Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LaCie blue eye pro - FlatpanelsDK

Test: LaCie blue eye pro

|


Indledning:

Hvis du ikke allerede har læst testen af ViewSonic VP930, så må jeg advare om, at jeg bruger måleresultater fra den. Du kan læse den omtalte test her:

http/www.flatpanels.dk/vp930.php



Hvis du er usikker på, hvad du skal til at læse om, så vil jeg lige give en kort introduktion. LaCie måleenheden, som jeg her har fat i, er det man kalder en calibrator. Simpelt sagt, er det et stykke avanceret måleudstyr, som kan hjælpe dig til at indstille en skærm korrekt.

Selvom man ikke umiddelbart bemærker det, er det nemlig de færreste skærme, som står godt fra starten af og det kan give problemer for eksempelvis grafikere, som udveksler billeder. I sådanne tilfælde kan billedet se helt anderledes ud på én skærm i forhold til en anden og det kan være et stort problem i industrien.



Link til LaCie: http://www.lacie.com/dk/products/range.htm?id=10042



Derfor findes der disse såkaldte calibrators, som skal hjælpe brugeren til at indstille skærmen. De er forholdsvis dyre for normalbrugeren, men et must for de mest professionelle grafikere. Af samme grund medfølger enhederne også ofte ved køb af de dyreste skærme og sådan er det også for LaCies vedkommende.





Grunden til at den gør sig egnet til brug i tests er naturligvis, at jeg så kan indstille skærmen korrekt og vurdere derudfra, men mest af alt, at jeg kan fremvise hvordan målingerne er for en given skærm vha. nogle grafer.



I praksis:



Først må jeg lige udtrykke min begejstring. Den er simpel, enkel og superlet at bruge, men samtidig et meget avanceret stykke værktøj. Man skal have lidt erfaring med, hvordan farvegengivelse fungerer, hvad man indstiller på osv. men derudover kan den sagtens henvende sig til mindre erfarne brugere, såvel som brugere som jeg selv, som har kompetence og teknisk baggrundsviden.

Den er baseret på hardware fra Gretag, som er en ret anerkendt foto- og udviklingsproducent. Jeg har for nogle år siden haft den fornøjelse at være en tur forbi Gretag da min onkel var direktør. Det de kan fremvise er helt vildt.

Hvis jeg skal beskrive det med ét ord, må det næsten være; ufatteligt. De fototekniske præsentationer de havde stående var meget imponerende. De havde f.eks. detaljerede månebilleder eller et billede af en grantræsskov, hvor selv små grannåle eller myrer i jordbunden var tydelige.



Nåh, men for at vende tilbage til LaCie, så er det som nævnt Gretag hardware den er baseret på. Da jeg skulle undersøge markedet for tilsvarende enheder, var jeg også i kontakt med flere andre, men Gretags og LaCies egne enheder er nogle af de calibrators på markedet, som giver en meget præcis indstilling, men til en fornuftig pris. Hvis de sammenlignes med produkter til langt højere priser, så er forskellen på fejltolerancen i målinger kun meget lille til marginal.







LaCie måleudstyret i funktion:



1. Man sætter enheder fast på skærmen således:





2. Den tilhørende software køres og viser nogle testfarver, som man først indstiller brightness efter, derefter kontrastforholdet og slutteligt de tre grundfarver. Det er en guidet tour, som hjælper brugeren og siger hvornår indstillingerne er optimale. Når man har indstillet de pågældende ting, så skriver enheden til skærmen og farverne bliver indstillet alt efter hvilken gamma værdi og farvetemperatur man har valgt som mål. Man kan til enhver tid måle hvordan farverne gengives på skærmen i forhold til hvordan de bør gengives. Således har jeg også taget målinger før og efter, som omtales og vises om lidt.





Hvis man er usikker på hvilken farvetemperatur man bør sigte efter i forhold til rummet, kan enheden også måle det for en med de indbyggede funktioner kaldes ambient light. Det foregår let ved at holde enheden ud mod rummet eller eventuelt i retning af en lampe for derved at have et godt referencepunkt før indstilling.



Nu vil jeg prøve at vise hvordan en måling foregår med ViewSonic VP930 som eksempel:



Før jeg gjorde noget som helst, satte jeg enheden på skærmen for at måle de såkaldte deltaværdier for farverne. De så således ud:





For dem som ikke er bekendt eller bare er usikker på grafen, så skal jeg prøve at forklare den:

Det første tal ud for hver linje i venstre side, angiver det man kalder deltaværdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen.



