Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Viewpia LC-26IE11 - FlatpanelsDK

Test: Viewpia LC-26IE11

|


Indledning:

Viewpia har en række af LCD-TV i størrelse fra 26 tommer til 42 tommer, som forhandles i en række udvalgte butikskæder. Viewpia benytter sig af de populære og interessante S-IPS paneler fra LG.Philips, der typisk forbindes med god kvalitet. Der er naturligvis langt fra et godt panel til et godt slutprodukt, og Flatpanels.dk har derfor fået Viewpias 26 tommer modellen ind til test for at se, hvad Viewpia kan byde på.Af features kan blandt andet nævnes HDMI indgang, dansk menu og ikke mindst potentialet for sammensætningen af et godt Tv.Panelstørrelse:26"
Opløsning:1366x768
Responstid:8 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1200:1 (dynamisk)
Lysstyrke:600 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (fald på 10:1)
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LG-Philips LC260W02 (S-IPS)
Strømforbrug:-
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 81.9cm x 50.9cm x 13.9cm
Vægt16 kg
Indbyggede højttalere: (15 W)
Inputformater:720p, 1080i
1:1 pixelmapping:
Indgange
· VGA
· DVI
· Audio (type) (Phono L/R,
komponent)
· SCART
· S/PDIF
· S-VHS
· HDMI
· Andet
Udgange
· Audio (type)
· SCART
· S/PDIF
· S-VHS
· HDMI
· Andet
Medfølgende kabler
· strøm
· VGA
· DVI
· S-VHS
· HDMI
Pixelgaranti:Ikke oplyst
Diverse:Quickstart guide, garantipapirer


Pris og forhandler:

target="_blank">www.globevision.dkDe første indtryk:Skærmen er udført i gråt plastik og er opbygget efter den typiske standardmetode med højttalere på hver side af billedet. Inderst er der en sort ramme og et Viewpia mærke.

Skærmen sidder på foden med to støtteben, hvilket giver en fin stabilitet. Foden er ikke voldsom stor og passer godt til resten af skærmens design.

Dybden af skærmen er betydelig mindre end det tidligere testede Medialine Tv. Bagsiden er simpel, og stikkenes placering er fornuftig. Alle input sættes nemlig i bunden og peger nedad, så de ikke kommer i vejen ved eksempelvis vægmontering. Et beslag kan købes separat hos Globe Vision.

Højttalerne i skærmen kan anes gennem den ydre skal af plastikken og det er ikke den smarteste detalje, men naturligvis heller ikke altafgørende. Den flade, som højttalerne sidder på, buer en smule ind i forhold til panelet og det er på den anden side en fin detalje på et ellers ret ordinært design.Der sidder en lysdiode i højre side af skærmen og ved siden af finder man den infrarøde modtager til fjernbetjeningen. Lige under sidder der 7 knapper til styring af forskellige lyd- og billedmæssige aspekter. I venstre side sidder der en tænd/sluk knap under rammen, hvor strømmen kan tages fra apparatet.

Af inputmuligheder finder man følgende:

2 x Scart

Audio IN

DVI

VGA

Component

Optisk lydudgang

S-video

Skærmen måler 81,9 x 50,9 x 13,9 cm med fod. Uden fod er tykkelsen af skærmen cirka 10,3 cm dyb. Skærmen vejer 16 kg med fod.Der medfølger en udførlig og letforståelig manual på dansk. Den gennemgår langt størstedelen af de mest relevante punkter og er således et rigtig godt redskab til den uerfarne bruger.Forud for testen:Tv signalet er analogt kabel-Tv.Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Jeg vil også bruge DVE disken og Peter Finzels test DVD. Og så testes skærmen naturligvis i praksis ved brug af både DVD og Tv.Funktionalitet:Fjernbetjeningen er ikke den kønneste sag jeg har set og der er nogle rent funktionelle punkter, jeg synes kan forbedres.

Fjernbetjeningen minder dog om mange andre fjernbetjeninger der følger med skærme i samme klasse. Den føles ikke specielt tung i hånden, og ligger heller ikke fantastisk godt.Opbygningen af knapperne er overordnet set god nok, men enkelte af dem er lidt ulogisk placeret. Det er naturligvis en vanesag, men hvis man kommer fra en anden type fjernbetjening, kræver det lidt tilvænning, at få overblikket. Det er primært betjeningen af PIP (Picture in Picture) og PAP, der skal bruges lidt tid på, for knapperne sidder praktisk talt ikke samlet.Nederst kan en lille klap skubbes ned, så man får adgang til yderligere funktioner.PIP funktionaliteten er dog fin, når man lige får styr på funktionaliteten og fjernbetjeningen. Der tilbydes både PIP, PAP og så er de tilgængelige i flere varianter alt efter smag og behag. PIP billedet kan placeres i alle fire hjørner ved hjælp af en knap på fjernbetjeningen.

Hvordan man sammensætter billedet er man selv herre over. Man kan let kombinere PC input med DVD input. Kilden på det primære billede vælges med en input knap og billedet på PIP funktionen, vælges med en PIP input knap.Menuen i fjernsynet kan vælges på dansk og fungerer fint. Navigeringen skal man lige vænne sig til, men når den ligger i hånden, er den simpel og logisk. I menuen har man mulighed for indstilling af forskellige farveprofiler, farvetemperaturer, kontrast, lysstyrke, farve og skarphed. Farveindstillingen sker desværre vha. én bar og jeg savner muligheden for RGB (red, green, blue) justering. Det er påkrævet for en optimal gengivelse af farverne.Man har ydermere mulighed for at indstille billedforholdene på skærmen og kan vælge fra følgende billedforhold: 4:3, 16:9, 14:9, zoom, panorama og auto.Tekst-Tv fungerer godt og opdaterer hurtigt på grund af de 1000 siders hukommelse.Skærmen har også mulighed for automatisk indstilling af kanalerne. Det fungerer fint, men tager lidt tid at finde og installere dem alle. Efterfølgende kan man flytte rundt på dem efter behag. Styringen foregår i dette tilfælde hurtigt og let. Der er ikke lange betænkningstider og opbygningen er logisk, om end ikke den pæneste jeg har set.I mange andre menuer og praktiske tilfælde er reaktionstiden derimod lidt sværere at arbejde med. Når man tænder Tv'et skal man vente 7-8 sekunder før der kommer billede med. Der er ligeledes lidt forsinkelse på, når man navigerer i PIP og PAP menuerne og funktionerne. En sidste feature, som dog er rigtig lækker, bliver også en smule mindre anvendelig pga. den lidt lange betænkningstid. Skærmen har nemlig mulighed for at vise 16 små billeder på skærmen, der opdateres efter hinanden, som en slags oversigt over kanalerne:

Tiden fra det første billede stopper med at opdatere og det næste går i gang, er dog en smule for lang. Jeg ville finde funktionen mere anvendelig, hvis det skete hurtigere og mere flydende.Billedkvaliteten:Lige når skærmen pakkes ud, bemærker man ikke noget virkelig negativt. Billedet er balanceret og fint i mange henseender. Når man dykker lidt længere ned, finder man nogle kritikpunkter, men jeg vil gerne vente med at gå i dybden med dem indtil efter finindstilling af skærmen.Jeg har målt skærmens parametre herunder:

For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde). • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.

 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.

 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.

 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.

 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.  Jeg oplever det samme, som på andre Tv jeg har testet. Farvetemperaturen er indstillet utroligt højt fra start af og den vil jeg gerne reducere, så hvidpunktet bliver ved 6500K. Lysstyrken på skærmen er ret kraftig og hvert fald for kraftig til mørke omgivelser. Jeg mener også gerne den bør sænkes en smule i almindelige stueomgivelser, men jeg vender lige tilbage til emnet efter finjustering af billedet.  Farverne står med relativt store afvigelser, men det er mest kritisk i de sorte og grå nuancer. Sort og grå gengives ikke helt korrekt og jeg oplever også lidt farveforvrængning i dem i praktiske tilfælde. Sort er målt til 1,0 cd/m2 før indstilling og her er sort ikke rigtig sort. Et godt sammenligningsgrundlag er rammen på selve Tv'ets design. Jeg har taget et billede af det, som jeg også lige vender tilbage til senere i testen.  Jeg gik for sjov skyld ind og undersøgte gamma'ens forløb i de sorte og hvide nuancer. Hvis gamma'en ikke er stabil, gengives f.eks. sort anderledes en den burde i forhold til hvid. Slutteligt kan dette medføre forkerte farver og en forkert kontrast på skærmen. Gamma'en for den sorte ende af nuanceskalaen var ret høj og gamma'en for den de hvide nuancer var lige omkring 2,2. Producenter bruger ind i mellem dette for at skabe et dybere sort eller en mere klar hvid, men i det overordnede, bør gamma'en være lige for både de sorte og hvide nuancer, for at få det optimale og mest balancerede billede.  Jeg har kalibreret skærmen herunder med LaCie blue eye pro og har opnået flere forbedringer:

  Gamma'en er nu stabil, hvilket også kan ses i praksis. Lyset har jeg sænket en smule. Egentlig ville jeg gerne have lyset dæmpet endnu mere, men her kommer man til et kompromis. Hvis man ønsker en dybere sort, må man nødvendigvis gå på kompromis med gengivelsen af mørke gråtoner. Det betyder, at hvis man sænker brightness for meget, bliver mørke scener en smule unuancerede og flere farver flyder sammen. Derfor lader jeg stadig brightness være lidt højt, da man derved kan skelne tætliggende mørke nuancer fra hinanden, men ikke får den allerdybeste gengivelse af farven sort. Ved denne indstilling målte jeg sort til at være 1,0 cd/m2. Det er ikke rigtig sort og det bemærkes f.eks. i en mørkt rum, men det er ikke unormalt for denne generation af S-IPS paneler. Jeg oplevede f.eks. det samme på Medialine Tv'et, som tidligere blev testet her på siden, trods S-IPS panelet Medialine skærmen, var fra en generation før.

  I stueomgivelser vil det ikke have den største betydning, og det er nok mest relevant for mere entusiastiske brugere frem for den almindelige forbruger, der mest af alt bruger skærmen til hverdags Tv-kanal fremvisning.
  Udover gengivelsen af sort, gengives billeder fint på LC-26IE11. Tv signaler fra vores analoge kabel-Tv står ikke perfekt, men ved at forbedre farvepræcisionen og kontrasten, kunne jeg opnå en del. Faktisk et relativt fint resultat i sidste ende.

  DVD film gengives ligeledes flot, men man fornemmer stadig, at der mangler en lidt dybere sort. Billedet er dog stadig relativt nuanceret og der er ikke udbredt pixelering.  Samlet set oplevede jeg ikke tendens til judder eller udbredte jaggies. Judder er det fænomen, hvor billedet hakker når der panoreres hen over skærmen pga. samspillet mellem de 24 frames per sekund, som optagelser skydes i, og skærmens egen opdateringsfrekvens. Jaggies er også det som udtrykkes som stairstepping og ses f.eks. på runde objekter, og medfører, at en bold"hakker" i kanten i stedet for at have en flydende rund cirkelperiferi.  Deinterlacingen på skærmen er ikke den bedste jeg har set og må angives som værende en smule under middel. Jeg oplevede sideeffekter ved stresstest, men det var på den anden side ikke udbredte fejl i praksis i testperioden.  Homogeniteten af lyset er god. Jeg har taget et billede i et helt mørkt rum herunder og der forekommer ikke store lysforskelle over panelet. På billedet kan man også fornemme, hvordan sort gengives i et helt mørkt rum:

  Panelet har ingen pixelfejl.  Alt i alt, leverer Viewpia et produkt der ligger i mellemklassen. Det kræver lidt indstilling fra starten af, og man får aldrig et resultat, som er helt på højde med topprodukternes billedkvalitet, men til prisen, er produktet uden tvivl et godt bud på en skærm. Personligt mener jeg godt, at Tv'ets billedkvalitet kan sammenlignes med lidt dyrere produkter, som typisk udstilles i de forskellige elektronikkæder.  PC mode:  Skærmen tilbyder desværre ikke 1:1 pixelmapping over VGA eller DVI indgangen, men der er alligevel gode muligheder for tilslutning af computeren. Man kan sende opløsningen 1360x768 ved både D-SUB og DVI-D tilslutning, men der slukkes ikke tre pixelrækker i hver side af skærmen. Før man kan opnå et billede i skærmens native opløsning kræves dette, idet meget få grafikkort kan sende opløsningen 1366x768.  Ved DVI tilslutning blev man dog nødt til at køre i en lavere opløsning end 1360x768, da billedet ellers ikke blev maksimeret. Ved D-SUB tilslutning kunne man køre 1360x768 med et fornuftigt resultat, men man kunne stadig ane skaleringen af billedet, blandt andet i tekstapplikationer.  Til spilbrug og filmbrug fra computeren er PC signalet dog rigtig fint. For D-SUB tilslutningen skal man lige ind og køre en autojustering af billedet i OSD menuen, men umiddelbart herefter kører det uden problemer. Ved DVI stod billedet godt og præcist.  Responstid og spil:  Der er lidt problemer med responstiden i nogle tilfælde, og i praksis kan man godt spotte slør, hvis man ved det kan opstå. Jeg så f.eks. slør i fodboldkampe, hvis der blev panoreret hurtigt henover banen. Det er naturligvis ikke tale om deciderede slørhaler, men spillerne blev synligt slørede. I Simpsons bemærkede jeg også en tendens til slør, når tegnefilmsfigurerne bevægede sig hurtigt over visse farveflader.  Jeg har en Xbox tilsluttet under testen, og i spil som f.eks. Fifa 2006 oplevede jeg også en smule slør. Det sker igen ved hurtige panoreringer henover billedet, men jeg vil derfor ikke betegne skærmen, som værende fuldstændig slør-fri i praksis. Det er ikke alle der vil bemærke det, og langt størstedelen af de almindelige forbrugere ser sikkert intet, men hvis man er lidt pernitten på dette punkt, så finder man også sløret tydeligt i udvalgte scener.  Rise og fall tiden, altså tiden det tager at tænde og op lukke ned for en given pixel, er dog godt balanceret og det er altid en positiv ting, for ikke at skabe grundlag for anden- og ofte mere irriterende - udformning af sløret.  Betragtningsvinkler:  Der er det synlige og karakteristiske lilla skær, når man betragter skærmen fra vinkler, som ses på mange S-IPS paneler. Det er ikke kritisk, men hvis man sidder for tæt på skærmen, i en vinkel, kan man godt se det - primært på sorte nuancer.  Farveændringerne og kontrasttabet er dog ikke stort fra vinkler og så længe man sidder en rimelig afstand fra skærmen, i en fornuftig vinkel, så er der intet at sætte fingrene på. Det lilla skær ses typisk i mørke scener.  Jeg har taget nogle billeder af betragtningsvinklerne herunder:


  Det er lidt svær at gengive med en kamera, men i de horisontale vinkler, kan du nok ane et lidt blåligt skær i siderne af billedet. Disse er i virkeligheden mere lilla, men kameraet har dog intensiveret fænomenet en smule. Det er ikke helt så synligt i praksis.  Lyden:  Lyden er tilstrækkelig til langt de fleste henseender, men der mangler stadig lidt bund i basgengivelsen. Man kan skrue højt op, faktisk overraskende højt, men så forvrænges lyden også en smule i de helt høje toner.  Til hverdagsbrug og en mindre mængde filmbrug, er højttalerne fine. Hvis du går op i lyd, bør du dog anskaffe dig et separat anlæg og det anbefales som grundregel altid for at få mest muligt ud af gode film.  Konklusion:  Viewpia LC26IE11 er et produkt der kan appellere til en stor konsumgruppe, og ikke mindst til den prisbevidste eller den almindelige forbruger. På mange punkter leverer Viewpia LC26IE11 et resultat, som er god til almindelig stuebrug, men entusiasterne skal nok kigge mod lidt dyrere produkter.  Billedet kræver som udgangspunkt en smule finjustering, men umiddelbart herefter kan man opnå et resultat, der giver god nuancering af farver og ret præcise farver. Der er dog lidt problemer med gengivelsen af sort og de helt mørke gråtoner, men det bemærkes primært i et mørkt rum ved f.eks. filmfremvisning.  Der er gode muligheder for PC tilslutning over både DVI og VGA indgangen. Der er plads til lidt forbedringer på fremtidige produkter, hvor man kan ønske sig 1:1 pixelmapping, men til spilbrug og filmbrug, er der ikke kritiske punkter at sætte fingeren på. Det er primært ved tekstfremvisning skaleringen ses.


  Funktionaliteten af produktet er god, men man skal lige vænne sig til enkelte punkter. Når man kommer ordentlig ind i PIP funktionaliteten, tilbyder den næsten alle de muligheder man kan ønske sig. Funktionen hvor der fremvises 16 små billeder er også rigtig fin, men anvendelsen kunne godt optimeres ved en hurtigere reaktionstid for Tv'ets indvendige hardware.

  Menuen kan indstilles til dansk og den danske manual, som medfølger, er klar og tydelig, samt ret omfattende.  Sammenlignet med mange skærme, der står i butikker, kan Viewpia sagtens være med, og prismæssigt får man mindst lige så meget, som de mere anerkendte mærkers mellemklasse modeller.
 • Flere anmeldelser

  Test: Panasonic JZ1500 OLED

  17 Dec 2021 |

  Test: Sony HT-A7000 soundbar (+ baghøjttalere & sub)

  08 Dec 2021 |

  Test: LG G1 OLED 'Evo'

  27 Aug 2021 |

  Test: Sony X90J

  28 Jun 2021 |