Mudret dialog i moderne tv-serier har i flere år været en kilde til klager hos DR. Nu er DR begyndt at arbejde med "LUFS".
Der er flere faktorer i spil. Tidens flade skærme fremmer næppe klar lyd, dialoger drukner i det moderne lydmix, og det hjælper heller ikke, at skuespillerne sluger ord og endelser.
Som omtalt på Flatpanels for nylig, tog svenske SVT for alvor fat i problemet i 2020. Man gik på jagt efter en teknisk løsning for at forbedre tv-lyden for dem, der især har brug for det. Det svenske projekt fik endda titlen 'Klar tale'.
Et voksende lydproblem
DR konstaterede allerede i 2008, at man havde et voksende lydproblem på tv, og lige siden har man arbejdet med at afhjælpe problemet. Sidst DR fik klager var, ifølge BT, efter premieren på dramaserien Huset i 2023.
DR Kommunikation oplyser i dag til Flatpanels, at man i forhold til tidligere år oplever, at færre henvender sig med klager vedrørende lyd på streamingtjenesten DRTV og tv-kanaler.
Læs også: Hvorfor er der forsinkelse på streaming-tv?
Men man arbejder fortsat med at forbedre lydkvaliteten, herunder med input fra telefoninterviews med seere.
- "Det har medført, at dialogen i tv-dramaer er forbedret, og der er opnået en bedre balance i mikset mellem musik og tale," skriver DR Kommunikation.
Samme problemstilling, som svenske SVT også dykkede ned i.
Faste standarder for lydniveauer
Derudover har DR indført en såkaldt "LUFS" (Loudness Units relative to Full Scale) standard, som er en målestandard for lydstyrke, der skal sikre ensartede niveauer på tværs af medier.
- "DR har også indført EBUs retningslinjer, der skal sikre ensartet niveaulægning i lydproduktion efter R128 standard eller EBU Rekommandation nr. 128," forklarer DR Kommunikation.
R 128 er retningslinjer fastsat af European Broadcasting Union (EBU) for normalisering af lydstyrke og maksimalt niveau af lydsignaler. De blev udgivet i 2010 og er blevet revideret flere gange, hvor den seneste version er fra 2023.
Det primære mål er at sikre ensartede lydniveauer på tværs af forskellige programmer og kanaler, hvilket bidrager til at undgå pludselige ændringer i lydstyrken, der kan være generende for lyttere og seere.