  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.

  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.

  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver, om end ikke helt korrekte.

  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.

  • Alle værdier mellem delta 0 og delta 1, er stort set ikke synlige forandringer for det menneskelige øje.



    Jeg kalibrerede herefter skærmen med LaCie enheden og software og opnåede dette resultat når jeg sigtede efter farvetemperaturen 6500K:





    Bemærk at brightness er på 185 cd/m2 for målingen, hvilket jeg fandt som en meget behagelig lysstyrke for skærmen. Brightness må helst ikke overgå 200 med for meget, da skærmen derved bliver for lysstærk.

    Læg også mærke til hvor tæt på farvetemperaturen LaCie enheden rent faktisk ramte under indstilling. Jeg opnåede 6506 Kelvin, hvor målet var 6500 Kelvin.

    Og sidst men ikke mindst; bemærk hvordan deltaværdierne er meget, meget lavere. Billedet på skærmen er blevet teoretisk forbedret, men forskellen i praksis er kæmpe stor. Der kan altså opnås et super resultat med LaCie blue eye pro.



    Men nu er det selvfølgelig heller ikke ligegyldigt hvilken skærm man gør det på. Det er klart, at man kan opnå langt bedre farver efter kalibrering med nogle skærme end andre. Der er også stor forskel på, hvordan skærmen står som standard og selvom deltaværdierne var ret høje for VP930, så må jeg hellere skynde mig at sige, at den rent faktisk ligger i den gode ende for en standard indstillet skærm.

    Resultatet efter kalibrering er ydermere utrolig flot og det betyder naturligvis også, at skærmen står utrolig godt i praksis.



    Illustrationen til venstre angiver farvespektrefremvisningen for skærmen. Du kan se at den ligger en smule uden for sRGB standarden, så den mister en smule nede i det blå, men det er ikke af afgørende betydning. Spektrefremvisningen bliver mere interessant i kommende test af f.eks. LED baggrundsbelysnings baserede skærme, som kan fremvise en langt større del.



    Nu har du sikkert ikke noget sammenligningsgrundlag andet end ovenstående ord, så jeg har lånt lidt resultater fra Behardware.com, som har haft enheden i et stykke tid nu:



    Første eksempel er fra en TN baseret skærm kaldet BenQ FP91V:






    Andet eksempel er også fra en TN baseret skærm. I dette tilfælde ViewSonic VX924:






    Tredje eksempel er fra en S-IPS baseret skærm, nemlig Apples 20 tommer Cinema Display:






    Men er disse grafer så sigende og endegyldige? Svaret er: delvist, men næsten ja.

    Det der godt kan forekomme, er nemlig, at skærmen kan have lidt problemer med at skelne meget tætliggende nuancer fra hinanden. Nu måles hver enkel farve af de 16.7 millioner jo ikke. Det kan f.eks. give udtryk i, at flydende gradienter ikke er fuldstændig flydende. Trods det, er det dog ABC for skærmens billede. Hvis farverne, eller for at sige det på en anden måde, hvis deltaværdierne for farverne er gode, så vil skærmen være så godt som egnet til grafisk brug. Hvis ikke, så er den nok ikke egnet til dét henseende, men nok tilstrækkelig til mange prisbevidste eller mindre krævende forbrugere.
    Den almindelige bruger kan meget ofte stilles tilfreds med TN paneler og den lidt dårligere farvegengivelse, men prisen er netop den afgørende betragtning for at førnævnte gælder.



    Man kan også hive det samme aspekt over til andre måleenheder. Mens der findes måleenheder for responstiden, så siger de ikke den endegyldige sandhed. Det har f.eks. vist sig, at de nye Overdrive baserede skærme trækker slør meget forskelligt. Enkelte kan have et sort slør, andre grønt, helt tredje kan have hvidt slør.

    Men alle sådan nogle ting vil naturligvis blive uddybet i tests. Jeg omtaler altid farverne i praksis selvom jeg foretager målinger med ustyret, men slet ikke så meget som tidligere for nu har I jo næsten den endegyldige sandhed for skærmens farvegengivelse.



    Testudstyret virker naturligvis også for Tv, eller helt tredje, forudsat at jeg kan få softwaren til at køre på skærmen (eksempelvis ved computer tilslutning).


  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |