Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sharp 46HD1E - FlatpanelsDK

Test: Sharp 46HD1E

|


Indledning


Sharp har ikke rørt på sig i et stykke tid, men med HD1 serien i spidsen følger nu deres nye produktlinjer. Det er lige præcis HD1 vi skal tale om denne gang – og der er nok at komme ind på. Sharps nye HD1 serie har nemlig meget omfattende funktionalitet. Herunder kan nævnes DVB-T, DVB-C og DVB-S tunere. Desuden har HD1 serien to HDTV tunere, som kan håndtere mpeg4 komprimeret Tv. Hvis det ikke imponerer dig, så kan det også nævnes, at HD1 serien har en indbygget 160 GB harddisk, så man kan optage direkte fra Tv og sætte live Tv på pause.

Vi har fået 46 tommer versionen ind til test. Den går under navnet 46HD1E og vi ser frem til at kigge nærmere på de mange funktioner, som skærmen har fået en såkaldt time-shift award for under Eisa uddelingen.

Panelstørrelse:46" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:4 ms (g2g)
Kontrastforhold:3000:1 (15.000:1 dynamisk)
Lysstyrke:450 cd/m²
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):176°/176° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (Sharp)
Strømforbrug:-
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 79.9cm x 114cm x 30.9cm (med fod)
Vægt42,1kg
Indbyggede højttalere: 2x7,5W (+15W sub) – Højttalerne kan afmonteres
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60)
1:1 pixelmapping:
Diverse: DVB-C, DVB-S, DVB-T, samt 2x HD tunere
Indgange
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type) (Audio in/out)
· SCART (2 indgange)
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI (2 indgange)
· Andet
Udgange
· Audio (type) (1 udgang)
· SCART
· S/PDIF (koaksial)
Medfølgende kabler
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· S-VHS
· HDMI
· Andet
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:Pixelgaranti
Diverse:Manual på dansk


Produktet er venligst udlånt af Geco

Pris og forhandler:



De første indtryk


HD1 serien benytter nogle af de samme designfilosofier, som den populære XD1 serie gjorde brug af. I stedet for de lidt bløde kanter i XD1, har man dog taget udgangspunkt i mere skarpe og kantede former på HD1, hvilket jeg personligt synes bedre om.


Designet er dog ikke så nyt for mig, for det minder om den prototype, som Sharp i sin tid viste frem på IFA 2006. Det gør selvfølgelig ikke Tv’et mindre kønt, for designet er i min mening det mest gennemførte Sharp hidtil har præsenteret.

Highslide JS


Foden er måske det eneste der kan virke en smule klodset, men den er robust og meget stabil. Den kan naturligvis afmonteres, hvis man vil have skærmen op på væggen – den kommer faktisk afmonteret fra start af.

Highslide JS


I toppen af skærmen sidder der en række knapper, som kan benyttes til kanaskift, volume og tænd/sluk.

Alle input tilsluttes på skærmens bagside, bag en stor plastiklåge, som man kan ”klikke” af. Når alle stik er sat i, kan de føres ned gennem en åbning på skærmens bagside, og lågen kan monteres igen. Det er ganske smart, da stikkene let kan skjules – enten bag foden, eller køres ned gennem en kabelholder, hvis skærmen er vægmonteret.

Highslide JS


Ovre i skærmens højre side sidder en ekstra låge, som kan klikkes af. Bag denne finder man blandt andet en USB indgang, samt nogle andre analoge indgange. Nederst (helt mod højre) sidder der to CI slots. Der er her man indsætter CA-moduler (CAM) til f.eks. kabel-tv.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen analogt kabel-tv.
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sharp BD-HP20S benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Jeg ved næsten ikke hvor jeg skal starte, for Sharp 46HD1 er spækket med praktiske og meget anvendelige funktioner og udstyr. I tv branchen står HD1 serien, som den ukronede konge på dette punkt. Ingen anden skærm har så omfattende funktionalitet, så Sharp har allerede differentieret sig ret markant med HD1 serien.

Man finder blandt andet digitale tunere i næsten alle afskygninger, herunder en DVB-T tuner (til antennenettet), en DVB-C tuner (til kabel-tv) og en DVB-S tuner (til parabolnettet). Som om det ikke var nok, så har Sharp også integreret to såkaldte HDTV tunere, der kan modtage mpeg4 komprimerede signaler, hvilket kan benyttes til at modtage HDTV indhold.
De går i Sharps specifikationer blot som ”HDTV tunere”, og fordi der er hele to af slagsen, så kan man optage HDTV fra én tuner, mens man ser et andet HDTV program på den anden tuner. Man er således ikke tvunget til at se på samme kanal, som man optager fra.
HDTV tunerne fungerer for antenne-, kabel- og parabolnettet.

Highslide JS


Opsætningen af DVB tunerne forløb let og smertefrit. Jeg tilsluttede eksempelvis vores parabol direkte i skærmen og derefter kunne jeg søge på begge hoveder oppe på parabolen. Bagefter kunne jeg søge på DVB-T nettet og alle kanaler bliver lagt i rækkefølge, så man ikke skal cykle igennem en masse forskellige input for at se kanalerne fra tunerne – rigtig smart.

DU har naturligvis også adgang til funktioner som tekst-tv og EPG (elektronisk program oversigt).

Og som noget måske lige så bemærkelsesværdigt, så har Sharp integreret en 160 GB harddisk. Integrerede harddiske har ellers hidtil været forbeholdt DVD optagere, men nu får du altså direkte mulighed for at optage på skærmen – let og bekvemt, så du slipper for den omstændelige løsning, som en DVD optager i mine øjne er.

Det giver naturligvis mulighed for at optage direkte ned på skærmens harddisk fra f.eks. Tv, DVD eller helt tredje kilde, men det giver også mulighed for en anden smart feature. Og hold nu fast. Du får nemlig muligheden for at sætte direkte Tv udsendelser på pause, gå på toilettet og starte udsendelsen igen.
Du misser således aldrig de afgørende dansetrin i Vild med Dans eller scenen hvor Arnold uddeler bøllebank, blot fordi du har drukket lidt for meget kaffe/te/øl/vin (vælg selv).

I praksis fungerer det ved, at man trykker pause, hvorefter Sharp 46HD1 begynder at optage ned på harddisken. Når du kommer tilbage igen og starter programmet, afspilles der fra harddisken, mens der stadig optages i realtid fra udsendelsen, som i virkeligheden nu er længere fremme end du selv er.

Det er en super smart feature, ikke mindst fordi du nu ikke er begrænset af en DVD optagers – ja, begrænsninger. Du kan optage fra en lang række forskellige input, og du kan naturligvis også tidsforskyde optagelser eller sætte skærmen til automatisk at stoppe klokken 22, hvor programmet afsluttes. Det er dog ikke muligt at optage fra HDMI indgangene.

Alle optagelser lagres i en mediemenu, som altid kan tilgås med fjernbetjeningen, men selve optagelsen kan også startes og stoppes med nogle hurtige tast i bunden af remoten.

Det er samme funktionalitet, som Eisa komitéen har takseret til en Eisa Award i kategorien time-shift Tv. Selv om jeg generelt ikke giver meget for Eisas Awards, så er jeg meget enig i selve ”time-shift” begejstringen. Det er virkelig en unik og meget anvendelig feature, som jeg tror mange kan blive glade for.
Den fungerer på fornem vis og er let at benytte. Sammen med resten af de digitale tunere og HDTV tunere, når man jo også op på et helt nyt niveau og ingen andre producenter kommer i nærheden af Sharp på dette område.

