Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEkspert: Uvist om seere mærker streamingskat allerede i 2025 - FlatpanelsDK

Ekspert: Uvist om seere mærker streamingskat allerede i 2025

28 Nov 2024 | Per Fanefjord Laursen |

Streamingskatten rammer forbrugerne, men sker det allerede i 2025? Det afhænger sandsynligvis af, hvor meget kulturbidraget reelt kommer til at koste tjenesterne.

Det såkaldte kulturbidrag, som streamingtjenester skal betale for finansiere produktionen af dansk indhold, skal indbringe omkring 100 millioner kroner årligt fra 2026. Den første betaling falder 31. marts 2025.

De fleste store streamingtjenester er nu tilmeldt ordningen, herunder Netflix, TV 2, Viaplay Group, Disney+, og Discovery Communications, der omfatter Eurosport og Max, ifølge MediaWatch.

- "Her er det forventede provenu på 100 millioner kroner, men de penge kommer først fra 2026, og provenuet er fortsat ret usikkert," skrev streaminganalytiker Claus Bülow forleden på Ekkofilm.dk. 

Hvorvidt forbrugerne reelt vil mærke den nye "streamingskat" fra 2025, synes uklart. I teorien kan det ramme abonnenter, hvis tjenesterne vælger at sende regningen direkte videre til kunderne.

Kulturbidraget vil i sidste ende få stor betydning for danskerne, fastslog Claus Bülow Christensen, da emnet var oppe og vende i 2023.

- "Der er ingen tvivl om, at det før eller siden vil ramme forbrugerne, og at de kommer til at hæve abonnementspriserne for at dække de øgede omkostninger, de får i Danmark med dette indgreb, " forklarede han på Eb.dk.


Markant prisshop før kulturbidrag

YouSee oplyser i dag til Flatpanels, at man ikke har nogen kommentarer til sine leverandørers skatte- og afgiftsbetalinger.
Claus Bülow Christensen
Claus Bülow Christensen
I dag vurderer Claus Bülow Christensen, at forbrugernes påvirkning i 2025 afhænger af, hvor meget kulturbidraget reelt kommer til at koste streamingtjenesterne. Og det er vanskeligt at vurdere, netop fordi sport ikke skal regnes med. - "En tese er, at især Netflix allerede har hævet priserne ekstra meget i Danmark for at være dækket ind. Netflix har for nylig (3. oktober, red) indført store prisstigninger i Danmark og er meget dyrere end de andre nordiske lande, " skriver Claus Bülow Christensen til Flatpanels, hvor han tilføjer: - "Det er markant, og jeg ser ikke nogen anden årsag til at det skulle hæves så meget, hvis det ikke var for kulturbidraget," skriver han. Streaminganalytikeren påpeger, at et dansk Netflix-abonnement er det næstdyreste i verden omregnet til dollars (19$) ifølge mediet Visual Capitalist (link).

Basisbidrag er på 2%

Det danske kulturbidrag er et politisk projekt, der efter flere års genforhandlinger og tovtrækkerier med EU-Kommissionen blev vedtaget tidligere på året. Kulturbidraget omfatter alle medietjenesteudbydere, der har en omsætning på mere end 15 millioner kroner årligt og flere end 19.000 brugere, og derfor har de pligt til at registrere sig. Læs også: Regeringen vil give danske film & serier produktionsrabat De tilmeldte streamingtjenester forpligter sig til at betale et fast bidrag på 2% af omsætningen i Danmark, og dertil kommer et potentielt tillægsbidrag på 3%. Men hvis tjenesterne investerer 5% eller mere af deres omsætning i produktionen af dansk indhold, skal de ikke betale de ekstra 3%.
Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

ViewSonic melder 520Hz OLED monitor på vej

09 Dec 2024 |

Avis: Apple og Sony i samarbejde om Sense controllere

09 Dec 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Amazon Prime Video i december

09 Dec 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Max i december

07 Dec 2024 |

Asus og Dell rygtes på vej med 27" 4K QD-OLED

06 Dec 2024 |

SkyShowtime starter produktion af nordisk indhold

06 Dec 2024 |