Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sharp 46XD1E - FlatpanelsDK

Test: Sharp 46XD1E

|

Indledning:


Sharp har for meget kort tid siden introduceret deres nye XD1 topserie, som byder på mange spændende funktioner og features. XD1 serien indbefatter skærme i størrelser fra 37 til 52 tommer. Alle modeller har et 1920x1080 panel, og XD1 serien er blandt de første der rent faktisk kan modtage og behandle et 1080p (progressivt) signal.
Ud over de nye paneler, har man også integreret en digital DVB-T tuner, 2 HDMI indgange, samt forbedret både responstiden og kontrastforholdet i forhold til de gamle Sharp AQUOS modeller. Selv om XD1 serien stadig er en del af AQUOS serien, er man desuden gået væk fra det traditionelle design, og valgt et nyt og lidt mere spændende design.

Panelstørrelse:46" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:4 ms (g2g)
Kontrastforhold:2000:1 (6000:1 dynamisk)
Lysstyrke:450 cd/m²
Farveunderstøttelse:-
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):176°/176° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):ASV (Sharp)
  
Strømforbrug:-
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 79.0cm x 112.7cm x 30.9cm (med fod)
Vægt-
  
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i og 1080p
1:1 pixelmapping:
  
Indgange 
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type) (Audio in/out)
· SCART (2 indgange)
· S-video
· Komposit
· Komponent (via medfølgende omformer fra D-SUB (VGA))
· HDMI (2 indgange)
· Andet
Udgange 
· Audio (type) (1 udgang)
· SCART
· S/PDIF
  
Medfølgende kabler  
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· S-VHS
· HDMI
· Andet Omformer fra komponent til D-SUB
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:-
Diverse:Manual på dansk


Sharp 46XD1E er venligst udlånt af Geco

Pris og Forhandler:

  

De første indtryk:


Designet er en af de ændringer, som man givet ligger først mærke til. Sharp har i mange år benyttet deres velkendte designformel for deres AQUOS serie, men med XD1 serien har man ændret dette. Den er stadig medlem af AQUOS serien, men designet må siges at være markant ændret. Og jeg synes bestemt det er til det bedre.

Highslide JS


Rammen er nu udført blank sort og er meget simpel og ”ren”, og jeg synes det giver et fint udseende.

Highslide JS


I bunden af rammen sidder højttalerne og en grå kant. Det nederste af rammen buer desuden en smule, hvilket giver et spændende touch.

Foden har også taget et skridt op ad designtrappen og går nu langt bedre i spænd med hele produktets finish. Den er også udført i et blank sort materiale og giver en fin stabilitet. Når fjernsynet skal monteres på foden bør man være to personer for der skal både skrues og løftes. Men det giver imidlertid også et stabilt fundament til skærmen – og det er påkrævet for en så stor skærm.

Highslide JS


Stikkene sættes i på bagsiden. De sidder sammen i en gruppe på højre side af bagsiden (hvis man kigger direkte på bagsiden), hvor kun ét andet stik er placeret anderledes. Det er strømstikket, som sidder i den modsatte side.
Stikkene skal monteres i en lille fordybning på Tv’ets bagside. Det er imidlertid lidt upraktisk, hvis man vil hænge Tv’et tæt op ad væggen, for så skal stikkene isættes før montering. Alternativt skal man vælge et beslag der hænger lidt ud for væggen.

Highslide JS


En mangel synes jeg dog er deciderede komponent indgange. Man kan benytte den medfølgende omformer, så et komponentkabel kan tilsluttes i D-SUB (VGA), men så bliver det jo på bekostning af denne port. En komponent indgang virker også lidt sparet, på trods af, at man naturligvis er mere på vej over mod digitale signaler. Jeg så gerne 2 komponent indgange.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen analogt kabel-tv.
Det tests blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug. Der har desuden været en Samsung BD-P1000 Blu-Ray afspiller tilsluttet.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Funktionalitet


Funktionaliteten i Tv’et er meget omfattende og jeg ved næsten ikke hvor jeg skal starte. Der er naturligvis de typiske indstillingsmuligheder, som brightness (kaldet backlight), kontrast, sharpness osv. Der er ydermere en indstilling der hedder brightness, men det er ikke baggrundsbelysningen man indstiller på, ligesom på den typiske fladskærm – den indstilling kaldes nemlig backlight på XD1 serien. Brightness er i dette tilfælde en indstilling der minder lidt om kontrastindstillingen, men hvor man i stedet regulerer mere hen af noget der minder om gamma’en.