Lad os med de ord bevæge os over til at kigge på fjernbetjeningen, som kan lidt af hvert. Designet er i min mening pænere end hvad Sharp nogensinde har vist før, så det er et klart plus. I forhold til fjernbetjeningen på f.eks. Sharps nye Blu-Ray afspiller, er denne her næsten en designkonge.

Highslide JS


Øverst finder man et lille display – næsten i forhenværende B&O stil. Her vælger man hvad der skal styres: TV, DVD1, DVD2, STB1, STB2 eller VCR.
Knappernes placeringer er logiske og nemme af få overblik over. I bunden er knapperne til optagefunktionen placeret og endeligt kan man åbne en klap helt nederst, som giver adgang til Aquos Link og nogle andre funktioner, som f.eks. PIP, og avancerede tekst-tv funktionalitet.

Nu fik jeg nævnt PIP oven for, så lad os kort kigge på den del. Der gives to muligheder for at kombinere billeder, enten som ét stort billede og et lille billede i et af hjørnerne, eller 2 store billeder side om side.

Highslide JS


Alle de input jeg forsøgte mig med, kunne kombineres. Man skal først vælge sig hen på hvilken indgang man vil have i det ene billede, derefter kan man klikke på PIP knappen og slutteligt kan man så vælge – med navigeringsknapperne – hvilket billede der skal vises som supplement.
Smart og yderst funktionelt.

I Sharps menu finder man et utal af indstillingsmuligheder. Selve opsætningen af DVB tunerne har deres egne menuer, og der er masser af funktioner at lege med.
Jeg vil her kort omtale, hvad der kan ændres af billedindstillinger. Først og fremmest har man en række profiler at vælge mellem. Jeg anbefaler, at man tager udgangspunkt i enten den kaldet ”Eco” eller ”Bruger”. Disse to profiler er de eneste, hvor dynamisk kontrast er fuldstændig slået fra.

Man har naturligvis også mulighed for at indstille kontrast og lysstyrke, ligesom sharpness også er en af de vanlige. Derudover er de 5 farvetemperaturer, henholdsvis: høj, middel-høj, middel, middel-lav & lav.

Ydermere kan man slå aktivere eller deaktivere følgende funktioner: DNR, Auto-format, Billedforbedring, 100 Hz samt OPC (dynamisk kontrast).

Billedkvalitet


Jeg har lagt ud med at lave en måling af skærmens billedegenskaber herunder.

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Som udgangspunkt har skærmen ikke kæmpe afvigelser på farverne, men farverne har dog en tendens til at blive lidt for pastelagtige eller brunlige i praksis. Det fornemmes primært på de mørkere farver (hvor afvigelserne også er størst), så det skal vi prøve at kalibrere væk.

    Målingen er taget på den profil der hedder ”Standard”. Som du også kan se på billedet ovenfor er lysstyrken meget høj – hele 551 cd/m2. Farvetemperaturen er også over 10.000 Kelvin og vi sigter efter 6500K. Som standard står skærmen på farvetemperaturen kaldet ”middel”.

    Af indstillinger foretog jeg følgende:

    Jeg indstillede først skærmen på profilen kaldet Eco. Eco profilen har først og fremmest den behagelige egenskab, at al form for dynamisk kontrast er slået fra – det samme er i øvrigt tilfældet på ”Bruger” profilen.
    Kontrasten blev indstillet på 15 og lysstyrken på 10. Farve reducerede jeg med 1, så den står på 9.
    Sharpness reducerede jeg til minimum; i dette tilfælde 1.

    Farvetemperaturen er som standard alt for høj, og det er en generel tendens på Tv-markedet. Det giver et billede der er mere blåligt og stråler igennem i f.eks. butikken, men det er ikke at foretrække hjemme i stuerne. Indstil derfor skærmen til farvetemperaturen kaldet ”lav”. Den giver det billede der er nærmest 6500 Kelvin, hvilket er vores mål.

    DNR, Auto-format, billedforbedring og OPC funktionerne deaktiverede jeg.

    Som nævnt tidligere, har skærmen ingen RGB (rød, grøn, blå) indstillingsmuligheder, hvilket er et minus i min bog. Jeg savner at kunne indstille værdierne for hver af de tre grundfarver, da det typisk kan give en væsentlig billedmæssige forbedring.

    Highslide JS


    Efter indstilling var jeg i stand til at fjerne de lidt pastelagtige farver i høj grad. Det gav generelt et mere neutralt og pænere billede. Jeg savner stadig en mulighed for at indstille RGB (rød, grøn, blå) farverne i menuen for at korrigere yderligere, men med disse indstillinger er man dog kommet en del længere end, hvis man benytter f.eks. de andre og mere dynamiske farveprofiler.

    Highslide JS


    Jeg forsøgte at tilslutte en række enheder til blandt andet DVB-S (satelit), DVB-T (antenne) og scart indgangen. Generelt for Tv gengivelsen må jeg sige, at jeg savner lidt detaljegrad i gengivelsen. Nu sidder vi godt nok med et 46 tommer Tv, hvor almindelige Tv signaler kommer lidt i knæ. Jeg må dog også samtidig indskyde, at Sharp HD1 rangerer i toppen af LCD-TV, men hvis man vil sammenligne på tværs af plasma og LCD, så har plasma producenterne stadig en væsentlig mere naturligvis Tv gengivelse.

    Highslide JS


    Forstå mig ret, digitale Tv signaler ser pæne og nydelige ud, men der er plads til forbedring. Jeg havde ikke rigtig mulighed for at modtage noget HDTV – da det ikke sendes ud endnu – så jeg havde ikke mulighed for at teste kvaliteten af de indbyggede mpeg4 HDTV tunere.

    Lad os kort bevæge os over i en af skærmens billedmæssige egenskaber – nemlig sortgengivelsen og kontrastforholdet. Sharp har altid været stærke på dette punkt og markedsførende blandt LCD producenterne. Og den sag har som sådan ikke ændret sig. Jeg er ikke så begejstret for den meget høje lysstyrke, som skærmen har fra start af, men efter man reducerer lysstyrken, falder gengivelsen af sort også i takt hermed.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,32 cd/m20,16 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)551 cd/m2236 cd/m2
    Kontrastforhold 1722:1 1475:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 100


    Som du kan se i skemaet ovenfor, så er sortgengivelsen 0,16 cd/m2 efter indstilling af skærmen. Det er på højde med de bedste resultater vi har målt for LCD skærme og marginalt bedre end flere plasma skærme.

    Med sortgengivelsen følger dog også det som populært hedder ”shadow detail”. Udtrykket siger noget om nuanceringen i de mørkeste nuancer. F.eks. om to meget mørke nuancer kan skelnes fra hinanden. Her klarer HD1 sig ikke fantastisk. Mange af de allermørkeste nuancer falder sammen og gengives som én nuance. Det betyder således, at de helt mørke scener i film ikke er så detaljerige, som de kunne være.
    Det var dog primært synligt i mine teoretiske test for i praksis fandt jeg sjældent grund til at klage.

    Highslide JS


    Lyshomogeniteten på panelet er desuden utrolig god. Der er ikke noget at sætte fingeren på. Se billedet herunder, hvor du også kan betragte skærmens sort gengivelse i et helt mørkelagt rum.

    Highslide JS


    Hvis vi bevæger os over til DVD, så klarer Sharp 46HD1 sig rigtig fint i dette henseende. Detaljegraden er god og den dybe sortgengivelsen bidrager til dybde i billedet. Responstiden for skærmen er som en generel ting ret god. Sharps 100 Hz system bidrager desuden til gengivelsen uden at give et kunstigt look, som nogle 100 Hz systemer desværre gør.

    Highslide JS


    HD gengivelsen er stadig en af Sharps stærke sider. Sharp har været tidlig til at tage 1920x1080 opløsningen til sig, men det alene er jo ikke lig med god billedkvalitet. Sharp formår dog igen med HD1 at levere noget af det, som vi i sin tid roste XD1 serien for. I forbindelse med testen havde jeg blandt andet filmen Sunshine og den stod flot på skærmen. Også spil fra f.eks. en PlayStation 3 gengives flot, og hurtige scener er stadig skarpe fordi Sharps panel er blandt de hurtigste på LCD markedet.

    PC og mediecenter tilslutning


    Sharp 46HD1 er en 1080p skærm og modtager også på korrekt vis 1080p signaler med 1:1 pixemapping. Gennem HDMI indgangen er det således ikke noget problem at opnå 1:1 pixelmapping fra en PC eller et mediecenter.

    Skærmen har også en analog D-SUB (VGA) forbindelse, som man kan tilslutte en PC til.

    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne på Sharps egne ASV paneler, som Sharp typisk benytter i deres topserier, har fortsat begrænsede betragtningsvinkler – og der er ikke sket synlige forbedringer i forhold til sidste generation.

    Det er ikke et problem fra mindre vinkler, men fra større vinkler falder kontrasten og farverne bliver en smule mere pastelagtige – det bemærkes primært i hudfarver, som får et lidt mere mat udseende.

    Jeg har taget nogle billeder herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Lyden


    Højttalerne følger med separat og kan monteres efter behag. Det gøres under skærmen i form af en aflang, men diskret enhed.
    Subwooferen er derimod indbygget i skærmen.

    Hvis man ikke tilslutter lyden, kan man naturligvis outputte lyden gennem enten en analog eller digital (koaksial) udgang. Man kan desuden vælge at benytte Sharp 46HD1 som centerhøjttaler i et surround setup – det vælges blot i skærmens menu.

    Konklusion:


    Sharps nye HD1 serie er stadig så hot, at du sikkert ikke har set den i butikkerne endnu. Det kan jeg dog anbefale at gøre, men afsæt lidt tid til det, for hvis du skal omkring alle skærmens funktioner, kan det godt tage noget tid.

    Funktionaliteten er nemlig et af de punkter, hvor skærmen udmærker sig og hvor Sharp har lagt en kæmpe indsats. Det betyder, at tunerne fungerer godt og hensigtsmæssigt, at den indbyggede 160 GB harddisk er guld værd, og hele ”time-shift” princippet, hvor man kan pause live Tv, er fantastisk.

    Billedkvaliteten har samme karakteristika som XD1 serien, hvor der kan savnes lidt på Tv gengivelsen, men HD gengivelsen er nydelig. Skærmen har desuden gode indstillingsmuligheder, så det er ikke svært at justere det lidt brunlige/pastelagtige skær væk, som skærmen havde fra start af. Det lykkedes mig nemlig uden større problemer, men de manglende detaljer – trods en meget dyb gengivelse af sort – i de helt mørke scener fik jeg aldrig helt kontrol over. Blandt andet fordi der ikke var nogen RGB (rød, grøn, blå) indstillingsmulighed.

    Overordnet må man dog sige, at Sharp 46HD1 billedmæssige ligger i toppen for LCD-TV. Og for funktionaliteten står 46HD1 som den kongen. Meget få andre skærm har en så omfattende funktionalitet, så Sharps nye HD1 serie appellerer i sandhed til de brugere, der ønsker en integreret løsning, og som synes det er på tide, at få DVD optageren af vejen.

    Sharps HD1 serie findes på nuværende tidspunkt i 46 og 52 tommer.

    PositivNegativ Målgruppe
    DVB-T, DVB-C, DVB-S & 2 HDTV tunereShadow detailStuen
    Indbygget 160 GB harddisk og"time-shift"Tv gengivelsenHjemmebiografen
    Perfekt lyshomogenitetStandardindstillinger
    Billedkvalitet ved HDIngen RGB indstilling


    Pris og forhandler:



    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=5039

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |