Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Dell 2407WFP-HC - FlatpanelsDK

Test: Dell 2407WFP-HC

|


Indledning


Dell lancerede tidligere i 2007 deres opdatering af den populære Dell 2407WFP, nemlig 2407WFP-HC, hvor nyskabelsen bestod i et udvidet farverum i form af W-CCFL baggrundsbelysning - heraf tilføjelsen"HC" for High Color (for de interesserede, har vi en fokusartikel, der omhandler baggrundsbelysning og farverum her). Den nye model har således erstattet den tidligere 2407WFP, som i forvejen er en rigt dokumenteret model i form af talrige forum debatter og anmeldelser.


NB! Billederne af skærmens ydre i denne anmeldelse er hentet fra Dells egen side.
Panelstørrelse:24"
Opløsning:1920x1200
Responstid:6 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:400 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Farvespektregengivelse:92 % af NTSC
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.270 mm
Panelnummer (Type):Samsung LTM240CS01 (S-PVA)
Strømforbrug:-
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): (38,8 til 58,4 )cm x 56.0cm x 19,5cm (med fod)
Vægt:11,2 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet 4-ports USB Hub, 9-i-2 kortlæser
Medfølgende kabler
Strøm
VGA
DVI
Audio (phono)
USB upstream
S-VHS
HDMI
Medfølgende software:

Driver CD

Garanti:3 års fabriksgaranti
Pixelgaranti:Link
Diverse:VESA 100 mm x100 mm kompatibel

DVI er HDCP kompatibel

Dell 2407WFP-HC er udlånt privat.


Pris og forhandler:
www.dell.dk


De første indtryk


Opbygningen af skærmen er magen til resten af Dells FP serie og har ikke ændret sig siden 2407WFP modellen.


Skærmen leveres med Dells karakteristiske multijusteringsfod, der tillader højdejustering, pivot, swivel og tilt. Foden er udført i solidt metal og selve monteringen sker vha. en mekanisme på bagsiden af skærmen, der muliggør hurtig afmontering hvis man måtte ønske at hænge skærmen på væggen vha. et VESA ophæng i stedet.

Highslide JS


De fysiske dimensioner af skærmen er en smule større end småbrødrene 2007FP og 2007WFP idet bagsiden er blevet en smule mere volumiøs. Dette er en naturlig konsekvens af den øgede varmeudvikling og dertilhørende udluftning, såvel som det større panel i skærmen.

Highslide JS


Byggekvaliteten er der ikke noget at udsætte på. Plastmaterialet virker solidt og især rammen giver et indtryk af robusthed. Desværre har skærmen ikke fået tilføjet de aluminiumsfinesser som 2707WFP og den nye 3008WFP har, hvilket ville have givet den ekstra løft på karakterskalaen.

Highslide JS


Et sted hvor man kunne ønske sig en smartere opbygning er kablernes placering i forhold til pivotfunktionen. Da alle kabler er tiltænkt at skulle føres bagud gennem en slids foden, besværliggøres pivot idet signalkablerne skal trækkes frem og tilbage heri med risiko for at de falder ud af stikket i skærmen.

Highslide JS


Alle input tilsluttes i skærmen bund på bagsiden af rammen. Her finder man det sædvanlige udvalg af tilslutninger i FP serien, men jeg kunne godt have ønsket mig muligheden for at benytte HDMI. Der findes ydermere 2 USB porte og forbindelse til USB upstream som skal forbindes til én af computerens ledige USB porte for at få aktiveret USB hubben og kortlæseren i skærmen.

Highslide JS


Knapperne på skærmen er en anelse hårde at benytte til dagligt og den lidt træge menu gør det ikke hurtigere at få navigeret til det rigtige menupunkt og indstillet farver mv. Vi har før kritiseret Dell for deres opbygning af menuen på deres større modeller, hvorimod deres 1907FP har en mere logisk opbygget menu. Der er dog de funktioner man måtte ønske sig, såsom farvejustering, kontrast og lysstyrke, skift mellem 1:1 pixelmapping, Fill og Aspect, samt diverse indgangsjusteringer til at skifte mellem PIP, PAP og des lige. PIP/PAP har desuden en dedikeret knap på fronten.