Highslide JS


Der er desuden fem farveprofiler kaldet standard, soft, eco, dynamic og user. Og selv om den sidste af dem måske antyder, at det er denne brugeren kan lege med, så giver alle sammen faktisk mulighed for at ændre på billedindstillingerne.
Det er desuden muligt at knytte forskellige farveprofiler til forskellige indgange. Hvis man således vil have standard på Tv, eco på DVD og soft på PC, så kan det let lade sig gøre. Bemærk, at der er en dynamisk kontrastfunktion på Standard, soft og dynamic. Den er ikke aktiveret på eco og user.

Jeg savner dog muligheden for at indstille RGB farverne. Det er en skam, at Sharp har udeladt det på XD1 serien. Man kan vælge mellem nogle forudindstillede farvetemperaturer, men det giver slet ikke samme resultat. Hvad det betyder for farvepræcisionen vender jeg tilbage til senere.

Ud over de nævnte indstillingsmuligheder er der et hav af andre funktioner. Der er f.eks. indstillinger for overscan, lydens bas og treble mm.

Fjernbetjeningen er ret ordinær, men meget pænere end den der følger med til Sharps GA9 og GD9 serie. Knappernes placering er umiddelbart en smule forvirrende, men dog ikke ulogisk. Det kræver blot lidt tilvænning. Enkelte af dem synes jeg nu nok burde være fremhævet lidt mere, men det er nok også ofte en smagssag.

Hastigheden for kanalskift er acceptabel, ment på den måde, at jeg har oplevet bedre, men også lang værre. Jeg savner dog lidt hastighed, når der skiftes til et AV input.

Skærmen har ingen PIP funktionalitet. Til gengæld har den en DVB-T tuner til modtagelse af digitale signaler over antennenettet. Jeg havde under testen desværre ikke mulighed for at teste denne, men jeg har ladet mig fortælle fra pålidelige kilder, at den fungerer som den bør med de danske undertekster og standarder.

Billedkvalitet


Jeg vil starte med at vise den første måling jeg tog af skærmens billedegenskaber og bruge dette som grundlag til min diskussion. Målingen er foretaget ”out-of-box” på profilen der kaldes standard.

Highslide JS


Som du kan se er Tv’et ret lysstærkt med en lysstyrke på 418 cd/m2. Til almindelige stueomgivelser med meget lys, kan en høj lysstyrke godt forsvares, men jeg vil anbefale at brugeren skruer ned for lysstyrken (backlight) på Tv’et for at få et lidt mere balanceret og neutralt billede.

Der er ingen mulighed for at indstille RGB værdierne – på nær for VGA – så der er ikke mulighed for de helt store forbedringer. Som du kan se, er farvetemperaturen også lidt for høj idet vi sigter mod 6500 Kelvin. Den vil jeg gerne have mere præcis, men i stedet for at indstille farverne for sig, skal det gøres med en af de indbyggede farvetemperaturer. Jeg valgte den laveste, da det er den der er tættest 6500K uden dog helt at ramme resultatet. Jeg endte i noget der ligner 7700K.

Ved denne indstilling er der en marginalt større afvigelse på enkelte pastel farver, men det er ikke kritisk – dog kan man overveje om farvetemperaturen der ligger lige mellem medium og low, er bedre egnet – også selvom den stadig afviger lidt.

Jeg har ikke lagt en 2. måling ind i testen, da de resultater jeg opnåede efter indstilling i OSD ikke viser markant – primært fordi RGB (red, blue, green) værdierne ikke er mulige at indstille på. Selv om jeg ikke har lagt dem ind i anmeldelsen, så tog jeg naturligvis flere målinger og jeg endte på et bedre gammaforløb, en farvetemperatur på 7700K og en sortgengivelse på 0,1 cd/m2, hvilket er et ret flot resultat.
Til ejeren vil jeg derfor først og fremmest anbefale, at man skruer ned for backlight. Jeg endte vist omkring -3 eller -4. Desuden bør man vælge en lavere farvetemperatur og gøre det på enten user eller eco profilen for at slippe for den dynamiske kontrastfunktion, som jeg ikke er så vild med.

