Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDigitale spil i rivende udvikling: Endelig laver regeringen et spilinstitut - FlatpanelsDK

Digitale spil i rivende udvikling: Endelig laver regeringen et spilinstitut

29 Aug 2023 | Rasmus Larsen |

Som pendant til Det Danske Filminstitut ønsker regeringen at afsætte 34 mio. kroner over fire år til et institut for dansk spiludvikling. Det vækker glæde i branchen.

Hvad er kultur i Danmark? 

Ifølge Kulturministeriets redegørelse er digitale spil den sjettemest benyttede kultur- og fritidsaktivitet blandt alle danskere over 16 år efter musik, film/serier, motion, sport og bøger.

Den danske spilbranches omsætning inkl. eksport er steget fra 887 mio. kroner i 2017 til næsten 3,1 mia. kroner i 2021, ifølge Producentforeningen. 41% af danskere over 16 år spiller digitale spil ugentligt – 28% dagligt.


Dansk spilbranche

Alligevel får danske spil kun omtrent en tiendedel af den økonomiske støtte, som danske film får. Det er et udtryk for et forældet syn på kultur, har kritikken fra flere kanter lydt i årevis. - "Jeg tror generelt, at det vil gavne alle i Danmark at vide, hvor gode danske spil er, og hvad der foregår i branchen. Folk bliver eksempelvis overraskede over at høre, at spil tjener mere end film og tv," siger Emil Lundedal Hammar, der har forsket i den danske spilindustri ved Det Kongelige Akademi, til TV 2.

Institut for dansk spiludvikling

Regeringen imødekommer nu endelig kritikken. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har i udspillet til den nye finanslov afsat 34 mio. kroner til et nyt institut for dansk spiludvikling. De nærmere detaljer følger af finansloven. Det kan ses som en pendant til Det Danske Filminstitut, der siden starten af 70'erne har ydet støtte til danske film.

Danske spil

Et udpluk af danskudviklede spil. Kollage: Det Danske Filminstitut

Gigantisk potentiale

Selvom en årlig omsætning på over 3 mia. kroner er et flot tal, så er potentialet langt større. Den svenske spilbranche omsætter f.eks. for hvad der svarer til over 43 mia. danske kroner årligt. Sideløbende sker der vild udvikling i den globale spilbranche med e-sport og ikke mindst på platformsniveau. PC, PlayStation, Xbox og Nintendo er velkendte størrelser, men over det seneste årti har vi også set Apple og Googles styresystemer etablere sig som spilplatforme. Apple og Netflix har senest lanceret egne spiltjenester (med flere danske spil på Apple Arcade), og nye streamingtjenester til spil er lanceret fra flere kanter. Læs også: Netflix's spil virker på Google TV, Nvidia Shield, Smart TV – ikke Apple TV Læs også: Apple TV: Bedste spil fra Apple Arcade & App Store Kendte danske spil tæller bl.a. Hitman, Limbo og Subway Surfers. Filminstituttet lavede tidligere i år en database over alle danske spil fra 2010 og frem.

Vækker glæde i branchen

Det vækker glæde i branchen, at regeringen har fået øjnene op for problemet. - "Vi er meget glade for at se, at regeringen har sat et institut for spiludvikling på finansloven. Det vidner om, at der er en vilje til at modernisere kulturpolitikken i Danmark. Digitale spil er blevet en vigtig del af danskernes kulturforbrug, så det er helt naturligt, at man fra politisk side begynder at interessere sig mere for udviklingen af spil i Danmark. Derudover er det en stor anerkendelse af spilbranchen, hvis mangeårige ønske om større politisk opbakning og bedre rammevilkår nu endelig bliver imødekommet," siger Charlotte Enevoldsen, vicedirektør i Producentforeningen. Der findes i dag en statsligt finansieret støtteordning til spil under Det Danske Filminstitut, som uddeler ca. 10-12 mio. kr. årligt til danske spiludviklere. - "Vi forventer, at den nuværende støtteordning, Spilordningen, fortsætter på minimum samme niveau som i dag, og at ordningen flyttes fra Det Danske Filminstitut til det nye institut for spiludvikling," siger Charlotte Enevoldsen.  - Kilde: Regeringen, Producentforeningen, DFI, TV 2

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Første spil der virker med Dolby Atmos på PlayStation 5

21 Sep 2023 |

Amazon begynder at bruge AI til søgning og kunst i TV-skærme

21 Sep 2023 |

A17 Pro chip baner vej for AAA-konsolspil på Apple TV

20 Sep 2023 |

YouSee Streamer lanceres i dag – gratis for nye tv-kunder

20 Sep 2023 |

TV 2 Play: Pas på hjemmesider der tilbyder hjælp med opsigelse

20 Sep 2023 |