Highslide JS


På den venstre side af skærmen er blevet plads til hhv. 2 USB porte og 2 kortlæsere, der tilsammen kan læse 9 forskellige hukommelseskortformater. Den vakse læser har på nuværende tidspunkt noteret sig at kun er én upstream port, som skal levere både båndbredde og strøm til de 4 USB porte og 2 kortlæsere, så strømforbrug og overførselshastigheden af alle de tilsluttede enheder kan ikke overstige hvad én USB port ellers kan trække. Da en USB hub deler strømmen mellem alle sine forgreninger kan der heller ikke tilsluttes en ekstern USB harddisk til én af portene idet der ikke er strøm nok til rådighed.


Highslide JS


Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Jeg har taget en “out-of-box” måling af farvene, som du kan se herunder.

Highslide JSFor de nye, opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde). • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.


 • Som du kan se, så er der en del der bør rettes op på før skærmen står som den skal. Først og fremmest så lægger man mærke til at på trods af at skærmen har fået en ny baggrundsbelysning, der skulle udvide farvespektret til 92% af NTSC, så er der ikke målt noget udvidet spektrum indtil videre. Derudover har alle farver en synlig afvigelse fra de 6500 K vi normalt bruger i tests og lysstyrken er alt alt for høj i forhold til hvad der er behageligt at arbejde med. Jeg må indrømme at jeg havde større forventninger til S-PVA panelet, som traditionelt set plejer at have en noget bedre gengivelse"out-of-the-box".


  Dell har som standard indstillet alle deres RGB værdier til 100, hvilket betyder at man kun kan rykke dem i én retning, nemlig nedad. Derfor startede jeg med at sænke dem alle til 90, hvilket også tager lidt af brodden af lysstyrken. Herefter sænkede jeg lysstyrken til 38 og lod kontrasten stå på 50, som er standardindstillingen. Ofte er der ikke rigtigt noget at hente ved at justere på kontrastknappen. Vi sigter, her på flatpanels.dk, som sagt efter farvetemperaturen 6500 K ved gamma 2.2 og da skærmen vil blive brugt ved siden af et vinduesparti, så sigter jeg efter en lysstyrke der er en lille smule højere end normalen - nemlig til 150 cd/m2. I Dells menu vælges PC Custom colors og farveprofilen sættes på Desktop. Vælges der andre farveprofiler vil det såkaldte"banding" fænomen træde tydeligere frem, men det kommer jeg ind på senere. RGB værdierne blev nu justeret en smule, og jeg endte med at sætte rød på 94, grøn på 89 og blå på 92. Efter en ny måling så resultatet da således ud (jeg undskylder det kluntede screendump af musemarkøren):


   


  Highslide JS


  Som det ses så er der sket en temmelig markant forbedring af deltaværdierne. Som grafen viser, så er der nu sket en forbedring mht. farverummet hvor de 92% af NTSC er langt mere tydeligt. En ting man bør huske på er, at selvom skærmen kan vise et større farvespektrum, så er panelet stadig kun på 8 bit pr. farvekanal. Hvad betyder det? Jo, skærmen kan stadig kun adressere sine pixels med samme præcision som tidligere, men nu skal skærmen vise et større farverum, hvilket nødvendigvis må betyde, at der er større spring imellem hver enkelt farveskridt. Det er kun farverummet der er udvidet - skærmen viser stadig kun 16.7 millioner forskellige farver!


  Gråskalaen for denne kalibrering viser at hovedparten af gråtonerne fra 0 til 100% hvid ligger omkring en deltaværdi på 0.5, ligesom resten af farvespektret også ligger i dette område. Enkelte værdier peaker omkring 1.8, heriblandt cyan og grøn. Et tilfredsstillende resultat, men dog ikke på højde med dyrere modeller som Eizo HD2441W.


  En ting man bør have med i sine betragtninger, før man køber sådan en skærm til fotoredigering mv., er at skærmen ikke tilbyder nogen profilvælger, der kan skifte imellem det udvidede farverum og sRGB paletten. Hvis ens billedmateriale er skudt til at blive vist på en sRGB kalibreret skærm, så vil man altså opleve, at billederne bliver en anelse for grønne på 2407WFP-HC modellen.


