Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Dell 2007FP - FlatpanelsDK

Test: Dell 2007FP

|


Indledning:


Dell har for nyligt indtroduceret den nye 7'er serie der indeholder skærme helt nede fra 17" og op til den kolosale 30" 3007FPW model. Jeg har her fået fat i deres 20.1" model 2007FP, der netop har været på udsalg til små 3500 kr. inkl. fragt. Dell oplyser at denne model leveres med enten et S-PVA panel fra Samsung eller et S-IPS panel fra LG.Philips, men i Danmark leveres skærmen kun med S-PVA.

Eksemplaret i denne test er baseret på Samsungs 20.1" LTM201U1 S-PVA panel, der har et specificeret kontrastforhold på 800:1 og en responstid på 8 ms (g2g).


Specifikationer:Panelstørrelse:20.1"
Opløsning:1600x1200
Responstid:8 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:800:1
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178°
Dotpitch:0.255 mm
Paneltype (Nummer):S-PVA panel (Samsung LTM201U1)
Strømforbrug:-
Vægmontering: (VESA 100mm)
Størrelse (HxBxD): 367cm x 445.3cm x 193.5cm (med fod)
Vægt6.9 kg
Justeringsmuligheder

· Tilt (4° forud, 21° bagud )
· Swivel
· Højde (130 mm)
· pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI
· Andet USB Hub
Medfølgende kabler
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
· Andet
Medfølgende software:

-

Garanti:3 år international
Pixelgaranti:ISO 13406-2 Klasse 2
Diverse:Trykt manual
Pris og forhandler:www.dell.dkDe første indtryk:


Designmæssigt skiller 2007FP sig lidt ud fra den tidligere 2005FP model idet den ikke længere har en rund kant omkring panelet, men er i stedet blevet noget mere kantet at se på - helt i tidens ånd. Den sorte front brydes af en sølvgrå kant øverst og nedest på fronten. Foden har også fået en designmæssig overhaling og er nu en slank V-formet plastic stand med en flad hals af solidt gråt metal. Samlekvaliteten er, som sædvanligt med Dells modeller, solid og plastickvaliteten er der intet at udsætte på.


Highslide JSHighslide JS


På ergonomisiden er der ikke ændret noget ift. 2005FP og man har, som bruger, alle de justeringsmuligheder man måtte have brug for i form af swivel, højdejustering på hele 130 mm, tilt, samt pivot. Justeringerne løber let og især højdejusteringen efterlader et indtryk af kvalitet. Desværre kan kabelmonteringen bagpå skærmen give lidt besvær ved brug af pivot, men dette er jo tilfældet med stort set alle skærme hvor kablerne monteres i det svingende legeme, idet kablerne trækkes med rundt. Hvis man ønsker at montere skærmen på væggen, kan foden let klipses af vha. en knap bagpå.


Highslide JS


Der er ydermere 2 USB 2.0 porte i skærmens venstre side.


Styringen af OSD er meget traditionel og Dell har valgt at begrænse sig til 5 knapper på fronten (som er lidt hårde at trykke på), hvoraf den ene er dedikeret til inputvalg imellem de 4 forskellige typer input. Dette er et lidt sært valg i min mening og en forvælger til skærmens farveprofiler ville have været mere anvendelig i praksis.


Highslide JS


I OSD har man mulighed for at justere alt man kunne ønske sig, med undtagelse af kontrasten når der benyttes DVI. Der er standard profiler for farverne, der er inddelt i Normal, Rød, Blå og Custom, hvor det helt klart anbefales at benytte enten Normal eller at ændre på farverne selv. At man kun har 3 taster at navigere i menuerne med er lidt frustrerende idet man altid skal navigere til et"exit" punkt for at komme ud af en undermenu. Nogle vil mene at det er at hænge sig i petitesser, men som nævnt før, så gør dette at man skal igennem ikke mindre end 9 tastetryk for at skifte til"Gaming" profilen. Selve menuen er altså ganske fortrinlig med alt hvad man kan ønske sig, men navigeringen er tung og langsom.Highslide JSSkærmen understøtter PIP via S-VHS eller composite indgang.


