Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonKulturministeriet: Ny filmaftale skal vende krisen i dansk filmbranche - FlatpanelsDK

Kulturministeriet: Ny filmaftale skal vende krisen i dansk filmbranche

17 Nov 2023 | Rasmus Larsen |

Den nye filmaftale for 2024-2027 mellem regeringen og seks andre partier sender yderligere 78 millioner kroner til den danske filmbranche årligt fra 2025.

Danske borgere bliver pålagt at sende flere penge til en dansk filmbranche, der befinder sig i en dyb krise, som i høj grad er selvforskyldt efter branchen forsøgte at gennemtvinge højere betaling uden forhandling med internationale streamingtjenester som Netflix.

De ekstra skattemillioner skal komme fra kulturbidraget – streamingskatten – som streamingtjenester pålægges at betale. Det er en regning, der forventes at blive sendt videre til forbrugerne.

Med filmaftalen udmøntes et forventet provenu fra kulturbidraget på ca. 98 millioner kroner årligt fra 2025, hvor ca. 78 millioner kroner forventes øremærket dansk film. Kulturbidraget forventes at stige med tiden. Pengene kommer oven i de 622 mio. kroner, der afsættes i filmaftalen.


Et bredt flertal i Folketinget

Den nye filmaftale er indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet. - "Jeg er meget glad for, at et bredt flertal i Folketinget nu kan sende en historisk saltvandsindsprøjtning afsted til den filmbranche, der er et stærkt udstillingsvindue for dansk kultur, og som samtidig skaber begejstring på tværs af hele Danmark. Som kulturminister finder jeg det bidende nødvendigt, at der ikke kun vises film fra Hollywood, for danske film er med til at skabe sammenhold og sammenhængskraft. Med aftalen tilfører vi derfor den største økonomiske investering i dansk film i to årtier og sikrer, at der også fremadrettet kan laves danske film af høj kvalitet til glæde for alle danskerne. Vi har desuden haft fokus på at lave en aftale, som giver gode stabile rammer for branchen og samtidig giver talenterne mulighed for at spire og gro. Ingen store danske film uden dygtige filmfolk," siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt. I filmaftalen afsættes blandt andet også flere midler til digitalisering af film for at sikre danskernes kulturarv. DR og TV 2 forpligtes til køb af visningsrettigheder til nyproducerede danske spille-, kort- og dokumentarfilm på minimum 25 millioner kroner årligt for DR og 20 millioner kroner årligt for TV 2. Kulturministeriet fremhæver derudover følgende elementer i aftalen:

Yderligere elementer i filmaftalen 2024-2027

- Filmaftalen gælder i fire år fra 2024 – 2027. - Der er afsat 622 mio. kr. til området hvert år. - Dertil forventes, at kulturbidraget giver branchen ca. 98 mio. kr. om året fra 2025 til film-, serie- og dokumentarområdet. - Der skal ske en bedre arbejdsdeling mellem Det Danske Filminstitut og de regionale filmfonde i deres støttetildelinger. - 29 pct. af antal solgte billetter i danske biografer skal være til danske film. - De 10 bedst sælgende danske film skal i gennemsnit sælge mindst 250.000 danske billetter. - Digitaliseringen af filmarven udbygges, så danske historiske film i endnu højere grad bliver tilgængelige. - Der skal hvert år være hhv. 8-10 danske spillefilm og 10-12 danske dokumentarfilm repræsenteret på de førende internationale filmfestivaler. - Mindre sælgende filmtitler skal hurtigere gøres tilgængelige for publikum på de digitale platforme og tv.
Flatpanels

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

TCL & Hisense vokser, LG & Samsung går tilbage på TV-markedet

11 Dec 2023 |

Politiker: Tech-giganter har ansvar for at bringe dansk tv til danskerne

08 Dec 2023 |

'Disney Juleshow' vises stadig på DR efter 'Disney Sjov'-stop

08 Dec 2023 |

Første indtryk: TCLs flagskib X955 løfter miniLED LCD, booster til 5500 nits

08 Dec 2023 |

LG udruller fuldskærms webOS til OLED og LCD TV fra 2019

07 Dec 2023 |

TV 2 Play streamer for første gang i HDR

06 Dec 2023 |