  Ser man på hvordan skærmen ellers klarer farverne i virkeligheden, så viser vores monitorTest at Dell ikke har formået at eliminere det såkaldte"banding" fænomen fuldstændigt endnu. Banding ses oftest i gradienter, der ellers burde forekomme helt kontinuerlige, men i visse tilfælde kan der opstå markante bånd i den flydende gradient, hvori farverne ikke længere følger gradientens forløb. I dette tilfælde kan der skelnes mellem mindst 4 mere eller mindre tydelige bånd i de mørke nuancer, som nærmest kan betegnes som overlejrede regnbueeffekter, dvs. der introduceres helt andre farver end de der ellers burde være til stede i gradienten - her ses det som en ekstra farvegradient der løber fra gullige til rødlige nuancer. Det viste sig problematisk at fange disse svage aftegninger med et kamera idet effekten var så svag at moiré-effekter imellem kamera og pixelmønsteret i skærmen blev alt for dominerende, så jeg har i stedet illustreret fænomenet med en figur herunder. I praksis er disse bånd ikke helt så synlige.  Ved brug af farveprofilen Desktop var banding-fænomenet mindst tydeligt, hvorimod de resterende profiler gav anledning til forskellige artefakter i gradienterne. Angiveligt skulle fejlen i gradient gengivelsen stamme fra det Faroudja kredsløb skærmen er udstyret med, som deaktiveres i Desktop profilen.


  Jeg målte også på sortgengivelsen for skærmen og igen må jeg sige at jeg er lidt skuffet over skærmens præstationer. S-PVA panelerne har nogle af de bedste sortgengivelser, hvilket Eizo tidligere har bevist. Desværre har jeg i denne test kun haft adgang til Lacie's egen software til måling af niveauet og denne kan kun regne med tiendedele af en cd/m2, hvilket desværre bevirker at alt i mellem 0,25 og 0,34 rundes af til 0,3. Som tabellen herunder viser, så er sortniveauet målt til 0,3 cd/m2, hvilket på ingen måde imponerer. Andre sites, såsom tftcentral.co.uk og behardware.com, har tidligere målt værdier ned til omkring 0,22 cd/m2, hvilket lyder mere passende for et panel i denne klasse, men pga. unøjagtigheden i
  målingen med Lacies software, så må vi blot konstatere at det kunne ønskes bedre. Kontrastforholdet bliver da på skuffende 503:1 hvor den tidligere testede 2007FP model kunne præstere 925:1.  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,3 cd/m20,3 cd/m2
  Brightness (lysstyrke)277 cd/m2151 cd/m2
  Kontrastforhold923:1503:1

  Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 200

  Lyshomogeniteten på skærmen er udmærket, dog med meget meget svage lystunger i hvert af de 4 hjørner. Billedet af dette mangler i øjeblikket, men vil blive uploadet så snart jeg får adgang til skærm og kamera igen (dvs. ultimo marts 2008 desværre).


  Skærmen havde ingen pixelfejl.


  Responstid og spil


  Der har været op til flere rapporter om markant slør på 2407WFP-HC modellen, især på grønne baggrunde. Jeg har ikke kunnet fremprovokere de scenarier man kan se film af på nettet, hverken i spil eller i vores monitorTest på diverse baggrunde. Hermed ikke sagt at skærmen ikke har nogen form for efterslæb for, traditionen tro, så er VA panelerne ikke blandt de hurtigste knallerter på havnen. Skærmen har et svagt trailing mønster, der kan synes lidt langt hvis man holder det op imod TN baserede modeller, men som ikke bør afskrække tilhængere af VA panelerne fra at benytte skærmen til spil. Det rapporteres hos blandt andet Prad.de at HC modellen ikke har et helt så præcist indstillet overdrive kredsløb ift. den tidligere rev. 4 af 2407WFP, men vi har desværre ikke haft denne version til test, så den sammenligning må vi blot tage for gode varer.


  Ift. tidligere modeller, såsom den allerede testede 2007FP, så er 2407WFP-HC mere egnet til first-person-shooters, hvilket også kommer som en følge af en lavere opfattet inputlag. Da vi desværre ikke har nogen CRT skærm stående til at lave inputlag-testen, må vi referere til andre objektive målinger der antyder en inputlag-tid på omkring 30 ms (godt 2 frames). Rent subjektivt fandt jeg skærmen yderst behagelig at spille på, selv når det kom til online spil med større krav til præcision. Her bør man have for øje at skærmen native opløsning på 1920x1200 stiller ret hårde krav til PC'ens øvrige hardware - ikke mindst til grafikkortet, hvor dobbeltkorts-løsninger såsom SLI pludselig virker ret oplagte.


  Skærmen tilbyder 1:1 pixelmapping, til de der ikke har kræfterne til at spille i fuld opløsning, således at lavere opløsninger og andre formater (såsom 4:3 og 5:4) kan vises korrekt på skærmen, uden at blive strukket ud af proportioner. Også skalering af opløsninger klares udmærket om end det rapporteres, at inputlag øges med godt 10 ms hvis man skalérer andre opløsninger til 1920x1200.


  Film og betragtningsvinkler


  Skærmens manglende HDMI indgange gør den mindre velegnet til tilslutning af videoudstyr som Blu-Ray eller HD-DVD eller konsolmaskiner såsom PS3 og Xbox360. Der var, under testen, desværre ikke adgang til sådant udstyr, så HD gengivelsen fra eksterne kilder blev ikke testet. Ved fremvisning af film skal man huske på at skærmen kun i meget begrænset omfang er udstyret med et billedbehandligskredsløb til forbedring af billedet og slet ikke har samme fejlkorrektionsalgoritmer som man finder i et alm. fladskærms-TV. Af samme grund kan lavopløste film hurtigt komme til at se lidt firkantede ud og pga. overdrive kredsløbet vil støj også være ret tydeligt ved filmafvikling. Alt dette er af mindre betydning hvis du ikke sidder 40 cm fra skærmen når du ser film. Alt i alt er skærmen altså ikke gearet i helt samme stil til tilslutning af nyere udstyr, som næste generation fra Dell vil være.

  Med disse ankepunkter i mente, så skal det dog nævnes at skærmen understøtter 480p/576p/720p/1080p over DVI (med HDCP understøttelse), samt 480i/480p/576i/576p/720p/1080i formaterne over komponentindgangen, hvilket alligevel giver lidt råderum.


  Skærmens S-PVA panel lider af samme drop i dynamikområde, som alle andre S-PVA paneler gør, hvilket er tydeligt når man sidder umiddelbart foran skærmen og herefter skifter betragningsvinkel. Lige foran skærmen mister man lidt i de mørke nuancer, hvilket er meget karakteristisk for VA teknologien og især S-PVA, men det er næppe noget som hovedparten af brugerne vil lægge mærke til. Hidtil har argumenterne for at vælge S-PVA frem for S-IPS oftest været, at man gerne ville ofre lidt i de sorte nuancer for at få en dybere sortgengivelse, men med en sortværdi på 0,3 cd/m2, så begynder dette argument at falme lidt, idet S-IPS panelerne efterhånden godt kan være med nede i dette regime. S-IPS er blot ikke så rigt repræsenteret i 24" segmentet. Betragtningsvinklerne er på højde med tidligere versioner af S-PVA skærme og tillader uden problemer at man samles flere om at se film på skærmen - også ved større vinkler.


  Konklusion


  Dell har leveret et solidt produkt med en god byggekvalitet, høj ergonomi og billedegenskaber, der appellerer til et bredt publikum. 2407WFP-HC har dog stadig nogle af mangler, eller småfejl, som 2407WFP også led under, i form af banding og manglende HDMI understøttelse. Det udvidede farverum der er introduceret med skærmen vil helt sikkert virke som et salgsargument, men i realiteten vil de færreste nok lægge mærke til det med mindre de får skærmen indstillet korrekt.


  Billedkvaliteten af skærmen når ikke op på højde med det vi tidligere har set fra Eizo, men hertil bør det bemærkes at 2407WFP-HC kan erhverves for lidt under 5000 kr. fra det engelske marked inkl. en 4 års garanti, hvilket er en stærk pris for så alsidigt et produkt.


  De variende rapporter om overdrive-slør kan virke afskrækkende for nogle, men det blev ikke oplevet som et problem under testen. Prisen taget i betragtning, så er 2407WFP-HC et udmærket bud på en 24" skærm med gode billedegenskaber (når den er indstillet korrekt), der sagtens kan benyttes til billedredigering eller CAD (med sRGB diskussionen fra før i mente), og endda et hurtigt spil hvis lysten skulle melde sig.  Pris og forhandler:www.dell.dk


   
  PositivNegativMålgruppe
  Høj ergonomi Drop i dynamikområde ved 0 graders betragtningsvinkel Amatørgrafikeren og CAD
  Udvidet farvespektrum BandingAllround brug
  God farvegengivelse efter kalibrering Ingen HDMI indgang  
   Ingen profilvælger for sRGB  
   Sortniveau ikke på højde med andre S-PVA paneler  

  Dell 2407WFP-HC er som nævnt blevet anmeldt på en række andre sites og for at give vore brugere mulighed for at indhente flest mulige indtryk, så er her et par links til de mere seriøse af slagsen:

  Behardware.com

  tftcentral.co.uk

  prad.de


  ---
  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres:

  http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?p=29500
  Flere anmeldelser

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |

  Test: Xbox Series X

  01 Dec 2020 |