Forud for testen:


Bemærk at skærmen gennem testen, testes med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Nvidia GF6600 LE. Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.


Farvekorrektion:


Out-of-the-box ser farverne på skærmen egentlig meget gode ud og lysstyrken har også et behagelig niveau. Med Lacie kalibratoren blev farverne målt og du kan se resultatet herunder.For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:
Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.

  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.

  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.

  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man man opnå.

  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.


Som grafen ovenfor viser, så vil out-of-the-box fremvisningen tilfredsstille langt de fleste og er så tæt på 6500K som man kan forlange uden kalibrering. Ved at sænke lysstyrken lidt, ændres værdierne en del for de fleste brugere vil dette altså være fuldt ud tilstrækkeligt. Kontrastforholdet er her noget højere end specifikationerne, nemlig 1090:1, hvilket ikke er usædvanligt for denne type panel. Sortniveauet ligger på 0,2 cd/m2 hvilket er et flot resultat.


Ved at justere blå to trin ned til 98 og grøn til 97, samt sætte lysstyrken på 49 i menuen og lade Lacie softwaren oprette en icc-profil, opnåede jeg resultatet som kan ses herunder. Alle deltaværdier er under 1 og sænkes lysstyrken lidt mere, kan de tilmed komme ned under 0.5 stadig med de specificerede 800:1 i kontrastforhold. Kontrastforholdet er her målt til 925:1 med en sortgengivelse på 0,2 cd/m2, hvilket stemmer godt overens med hvad andre S-PVA paneler præsterer.
Det giver et reelt kontrastforhold på følgende:Out-of-BoxEfter kalibrering
Sortniveau0,2 cd/m20,2 cd/m2
Brightness (lysstyrke)218 cd/m2185 cd/m2
Kontrastforhold1090:1925:1

Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 100

Ønsker du at benytte den farveprofil der er benyttet til at opnå de kalibrerede farvekurver for denne skærm, så kan du downloade den herunder. Vær dog opmærksom på at den opnåede profil kan variere fra PC til PC;


Farveprofil til Dell 2007FP


Farveprofilen gemmes i mappen C:WINDOWSsystem32spooldriverscolor og herefter aktiverer du den ved at gøre følgende:

- Højreklik på skrivebordet og vælg"Egenskaber"

- Vælg fanebladet"Indstillinger"

- Tryk på"Avanceret"

- Vælg"Farvestyring"

- Tryk på"Tilføj" og vælg den fil du netop har downloaded

Du vil nu opleve at farverne på skærmen ændrer sig til det der er kalibreret i vores test. Det er dog stadig nødvendigt at justere RGB værdierne i skærmens OSD manuelt.


Der har været en del forlydender om banding på Dells nye FP serie, men dette eksemplar er åbenbart gået fri. Gradienter har en svag tendens til stregdannelse, dvs. at gradienten ikke er 100% flydende, men ikke noget i stil med de massive bandingproblemer der har været fremvist i USA på 2407FPW modellen.


20" S-PVA panelet fra Samsung lider ej heller under samme problemer som 19" PVA panelerne gør, når det kommer til dithering. Alle farver produceres som de skal uden brug af dithering algoritmer. Skærmen skelner gråtoner godt og man kan skelne skridt på 1-2% på farveskalaen hvilket er ganske pænt.


Highslide JS


Homogeniteten af panelet er overordnet god, dog med meget svage lystunger i hjørnerne. Det er ikke noget der observeres i praksis, end ikke i film i letterboxformat med sorte bjælker øverst og nederst. Et overbevisende resultat. Skærmen har ingen pixelfejl.


Skærmen har 3 foruddefinerede presets til farver og lysstyrke, som kan vælges fra menuen. Dog skal man ret langt ind i hierakiet for at få adgang til disse presets, hvilket gør det til en omstændelig affære.


Spil og responstid:


Panelet er specificeret til 8 ms g2g hvilket er det samme som for Samsungs 214T. I praksis kan det dog forventes at dette tal ikke holder for hele farveskalaen og PVA paneler har traditionelt set store problemer med responstiden i de mørke toner.


Responstiden for skærmen må da også betegnes som akilleshælen idet der er mærkbar trailing allerede i vores monitortest på både sort og hvid baggrund, såvel som farveovergange. Sorte farveflader på mørkebaggrunde trækker desuden et tydeligt overdrive spor efter sig i form af hvide skygger.


I spil som Counter Strike er det også tydeligt at det ikke er en af de hurtigste skærme der er med at gøre, uden det dog vækker minder om spilbarheden på de ældre PVA paneler uden overdrive. Personer der lægger stor vægt på hurtig respons og præcision i first person shooters bør kigge efter en anden model. Til mindre seriøse spillere er skærmen dog fint egnet og idet opløsningen følger 4:3 forholdet kan lavere opløsninger såsom 1024x768 også vises uden at blive klemt som det er tilfældet på f.eks. 19" skærme.


Betragtningsvinkler:


Som det også er nævnt i vore andre anmeldelser af S-PVA panler, så har orienteringen af de flydende krystaller i panelet den side-effekt at kontrasten ikke er bedst i 90 graders begragtningsvinkel, men derimod 1-2 grader fra centeraksen. Dette er også tilfældet med 2007FP, men effekten er næsten ubetydelig og hvis skærmen benyttes i et lokale der ikke henligger i totalt mørke, vil man næppe lægge mærke til fænomenet.


Highslide JSHighslide JS


Betragtningsvinklerne er høje i både horisontale og vertikale vinkler, hvilket f.eks. gør skærmen velegnet til at samles om hvis der skal ses film af mere end én person. Ovenover kan du se skærmen i selskab med Dell 1907FP og 1707FP som begge er baseret på TN paneler. Forskellen i kontrasttab er tydelig.


Konklusion:


Dell har leveret et solidt produkt der er en værdig arvtager fra den tidligere 2005FP model, der led af et forholdsvist lavt kontrastforhold og et lidt klodset udseende. Samlekvaliteten er i udmærket og den designmæssige overhaling lader skærmen skille sig lidt ud fra andre store skærmmodeller som f.eks. Samsung 214T. Ergonomien er som altid helt i top.


Billedmæssigt leverer skærmen gode velafstemte farver med et højt kontrastforhold og en homogen baggrundsbelysning, hvilket gør den egnet til personer der ønsker at lege med billedbehandling og samtidigt har lidt højere krav til farvegengivelsen end den gennemsnitlige bruger.


Responstiden er ikke så hurtig som man kunne ønske sig til brug ved hurtige first person shooters, men til personer med moderate krav til hastigheden, vil skærmen kunne levere varen i de fleste spil.


Prismæssig lægger skærmen sig i skudlinien for Samsungs 214T model, der er meget rost i forvejen, hvilket måske er farligt, men idet Dell ofte kører fordelagtige kampagner med rabatter på op til 35% kan man hurtigt gøre en god handel. Panelet i skærmen kommer selvsagt fra Samsung selv, så kvaliteten fejler ikke noget i den henseende. Hvis valget står imellem de to modeller, kan designet sagtens blive det udslagsgivende punkt i vurderingen.

´

Pris og forhandler:www.dell.dk    
PositivNegativMålgruppe
Gode farverResponstid ikke på højde med hurtige 19"panelerAllround brugeren
Højt kontrastforholdEn anelse overdrive trailingAmatør grafikeren
Homogen baggrundsbelysningTungt OSD system  
Høj ergonomi
PIP via S-VHS og composite

Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=1491
Flere anmeldelser

Test: Sony A90J OLED

16 Apr 2021 |

Test: Chromecast med Google TV

09 Apr 2021 |

Test: PlayStation 5

08 Dec 2020 |

Test: Xbox Series X

01 Dec 2020 |