Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG L1900R - FlatpanelsDK

Test: LG L1900R

|


Indledning


Jeg så første gang denne skærm på CeBIT 2006 i Hannover og siden da har jeg med længsel ventet på at få den hjem på skrivebordet. Den primære årsag har naturligvis været det modige og nyskabende design, som er et af de punkter, hvor LG virkelig har satset.

L1900R er en del af det LG kalder Fantasy serien. Alle skærme i Fantasy serien har samme overordnede stil, som L1900R, men variationerne ligger i farvevalget og fødderne på skærmene. Det er i min mening et spændende valg fra LGs side, for nu bliver skærmen mere individuel end nogensinde. Opskriften er jo ganske simpel: Vi tager samme skærm, og laver forskellige rammer. For at drage parallel, så er det lidt ligesom mobiler og covers.

Produktet er venligst udlånt af LG

Panelstørrelse:19"
Opløsning:1280x1024
Responstid:4 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:2000:1 (dynamisk kontrast)
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.2 Millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):170°/170° (kontrasttab 5:1)
Dotpitch:0.294 mm
Panelnummer (Type):TN
Strømforbrug:39 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 43.3cm x 42.3cm x 22.8cm (med fod)
Vægt6,3 kg
Justeringsmuligheder

· Tilt
· Swivel
· Højde
· Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI
· Andet
Medfølgende kabler
· Strøm
· VGA (VGA->DVI)
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
Medfølgende software:

f-Engine

Pixelgaranti:-
Diverse:Quick Start Guide, Manual på CD


Pris og forhandler:



De første indtryk


Med designinnovation i højsædet og nytænkningen på sin plads, har LG skabt en af de skærme, som jeg gerne så flere af på markedet. Det er ikke sagt på baggrund af hverken billede, funktionalitet eller helt tredje (for det kigger vi på senere i testen), men udelukkende det spændende finish.
L1900R er nemlig en skærm der bidrager positivt til den trend, som de fleste kan nikke genkendende til; nemlig at en skærm eller for den sags skyld anden elektronik, sagtens kan være et møbel i hjemmet.

Highslide JS


Om man kan lide designet eller ej, er så en helt anden snak, men at benægte værdien i originalitet kan nok de færreste.

Lad os prøve at bevæge os videre og kigge lidt på designet. Der er flere detaljer på skærmen, jeg starter med rammen. Rammen er udført i sort plastik, som matcher foden. Plastikken knirker en smule når man tilter skærmen eller tager fat i den, og virker ikke helt stabil. Pænt er det dog.

Highslide JS


I højre side af rammen sidder tænd og sluk knappen. Den er berøringsfølsom, så det er vel næppe en knap. Effekten er super, og det giver et meget eksklusivt ”feel”. En cool detalje er desuden, at hver gang man tænder og slukker skærmen, lyser ringen i skærmens bund op. Den starter fra højre og bevæger sig med uret. Jeg har filmet det herunder, så man kan se hvordan det tager sig ud i praksis:

Video af L1900R


En lidt ærgerlig detalje er imidlertid, at man kan se dioderne gennem den røde plastik. Det tror jeg bestemt ikke er tilsigtet.

Highslide JS


Hvis man ikke ønsker at have lyset tændt, kan det enten dæmpes på en aflang enhed bag på rammen eller slukkes med en anden berøringsfølsom enhed på bunden af rammen.

Highslide JS


Nu bevægede jeg mig automatisk hen mod at tale om foden. I denne forbindelse synes jeg det er værd at tilføje, at vægten i foden giver en meget stabil stand. Skærmen vælter ikke ved et lille puf og står generelt fast. Man bliver faktisk overrasket over vægten, når man løfter den.

Highslide JS


Skærmen har ikke knapper til OSD (On screen display) menuen. Alle indstillinger skal foretages fra det medfølgende program forteManager. Programmet virker som sådan fint, men jeg oplevede en del forsinkelse ved ændringer.