I praksis er billedet godt. På trods af, at der er nogle afvigelser, så har man allerede ”out-of-box” et virkelig flot billede. Ovenstående skal naturligvis ses i kontekst, for målingen af farverne er kun en side af sagen. Et af de punkter hvor skærmen skiller sig specielt ud, er evnen til at holde en god detaljegrad i billeder og det er vigtigt. Det er ikke kun fordi panelet er i 1920x1080, men lige så meget fordi Sharp XD1 serien håndterer signaler godt.

Highslide JS


Jeg har delt det lidt op, så jeg starter med at komme lidt mere ind på Tv gengivelsen. Jeg forsøgte mig med den analoge del. Jeg havde desværre ikke mulighed for at afprøve den digitale tuner i testens periode, men den skulle angiveligt virke optimalt med de danske signaler.

Highslide JS


Jeg testede derfor med analogt kabel-tv, som der er flere aspekter i. På de kanaler der blev sendt i god kvalitet stod Tv bestemt frem og beviste, at det er et godt Tv, mens der var lidt mere støj på de dårlige kanaler.

Highslide JS


Billedkvaliteten afhang dog også i høj grad af hvor tæt man sad på Tv’et. Nu er det jo et 46 tommer, så det anbefales ikke at sidde lige foran det, og lige så snart man kom ud i en fornuftig siddeafstand, synes jeg faktisk også Tv gengivelsen var markant bedre.

Highslide JS


På Tv gengivelsen så jeg desuden en række ligheder med gengivelsen på Philips nye 9731D og 9831D serier, hvilket måske også er naturligt, da begge Philips serier bruger paneler fra Sharp. Det var i øvrigt ikke kun på Tv jeg fandt flere ligheder, for XD1 seriens billedkvalitet minder faktisk på flere punkter om Philips topserier - og det er jo ganske positivt.

Highslide JS


I testperioden havde jeg også Samsungs nye Blu-Ray afspiller kaldet BD-P1000 stående og den skulle naturligvis testes på Sharps Full HD model. Det er klart, at HD i sig selv er et stort skridt fremad, men også gengivelsen og håndteringen af HD signaler på Sharp XD1 er virkelig god. Jeg vil faktisk gå så langt til at sige, at XD1 serien er et af de absolut bedste LCD-TV, når det kommer til HD gengivelse. Der var en smule banding og hak i flydende gradienter eller konturer, hvilket i øvrigt var generelt for produktet, men overordnet set, er jeg overbevist om, at XD1 serien klarer HD gengivelse flot.

Highslide JS


Samme historie kan fortælles om andre digitale kilder, som f.eks. DVD. Også selvom man anvender en DVD afspiller der ikke opskalerer til 1080i eller 1080p, så er XD1 serien i front. Det er desuden værd at bemærke, at XD1 serien som et af de få Tv på markedet, klarer 1080p signaler problemfrit. Fra afspilleren og computeren forsøgte jeg mig med 1080p@50Hz og 60 Hz og der var ingen problemer. Der var eksempelvis heller ingen problemer ved tilslutning af Samsungs Blu-Ray afspiller BD-P1000.

Highslide JS


Hvis man skal snakke lidt mere overordnet, så synes jeg XD1 serien klarer det virkelig flot. Jeg er ked af at levere det tilbage, ikke kun fordi det er stort. Jeg ved ikke helt hvad det er, men Tv’et formår bare at levere billedkvalitet der er overbevisende – ikke mindst for digitale og HD signaler. Der er plads til forbedringer og f.eks. farverne var ikke perfekte. Der er f.eks. lidt problemer med at skelne helt mørke nuancer fra hinanden, ligesom nogle af de lyseste også falder sammen. Der kan også anes en smule banding/graduering i visse scener og på et af mine testbilleder (flydender gradienter) fik jeg også bekræftet dette.

Highslide JS


Når det er sagt, så er produktet dog spændende. Den detaljegrad, kontrast og nuancering, som Tv’et fremviste, var med til at skabe et Tv, der er et par skridt foran mange andre LCD-TV på markedet. Specielt HD gengivelsen er interessant og det er ikke kun fordi panelet er 1920x1080, men også fordi Tv’et formår at levere andre vigtige aspekter af billedet fornuftigt.

Nu er Tv’et jo heller ikke et lille et af slagsen og det er faktisk det største jeg har haft inde til en offentlig test. Hvis man overvejer en 46 tommer bør man dog være opmærksom på, at man skal sidde lidt væk fra Tv’et for dels at udnytte den høje opløsning bedst mulig, dels for ikke at blive helt ør i hovedet. Under testen sad jeg omkring 4 meter fra Tv’et, når jeg skulle nyde billedet. Mindre kan godt gøre det, men man skal ikke overdrive, for det virker bare ikke optimalt at sidde alt for tæt på.
Hvis man har plads til et så stort Tv, så kan jeg dog ikke anbefale andet end, at man overvejer det. Det er virkelig en fryd fordi det skaber en langt bedre stemning og illusion, når man vil se en god film.

Herunder har jeg opstillet en tabel for kontrasten.

 Out-of-BoxEfter kalibrering
Sortniveau0,3 cd/m20,1 cd/m2
Brightness (lysstyrke)418 cd/m2189 cd/m2
Kontrastforhold1393:11890:1
Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 200


Jeg har taget et billede af gengivelsen af sort herunder i et helt mørkt rum:

Highslide JS


Bemærk også, at panelets lyshomogenitet er god og der ikke slipper lys igennem panelet. Bemærk desuden, at Tv’et gengiver et ret dyb sort i forhold til de helt mørke omgivelser.

Panelet havde ingen pixelfejl.

PC og mediecenter tilslutning


Jeg har givet dette afsnit en introduktion flere gange nu, så hvis du er usikker på, hvorfor det omtales separat, vil jeg anbefale at kigge i en af de tidligere anmeldelser af Tv.

Her er endnu et punkt hvor Sharp virkelig viser deres styrke. Tv’et håndterer uden problemer et 1920x1080 signal – endda i korrekt pixelmapping. Selv hvis det ikke kommer fra en PC, så har man også mulighed for at indstille på overscan/underscan.

Manualen siger, at en PC bør tilsluttes gennem D-SUB forbindelsen, men det virker faktisk smertefrit, når man kører et signal ind til HDMI porten. Jeg gjorde det i testen med et DVI -> HDMI kabel og valgte i mit grafikkorts indstillinger et output på 1080p under HDTV indstillingerne. Herefter testede jeg for 1:1 pixelmapping og den var perfekt.

Selv om man så ikke havde haft mulighed for 1920x1080, så gengiver Tv’et også andre opløsninger virkelig flot – og det kan mange andre Tv faktisk også. Et 720p signal håndteres f.eks. fint af mange Tv og giver et fint billede til både afspilning af lyd og visning af billeder fra en computer.
Når det er sagt, vil jeg dog ikke tage æren fra Sharps XD1 serie. Den er virkelig blandt de få Tv, som formår at vise 1:1 pixelmapping, og at den så gør det på et 1920x1080 panel, over HDMI er måske nok endnu mere bemærkelsesværdigt.

Det gør også Tv’et til et af de naturlige valg, når der skal tilsluttes et mediecenter eller en PC. Derfor: en klar anbefaling fra Flatpanels til denne type anvendelse.

Responstid


Responstiden oplyses til at være 4 ms (g2g), hvilket er lavere end på andre typiske LCD paneler, men også lavere end Sharps tidligere generation på 6 millisekunder. I praksis er responstiden også ganske god og selv hurtige sport sekvenser gengives fint.

Jeg kiggede meget efter lige præcis slør, specielt for HD. I visse scener opdagede jeg et lidt for markant slør, men ved nærmere undersøgelse fandt jeg ud af, at det kom af den lidt for hårde komprimering i Blu-Ray disken, som jeg afspillede – altså det var på disken og blev ikke fremprovokeret af Tv’et.

Jeg forsøgte mig blandt andet med fodbold og det var ganske fornøjeligt. Jeg kunne selvfølgelig godt fremprovokere slør i udvalgte testbilleder, men den praktiske gengivelse var god og skærmen er både hurtigere end Sharps tidligere generation og de meget udbredte 8 ms LCD paneler, der er på markedet nu.

Betragtningsvinkler


Betragtningsvinklerne er en af skærmens svagheder. Sharp har med deres ASV paneler mange spændende ting at byde på, men betragtningsvinklerne er dårligere end mange af de andre producenters paneler. Jeg synes f.eks., at billedet blev synligt forandret selv ved en 30-45 graders vinkel og markant forandret ved de helt store vinkler. Det er specielt hudfarver, som ændrer nuancer, men også andre farver får et specielt farveskær – visse farver bliver mere pastelagtige.

Jeg har taget nogle billeder herunder for at illustrere det:

Highslide JS


Highslide JS


Jeg vil derfor også anbefale, at man så vidt muligt sidder foran fjernsynet og undgår vinkler over 30-35 grader. Det er naturligvis heller ikke så svært hvis man sidder et stykke fra Tv’et, hvilket jo er meget naturligt for et så stort fjernsyn.

Lyden


Lyden er noget flad i Tv’et. Der mangler specielt bas, men den lyder også indelukket. Taget de små og ret godt gemte højttalere i betragtning, er det måske ikke så overraskende, men ikke desto mindre skal man nok være parat til at tilslutte et eksternt anlæg, hvis man vil have god lyd. Det anbefaler jeg for det meste, at man gør uanset hvad, hvis man vil se film, men det er også værd at overveje som noget generelt.

Omvendt vil jeg dog også sige, at det næsten er synd ikke at tilslutte god lyd til dette interessante Tv. Det gælder de fleste gode Tv, for selvom der er ind i mellem er lagt en indsats i at få de integrerede Tv højttalere til at lyde fornuftigt, så er der altså et langt skridt op til bare et anlæg i den lave prisklasse.

Konklusion:



Lad mig starte med at sige, at jeg er meget overbevist af billedkvalitet og den generelle kvalitet af produktet. Sharp har oppet sig på designet, samtidig med, at de har tilført XD1 serien endnu bedre billedmæssige egenskaber end deres tidligere topserier. På billedkvalitet besidder Sharps XD1 serie faktisk nogle af de positive billedaspekter, som jeg også så på Philips 9731D serie og det siger jo i sig selv en del.

Blandt de positive features er blandt andet en utrolig god og dyb gengivelse af sort, samt et detaljeret og nuanceret billede – ikke mindst på HD signaler. HD gengivelsen vil jeg faktisk uden større betænkningstid vurdere til at være en af de absolut bedste jeg har set på et LCD-TV - og det er nu ikke kun pga. 1920x1080 panelet. Det er lige så meget fordi XD1 serien holder en høj standard for andre aspekter af billedet.

Jeg er dog lidt trist over, at RGB indstillingen ikke er tilgængelig for jeg savner lidt præcision i farverne. Funktionen er begrænset til servicemenuen, men den anbefaler vi aldrig, at man som almindelig forbruger tilgår.
Tv’et kræver ligesom mange andre Tv lidt indstilling og specielt de dynamiske kontrastfunktioner og sharpness forslår jeg, at man slår fra.

For at samle lidt op på det hele, så er det dog et produkt jeg meget gerne vil anbefale. Om ikke andet så gør hvert fald dig selv den tjeneste at få det set i brug før dit næste skærmkøb. Produktet kommer naturligvis ikke ned i de helt små tommestørrelser, så det er nok ikke egnet til køkkenet, men derudover spænder anvendelsesmulighederne fra alt mellem et værelse og en hjemmebiograf.

PositivNegativ Målgruppe
Dyb gengivelse af sortSavner deciderede komponent indgangeHjemmebiografen
Detaljeret og nuanceret billedeIngen RGB indstillingStuen
HD gengivelsenLidt for snævre betragtningsvinklerVærelset
1:1 pixelmapping ved 1920x1080Højttalerne ikke helt overbevisende 
1080p modtagelse og signalbehandling  


Pris og Forhandler:

  

---


Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=2244

Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |