specielt i de høje opløsninger.
    Jeg oplever det dog ikke som et problem på G2400WA. Farvegengivelsen er som vist ovenfor utrolig fin, og skarpheden er som man kan ønske. Det er irriterende, at skærmen ind i mellem mister de korrekte dimensioner og selv skal indstille billedet til at passe indenfor rammerne, men det er et generelt træk for fladskærme med analoge indgange og heldigvis sker det ikke så ofte.

    Lad os prøve at bevæge os hen til de mere praktiske aspekter af billedoplevelse, herunder også gengivelsen af sort og deraf kontrastforholdet.

     Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,22 cd/m20,12 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)162 cd/m296 cd/m2
    Kontrastforhold 736:1 800:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Skærmen holder ikke helt de 1000:1 som den lover, men gengivelsen af sort er ret dyb. Brightness er ikke særlig høj fra starten af og det betyder altså, at hvis du lader brightness forblive på max, opnår du stadig en forholdsvis dyb gengivelse af sort – og heraf et højt kontrastforhold.

    Efter kalibrering når jeg et sortniveau på 0,12 cd/m2. Til sammenligning er rigtig sort 0,0 cd/m2 og den bedste LCD skærm på markedet ligger omkring 0,07-0,10 cd/m2.

    Sortgengivelse skal dog ses i sammenhæng med om skærmen kan gengive denne mørke farve ens over hele skærmfladen. Vi snakker her ofte om en inhomogen baggrundsbelysning, som typisk kommer til udtryk ved, at skærmen er lysere i f.eks. hjørnerne.

    Jeg har derfor taget et billede af skærmen i aftentimerne herunder, og som billedet foreslår, er skærmen ganske homogen og der slipper ikke nævneværdigt lys igennem i hjørnerne.

    Highslide JS



    På trods af, at de fleste farver er ret præcise, bærer skærmen dog stadig præg af at være baseret på et TN panel. Det kommer f.eks. til udtryk i form af farvenuanceringen – altså hvordan skærmens skelner mellem tætte farver. Nogle tætliggende farver gengives nemlig ens og flydende gradienter er ikke helt flydende.
    Så på trods af, at skærmen har ganske præcise farver, er skærmen ikke velegnet til grafisk arbejde af mere professionel karakter – hvilket i øvrigt er et generelt træk for skærme baseret på TN paneltypen.

    Skærmen har ingen pixelfejl.

    Responstid og spil


    G2400WA har ikke BenQs ellers populære responstidsystemer integreret. Disse er stadig forbeholdt de lidt dyrere skærme fra BenQ og de skærme, som sigter specifikt på spilmarkedet.
    G2400WA har en specificeret responstid på 5 ms, hvilket også vidner om, at man ikke har benyttet Overdrive systemet.

    Til spil oplever jeg som sådan ikke udbredte problemer af noget art, men i de hurtigste sekvenser er skærmen ikke slørfri. Skærmen er således også nogle skridt bag de hurtigste spilleskærme – blandt andet BenQs egne.

    Hvis du er fanatisk spiller bør du derfor også kigge efter skærmene med Overdrive eller andre responstidsforbedrende systemer. Langt de fleste brugere – også undertegnede – vil dog ikke opleve det som et problem at afvikle de fleste spil på skærmen. Det er den nemlig rigeligt hurtig til.

    Umiddelbart vil jeg vurdere den til at være på niveau med de mange 8 bit paneler (S-PVA, P-MVA, S-IPS) på 8 og 6 ms.

    Film og betragtningsvinkler


    Skærmen er naturligvis ideel til en omgang film, med widescreen formatet og de 24 tommer.

    Betragtningsvinklerne på TN paneler er dog ikke de bedste og det betyder, at man skal sidde forholdsvis lige for skærmen, for at få den se den korrekte gengivelse. Dette gælder også for film og specielt nedefra bliver billedet hurtigt mørkt – dog ikke i samme grad som tidligere generationer af TN paneler.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder.

    Highslide JS


    Highslide JS



    Og nedefra:

    Highslide JS



    Konklusion


    BenQ imponerer med en skærm der kommer til en ganske attraktiv pris. Det kan undre noget, at man ikke har integreret en DVI indgang, men skærmen kommer dog ikke til at lide nævneværdigt under manglen og det er derfor heller ikke noget der tæller virkelig ned.

    Skærmens gengivelse af billedet er ganske overbevisende – selv direkte når den pakkes ud af kassen. Farverne er ret præcise, sortgengivelsen er fornuftig og skærmens billede er ikke så overdrevent lysstærkt, som mange andre skærme i 24 tommer kommer med.

    På trods af de gode billedegenskaber bærer skærmen dog stadig præg af at være baseret på paneltypen TN, som er billigere paneler på 6 bit + dithering. Derfor er skærmen heller ikke egnet til arbejde med fotos og billedredigering, men BenQ G2400WA er i stedet en allround skærm, der gør det fornuftig i de fleste almindelige situationer.

    Det største minus i min bog er skærmens byggekvalitet, som desværre synes lidt billig. Specielt foden giver ikke et helt stabilt grundlag, hvorfor skærmen står og gynger lidt ind i mellem.

    Overordnet set er BenQs prisbillige 24 tommer dog en fin skærm. Det er en allround løsning, som de fleste typiske forbrugere med garanti vil synes om. Billedmæssigt ligger den dog stadig et par niveauer under de bedre og dyrere S-PVA og S-IPS paneler, som også findes i 24 tommer segmentet.

    G serien fås også i 20 og 19 tommer, samt i en udgave med DVI indgang.
    BenQ G2400WA står i skrivende stund til 2700 kroner.


    PositivNegativ Målgruppe
    Fine standardindstillingerBillig byggekvalitetSpil og film
    PrisenIngen DVI (har dog ikke særlig stor betydning i praksis)Allround brug
    God sortgengivelse og lyshomogenitet  


    Pris og forhandler:

      

    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=5654

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |