Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG L1980Q - FlatpanelsDK

Test: LG L1980Q

|


Indledning:

LG lancerede i sin tid L1980U, som havde ekstraordinære kurver og former. L1980Q har senere taget over, og er rent designmæssigt en skærm magen til. L1980Q har hurtige responstid, men er derudover forblevet uændret. LG har imidlertid stadig stor succes med skærmen og Flatpanels.dk har nu fået et eksemplar ind til test.LG L1980Q byder blandt andet også på smarte features som berøringsfølsomme knapper og autopivot.Produktet er venligst udlånt af LG
Panelstørrelse:19"
Opløsning:1280x1024
Responstid:8 ms
Overdrive:
Kontrastforhold:500:1
Lysstyrke:250 cd/m²
Farveunderstøttelse:Op til 16.2 Millioner farver
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):160°/160°
Dotpitch:0.294 mm
Panelnummer (Type):TN
  
Strømforbrug:43 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 42.2cm x 41.0cm x 26.1cm (med fod)
Vægt5.4 kg
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt (180°)
· Swivel
· Højde
· Pivot (Autopivot 180°)
  
Indbyggede højttalere:
  
Indgange 
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-VHS
· HDMI
· Andet  
  
Medfølgende kabler  
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
  
Medfølgende software:

Driver CD, forteManager

Pixelgaranti:Zero Bright Pixelfault
Diverse:Manual, Garantipapirer, Vægophæng


L1980Q er ydermere dækket af LGs attraktive"Zero Bright Pixel" pixelfejlsgaranti, som dækker alle lysende pixelfejl, der skulle opstå indenfor den almindelige garantiperiode.Pris og forhandler:
De første indtryk:Skærmen har et utrolig flot finish. Den hvide bagside, sorte front og skinnede fod står utrolig godt til hinanden, og skaber et spændende og nyt udseende.

Der sidder fem knapper på fronten, som dog er godt gemt af vejen. Der er tænd og sluk knappen helt til højre, der fungerer som en touch-button. De fire andre er også berøringsfølsomme. De sidder umiddelbart til venstre for tænd/sluk knappen og kan aktiveres ved at trykke under skærmen. Man skal lige vænne sig til styringen, for knapperne er ret følsomme, men det kræver blot, at man slipper knappen før man aktiverer den igen.

Foden er udført i et skinnede plastikmateriale og man kunne måske godt have ønsket sig, at det var en metaloverflade. Rent udseendemæssigt ser det dog meget flot ud.

Rammen omkring billedet er sort og der sidder en tynd grå kant udenom. Bagsiden er hvid og grå med et stort LG logo på, og selv bagfra holder skærmen den overordnede stil.

Stikkene til strøm, DVI input og D-SUB input sidder nede i foden, hvilket er meget passende i forhold til pivot featuren. Strømstikket sidder i øvrigt godt fast, så det ikke falder ud, selvom strømstikket hænger frit ned fra bordets kant.

OSD menuen er pænt opbygget, overskuelig og let at navigere rundt i. Rent funktionelt skiller den sig ikke ud fra mængden af skærme. Man har mulighed for indstilling af kontrast, brightness, RGB værdierne, samt gamma. Man kan ydermere vælge mellem en 5 forskellige forudindstillede farvetemperaturer, herunder 6500K og 9300K. De 3 andre har ikke præcise angivelser, men kan vælges, som ét skridt under 6500K eller to skridt mellem 6500K og 9300K.

Skærmen har også en indbygget profilvælger, som kan tilgås ved at trykke på knappen der hedder f-engine. Man kan vælge mellem følgende 4 profiler: normal, user, text og movie.

Man kan tilmed slukke den blå diode, der angiver om skærmen er tændt eller slukket.

Ergonomien er ikke eksemplarisk, men det er hvad man må tage med ved denne konstruktion. Skærmen kan af samme grund kun højdejusteres minimalt, men kan på den anden side tiltes om, så personen overfor dig kan se billedet.Drejejustering er ikke mulig.

Skærmen har også en autopivot feature, som bliver aktiv efter installering af den medfølgende software kaldet Pivot Pro. Pivot Pro installeres sammen med programmet forteManager, der blandt andet også kan bruges til at indstille billedet direkte fra skrivebordet. forteManager har også en indbygget Wizard, der kan guide forbrugeren gennem en bedre kalibrering af skærmen.Bemærk også, at vægbeslag medfølger i kassen.Forud for testen:Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Radeon 9800 Pro.Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.
Farver, kontrastforhold og lysfordeling:Som udgangspunkt er farverne for intense. Jeg mistænker gamma forløbet for at være ret lavt, da man synligt bemærker, at hvid og gråtonerne mellem almindelig grå til mørkegrå, ikke er ordentligt balanceret.

Blå gengives også med nogle afvigelser og jeg håber desuden på at kunne få en lidt dybere sort efter kalibrering af panelet.Jeg har målt skærmens parametre herunder:

For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde). • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.  Ganske rigtigt er gamma'en forløb ikke korrekt, hvilket medfører et lidt ubalanceret billede. Der er en gammaindstillingsbar i OSD, som jeg lige vender tilbage til, når jeg begynder at indstille skærmen.  Lysstyrken er lidt for høj til skrivebordsbrug, men passer bedre til spil- og filmbrug. Der er naturligvis de indbyggede profiler, men det er kun normalprofilen, som kan indstilles efter behag. Hvis man vælger f.eks. tekstprofilen og ændrer på brightness, hopper den tilbage til normal profilen. Man kunne på den måde godt have ønsket sig, at text profilen havde en lidt lavere brightness, hvis man f.eks. arbejdede i en mørkt rum.  Afvigelserne i farver er ret store, men det skyldes nok primært de store afvigelser i gamma'en. Før jeg begynder at kalibrere skærmens farver, kontrast og lysstyrke har jeg derfor prøvet at hæve gamma'en i OSD en smule, hvilket giver dette resultat:

  Ved at sænke gammabaren i OSD til -50 (omvendt bar), fik jeg gamma'en indstillet meget bedre og det værste sideeffekter i billedet er tydeligt forsvundet. Farverne gengives også mere præcist, men der er dog stadig nogle farveafvigelser, som bør rettes.  Jeg har prøvet at kalibrere skærmen herunder:

  Efter indstilling står farverne på skærmen behageligt, pænt og ret præcist. Gamma'en kunne også gøres endnu mere præcis i forhold til kun at rykke på gammabaren i OSD. Ved at indstille brightness lidt lavere og finjustere kontrasten er billedet mere balanceret. Det var ikke svært og selv den uerfarne bruger vil ret let kunne indstille kontrasten ordentligt - eventuelt vha. det medfølgende forteManager. Alle de målte farver ligger på en deltaværdi under en, hvilket betyder, at det menneskelige øje reelt set ikke kan se fejl. Der er naturligvis stadig lidt afvigelser pga. FRC metoden, men for et TN panel, er resultatet ganske godt.  Hvad angår farverne, så måtte jeg sænke grøn og blå for at få farvebalancen korrekt. Rød lod jeg forblive nogenlunde uændret.  Sort er dog ikke den dybeste jeg har oplevet og jeg så gerne en lidt dybere gengivelse. Man kan muligvis få en dybere sort ved at sænke brightness under de 206 cd/m2, der i forvejen er i den høje ende af skalaen for en 19 tommer skærm. Sort blev mål til 0,5 cd/m2 efter kalibrering, hvilket giver et reelt kontrastforhold på 209/0,5 = 418:1 (+/- 40).  I praksis skelnes der godt mellem forskellige gråtoner, og man kan godt skelne nuancen 0 % og 2 % fra hinanden på forsiden af monitorTest. Der er dog en del stregdannelser i farvegradienter og til seriøst grafisk brug er skærmen ikke den mest oplagte mulighed, hvilket TN paneler i almindelighed ikke er.  Overordnet set er farverne dog mere en tilstrækkelige til langt det meste brug. Det er ikke en skærm til grafisk billedbehandling, men det gælder i almindelighed for TN panelerne.  Homogeniteten af panelet er god. Det var en smule svært at fange momentet helt præcist, da betragtningsvinklerne på TN paneler ofte medfører, at man mister en smule kontrast, hvis kameraet er tæt på og vinkler lidt skævt ind mod billedet.

  Billedet er en smule lysere i bunden, men i praksis fandt jeg det aldrig generende. Effekten er også intensiveret en smule af kameraet.  Panelet har ingen pixelfejl.  Responstid og spil:  Spil afvikles, som på mange andre eksisterende 8 eller 12 ms TN paneler. Der forekommer lidt slør i udvalgte situationer og skærmen ligger ikke på samme niveau, som de hurtigste 2, 3 og 4 ms skærme.

  Til langt størstedelen af forbrugerne vil spilydelsen dog være tilstrækkelig, mens de deciderede gamere nok vil nyde godt af en lidt hurtigere skærm, som er rettet mod spilbrug.  I praksis prøvede jeg eksempelvis Fifa 2006, og her forekom der lidt slør når billedet panorerede hurtigt hen over banen, men kun i udvalgte sekvenser. I andre spil bemærkede man det slet ikke, men man skal også huske på, at slør i mange tilfælde er meget subjektivt. Hvor jeg almindeligvis tester spil for at kigge efter slør, vil andre brugere måske være mindre pedantiske eller slet ikke bemærke sløret i eksempelvis Fifa 2006.  I testen med scrollende tekst fra monitorTest er teksten stadig fuldt læselig, men man kan godt fornemme marginalt slørede bogstaver.  Overordnet set, må man dog konkludere, at de mere hardcore gamere nok bør vælge en lidt hurtigere skærm, hvor fokus er på spilydelsen. Det kunne f.eks. være LGs nye 4 ms L1932P. Til resten af brugerne er der dog intet problem i at afvikle de fleste spil på L1980Q. Den klarer det fint.
  Film og betragtningsvinkler:  Film gengives generelt godt. Der er en smule video noise, som på alle andre TN paneler, men intet kritisk. Fra en afstand er det også svært at spotte. Homogeniteten af baggrundsbelysningen er god og man bemærker ikke gennemskær i de sorte bjælker ved gengivelsen af widescreenfilm. Det er et stort plus.  Det største ændringer i billedet er naturligvis at finde fra de største vinkler, men derudover er ændringen op til 45 grader ikke slående. De største ændringer i billedet ses på gråtoner, som kan få et lidt grønligt skær eller på sort, som mister intensitet. De fleste farver gengives dog uden helt store ændringer, men matheden tiltager naturligvis en smule.  Betragtningsvinklerne ligger helt sikkert i den gode ende for TN paneler.  Og nedefra:

  Det var lidt svært at fange momentet helt præcist. Det sidste billede fra ydervinklen i billedserien med de horisontale vinkler, var ikke helt så mat, som det fremstår her. De andre billeder er dog meget virkelighedsnære.
  Konklusion:  LGs L1980Q leverer et design ud over det sædvanlige og vil uden tvivl prange ethvert skrivebord. Rammen er tynd og layoutet er virkelig gennemført. De berøringsfølsomme knapper sætter prikken over i'et, specielt fordi de er godt gemt af vejen.  Ergonomisk tilbyder skærmen tiltjustering og automatisk pivot. Den kan tilmed tiltes helt om som personen overfor dig kan se billedet. Højdejusteringen er ret begrænset, men det følger desværre med til denne opbygning.  Billedmæssigt egner skærmen sig til det meste allround brug. Profilvælgeren er kærkommen, men der mangler stadig den sidste funktionalitet for at gøre den perfekt. Farverne kan relativt let indstilles. Gamma'en er lidt ved siden af fra start af, men kan let rettes ved at ændre gammabaren i OSD og finjustere kontrasten. Det er intet problem, end ikke for den uerfarne bruger.  Skærmen er ikke den hurtigste på markedet, og i de hurtigste spil, kunne der godt spottes lidt slør. Til majoriteten af de almindelige forbrugere, som spiller på et mere eller mindre standardplan, egner skærmen sig dog fint.  Betragtningsvinklerne er fortrinlige og i den gode ende af skalaen for TN paneler.  L1980Q henvender sig til allroundbrugeren, som samtidig vil have en super flot skærm. Overordnet set, leverer den et behagelig billede og de fleste spil afvikles uden problemer. Skærmen kan sagtens anbefales.  ---  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser, henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?p=3747
 • Flere anmeldelser

  Test: LG C1 OLED

  10 May 2021 |

  Test: Sony A90J OLED

  16 Apr 2021 |

  Test: Chromecast med Google TV

  09 Apr 2021 |

  Test: PlayStation 5

  08 Dec 2020 |