Den bedste fremtidssikring af DRs streamingunivers er, at være anderledes, nødvendig og modig, lyder rådet til DRs kommende generaldirektør.
DRs kommende nye generaldirektør, der sandsynligvis tiltræder efter sommerferien, er i skrivende stund ukendt. Han eller hun har flere opgaver på sin agenda, herunder digital transformation: DR skal styrke sin digitale tilstedeværelse og udvikle nye platforme og tjenester for at nå hele sit publikum, især de yngre danskere.
DR’s kerneopgave er den samme som altid, men verden rundt om DR er i vild forandring. DR konkurrerer nu ikke længere alene med nationale og internationale medier, men også med muskuløse globale tech-virksomheder, plus et virvar af lokale og globale interessenter og influenter, der påvirker informationsstrømmen. Dertil er der teknologiske muligheder, men også udfordringer, særligt knyttet til kunstig intelligens og data.
Streamingfremtid er umulig at forudse

Mads Møller Tommerup Andersen
Det er tæt på umuligt for den kommende generaldirektør at fremtidssikre DRTVs udbud og tilstedeværelse med et snuptag, for ingen kender fremtiden – heller ikke på VOD-markedet, skriver adjunkt Mads Møller Tommerup Andersen, Københavns Universitet, til Flatpanels.
Hans fagområde på Institut for Kommunikation dækker bl.a. mediebranchens processer – fra produktionen af tv til spil og podcasts – samt temaer som streamingtjenester, reality-tv og seertal.
Husk at være anderledes
Det bedste råd til DRs nye generaldirektør er at fastholde det spor, som DRTV ligger på i dag.
- "Det giver god mening at DRTV fortsat tilbyder en variation af indhold inden for en lang række forskellige indholdsgenrer og sørger for, at brugerne bliver mødt både af nogle genrer, de i forvejen foretrækker, men også får tilbudt noget uventet, som de kunne have gavn af at se," skriver Mads Møller Tommerup Andersen.
Han fremhæver, at DRTV bør huske at skille sig ud.
- "Det er vigtigt, at DRTV har noget eksklusivt og højt skattet indhold af en høj kaliber, som brugerne føler, at de ikke kan være foruden, og som de kun kan få dér."
Hård konkurrence og politisk stemningskift
DRTV kan godt komme under pres, ud over den gængse trussel fra danske og udenlandske konkurrenter, der offensivt arbejder på at tiltrække flere abonnenter.
- "DR kan godt blive truet, hvis befolkningen konsekvent fravælger DRTV. Det er heldigvis ikke tilfældet i de seneste år, hvor brugen af DRTV har været stigende," skriver Mads Møller Tommerup Andersen med henvisning til nyeste data i DRs Medierapport for 2024.
Læs også: Medieudviklingen 2024: On demand voksede trods perfekt flow-tv år
Men der kan godt opstå en trussel fra Christiansborg, som udløser en farlig spiral, hvis politikere lufter planer om at straffe eller stække DR.
- "Det sidstnævnte kan føre til en uhensigtsmæssig tendens til at udøve selvcensur i DR, fordi de frygter reaktionen fra organisationens kritikere, og så risikerer indholdet at blive tandløst."
Mads Møller Tommerup Andersen har således et råd til DRTV og hele DR:
- "Hvis DR skal lykkes med public service-opgaven, må samfundet værne om DRs ret til redaktionel frihed, også så DR stadig indimellem tør tage chancer med deres indhold."
Maria Rørbye Rønn (født 1964) har været DR's generaldirektør siden 2010. Hun stopper efter eget valg på posten i løbet af 2025, og jobopslaget, der skal tiltrække en ny kandidat, er netop slået op.