Ophavsretten for tv-distribution bør gentænkes og opdateres, så forbrugerne ikke skal betale langt mere, blot fordi de også streamer deres tv-sening, mener brancheforeningen Danske Mediedistributører.
Baggrunden er, at rettighedsbetalinger for tv-indhold siden 2011 er steget med 70% og nu beløber sig til 1,2 mia. kroner årligt.

Ib Konrad Jensen, kommunikationsdirektør, DMD
Det sker parallelt med, at flow tv-forbruget er faldet både målt i gennemsnitligt dagligt tv-forbrug og i antal kunder. Fra 2017 til 2022 forsvandt ca. 500.000 kunder til tv-pakker i Danmark.
- "Hele stigningen, som lander hos forbrugerne, skyldes nye digitale afgifter, der blev indført i 2011, og hvor man begyndte at opkræve rettighedsbetaling af tjenester som f.eks. start forfra eller web-tv," siger Ib Konrad Jensen, kommunikationsdirektør for brancheforeningen Danske Mediedistributører (DMD), til Flatpanels.
Streaming gav ekstra afgifter
Allerede før tv-markedet for alvor udviklede sig, betalte teleselskaber og antenneanlæg retransmissionsafgift; en afgift der skulle kompensere rettighedshaverne, når man hentede tv-signaler fra luften og retransmitterede dem i tv-pakker gennem kabelnet.
Lige siden 1980'erne er det blevet betalt pr. kunde og pr. tv-kanal, og prisen reguleres årligt med udgangspunkt i inflationen.
Men disse indtægter har været faldende, fordi nogle tv-kunder kapper kablet eller neddrosler til mindre tv-pakker. Copydan benyttede i 2011 introduktionen af streamingteknologien til at introducere nye afgifter døbt 'digitale tjenester'.
- "Det betød, at tv-kunderne skulle betale afgift på, hvor og hvordan de ser de tv-kanaler, de allerede har betalt for med retransmissionsafgiften. 13 år senere er resultatet, at de digitale afgifter koster tv-forbrugerne gennemsnitligt det samme, som de betaler i retransmissionsafgift, ca. 30 kr. om måneden. Resultatet er, at rettighedsbetalingen er fordoblet til at udgøre ca. 20% af omsætningen på tv-markedet," siger Ib Konrad Jensen.
Læs også: Momsbombe under tv-pakker spøger igen: Kan give dyrere tv-pakker
Ikke sundt for markedet
Danske Mediedistributører mener, at bedre kontrol med Copydans forvaltingspraksis kunne have bremset den udvikling eller eventuelt sikret en mere rimelig udvikling.
- "Rettighedshaverne har naturligvis krav på en rimelig og fair betaling, men det niveau, vi er kommet op på, er ikke bæredygtigt. Vi er endt i en situation, hvor normale markedsmekanismer er delvist sat ud af kraft på grund af den særlige danske rettighedsmodel, og det er simpelthen ikke sundt," siger Ib Konrad Jensen.