Skærmens kabelsystem er i min mening ganske elegant. Strømforsyningen er ekstern, hvorfor skærmen også er ekstra tynd bagtil. I stedet har man lavet en lille enhed, som vi før har set på LG og Samsung skærme, hvor input og strøm tilsluttes. Se billede herunder:

Highslide JS



Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Fra standardindstillingerne viste L1900R generelt gode takter på flere punkter. Den havde imidlertid problemer med at gengive de mørkeste gråtoner korrekt, hvor der her tænkes på sort og nuancer af mørkegrå.
Der var også et andet aspekt af billedet, som jeg desværre tit oplever på LGs skærme. De hvideste nuancer er for hvide. Det giver et lidt for overmættet udtryk i de lyse nuancer. Jeg plejer at kunne indstille det væk, så vi vender lige tilbage til det.

Lyset på skærmen er ikke overvældende, men som jeg stort set altid siger, så anbefaler jeg at sænke brightness. Den første måling jeg tog på skærmen, kan ses herunder:


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Sort målte jeg til 0,4 cd/m2. Jeg håber at kunne sænke dette, selv om det ikke er et helt værst udgangspunkt.

    Derudover er billedet på L1900R faktisk ganske fornuftigt. Jeg sad med et positiv sind efter at have sat den til. Skærmen er godt nok begrænset af TN panelteknologiens ulemper, men set i lyset af det overordnede marked, er jeg ikke i tvivl om, at det TN panel der sidder i L1900R, hører til blandt de gode TN paneler. Vi håber naturligvis at kunne udbedre de fejl, som vi fandt i starten, efter en indstilling af skærmen.

    Jeg har kalibreret og taget en ny måling:


    Som du kan se har jeg sænket brightness. Den er nu sat til 50 i OSD.

    Farverne er en god temperatur, som ligger tæt på vores mål 6500K. Dette var imidlertid også tilfældet ”out-of-box”, så det skal L1900R have ros for.
    Det jeg oplevede med farverne var, at rød var en smule fraværende, mens blå var for dominerende. Det var imidlertid ikke på den måde, at billedet virkede meget koldt, for som du også kan se på den første måling, så var farvetemperaturen ret korrekt. Det kan muligvis være fordi mætningen af grøn ikke var helt perfekt.

    Jeg hævede først grøn et par skridt. Jeg sænkede derefter blå lige omkring 10 skridt, og endeligt hævede jeg rød lige under 10 skridt. Kontrasten hævede jeg en smule. Disse skridt hjalp til en vis grad på det, som jeg omtalte i starten; nemlig, at hvid var lidt for overmættet og de mørke gråtoner manglede lidt præcision.

    Jeg tog også en ny måling af gengivelsen af sort. Den viste 0,2 cd/m2, altså en forbedring i forhold til udgangspunktet og et rigtig flot resultat for et TN panel. Bemærk: dette er uden den dynamiske kontrastfunktion slået til.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,4 cd/m20,2 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)259 cd/m2148 cd/m2
    Kontrastforhold648:1740:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Du kan desuden se et billede af skærmens gengivelse af sort herunder. Bemærk også fordelingen af lyset på panelet. Der slipper desværre en smule lys igennem i bunden og toppen. Intet af det er kritisk, men det ujævne lys i bunden bemærkes dog på sorte baggrunde.

    Highslide JS


    I praksis er billedet også ganske behageligt. L1900R lider bestemt under TN panelteknologiens svagheder, hvilket f.eks. gør L1900R et dårligt valg for en grafiker, men til all round brug synes jeg billedet er fint.

    Jeg oplever desuden en farvenuancering der er bedre end gennemsnittet af TN baserede skærme. Gradienter gengives ikke perfekt, og man kan se stregdannelser, men det er ikke lige så slemt, som jeg har oplevet på tidligere generationer af skærme i dette segment.

    Efter indstilling fandt jeg desuden også en bedre nuancering i de mørke toner, så de nu skelnes bedre og mere korrekt. Det var noget af det jeg bemærkede i starten; altså, at skærmen ikke skelnede så godt mellem de forskellige mørke gråtoner.
    Forbedringen er blandt andet sket på baggrund af farveindstillingen.

    Farvebalancen i billedet er også fornuftig efter de indgreb jeg beskrev lidt tidligere. Godt nok var billedet på skærmen ikke i stor ubalance fra start af, som jeg også nævner, men farveafvigelserne var alligevel markante, og endnu engang viser hele potentialet sig først efter lidt indstilling.

    L1900R har ingen pixelfejl.

    Responstid og spil


    Jeg oplevede gode takter fra L1900 hvad responstid angår. Skærmen er godt nok specificeret til 4 ms, men den kan i min mening godt placere sig ved siden af flere af de 2 ms specificerede skærme. Som vi har sagt før, så en angivelsen for responstid best-case, altså det laveste man har målt. Den gennemsnitlige responstid er altid højere, hvorfor en 4 ms skærm lidt paradoksalt kan være lige så hurtig, eller endda hurtigere, end 2 ms skærm, set i forhold til den overordnede og gennemsnitlige ydelse.

    Spilafviklingen på L1900R var god og jeg fandt ingen problemer i at spille hurtige spil. Også et spil som Fifa, der tit afslører om skærmen lider under Overdrive trailing, blev afviklet flot.

    Så for at gøre det kort: L1900R er helt bestemt egnet til spilbrug. Jeg synes faktisk den placerer sig blandt LGs hurtigste skærme, samtidig med, at den kan hamle op med nogle af de hurtigste skærme fra de andre producenter.

    Film og betragtningsvinkler


    Film er ikke TN panelernes allerstærkeste side, primært pga. dithering problematikken. Dog synes jeg, at de bedste TN paneler efterhånden leverer et godt resultat, og det samme oplever jeg på L1900R. Man skal omvendt ikke forvente at få ydelsen fra et decideret Tv.

    Widescreen er naturligvis også at foretrække, hvis man vil satse på en skærm til video, og det er L1900R ikke.

    Betragtningsvinklerne er også en af TN panelernes svage sider. L1900R er ikke meget anderledes fra sine forgængere af LG skærme. Der er bestemt plads til forbedringer, og der er stadig et stykke vej op til VA og IPS panelerne.

    Du kan se billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Konklusion


    L1900R efterlader mig med et ret positivt indtryk. Billedmæssigt er det ikke en super skærm, ligesom man kan opnå med VA og IPS panelerne, men blandt TN panelerne skal den have den ros, at den ligger i toppen.

    Det bunder eksempelvis i et fornuftigt og nuanceret billede, som ikke er virkelig over- eller undermættet i farverne. Kontrasten er ligeledes god, hvilket også skyldes den forholdsvis gode gengivelse af sort.
    Homogeniteten er imidlertid ikke helt perfekt, og betragtningsvinklerne savner jeg en forbedring på, selv om L1900R ikke er dårligere end mange andre af de nyeste TN paneler.

    Spilydelsen på L1900R er ydermere rigtig god. Jeg vil faktisk gå så langt til at sige, at den kan hamle op med nogle af de skærme der specificeres til 2 ms. Og på den måde er jeg ikke i tvivl om, at L1900R kan være med i toppen blandt gamerskærme.

    En af de ting, som også står printet som en meget positiv tanke i mit sind, er det spændende design og de små detaljer, som LG har lagt vægt på. Det er en fornøjelse at teste sådan en skærm, fordi den adskiller sig fra mængden ved at se ekstra godt ud på skrivebordet.

    Alt i alt er det en skærm som kan bruges til mange ting. Den er ikke egnet til grafisk brug, hertil er farverne og billedet generelt stadig for svagt fordi det lider under TN panelets ulemper, men til allround brug og spilbrug er skærmen super. Den helt almindelige bruger uden store behov kan også finde skærmen interessant pga. prisniveauet.

    Prisen er nemlig ret attraktiv, og jeg er faktisk lidt overrasket over det lave prisniveau (ned mod 2200 kroner). I mine øjne er L1900R en skærm, der sagtens kunne have haft et højere prisskilt, men vi klager naturligvis ikke. Man får derfor også rigtig meget skærm for pengene, hvis man har brug for en skærm med disse egenskaber, og L1900R er en klar anbefaling herfra.

    Tjek desuden også L1900J, som er et af de andre medlemmer i Fantasy serien. Der blev også fremvist hvide modeller på CeBIT, som vi håber på at se i handlen inden længe.

    PositivNegativ Målgruppe
    Unikt designEn smule inhomogen baggrundsbelysningGameren
    PrisBetragtningsvinkler kan forbedresAllround brugeren
    Fint billede i prisklassenKontoret


    ---

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=2823

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |